به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، سهیل ادیب مقدم با حضور در برنامه «طبیب» شبکه سه سیما به توضیحاتی در خصوص مشکل قوز قرنیه و دلائل به وجود آمدن آن پرداخت.
ادیب مقدم فوق تخصص جراحی چشم میهمان برنامه تلویزیونی «طبیب» با اشاره به اینکه در حال حاضر بیماری قوز قرنیه یکی از چالشهای چشم پزشکی دنیا محسوب میشود، تصریح کرد: این بیماری درمان قطعی ندارد و برای سالیان سال یکی از دغدغههای چشم پزشکی دنیا بوده است، تشخیص اولیه این بیماری در قرن ۱۹ صورت گرفته و در ابتدا سعی کردند با استفاده از عینک این مشکل را حل کنند، اما جواب قطعی نداد، چون این بیماری پیشرونده است.
او ادامه داد: استفاده از لنزهای تماسی، استفاده از رینگها، پیوندهای قرنیه و لنزهایی با تکنولوژی بالا که در داخل چشم کار گذاشته میشود از دیگر مواردی است که تا به حال برای بهبود آن استفاده شده، اما نظر من این است که همیشه پیشگیری بهترین درمان است.
عضو انجمن چشم پزشکی خاورمیانه و آفریقا همچنین یادآوری کرد: اگر تا جایی که میتوانیم در مراحل اولیه این بیماری را تشخیص دهیم، درمان آن نیز سادهتر خواهد بود، آنهایی که قوز قرنیه دارند تاری دید پیدا میکنند و معمولا شیوع آن در دهه دوم زندگی بوده و از بچههای ۱۱ تا ۱۲ ساله شروع میشود و، چون خانواده هم اهمیت نمیدهند این زمان تشخیص را از ما میگیرد، ممکن است در مراحل اولیه فکر کنیم با عینک حل میشود؛ لذا این بیماری پیشرفت میکند، به همین دلیل هر گونه ضعف بینایی به ویژه در دهه دوم زندگی در کودکان و نوجوانان را جدی بگیریم، اینجاست که معاینات دورهای اهمیت پیدا میکند.
ادیب مقدم با تأکید بر اینکه در حال حاضر کمپینی با عنوان «وایلت جون» توسط رئیس انجمن بینالمللی عیوب انکساری که یکی از برجستهترین چشمپزشکان در حال حاضر دنیا هستند، تشکیل شده، گفت: تشکیل این کمپین نشاندهنده اهمیت این بیماری بوده و قصد دارد سطح آگاهیهای مردم را در مورد قوز قرنیه بالا ببرد تا بیشتر در مورد آن صحبت کنیم، بپرسیم و پاسخ دهیم. یکی از عادتهای غلط که در این کمپین هم به آن اشاره شده و باید آن را ترک کنیم مالیدن و فشار مکانیکال بر روی چشم است، این ثابت شده که این قضیه میتواند یکی از عوامل مهم در ایجاد قوز قرنیه باشد به خصوص اگر یک زمینه مثبت ارثی هم داشته باشیم که قطعا این قضیه را تشدید خواهد کرد.
عضو فعال جامعه بینالمللی جراحی رفرکتیو همچنین بیان کرد: یک دکتر فرانسوی لبنانیالاصل تحقیقاتی انجام دادند که خوابیدن روی شکم به نحوی که سر با بالاش یا تشک تحت فشار قرار بگیرد هم میتواند باعث تشدید قوز قرنیه یا به وجود آمدن آن شود، پس چشمانمان را نخوارانیم، نمالیم، روی شکم نخوابیم و هر گونه تغییرات دید را جدی بگیریم، همیشه باید علت این خارش چشم را پیدا کنیم که به دلیل خشکی یا آلرژی و یا عامل دیگری است و آن را برطرف کنیم. چشم یک ارگان بسیار حساس است و یک تکه چربی نیست، چشم دریچه ما به دنیاست و باید خیلی محترمانه با آن رفتار کنیم، مالیدن چشم کار بسیار خشنی است و بسیار عوارض دارد از پارگی شبکیه تا بالا بردن فشار چشم به طور ناگهانی تا ایجاد قوز قرنیه.
بیشتر بخوانید
او همچنین در خصوص روشهای درمانی جدید در خصوص درمان قوز قرنیه اظهار کرد: من از پیشگیری شروع میکنم، باید مرتب مورد معاینه قرار بگیریم و تست ضعف بینایی هم گرفته شود و همچنین عکسهای مخصوصی که از سطح و پشت قرنیه برای تشخیص این بیماری گرفته میشود. روش «او سی تی» شبکیه در این مورد جواب نمیدهد، در حال حاضر این روش در مورد قوز قرنیه در دنیا به کار گرفته شده که هنوز در ایران استفاده نمیشود.
این پزشک متخصص در پایان عنوان کرد: در حال حاضر یکی از کارهایی که باید انجام دهیم تشخیص و درمان به موقع در سنین پائین است، الان اجماع عمومی وجود دارد که باید سعی کنیم با تاباندن اشعه ماورای بنفش به سطح قرنیه استحکم قرنیه را بالا ببریم، توجه داشته باشید، اشعه «یو وی» هم تأثیر مثبت دارد هم تأثیر منفی دارد، یکی از جاهایی که تأثیر مثبت دارد این است که خود «یو وی» کمک میکند استحکام قرنیه بهتر حفظ شود، نه اینکه راه حل کاملی باشد، اما مفید است، در حال حاضر، چون زندگیها آپارتماننشینی شده بچهها در معرض نور خورشید قرار نمیگیرند، به همین دلیل بهتر است هم برای بهرهگیری از ویتامین دی و هم استحکام قرنیه در معرض نور خورشید بیشتر قرار بگیریم.
انتهای پیام/