به گزارش حوزه دنیای ارتباطات گروه فضای مجازی باشگاه خبرنگاران جوان، به دلیل شیوع ویروس کرونا در جهان و تعطیلی بسیاری از تولیدکنندگان گوشی، ساخت این کالا با مشکلاتی همراه شده و در ایران هم مشکل واردات به این معضلات اضافه شد. همچنین ادامه تعطیلی مراکز آموزشی و به تبع آن تمرکز بر آموزش آنلاین در دانشگاهها و استفاده از اپلیکیشنهای آموزشی توسط دانشآموزان تقاضای موبایل را در بازار افزایش داد. از طرفی علاوه بر مشکلاتی از کمبود جهانی کالا و بسته بودن مرزها و محدودیتهای ترانزیتی برای واردات، این روزها بالا رفتن نرخ ارز مزید بر علت افزایش قیمت گوشی شده است.
حسین غروی رام، رئیس هیئت مدیره انجمن واردکنندگان موبایل، تبلت و لوازم جانبی، با اشاره به افزایش نرخ ارز از ابتدای سال، اظهار کرد: ۹۰ درصد کالاهای وارداتی از امارات میآید. کالاها در ابتدای سال با درهم ۳۷۰۰ تومان وارد شده و امروز نرخ درهم به ۵۵۵۰ تومان رسیده و است و حتی با این نرخ هم مشکلات زیادی برای خرید کالا وجود دارد.
وی با اشاره به مشکلات واردات بیان کرد: پیش از این ما ارز نیمایی میگرفتیم که بهدلیل محدودیتهای ارزی، اکنون باید از ارز صادراتی استفاده کنیم که باید از صادرکننده خریداری شود. صادرکنندگان بهدلیل قوانینی که بانک مرکزی برای بازگرداندن پولشان گذاشته، تا آخر تیر ماه وقت دارند که ارز را برگردانند و یکی از دلایلی که قیمتها بالا میرود، این است که صادرکنندگان تمایلی به برگرداندن ارز ندارند.
رئیس هیئت مدیره انجمن واردکنندگان موبایل، تبلت و لوازم جانبی ادامه داد: دلیل بزرگتر این است که در این مدت بهدلیل کرونا هم بازارها تعطیل بوده و هم حملونقل کالا با مشکل مواجه بوده و عملا صادرات محدود شد، بنابراین ارز صادراتی که بخواهند به واردات تخصیص دهند کم شده است. اینها مشکلات کلی واردات است که ربطی به بازار موبایل ندارد و تفاوت بازار موبایل با سایر بازارها، این است که قبلا ارز نیمایی میگرفته و حالا ارز در مقابل صادرات میگیرد. این اختلاف نرخ ارز هم دلیل بزرگی برای تغییرات قیمتی است.
وی با بیان اینکه امروز موبایل در ایران از همه جای دنیا ارزانتر است، گفت: قیمت تلفن همراه با بالا رفتن نرخ ارز همخوانی ندارد. کالایی که واردکنندگان میفروشند، بر اساس ارزی است که ۲۰ روز پیش خریدند. نرخ ارز در این مدت بالغ بر ۴۰ درصد تغییر قیمتی داشته، اما قیمت تلفن همراه ۴۰ درصد تغییر قیمتی نداشته است. کسی که کالا را در بازار میخرد، از بازار جهانی ارزانتر میخرد، چون نرخ خرید ارز ما برای فروش در بازار، پایینتر از نرخی است که کسی بخواهد در امارات گوشی بخرد و امروز پول دلارش را بدهد.
غروی با بیان اینکه مبنای قیمتگذاری واردکنندگان بر اساس نرخ ارزی است که پرداخت کردند و نه نرخ ارز روز، افزود: اگر واردکنندهای ارز را بر مبنای ۴۷۰۰ تومان حواله کرده باشد و بخواهد امروز کالا را بفروشد، مبنای قیمتگذاریاش باید ۴۷۰۰ باشد و ربطی به قیمت روز بازار که به ۵۵۰۰ رسیده هم ندارد. از طرفی طبق قانون آییننامه قیمتگذاری کالای وارداتی، واردکننده میتواند تا سقف ۱۵ درصد روی واردات سود بگیرد؛ عمدهفروش سه و خردهفروش هم هفت درصد سود میگیرد و این کل چرخه سود مربوط به موبایل است.
وی با بیان اینکه نظارت روی موبایل زیاد است و واردکنندگان لیست قیمت خود را در سامانه ۱۲۴ ثبت میکنند، گفت: واردکنندگان همه کالا را با هم وارد نمیکنند، بلکه بر اساس تخصیص ارز توسط بانک مرکزی میتوانند کالا را از گمرک خارج کنند و این تخصیصها هم یک دفعه نیست، بلکه روزانه در ثبت سفارشهای جدا اتفاق میافتد. ثبت قیمت هم بر اساس نرخ خرید ارز است و وقتی که بازار ارز رو به بالاست، قیمتهایی که در بازار موبایل عرضه میشود، مناسب است.
رئیس هیئت مدیره انجمن واردکنندگان موبایل، تبلت و لوازم جانبی در پاسخ به اینکه تخلف در افزایش قیمت گوشی در کدام کانال اتفاق میافتد، گفت: کالاها بر اساس نرخ جدید ارز خریداری میشود و ما در دو ماه گذشته بالای ۴۰ درصد افزایش نرخ ارز داشتیم. ممکن است در این مراحل تخلفی صورت بگیرد، اما اختلاف قیمتی که واردکنندگان با آن کالا را میفروشند، در یک بازه کوتاه خیلی زیاد است و نمیتوان مشخص کرد کدام فروشنده کالا را با چه قیمتی خریده و با چه قیمتی میفروشد.
غروی با بیان اینکه وقتی قیمتها اینطور بالا میرود، نمیتوان بازار را کنترل کرد، ادامه داد: از طرفی یک مغازه ممکن است کالا را از ثبت سفارش اول واردکننده که با ارز ۳۷۰۰ تومان خریده دریافت کند و دیگری از ثبت سفارش دهم؛ بر اساس درهم ۵۵۰۰ تومان. این دو فروشنده هر دو یک کالا دارند، اما قیمتهایشان متفاوت است و ما نمیدانیم کدام کالا را با چه قیمتی میفروشند.
انتهای پیام/
منبع: ایسنا