به گزارش خبرنگار حوزه دانشگاهی گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، بیش از ۴ ماه است که با شیوع کرونا در کشور کلاسهای حضوری دانشگاهها غیر حضوری شده و کلاسها به صورت بر خط وآنلاین برگزار شده است. با تمام مشکلات و حاشیههای موجود این کلاسها برگزار شد و با فرا رسیدن زمان برگزاری امتحانات وضعیت موجود باعث شد تا دانشگاهها شروع به برنامه ریزی برای نحوه برگزاری امتحانات کنند.
اگر چه برخی دانشگاهها در نهایت تصمیم به برگزاری امتحانات به صورت حضوری گرفته اند، اما با این وجود بسیاری از دانشگاهها همانند دانشگاه آزاد، پیام نور و ... برای رعایت پروتکلهای بهداشتی و حفظ سلامت دانشجویان تصمیم به برگزاری امتحانات به صورت غیرحضوری گرفته اند.
برگزاری امتحانات به صورت مجازی، اما و اگرهای بسیار و ضعفها و معایت زیادی از جمله فراهم شدن امکان تقلب در امتحانات را به وجود آورده است. معاونت آموزشی وزارت علوم برای روشن شدن شیوه برگزاری این امتحانات شیوه نامهای را به دانشگاهها ابلاغ کرده است که به شرح زیر است:
استفاده از ابزارهای آزمون برخط به صورت همزمان یک روش امکانپذیر برگزاری آزمون است؛ در این روش، آزمون برخط به صورت همزمان و با حضور مراقبتی تصویری آزمون گیرنده انجام میشود.
بیشتر بخوانید
در رابطه با آزمونهای غیرحضوری، به طور خلاصه باید گفت میتوان با اجرای مواردی، چون محدود کردن زمان نمایش هر سوال، تصادفی کردن شماره سوالات برای دانشجویان مختلف، مفهومی کردن سوالات و مواردی از این قبیل احتمال تقلب در امتحان را به شدت کاهش داد. البته اینها اغلب با تاکید بر سوالهای چند گزینهای است، اما در مورد سوالات تشریحی هم تا حدودی قابل اجرا و اثر بخش است. در مورد آزمونهای برخط با نظارت تصویری همزمان هم چند روش بیان شده که در آنها هم علاوه بر رعایت موارد فوق میتوان با نظارت تصویری دقت بیشتری به خرج داد و احتمال تقلب را کاهش داد. اما هیچ روشی ضمانت کننده عدم تقلب نیست. اگر به طور عمدی یا به صورت غیر عمد ارتباط اینترنتی قطع شود، گزینه تکرار در زمان دیگر یا در مکانی دیگر برای دانشجو میتواند فراهم باشد (البته نه به صورتی که ترغیب کننده تکرار این موارد باشد).
با توجه به اینکه در زمان برگزاری آزمون برخط استرس و فشار بر دانشجو زیاد است، زمان مورد نیاز برای آزمون نیز باید طوری تنظیم شود که دانشجو موفق به پاسخ دادن کل سوالات شود و همچنین زمان زیادی هم برای برقراری ارتباط با دیگر دانشجویان نداشته باشد.
احتمال بروز برخی ناهنجاریها در امتحانات مجازی وجود داد
بیژن هاشمی ملایری، رئیس دفتر آموزشهای آزاد دانشگاه تربیت مدرس در گفتوگو با خبرنگار حوزه دانشگاهی درباره میزان احتمال وجود تقلب در دانشگاهها تصریح کرد: برگزاری آزمونهای مجازی باید شرایط خاصی داشته باشد. یعنی سوالات اغلب تستی و فرصت پاسخگویی محدود باشد، در حدی که دانشجو فقط از این زمان برای انتقال داشته هایش استفاده کند.
رئیس دفتر آموزشهای آزاد دانشگاه تربیت مدرس اظهار کرد: برگزاری آزمون مجازی مزایایی دارد، اما به اندازه امتحان حضوری ثمربخش نیست.
