حجت الاسلام والمسلمین محمد صادق کفیل، کارشناس و سخنران مذهبی در گفتوگو با خبرنگار حوزه قرآن و عترت گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، اظهار کرد:حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) به نقل مشهور در سال ۱۷۳ هجری قمری به دنیا آمد و در پانزدهم شوال سال ۲۵۲هجری قمری وفات یافت.
وی افزود:حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) در ۷۹ سال عمر پرخیر و برکت خود وجود سه امام را درک کردند.همچنین ایشان مدت زمان زیادی در محضر امام جواد (ع) و امام هادی (ع) شاگردی کردند.
این کارشناس مذهبی در ادامه گفت: حضرت عبدالعظیم (ع) در زمان معتز خلیفه عباسی که شیعیان تحت فشار اجتماعی و اقتصادی شدیدی بودند به امر امام هادی (ع) برای برطرف کردن دغدغه امام برای سرپرستی شیعیان از سامرا به سمت ری حرکت کردند و در خانه یکی از اهالی ری ساکن شده و آرام آرام با شیعیان در ارتباط بودند و پاسخگوی سوالات آنها شدند.
حجت الاسلام والمسلمین کفیل افزود: در فضیلت حضرت عبدالعظیم (ع) چند نکته را باید توجه داشت که یکی رفتارمودبانه با امامان (ع) بود و این امر باعث شده شده بود این رفتار متقابل باشد، وقتی بر امام جواد و امام هادی علیهما السلام وارد میشدند؛ جایگاه ویژهای برای ایشان قائل بودند و ایشان را کنار خودشان مینشاندند. در نقلی آمده است که امام هادی (ع) به عبدالعظیم حسنی (ع) فرمودند: «مَرحَبا بِکَ یا أبَاالقاسِمِ أنتَ وَلِیُّنا حَقا»؛ اى ابوالقاسم! خوش آمدى، تو حقیقتاً دوستدار ما هستى. نکته دیگر جایگاه علمی ایشان بود، در تاریخ نقل است گاهی مردم خدمت امام هادی (ع) میآمدند و سوالات خود را مطرح میکردند، اما امام مردم را به حضرت عبد العظیم حسنی (ع) ارجاع میدادند که این امر نشان دهنده جایگاه والا و عظمت علمی ایشان است.
وی با بیان اینکه از وجود نورانی حضرت عبدالعظیم بیش از صد روایت نقل شده است، گفت:از روایت های امام رضا (ع)، امام جواد (ع) و امام هادی (ع) ۶۵ حدیث با واسطه نقل شده است؛ حضرت عبد العظیم (ع) به حدی دارای عظمت هستند که وقتی کسی بر امام هادی (ع) وارد شد و گفت به زیارت سیدالشهدا (ع) مشرف شدم، امام جمله مشهور را میفرمایند که ثواب زیارت قبر عبدالعظیم که نزد شماست مانند کسی است که قبر حسین بن علی (ع) را زیارت کرده است.
حجت الاسلام والمسلمین کفیل اظهار کرد: وقتی کسی ناقل حدیث میشود، نشانه شخصیت والای او است که امام این مطلب مهم را به او میگوید، حال دربحث مهدویت نقل کننده حدیث، حضرت عبدالعظیم حسنی (ع) است. امام جواد (ع) فرمودند: «افضل الاعمال شیعتنا انتظار الفرج» یعنی با فضیلتترین اعمال انتظار فرج، حرکت و تلاش است، در روایتی دیگر حضرت عبد العظیم حسنی(ع) از امام جواد (ع) روایتی نقل میکند که امام میفرمایند: اگر یک روز از دنیا باقی مانده است آنقدر طول میکشد تا او بیاید زمین را پر از عدل و داد کند، این روایت نشان از قطعی بودن حضور امام زمان (عج) دارد، امام جواد (ع) در مورد کسی که در روزگار غیبت ثابت قدم است به عبد العظیم حسنی(ع) میفرماید: در زمان غیبت باید ثابت قدم بود و دلش قصی نشود امام میفرمایند او با من است، در جایگاه من است و رتبه درجهای که من در روز قیامت دارم، او هم دارد.
این سخنران و کارشناس مسائل دینی یادآور شد: اگر بخواهیم نگاه دقیقی به زندگی عبدالعظیم (ع) داشته باشیم و بفهمیم چه شد که ایشان جایگاهش جایگاه امام، حرمش حرم امام و خودش همراه امام شد، باید گفت در جامعه کبیره میخوانیم «السلام علیک یا نور الله»، یعنی امام منبع نور است به هر مقداری که انسان به امام نزدیک شود و دغدغهاش، سیره و منش امام باشد رشد پیدا میکند.
وی تاکید کرد:حضرت عبدالعظیم (ع) عارفی بوده که شبها عبادت، روزها روزه و همه خوبیها را در خودش جمع کرده است. با کمی تامل در سیر تاریخی زندگی ایشان میبینیم که این امام زاده اهل ساده زیستی و بی توجه به دنیا بوده است و از همه مهمتر این است که دغدغه امام را متوجه شده و برای همراهی امام تمام وقت خود را هزینه میکند. به این معنا که اگر رشد دین، حرکت من به سمت ری است، هدف را امام قرار داده و به نتیجه فکر نمیکنم، زیرا مهم در مسیر رسیدن به رضایت امام است. درواقع همپای امام بودن رشد در عالم هستی است و باید از حضرت عبدالعظیم در این مسئله الگو گرفت که در تمام عمر با برکت خود در مسیر امام قرار داشتند، تا جایی که به جایگاه «انا ولینا حق» رسید.
حجت الاسلام کفیل با اشاره به روایتی از امام رضا (ع) پیرامون توصیه این حضرت به شیعیان تصریح کرد: در روایت مشهوری از امام رضا (ع) خطاب به شیعیان چند ویژگی نقل شده است که یکی از آنها عدم اطاعت از شیطان است، که اگر کسی ادعای همراهی با امام را دارد، با شیطان همراه نمیشود.
انتهای پیام/
خیلی دلم می خواد بیام زیارت ایشون
لطفا دعا بفرمایید.