در گزارش زیر به بررسی چگونگی عمل جراحی فک پرداخته‌ایم.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان،  جراحی فک که با اسم ارتوگناتیک هم شناخته می‌شود، نوعی جراحی درمانی زیبایی است که به اصلاح بی‌نظمی و عدم توازن استخوان‌های فک پرداخته و آن‌ها را صاف و موزون می‌کند تا ظاهر صورت و دندان‌ها را بهبود بخشد.

در صورتی که مشکلات فک با ارتودنسی قابل معالجه نباشد، جراحی فک میتواند مورد مناسبی برای بیمار باشد. در اکثر موارد، بیماران قبل و پس از جراحی و تا زمان بهبود و توازن کامل فک ها، از بریس‌های فانکشنال استفاده می‌کنند. متخصص ارتودنسی میتواند با جراح فک و صورت همکاری نموده و برنامه درمانی بیمار را معلوم کند.

پس از متوقف شدن رشد فک‌ها (در حدود ۱۴ تا ۱۶ سالگی در زنان و ۱۷ تا ۲۱ سالگی در آقایان) بیمار برای انجام جراحی فک آماده خواهد بود.

فک طبیعی چه فکی است؟

در حالتی که فک سلامت باشد، دندان آسیای فک بالا و فک پائین به گونه مناسب در هم فرو می‌روند.

دندان‌های جلویی بالا، روی دندان‌های جلویی فک پائین قرار می‌گیرند. به گونه‌ای که دندان فک بالا حدود یک تا دو میلی متر از دندان‌های فک پائین جلوتر است.

نتیجه جراحی فک

اصلاح بی‌نظمی‌های فکین و دندان‌ها در جراحی فک میتواند منجر به:

- تعادل و تقارن نیمه پایینی صورت

- درد مزمن فک و مفصل فک و سردرد

- فرسودگی شدید دندان‌ها

- اُوپن بایت (فضای خالی بین دندان‌های بالا و پائین در وضعیت بسته بودن دهان).

- بهبود عملکرد دندان‌ها

- بهبود خواب، تنفس، جویدن و بلع

- بهبود اختلال‌های گفتاری

- آسیب صورت

- ناهنجاری تولد

- عقب رفتن فک و چانه

- فک جلو زده

- عدم توانایی در چسباندن لب‌ها بدون فشار

باعث بهبود ظاهری و افزایش اعتماد به نفس شود.

جراحی فک بالا

بیمارانی که دارای فک بالای بیرون زده هستند یا نمایش لثه‌های آن‌ها در حالت لبخند بیش از مقدار عادی است. درصورتی که به درمان‌های ارتودنسی پاسخ ندهند کاندید جراحی فک می‌باشند. این جراحی سبب بهبود تعادل فک و دندان‌ها نسبت به لب بالا و بینی و چانه خواهد شد.

جراحی فک پائین

افرادی که دارای فک پائین بیش از حد بیرون زده یا بی اندازه عقب رفته هستتند می‌توانند تا حد زیادی با انجام جراحی فک از ظاهر و عملکرد مطلوب برخوردار شوند. بعلاوه در بیمارانی که دارای فک پائین نامساوی هستند هم جراحی فک تنها راه علاج این عدم تقارن و ایجاد تعادل در فرم صورت است.

اصلاح طرح لبخند

جراحی چانه

جراحی چانه می‌تواند به صورت مجزا یا همزمان با جراحی فک انجام شود و تقارن و تعادل صورت در نمای رو به رو و نیمرخ را بهبود بخشد علاوه‌براین جلو آوردن چانه معمولاً در افرادی که دارای مشکلات تنفسی من جمله خرخر و آپنه هستند به بهبود عملکرد تنفسی منجر می‌شود.

درمان درد پس از جراحی فک

در صورت درد مسکن تجویز می‌شود که اغلب در حالت مایع است و شامل هر یک از دارو‌های زیر هست. هر کدام از این دارو‌ها یک جز مخدر دارد (اکسی کودون، هیدروکودون، کدئین).

-راکسی ست (استامینوفن با اکسی کودون)

-الگزیر هایست (استامینوفن با هیدروکورتیزون)

-تایلنول با الگزیر کدئین (استامینوفن با کدئین)

عارضه‌های جراحی فک چیست؟

در حالت کلی، جراحی فک هنگامی که به وسیله یک جراح با تجربه و آموزش دیده در محلی مطمئن و با امکانات لازم انجام شود بی خطر و مطمئن خواهد بود. بعضی از مشکلات و عارضه‌های جراحی فک با جزئیات در ادامه مطلب توضیح داده شده است.

خونریزی

خونریزی جزیی پس جراحی فک طبیعی است، امکان دارد یک تا دو هفته بعد از جراحی فک بالا خون دماغ شوید. خونریزی داخل بافت نرم منجر به کبودی آن قسمت می‌شود و میتواند خیلی گسترده باشد. خونریزی غیر معمول هنگامی است که موقع جراحی احتیاج به انتقال خون باشد با این حال گاهی وقت‌ها امکان دارد بیمار به تزریق خون احتیاج داشته باشد.