او کرد: با این وجود در برگزاری امتحانات به صورت مجازی احتمال بروز برخی ناهنجاریها وجود دارد، ولی به گونهای نیست که سلامت و اعتبار آزمونها مورد خدشه قرار گیرد.
امیر حسین بهروز، مدیرکل روابط عمومی دانشگاه پیام نور در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان، درباره راهکارهای این دانشگاه برای جلوگیری از تقلب در جلسه امتحان گفت: دانشگاه پیام نور برای برگزاری امتحانات این ترم ارزشیابی پایان ترم دارد به این صورت که تمام نمره پایان ترم را معطوف به آزمون نهایی که استاد در صدد است آن را برگزار کند، نکرده ایم.
او درباره شیوه برگزاری آزمونهای آنلاین توسط استادان، اظهار کرد: استادان میتوانند از طریق سامانه آزمون آنلاین و یا از طریق اپلیکیشن هوشمند "پیام من"، آزمونهای خود را برگزار کنند. در فرآیند برگزاری، سوالات و گزینهها را به صورت رندمی گذاشته اند؛ به این صورت که پاسخ سوالات دانشجویانی که همزمان یک درس را امتحان میدهند، متفاوت است. برای مثال گزینه صحیح برای یک دانشجو ممکن است «الف» و برای دانشجوی دیگری «ب» باشد.
مدیرکل روابط عمومی دانشگاه پیام نور در پایان گفت: خیلی از استادان در نوع طراحی سوالات و کاربرد اعداد و ارقام خلاقیتهایی به کار بردهاند، براین اساس تقریبا سوالات برای هر دانشجو، اختصاصی شده است. در واقع استادان برای به حداقل رساندن تقلب، اقدامات متعددی را انجام دادهاند.
با وجود تمام تمهیدات اندیشیده شده راههایی هم برای تقلب وجود دارد و روزهای گذشته در فضای مجازی، کانالهای دانشجویی و آگهیهای اینترنتی شاهد مواردی بوده ایم که آگهی شرکت در آزمون با نمره تضمینی را داده اند. یکی از افرادی که اقدام به انتشار آگهی شرکت در آزمون با نمره تضمینی را داده بود در گفتوگو با باشگاه خرنگاران جوان، گفت: جواب سوالات آزمون مجازی شما را در نیم ساعت میدهم و ۱۵۰ هزار تومان میگیرم.
او تضمین داد که نمره کامل را از آزمون خواهید گرفت و ادامه داد: در مدت اخیر در آزمونهای زیادی شرکت کرده ام و نمره کامل را هم گرفته ام هیچ مشکلی وجود ندارد، نگران نباشید.
این آگهی دهنده درباره نحوه شرکت در آزمون مجازی بیان کرد: از سوالات عکس میگیرید و برای من ارسال میکنید، البته برخی از دانشگاهها تمام سوالات را در ابتدا در اختیار دانشجو قرار نمیدهند و ممکن است سوالات را تک تک بفرستند که در این صورت هم مشکلی وجود ندارد سوال را برای من میفرستید و جواب را ارسال میکنم.
او در پایان گفتوگو زمان برگزاری امتحان پایان ترم را نیز پرسید تا مطمئن شود که در آن زمان آزمون دیگری نداشته باشد.
بیشتر بخوانید
در بین تمام تمهیدات در نظر گرفته شده برای برگزاری امتحانات مجازی، راهکاری برای جلوگیری از شرکت دیگران در آزمون دیده نمیشود. این امر باعث شده تا بسیاری از دانشجویان به دنبال افرادی باشند که با پرداخت مبلغی به جای آنها آزمون دهند. اگر چه تقلب در امتحانات امری تازه نیست، اما در این امتحانات فرد حداقل میتواند جواب چند سوال را تقلب کند، درحالی که در امتحانات مجازی و شیوهای که فردی با گرفتن پول در امتحان شرکت کند و جواب تمام سوالات را برای دانشجو بفرستد اعتبار و صلاحیت آزمونها به کلی خدشه دار میشود.
