به گزارش خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، ایران در تامین بیش از ۹۰ درصد روغن مورد نیاز داخلی به خارج وابسته است که بسیاری از دست اندرکاران بخش کشاورزی این وابستگی را درد بزرگ برای وزارت جهاد کشاورزی می دانند.
آمارها نشان می دهد که طی ۴۰ سال اخیر انحصار واردات دانه های روغنی در دستان ۴ تا ۵ نفر از واردکنندگان موجب شده که ضریب خوداتکایی روغن در کشور افزایش نیابد و همچنان در تامین روغن مورد نیاز به کشورهای بیگانه وابسته باشیم.
بسیاری از مسئولان براین باورند که بدعهدی دولت در اجرای قانون خرید تضمینی محصولات کشاورزی از جمله دانه های روغنی موجب شده تا کشاورزان رغبتی به کشت نداشته باشند.
چندی پیش جواد وفابخش معاون امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی ابزار قیمت خرید تضمینی محصولات کشاورزی را مهم ترین فاکتور برای پایداری تولید و بی نیازی از واردات دانست و گفت: در فضای کنونی تحریم راهی نداریم جز اینکه متکی به تولید داخل باشیم، چرا که در این شرایط حتی اگر بخواهیم واردات انجام بدهیم یا ارز نداریم یا به ما نمیفروشند بنابراین باید کاری کنیم که تولید افزایش و واردات کاهش یابد که این هم به نفع تولیدکننده و هم به نفع دولت است.
وی معتقد است که واردات ارزان قیمت، خوداتکایی روغن در داخل را دچار چالش کرده است که با حدف ارز ترجیحی به نظر می رسد که دیگر به سبب مقرون به صرفه نبودن واردات، واردات چی ها به این سمت و سو نروند.
بیشتر بخوانید
روغن ۴۰ درصد گران فروخته می شود! / کارخانجات صنعتی عامل افزایش قیمت
حال به سراغ مسئولان ذی ربط می رویم تا از آخرین دلایل وابستگی در تامین دانه های روغنی به واردات و راهکارهای دستیابی به خودکفایی در داخل با خبر شویم:
محمد شفیع ملک زاده رئیس نظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی در گفت و گو با خبرنگار صنعت، تجارت و کشاورزی یکی از راهکارهای خودکفایی دانه های روغنی را اجرای قانون خرید تضمینی محصولات کشاورزی اعلامکرد و گفت: یکی از راهکارهایی که کشاورزان را می توان به برنامه الگوی کشت مقید کرد، بحث سیاست گذاری دولت در تعیین قیمت محصولات کشاورزی است که باید منطقی و عادلانه باشد و به نوعی تولیدکننده را حمایت کند تا متضرر نشود و بتواند به امر تولید ادامه دهد.
وی افزود: اگر دولت خواهان خودکفایی و خوداتکایی محصولات کشاورزی در شرایط فعلی تحریم و فشار اقتصادی است، از این رو قانون خرید تضمینی محصولات کشاورزی باید اجرا شود تا سیاست اقتصاد مقاومتی در کشور تحقق یابد.
ملک زاده با تاکید بر اجرای قانون خرید تضمینی محصولات کشاورزی بیان کرد: سیاست نادرست شورای اقتصاد در تعیین قیمت محصولات در سال ۹۷ موجب شد سطح زیرکشت چغندر قند کاهش چشمگیری یابد به طوریکه برای تامین نیاز داخل مجبور به واردات یک میلیون تن شکر شدیم.
رئیس نظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی با اشاره به اینکه قیمت خرید تضمینی محصولات کشاورزی حائز اهمیت است، بیان کرد: قیمت خرید محصولات کشاورزی باید به گونه ای اعلام شود که رضایت کشاورزان جلب شود.
این مقام مسئول با اشاره به علل واردات بی رویه روغن بیان کرد: سیستم مافیایی و مملو از نگاه های منفعت طلب برای افراد است که منافع بسیار خوبی را از واردات روغن و دانه های روغنی به جیب عده ای وارد می کند که این موضوع تولید داخل را تحت شعاع قرار می دهد که اگر از واردات بی رویه جلوگیری نشود، تولید در معرض نابودی قرار می گیرد.
وی ادامه داد: با وجود آنکه قیمت روغن خارجی نسبت به داخلی کمتر است، از این رو تولید داخل به سبب هزینه تولید سرسام آور در داخل قابل رقابت نیست که با این وجود تولیدکنندگان چاره ای جز فروش محصول کمتر از قیمت تمام شده ندارند که با تصمیم دولت مبنی بر حذف ارز ترجیحی واردات روغن مقرون به صرفه نیست.
رئیس نظام صنفی کشاورزی افزود: دولت همانند سایر کشورها باید به تولید داخل توجه کند و چنانچه امکان تامین نیاز از ظرفیت داخلی وجود نداشته باشد، اقدام به واردات کند تا فشار به تولیدکننده و مصرف کننده وارد نشود.
