به گزارش حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران امروز دوشنبه پس از دو دور گفتگو با مولود چاووش اوغلو همتای ترکیهای خود در نشست خبری مشترک با اشاره به پاندمی کرونا و ضمن ابراز همدردی با همه خانوادههایی که عزیزان خود را در این فاجعه از دست دادند، از همراهی و دوستی دولت و ملت ترکیه قدردانی و عنوان کرد: پاندمی کرونا نشان داد که همه دنیا به هم وابسته است و سیاستهای یکجانبهگرایی نمیتواند راهحلی برای مشکلات بینالمللی باشد و نشان داد بزرگترین قدرتهای ظاهری در برابر یک ویروس ناتوان هستند و نمیتوانند با آن برخورد کنند و این تصور که برخی میتوانند دنیا را اداره کنند تصور غلطی است و از زمان آن بسیار گذشته است.
وی با بیان اینکه سیاستهای یکجانبه و تحریمهای یکجانبه ماهیت و واقعیت خود را نشان داد، گفت: نشان داد در برابر جان انسانها برخی کشورها اهداف سیاسی کوتاه مدت خود را نشان میدهند و آمریکا متاسفانه سابقه بسیار بدی از خود گذاشت هم در تحولات داخلی خود و هم در پاندمی کرونا که تحریمهایش را علیه ایران با شدت هر چه بیشتر و با هدف ضربه زدن به ایران ادامه داد.
وزیر خارجه ایران ادامه داد: از برداران و خواهران در ترکیه ممنون هستیم که در برابر تحریمهای یکجانبه ایستادگی و مقابله کردند.
ظریف با بیان اینکه این پاندمی نشان داد که ما نیاز داریم همواره گفتگو داشته باشیم، اظهار داشت: چندین ماه به دلیل پاندمی کرونا گفتگوهای رو در رو بین ما و برادران در ترکیه کمتر صورت گرفته و این احساس در ایران و ترکیه وجود داشت که این گفتگوها را دوباره تکرار کنیم.
وی افزود: خوشحالم و سپاسگزارم که با تلاش دولت ترکیه تا پایان این ماه انتقال گاز طبیعی به ترکیه از سر گرفته خواهد شد و در تابستان مردم و صنعت ترکیه میتواند از گاز ایران بهرهمند شود. درباره تعرفههای تجاری دوجانبه و مسائل مختلف همکاریهای اقتصادی صحبت کردیم.
وی با بیان اینکه درباره مباحث دیگر مربوط به روابط دوجانبه گفتگو کردیم، همچنین افزود: انشاءالله با سفر آقای اردوغان به ایران برای تشکیل کمیسیون روابط راهبردی مسیر را ادامه خواهیم داد.
وزیر خارجه بیان کرد: در مسائل منطقهای همکاریهای بسیار خوبی در روند آستانه درباره سوریه داشتیم و این همکاریها را ادامه میدهیم. استقبال میکنیم از این پیشنهاد که ایران در آینده نزدیک میزبان گردهمایی سران مجازی روند آستانه باشد و بعد هم به محض اینکه شرایط اجازه دهد، اجلاس حضوری سران را در ایران برگزار کنیم. برای اینکه سران سه کشور بتوانند آخرین تحولات سوریه و ضرورت رسیدن به راهحل صلح آمیز و پایدار در سوریه را در قالب آستانه با هم مشورت کنند، به زودی نشست مجازی بین سران برگزار و بعد از فراهم شدن شرایط نشست حضوری را در تهران برگزار میکنیم.
وی همچنین عنوان کرد: درباره افغانستان و تلاشها برای افغانستان صحبت کردیم، ترکیه به عنوان کشوری که در پروسه قلب آسیا حضور فعال دارد نسبت به این تحولات حساس است و خوشحال بودم که برادرم مولود را در جریان آخرین تلاشها قرار دادم و ایشان هم از تلاشهای ترکیه در این زمینه گفتند.
ظریف همچنین گفت: درباره یمن و ضرورت پایان دادن به وضعیت اسفبار مردم یمن و پایان دادن به جنگ در یمن که ایران و ترکیه از همان راههای آغازین جنگ و از آوریل ۲۰۱۴ طرفدار راهحل صریح غیرخشونت آمیز برای یمن بودند و ما و ترکیه پیگیر یک راهحل صلح آمیز بودیم کماکان همکاری میکنیم. در لیبی ضرورت احترام به حاکمیت لیبی و رعایت مقررات را بحث کردیم. دو کشور دیدگاههای مشترکی درباره لیبی دارند و امیدواریم رنج مردم لیبی هر چه سریعتر پایان یابد و دولت مورد قبول جامعه بینالمللی در لیبی از حمایت همگان برخوردار شود.
وی خاطرنشان کرد: گفتگوهای بین ما و ترکیه به نفع همه است و نیاز داریم که این گفتگوها را در سطوح منطقهای با همسایگان خود گسترش دهیم برای اینکهاین منطقه در مبارزه با بی ثباتی و افراطی گری و تروریسم و طراحی آینده بهتر برای منطقه با هم همکاری کنند.
رئیس دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به سؤالی درباره بازگشایی مرزهای هوایی و به خصوص زمینی ایران و ترکیه در پی شیوع کرونا عنوان کرد: آنچه در مرحله اول برای هر دو کشور و اقتصاد دو کشور بسیار مهم بود، بازگشایی مرزها برای تبادلات تجاری بود. در این زمینه خوشحالیم که با همکاری در خصوص پروتکلهای بهداشتی که بین ایران و ترکیه در سطوح مختلف و بین وزارتخانههای بهداشت، خارجه و راه دو کشور صورت گرفت، توانستیم توافق کنیم بر بازگشایی مرزها برای تبادلات تجاری، البته مرزهای ریلی برقرار بود و مرزها برای تبادلات کامیونی هم بازگشایی شده است.
وی افزود: گفتگوها ادامه دارد. در آینده برنامه است که پروازها از سر گرفته شود. درباره رفت و آمد افراد با توجه به اینکه مهمترین موضوع برای همه ما فعلا سلامتی مردم است و ما هم در ایران هنوز درباره بازگشایی و فعالیت مجدد توریسم، تصمیم قطعی را اتخاذ نکردیم.
ظریف یادآور شد: این موضوع هفته گذشته در دستورکار ستاد ملی کرونای ایران قرار داشته است و براساس دستور رئیس جمهور قرار شده کمیته ویژهای متشکل از وزارت میراث فرهنگی، بهداشت و امور خارجه در این خصوص فعالیت کنند و به محض اینکه دو کشور در این زمینه تصمیم نهایی را بگیریم، مرزها برای رفت و آمد مسافران نیز بازگشایی میشود.
انتهای پیام/