مسئولان وزارت علوم و دانشگاههای مختلف هم باید برای جلوگیری از تقلب فاحش اقدامی جدی انجام دهند؛ زیرا با توجه به شیوع کرونا و احتمال ادامه دار بودن آموزشها به صورت مجازی قطعا رویه پول گرفتن و آزمون دادن رایجتر و گستردهتر خواهد شد و در نهایت دانشجویانی ضرر خواهند کرد که خودشان در امتحانات شرکت میکنند و زحمت زیادی برای قبولی در آزمونها میکشند.
انتهای پیام/
آینده کره زمین نامشخص هست و شما عین خیالتون هم نیست که داریم به کجا میریم.تامام
پس دانشجویانی که دانشگاه دولتی درس می خوانند زحمت زیادی برای قبول شدن انجام می دهند و اونوقت ارزش دانشجویان دانشگاه آزاد و دولتی در ایران و خارج در یک سطح هست به نظر من عادلانه نیست
از طرفی هم خوبه مردم درس بخونند و با سواد شوند ولی ارزش گذاری دو دانشگاه باید متفاوت باشه تا زحمت دانشجویان دولتی به هدر نره و انگیزه برای تحصیلات عالیه و مفید برای جامعه ادامه داشته باشد تا بلکه ایران عزیزمان پیشرفت بکند
از جمله دانشگاه آزاد
اونوقت روسای دانشگاه آزاد شهریه دانشجویان رو میخورند و یه آب روش .
آقا این سایت دیوار فقط فاجعه به بار آورده تو هر مساله ای
قوه قضائیه باید یه کاری بکنه
مدیر بی کفایت در دانشگاه ، استاد تنبل و ساکن و دانشجوی بیسواد و متقلب در فردای جامعه ی پساکرونایی تحویل خواهد داد.
با وجود کرونا ، چرا ترم حذف بشه ؟ اینهمه هزینه ایاب و ذهاب نمیدیم بریم حصارک سوار اتوبوسهای مرگ بشیم ، مجازی هم چند ساعت آخرشب حال میکنیم ، امتحان هم که با دوستان یه جوری مشارکتی میگذرونیم ، استاد هم به قولش وفاداره زیر 18 نمیده و خلاصه با وجود کرونا همه چی وفق مراده و حال میکنیم. ضمنا اساتید هم با وجود کرونا کلی صفا کردند کلاسهای حضوری نمیرن
جواب سوالات را هم روزهای آینده لو میدهند.
تا بدهی تسویه نکنیم نمیتونیم امتحان بدیم
کاش یه کم درک داشید
واقعا متاسف ...
من پیام نوری هستم
امروز امتحان آمار پیشرفته داشتیم
طوری سوال داده بود که در کتاب هم نبود
بعضی فکر میکنند امتحان مجازی خیلی راحته.
بخاطر یک کتاب پانصد صفحه ایی که هفتاد درصدش را هم خونده بودم الان امتحانش حذف و استاد یه تحقیق بهم داده که توش موندم
پس بیخودی قضاوت نکنین
خیلی ناراحت هستید؟ الانم دیرنیست حذف ترم بزارید شهریه هارم تمام کمال عودت بدید نمیشه که هم خدارو بخواین هم خرمارو
انصافم چیز خوبی، انسان باشیید
قطع به یقین بدونید خوداشونم یه کاسه ای زیر نیم کاسشون بوده و الکی الکی روی این صندلی ریاست نشستن و بچه های این آدم ها وضعشون توی تقلب بدتر از ماست
دانشجو اگه بخواد درس بخونه اگه امتحان مجازی باشه میخونه حضوری هم باشه میخونه
و این نظام آموزشی این جوریه که دانشجو میگه بخونم پاس شم نه بخونم علمم زیاد شه و ی چیزی یاد بگیرم
واسه خودتون تاسف بخورید بخاطر این حرفا که چجوری از تقلب دانشجو ها جلوگیری کنیم
خدا شاهده ،اینقدر روی مسأله همفکری دانشجوهای عزیز مانور ندهید،بزرگوار!مگه استاد در مجازی چی درس داده که الان ،مطالبه کند،به نظر من اصلا نباید امتحان در کار باشه،به فعالیت های کلاسی و حضور و غیاب نمره بدهند .
