به گزارش گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، جواد بابایی معاون امور فضای مجازی دادستانی کل کشور به ضرورت بهرهگیری از فناوریهای نوین برای گسترش عدالت پرداخت و گفت: با توجه به عدم کارایی روشهای سنتی در کشف و پیجویی برخی جرائم و همچنین شرایط خاص و نیاز روز به استفاده از فناوریهای نوین در رسیدگیهای قضایی نقش استفاده از فناوریهای نوین در گسترش عدالت بیش از پیش برجسته میشود که این امر در بهبود مدیریت قضایی نیز بسیار تأثیرگذار است.
وی بیان کرد: در این راستا قانون احکام دائمی برنامههای توسعه کشور، برنامههای پنج ساله پنجم و ششم، برنامه چهارم توسعه قضایی و برنامههای راهبردی سند طرح تحول قوه قضاییه به استفاده از فناوریهای نوین در گسترش عدالت، از طریق دادرسی الکترونیکی تأکید دارد.
این مقام قضایی به بیان برخی فواید و آثار بهرهگیری از فناوریهای نوین هم اشاره کرد و افزود: استفاده از فناوریهای نوین آثار بسیار خوبی در گسترش عدالت دارد که از جمله میتوان به تسهیل دسترسی به خدمات قضایی و کاهش مراجعات حضوری شهروندان به مراجع قضایی و در نتیجه کاهش هزینههای جانبی مادی و معنوی دادرسی برای مردم، کاهش مراسلات و مکاتبات کاغذی در نظام قضایی و اداری، کشف هوشمند جرایم و مقابله با آنها اشاره کرد.
بابایی به دیگر فواید بهرهگیری از فناوریهای نوین اشاره کرده و تصریح کرد: سرعت بخشی و کاهش زمان رسیدگی از دیگر فوائد فناوریهای جدید است. یکی از شاخصهای ارزیابی کیفی گسترش عدالت، موضوع عدم اطاله و سرعت در رسیدگی است که استفاده از فناوریهای نوین با بسترها و ساز وکارهایی که فراهم میکند موجب تسریع در آن میشود.
وی افزایش دقت، صحت، سلامت و شفافیت در فرآیند دادرسی با توجه به ثبت دقیق اقدامات انجام شده در این فرآیند را از دیگر اثرات و فواید فناوریهای نوین دانست و افزود: سازماندهی مستندسازی، رویهها و تصمیمگیریها برای قضات، برابری و عدالت در بهرهمندی از خدمات قضایی، فراهم کردن اطلاعات جامع و تحلیلی برای تصمیم گیری صحیح و عادلانه مراجع قضایی (ارتقاء کیفی) و تسریع در شناسایی و مقابله با فساد اقتصادی و جرایم سازمان یافته از طریق تحلیل پایگاههای داده و بهرهبرداری از فناوریهای نوین هوش مصنوعی ازدیگر مزایای بهرهگیری از فناوری است.
معاون دادستان کل کشور به تشریح برخی اقدامات معاونت فضای مجازی دادستانی کل کشور در بهرهگیری از فناوریهای نوین پرداخت و گفت: با توجه به جایگاه معاونت فضای مجازی دادستانی کل کشور در نظارت و پیگیری امور فضای مجازی، اقدامات و پیگیریهای خوبی برای استفاده از این فناوریها انجام شده است.
بایایی خاطرنشان کرد: پیگیری برای استفاده از فناوریهای نوین برای کشف جرایم مالی در بستر مبادلات مالی و فضای مجازی با سیستمهای کشف و مدیریت تقلب از جمله اقدامات معاونت فضای مجازی است. در توضیح این موضوع باید گفت با توجه به اینکه ارتکاب جرایم مالی از قبیل کلاهبرداری، مدرن و پیچیده شده است، لذا کشف آن نیز نیاز به عاملی فراتر از عامل انسانی و استفاده از ابزارهای هوشمند دارد تا با تحلیل رفتارهای مجرمانه از طریق هوش مصنوعی بتوان این جرایم مدرن را کشف نمود.
وی به طراحی و راه اندازی سامانه مستندسازی ادله الکترونیکی در معاونت فضای مجازی دادستانی کل کشور هم اشاره داشت و گفت: با توجه به ماهیت فرار ادله الکترونیکی، عدم ثبت به موقع این ادله موجب از بین رفتن آن و در نتیجه از بین رفتن قابلیت استناد به این ادله میشود. در این راستا عوامل فنی این معاونت سامانهای برای مستندسازی طراحی کردند که به صورت آزمایشی راه اندازی شده و انشاءلله تا پایان سال جاری به بهره برداری رسمی رسیده و در اختیار مراجع قضایی و ضابطین قرار خواهد گرفت.
این مقام قضایی اظهار کرد: طراحی و راه اندازی سامانههای هوشمند دریافت گزارشهای مردمی در خصوص جرایم فضای مجازی و محتوای مجرمانه از قبیل گزارشات مربوط به فیشینگ، گزارش هک و نفوذ و ارائه بیش از ۲۴ خدمت الکترونیک معاونت فضای مجازی دادستانی کل کشور در پرتال internet.ir از جمله اقدامات دیگر این معاونت است.
وی پیگیری اصلاح فرایندها و رفع نواقص مربوط به خدمات الکترونیک قضایی را از دیگر اقدامات معاونت فضای مجازی در بهرهگیری از فناوریهای نوین عنوان کرد و گفت: پیگیری گسترش و ارتقاء ارتباطات الکترونیک و سامانههای ارتباطی آنلاین بین دستگاه قضایی و ضابطان، پیگیری تحقق دادرسی الکترونیکی و خودکارسازی فرآیندهای پاسخگویی به استعلامات برخط قضایی با همکاری بانک مرکزی، وزارت ارتباطات و سایر نهادهای ذیربط از جمله دیگر فعالیتهای این معاونت است.
معاون دادستان کل کشور ایجاد سامانه و درگاه اینترنتی برای دریافت گزارشهای مردمی درخصوص نحوه رسیدگی به جرایم فضای مجازی در دادسراهای سراسر کشور (به منظور اعمال نظارت بر فرآیندهای رسیدگی و ارتقای کیفی دادرسی) را خدمتی دیگر از سوی معاونت فضای مجازی دادستانی کل معرفی کرده و افزود: پیگیری استفاده از ظرفیت دیپلماسی سایبری برای شکلگیری و ارتقاء همکاریهای بینالمللی و چندجانبه برای مقابله با جرایم سازمان یافته و مهم فضای مجازی و پیگیری اختصاص شعب تخصصی جرایم رایانهای در دادسراها و محاکم و ارائه آموزشهای تخصصی و روزآمد از دیگر موارد مهم اقدامات است.
بیشتر بخوانید
انتهای پیام/