سید جعفر حسینی مشاور ارشد نظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی در گفت و گو با خبرنگار صنعت، تجارت و کشاورزی بی توجهی به اجرای قانون خرید تضمینی را علت وابستگی به واردات دانه های روغنی برشمرد و گفت: بارها اعلام کرده ایم که قیمت های پیشنهادی وزارت جهاد کشاورزی پایین است، درحالیکه به استناد قانون خرید تضمینی محصولات کشاورزی باید هزینه های واقعی تولید را محاسبه و مطابق با تورم موجود قیمت ها را پیشنهاد کنیم.
وی با بیان اینکه قیمت پیشنهادی خرید تضمینی محصولات کشاورزی پایین است، افزود: این در حالی است که قیمت پیشنهادی وزارت جهاد کشاورزی کمتر از هزینه واقعی تولید بوده، در حالیکه همیشه منت سر کشاورزان می گذارند که بعد از یک تا ۲ مرحله افزایش قیمت به نرخ واقعی نرسیدند. به عنوان مثال در سال گذشته قیمت پیشنهادی ما برای کلزا ۵ هزار و ۹۰۰ تومان بود، درحالیکه قیمت مصوب ۴ هزار و ۶۰۰ تومان اعلام کرد و با افزایش مجدد این نرخ به ۵ هزار و ۵۰۰ تومان رسیده است.
حسینی ادامه داد: بدعهدی دولت و وزارت جهاد کشاورزی در امر خرید تضمینی محصولات کشاورزی موجب شده تا استقبالی از کشت محصولاتی همچون دانه های روغنی نشود که با این وجود جای این سوال مطرح است که چرا دولت بر مبنای تورم و هزینه واقعی تولید، نرخ خرید تضمینی محصولات کشاورزی را اعلامنمی کند؟
مشاور ارشد نظام صنفی کشاورزی ادامه داد: با وجود آنکه رانت واردات دانه های روغنی به کشاورز داده نمی شود و روغن ارزان قیمت به دست مصرف کننده نمی رسد، از این رو سود حاصل از واردات تنها به جیب مافیای واردات می رود.
وی با بیان اینکه منافع واردات ارزان قیمت روغن به جیب رانت خواران می رود، گفت: با توجه به نوسان نرخ ارز نمی توانیم این موضوع را بپذیریم که گندم یا دانه روغنی خارجی ارزانتر از داخلی است، هر چند در گذشته به سبب قیمت های دستوری یا تخصیص ارز دولتی، قیمت را پایین نگه می داشتند که امسال به سبب حدف ارز ۴۲۰۰ تومانی این امکان وجود ندارد.
این مقام مسئول در پایان با اشاره به اینکه نرخ خرید تضمینی دانه های روغنی برای سال زراعی آینده محاسبه نشده است، تصریح کرد: قیمت پیشنهادی ما برای خرید تضمینی کلزا برای سال زراعی ۹۹_۹۸، ۵هزار و ۹۰۰ تومان بود که متاسفانه این نرخ اعلام نشد، اما آنچه مسلم است امسال به سبب افزایش هزینه های تولید اختلاف فاحشی داریم.
انتهای پیام/
هر موقه اسم اونا مشخص شد و پیگیری شد
اونجا معلوم میشه شما شجاع هستید
الان نمونش گندم ماده غذایی که در هرم غذایی در راس قرار میگیره ولی دارن خودکفایی رو ازش میگیرن اما چرا دلیلش رو باید از دولت تدبیر و امید و کلید ساز پرسید
و خیلی چرا های دیگه که ایشون باید جواب بدن...
زمین اجاره برای کشت دانه های
روعنی نمیکنیم
همین 4 نفر .شک نکنید .جاسوس .مزدور .نفوذی .جیره خوارند
چونکه بر علیه منافع وطن قدم شیطانی برداشته اند
مشکل اصلی ما اینه که
چرا اسمشون را نمیگوید تا
متوجه شویم با کدام دولتمدار کار میکند
حتما سودش را باهاشون تقسیم میکنند
همه باهم دارند .
وطن و ملت را نابود میکنند
اگر کار این 4 .5 نفر طبق قانون واردات است و
قانون را دور نزده اند
پس چرا اسامی شون را نگفته اید
پس نشان دهنده اینه
که با زد وبند و پارتی بازی
وارد کرده اند
کشور دلسوز ندارد و بس
هر که بفکر خویش است
همش هم عدم شفاف سازی است
همه پشت نقاب تزویر و نیرنگ
قایم شده اند و می چاپند
تا لااقل ملت متوجه شوند .داعشی اقتصادی .مزدور .جیره خوار
و جاسوس کیه
اگر دانه های روعنی تضمینی از کشاورز خریده بشه
تا خیال کشاورز راحت باشه
که کالا مثل خیلی از کالا ها که روی دسته
کشاورز میماند و دور ریخته میشود
روی دستش نمیاند
خیلی از کشاورزان سراع کشت دانه های روعنی
خواهتد رفت
از فامیل و اطرافیان
دوست دارم چهره سلطان تخم مرغ ببینم
اگه وسعتون میرسه نخورید.اگه نه تا میتونید کم مصرف کنید.همه چیز طبیعیش خوبه من خودم ماهی یک بار میرم شهرستان شیر تازه میخرم ازش کره کشک قارا ماست دوغ میگیرم .جاتون خای
که دولت و دارایی های مردم الکترونیکی شه !