این حق دانشجوئه ک به بهترین شکل از فرصت ایجاد شده به نفع خودش استفاده کند
اون موقعی ک قوانین سختگیر آموزش برای دانشجو ایجاد مشکل میکنه از این پست ها نمی زارید الان ک فرصت مناسب برای داشجو ایجاد شده حرف از وجدان می زنید. جالبه!!!!
واقعا با این برنامه هاتون و با این آموزش ها چطور میخواین یاد بگیریم
وقتی ته ارزشیابی یه ورق و یه مشت چرت و پرته، انتطار بیشتر از اینم نمیشه داشت، درس خون و درس نخون هیچ درسی از اون درسایی که برا امتحان خوندن و نخوندن رو یادشون نیست، تدریس بیخودی، امتخان بیخودی، تقلب، فارغ التحصیل بی تخصص و بیکار، درسخون دانشگاه هم تخصصی نداره، مهارتی نداره، کار هم نداره، فقط واحد میچینن کنار هم انقدر بدرد نخور و غیرکاربردی و غیر موثر که میگن دانشجو نمیخونه، امتحان بگیریم که بخونه، حالا که امتحانم میگیریم تقلب میکنه
وقتی میگن که باید امتحانات تصویری باشه کم کمش باید یا کامپیوتر یا لپتاب داشت.ایا تمام دانشجویان با این امکانات دسترسی دارند.ایا همه به سیستم وبکم دسترسی دارند.ابا اینترنت پرسرعت ایران قابلیت داره.
گفتند برید به کافی نت ها.ایا ساعت 2بعد از ظهر در شهر های کوچک کافی نت باز است.ایا در فرض رزرو کافی نت بعد از این همه هزبنه اینترنت که برای کلاس مجازی مصرف شد و قرار بود رایگان باشد.دوباره هزینه های کافی نت را دانشجویان باید پرداخت کنند ان هم چند برابر.والا که ما دانشجوییم تاجر نیستیم که.دانشجو تو ایران فقط یک درجه بهتر از فقیر و بیکاره فقط یه درجه.
تقلب چیه نصف وقتمو برا این تدابیر از بین میره.
من شخصا چنین نخواهم کرد.
به خاطر همین یک ترم ،شاهد افت در سواد برخی دانشجویان کشور در سالهای بعدی خواهیم بود.
بشین سرجات
فارغ عزیز
آخه هدف از این دانشگاه رفتنا چیه خدا وکیلی؟؟؟؟
آخه هدف از این دانشگاه رفتنا چیه خدا وکیلی؟؟؟؟
آخه هدف از این دانشگاه رفتنا چیه خدا وکیلی؟؟؟؟
وقت کم ریاضی و فیزیک تو وقت کم حالتون خوبه؟؟؟؟
دیگه داره عصر ، عصر مجازی میشه متاسفانه
تعداد امتحانات را بیشتر کنیم تا میانگین بگذاریم
مطالب درسی دانشگاه های مختلف مانند پیام نور و دولتی و آزاد متفاوت است
یک انسجام بین مباحث درسی به صورت کتاب ایجاد کنیم دانشجو به خاطر جزوه سردرگم نباشد
اصلا هم معلوم نیست طرف واقعا بلده یا نه چون تو یه ترم کل کتابو میگن تو ترم دیگش 3 فصلشو! خیلی مسخرس