عفونت

در همه‌ی جراحی‌ها احتمال عفونت وجود دارد به همین علت هم در طول جراحی و هم بعد از جراحی به شما آنتی بیوتیک داده می‌شود که درصورتی که قرار است عفونتی ایجاد شود به راحتی درمان شود.

بی حس شدن

پس از جراحی فک در نواحی پیرامون فک دچار بی حسی خواهید شد. اگر فک بالا عمل شده باشد، بالای دندان‌ها بی حس خواهد شد و چنانچه فک پائین عمل شده باشد لب پائین و چانه بی حس خواهد شد و زمانی که رشته‌های عصبی در حال بهبود هستند با حس سوزن سوزن شدن روبرو خواهید شد. احساس عادی معمولاً پس از ۶ ماه یا کم‌تر بر خواهد گشت. در مورد‌های نادر امکان دارد بی حسی دائمی شود.

گرفتگی بینی

گرفتگی بینی میتواند ناشی از لوله‌هایی باشد که در داخل سوراخ‌های بینی در هنگام جراحی جاگذاری شده است یا این که بعد از جراحی فک بالا اتفاق بیفتد. وقتی که بینی دچار احتقان می‌شود میتوان به وسیله اسپری‌های تمیز کننده‌ی مخصوص بینی این مشکل را رفع کرد.

کاهش وزن

ابتدای دوره‌ی بعد از جراحی، کاهش وزن تا ۲.۵ کیلو پیش بینی می‌شود. در بیشتر موارد کاهش وزن به علت کاهش اشتها است که به پوشیدن الاستیک‌ها مربوط می‌شود. پس از هفته‌ی اول اشتهای شما باید به اندازه‌ی کافی بهبود یابد که بتواند وزن از دست رفته‌ی شما را جبران کند.

سفتی فک و صدای مفصل‌های فک

پس از جراحی ارتوگناتیک، مفصل‌های فک به مدت چند ماه سفت خواهد بود. بهترین تمرین برای غلبه بر سفتی مفاصل، فعالیت‌های عادی فک مثل جویدن است. گاهی وقت‌ها امکان دارد صدای سائیده شدن یا کلیک کردن در مفاصل موقع آغاز حرکت فک اتفاق بیفتد. این صدا‌ها ممکن است دائمی باشد، ولی کاربرد فک را تحت‌تأثیر قرار نمی‌دهد.

زمان بهبودی پس از جراحی فک

توصیه می‌شود که بیشتر اشخاص دو تا سه هفته کار نکنند. بهبودی کامل استخوان‌ها ۶ تا ۸ هفته بطول می‌انجامد، بنابراین سفارش می‌کنیم که از انجام فعالیت‌های سنگین یا ورزش‌های تماسی در زمان دوره بهبودی پرهیز کنید. باید به یاد داشته باشید که به مدت ۴۸ ساعت بعد از بی هوشی عمومی قادر به رانندگی یا کار با دستگاه نخواهید بود.

جراحی فک در چه سنی مناسب است؟

جراحی فک را معمولاً در سنین پس از بلوغ در هنگامی که رشد استخوان فک کامل شده است میتوان انجام داد. با پیشرفت علم پزشکی تا پیش از بلوغ میتوان با بستن سیم یا آرک بسیاری از مشکلات فک را رفع کرد.

بعد از جراحی فک چه مراقبت‌هایی لازم است؟

دندان‌ها و فک چند وقتی پس از عمل بسته می‌شود تا فک جابه جا نشود و در این مدت بیمار باید تنها با نی غذا بخورد و بهداشت دهان و دندان به علت سیم ارتودنسی مشکل است و مرتب باید دهان را شست و شو دهند.

به این دلیل که نمی‌توانند مرتب مسواک بزنند باید با دهان شویه‌های مختلف دهان را بشویند تا دندان‌ها دچار اسیب نشوند و زخم‌های داخل دهان بهبود یابد. معمولاً غذا خوردن برای این بیماران مشکل است.

پس از پایان عمل جراحی فک و صورت و پس از آن انجام ارتودنسی، دندان‌ها به کمک سیم و کش به هم متصل شده و ترمیم و جوش خوردن فک‌ها شروع می‌شود.

توجه کنید که بعد از انجام جراحی فک و صورت، حدود ۴ تا ۶ هفته فک‌ها بطور کامل بسته میشوند و بیمار تنها با استفاده از نی میتواند به نوشیدن مایعات اقدام کند و در این مدت بیمار اجازه استفاده هیچگونه غذای سفتی را نداشته و تنها باید از غذا‌های میکس شده آبکی تغذیه کند.

بعد از گذشت ۶ هفته، بیمار میتواند از غذا‌های نرم که فشار حداقلی را به فک‌ها وارد می‌کنند، استفاده کند. به مرور بعد از آن و با تشخیص دندانپزشک معالج، بیمار میتواند به رژیم غذایی طبیعی خویش با رعایت اصول احتیاطی، برگردد.

منبع: بیتوته

انتهای پیام/

برچسب ها: دانستنی ها ، جراحی فک
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.