امروز لفظ و کلام شما در این مقاله شده اون چیزی که باید باشه و اون حق گوئی و رک گوئی و مطالبه گری از مسئولین .
بگوئید. نگفتن اینگونه موضوعات است که عامل
فسادهای کلان در کشور شده
بگوئید. نگفتن اینگونه موضوعات است که عامل
فسادهای کلان در کشور شده
چرا اسامی شون رو اعلام نمی کنید ؟
چون وصلن به کسایی که اسامی شون رو همه میشناسن مگه ن
هر کشور واردات و ۱ادرات داره
با الکترونیکی کردن مردم می توانند تصمیم بگیرن چی بکارند چی نه
کلزا آب کمی نیاز داره وخیلی هم مقرون به صرفه هست
نماینده ها تمام تلاششان برای ورود به مجلس است تمام.
چقدر مسخره نود درصد وارداتی!!!!!!!!!!!؟؟؟؟؟؟؟
خوب ناجوانمردانه و خیانت به ملت است اگه اسم چهار نفر را نیارین.
آخه چرا بفکر تولید و استقلال در این صنعت نیستید؟؟؟؟؟؟
کشتیهای جایگزین بهترین گزینه است. برای داشتن روغنهایی پاک و صد درصد ایرانی و ارگانیک.
اول بیا ساکن ایران شو بعد نظر بده.
سالهاست این کلمات در ایران بی معنی شده
ولی دلیل نمیشه به کسی که کار واردات قانونی میکنه بگین مافیا. انگار دعوا سر منافع هست که به همدیگه حرفهای زشت و تهمت میزنین.
واقعا این رفتار جای تاسف داره. جنگ منافع بجای اتحاد ملی.
اول بیا ساکن ایران باش بعد نظر بده.
کجایی کاری :کره مواد اولیه لبنیات سازی پاکت خامه ورق بسته بندی کره
درقوطی نوشابه چوب بستنی بگیربرو تااخر
معنی خودکفایی یعنی این
البته قسمت هایی رو حذف فرمودید
قسمت هایی که مربوط به تلاش دولت نهم در رفع این وابستگی و خرید تضمینی دانه های کلزا از کشاورزان و مبارزه با مافیای روغن و گرانی آن
لطفا ازمسولین سوال کنید
آخرین باری که برنج هندی و روغن پالم وارداتی خوردن کی بوده ؟
صاحبان این کارخانه ها دستشون با برخی مسولین تویه کاسه است.
واقعا خجالت آوره
بجای تولید روغن ازدانه های روغنی درحال بسته بندی وعرضه روغنهای وارداتی به مردم هستن.
واقعا خجالت آوره
بجای تولید روغن ازدانه های روغنی درحال بسته بندی وعرضه روغنهای وارداتی به مردم هستن.
تشکر از شجاعت باشگاه خبرنگاران جوان.
ملت عزیز سالهاست کارخانجات روغن بجای تولید روغن درحال بسته بندی و عرضه روغن های وارداتی بنام روغن های آفتابگردان وزیتون وغیره هستند.
قضاوت باشما مردم.
از باشگاه خبرنگاران جوان خواهش میکنم
واقعیت روغنهای وارداتی را به اطلاع مردم برسونند.
مطالب بالا کافی نیست .
«مردم عزیز کارخانجات ما اکثرا درحال بسته بندی روغن پالم وغیره عرضه آن بنام روغنهای
خوراکی آفتابگردان وغیره هستند.لطفا خودتان قضاوت کنید.»
لطفا با مردم صادق باشید.
اینکه میگویید:
۹۰ درصد روغن کشور وارداتی است .یعنی اینکه کارخانجات روغن درکشور دارن روغن وارداتی را بسته بندی وبخورد ملت میدن.ودرواقع هیچ تولید داخلی ندارن.
یعنی دانه های روغنی رابه صورت فله وخام به کشورهای دیگر صادر میکنیم.وروغن پالم وناسالم را به برکت تحریم بجای پول نفت وارد میکنیم .وبا دروغ بنام روغن افتابگردان وغیره
بخورد ملت بدبخت ایران میدیم .
سالهاست این چرخه ادامه داشته است.
مگر اینکه جز رده بالاها باشن ک اعلام نمیکنید
روغن طبیعت.
حالا اگه یک کم پول بمن بدی نمیشه ؟
واردات دست چهار نفره وهیچ کسی هم کارشون نداره.
احسنت داره واقعا
که یه وجب که نه میلیونها وجب روغن رو آش شون هست
وای چقدر عدالت !!!!!!!!
خاک فروشی خام فروشی چرم سنگ های قیمتی و معدنی تجدیدنظر کنیم
باید قانون را اصلاح کنیم
چرا اسمشون رو اعلام نمیکنید
حالا چند تا کارگر یا کارمند مظلوم هم خبر دار بشه خوب که چی؟؟/
این کزارش را برای سازمان بازرسی بفرستید . برای قوه قضائیه بفرستید . برای نماینده های مجلس بفرستید .