به گزارش گروه بین الملل باشگاه خبرنگاران جوان، روزنامه واشنگتن پست اعلام کرد وزارت امور خارجه آمریکا پیامهایی اینترنتی را در پیامرسان تلگرام منتشر کرده که در آن ادعا میشود ویروس کرونا از آزمایشگاهی در چین شیوع پیدا کرده است.
پایگاه اینترنتی این روزنامه آمریکایی در این گزارش ادعایی آورده است: وزارت امور خارجه آمریکا پیامهای (تلگرامی) داخلی مربوط به سال ۲۰۱۸ را منتشر کرده که در آن نگرانی مقامات سفارت آمریکا در چین درباره عدم حضور کارکنان تعلیم دیده و متبحر در یک آزمایشگاه ویروس شناسی در ووهان مشهود است.
محتوای این پیام عاملی بود برای گمانه زنیهای اثبات نشده مقامات ارشد آمریکایی در اوایل آوریل مبنی بر اینکه شیوع ویروس کرونا در نتیجه بی مبالاتی در موسسه ویروس شناسی ووهان بوده است.
دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا در ماه مه مدعی شد اسنادی را دیده که تا حد زیادی اطمینان پیدا کرده است که منشأ ویروس کرونا از آزمایشگاهی در چین بوده است. وقتی از او سوال شد که دلیل اطمینان او چیست؟ ترامپ گفت نمیتواند پاسخ این سوال را بدهد.
این پیام تا این هفته بطور کامل از طریق کانالهای رسمی منتشر نشده بود. پیام مذکور این ادعا را که ویروس کرونا در اثر حادثهای در آزمایشگاه چین منتشر شده است، تایید نمیکند، اما در عین حال احتمال وقوع آن را هم رد نمیکند. البته در ماههای اخیر تردیدهایی درباره تئوری وقوع حادثه در جامعه علمی بیشتر شده است.
طبق پیامهای ادعایی که در کانال داخلی وزارت خارجه آمریکا آمده است، این آزمایشگاه که مقامات آمریکایی در سال ۲۰۱۸ از آن بازدید کرده اند، شدیدا با کمبود تکنیسینها و پژوهشگران آموزش دیده که بتوانند بطور ایمن این آزمایشگاه را اداره کنند، مواجه بوده است.
در بخشی از گزارش ادعایی وزارت امور خارجه آمریکا آمده است: دانشمندان در این آزمایشگاه اجازه داشتند درباره ویروس کرونایی که شبیه سارس است و از خفاشها گرفته شده، مطالعه و تحقیق کنند؛ اما درباره انجام تحقیق درخصوص ویروسی که در انسان بیماری ایجاد میکند، بدون مجوزی خاص از سوی کمیسیون تعیین شده، منع شده بودند.
ایان لیپکین، مدیر مرکز بیماریهای عفونی و مصونیت در دانشگاه کلمبیا بعد از اینکه متن این پیام را از طریق واشنگتن پست مطالعه کرد، گفت: من هیچ مدرکی در حمایت از این ایده که ویروس عمدا یا سهوا منتشر شده است، نمیبینم. نمیتوان گفت فردی بابت انتشار ویروس مقصر است؛ مگر اینکه آن را بتوان ثابت کرد.
برخی دیگر از کارشناسان هم انتقادهای مربوط به توانمندیهای کارکنان این آزمایشگاه را کم اهمیت دانستند. «راب گرنفل» گفت: چالش جهانی برای داشتن و حفظ نیروهای کاری متخصص و متبحر همیشه وجود دارد و همه مراکز مشابه در سراسر جهان با این چالش مواجه اند.
مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا در آوریل امسال و بعد از اظهارات ترامپ مدعی شده بود شواهد کافی برای حمایت از این تئوری که ویروس کرونا از آزمایشگاهی در ووهان منتشر شده است، وجود دارد.
دفتر اطلاعات ملی آمریکا تئوری انتشار ویروس از آزمایشگاه را نه تایید و نه رد کرده است. این دفتر در ماه مه بیانیهای صادر کرد مبنی بر اینکه مقامات اطلاعاتی همچنان در حال بررسی این موضوع هستند که آیا این ویروس از تماس با حیوانات مبتلا به انسان منتقل شده، یا اینکه در نتیجه اتفاقی در آزمایشگاه ووهان منتشر شده است. در این بیانیه گفته شد که جامعه اطلاعاتی با طیف گستردهای از جامعه علمی هم عقیده است که ویروس کووید ۱۹ ساخت دست بشر نیست و تغییر ژنتیکی روی آن صورت نگرفته است.
این بیانیه بعد از گزارش نیویورک تایمز منتشر شد؛ گزارشی که در آن گفته شده بود مقامات دولت ترامپ از آژانسهای جاسوسی آمریکا میخواهند تا از تئوری مذکور حمایت کنند. دولت ترامپ، چین و سازمان جهانی بهداشت را متهم کرده است که در مهار این ویروس موفق نبوده اند.
مدیر مرکز امنیت سلامت در دانشگاه جانز هاپکینز گفت: پیام منتشر شده صحت تئوری انتشار ویروس از آزمایشگاه را نه تایید میکند و نه تکذیب. این پیام در ژانویه ۲۰۱۸ نوشته شده است؛ یعنی دو سال قبل از شروع همه گیری. طی دو سال در یک آزمایشگاه تغییرات زیادی ممکن است اتفاق بیفتد.
او افزود: در کل من فکر میکنم منشا کووید-۱۹ طبیعی است و بسیار امیدوارم که مقامات بهداشت و درمان چین بزودی نتایج تحقیقات علمی شان را درباره منشا کووید-۱۹ در اختیار دیگران قرار دهند.
در حال حاضر شمار مبتلایان کرونا در آمریکا به ۳ میلیون و ۷۷۰ هزار تن رسیده است و بیش از ۱۴۲ هزار نفر بر اثر ابتلا به این بیماری جان باخته اند.
انتهای پیام/