به گزارش حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، این روزها اهداکنندگان ایثارگر خون در چهارسوی ایران زمین دوشادوش کارکنان متعهد سازمان انتقال خون در حالی برای نجات جان بیماران نیازمند به خون و فرآوردههای آن تلاش میکنند که در بسیاری از مناطق کشور از یک سو ویروس کرونا میتازد و رنگ سرخ به پیشانی شهرها میکشد و از سوی دیگر آفتاب داغ تابستان دشت و دمن را تفتیده و خون را در رگهای شهروندان خشک میکند.
در ۲۳ استان کشور برای درمان بیماران مبتلا به کووید ۱۹ از اهداکنندگان بهبود یافته پلاسما نیز دریافت میشود. در چنین شرایطی نیاز به خون و فرآوردههای آن همچنان باقی است و درخواستها از سوی بیمارستان به صورت مستمر ادامه دارد. در گزارشی که در ادامه میخوانید در جریان نحوه تامین خون و فرآوردههای مورد نیاز و خون رسانی در مراکزی از شمال، جنوب، شرق و غرب کشور قرار میگیرید.
ابراهیم میری مقدم مدیرکل انتقال خون خراسان جنوبی درخصوص تعهدات انجام شده در مورد خون رسانی به سیستان و بلوچستان از ابتدای سال جاری تا تاریخ ۲۹ تیر ۹۹ گفت: تا کنون تعداد ۲ هزار و ۲۳۳ واحد خون به این استان ارسال شده است که نسبت به اهداف تعیین شده فعلا یک هزار و ۴۶۷ واحد خون از این تعهد عملیاتی نشده است و موکول به ماههای بعد شده است.
او دلیل این عدم تحقق را شیوع ویروس کرونا دانست که باعث کاهش حضور داوطلبین اهدای خون شده است.
میری مقدم تاکید کرد: در همین بازه زمانی در سال ۹۸ این اداره کل حدود ۲۴۰۰ واحد خون به سیستان و بلوچستان ارسال کرده است.
او همچنین درخصوص وضعیت جمع آوری پلاسما از بهبود یافتگان کووید ۱۹ نیز اعلام کرد: مجوزهای لازم برای جمع آوری پلاسما توسط ستاد مرکزی صادر شده است و یک دستگاه جمع آوری پلاسما به روش آفرزیس نیز تحویل این اداره کل شده است. ۲۸ تیر ماه جاری کاربران فنی مربوط به صورت وبینار آموزشهای لازم را کسب کردند و به زودی فرایند پلاسما فرزیس در این اداره کل عملیاتی خواهد شد.
با توجه به شیوع و گسترش بیماری کرونا، اداره کل انتقال خون کردستان به مانند دیگر ادارات کل انتقال خون سراسر کشور با افت و کاهش آمار اهداکنندگان مواجه شد و بیم آن میرفت که ادامه این روند و کاهش ذخایر خون و فرآوردههای خونی باعث شود انتقال خون استان نتواند پاسخگوی همه نیازهای مراکز درمانی باشد.
محمد سعید کریمیان مدیرکل انتقال خون کردستان ضمن اعلام این مطلب گفت: این اداره کل با برنامه ریزیهای به عمل آمده سهم بیشتری از آنتن پخش برنامههای صدا و سیمای استانی را دریافت و از ظرفیت شهرداری سنندج برای انجام تبلیغات شهری استفاده کرد.
مدیرکل انتقال خون کردستان افزود: استفاده از ظرفیت رسانه و شبکههای اجتماعی و تشکیل تیم فراخوان و برقرار ساختن تماسهای تلفنی روزانه در شیفتهای صبح و عصر از دیگر مواردی بود که با هدف جبران افت آمار اهدای خون انجام شد.
او افزود: خوشبختانه هر چند به نسبت مدت مشابه سال گذشته نزدیک به ۸ درصد افت آمار اهدا داشتیم، اما توانستیم نه تنها نیاز کامل مراکز در مانی استان را تامین کنیم بلکه چندین محموله خون نیز به دیگر استانهای کشور ازجمله خوزستان ارسال کنیم.
گرمای هوا اعلام وضعیت قرمز در استان هرمزگان با شیوع ویروس کرونا، منجر به کاهش مراجعه اهداکنندگان خون به مراکز انتقال خون شده است.
ایمان زارعی مدیر کل انتقال خون هرمزگان از کاهش داوطلبان اهدای خون در پی اعلام وضعیت قرمز شیوع کرونا در استان هرمزگان و همچنین افزایش دمای هوا خبر داد.
او گفت: نیازبه خون روزانه است، حتی در ایام تعطیلات نیز خون و فرآوردههای آن به بیمارستانها ارسال میشود.
زارعی تاکید کرد: عمده مصرف کنندگان خون در استان بیمار خاص هستند که بیش از ۳۰ درصد خون در استان را مصرف میکنند.
زارعی ادامه داد: از طرفی با شیوع کرونا وافزایش تختهای بیمارستانی مصرف خون در هرمزگان بیشتر شده است و خوشبختانه با همت و یاری مردم نوع دوست و فهیم استان توانسته ایم بدون مشکل تقاضای ۲۱ مرکز درمانی وبیمارستانی را رفع کنیم.
مدیرکل انتقال خون هرمزگان تاکید کرد: ترس از کرونا نباید اهدای خون مستمر را از یادمان ببرد و داوطلبین اهدای خون اطمینان داشته باشند که در مراکز انتقال خون تمام نکات ایمنی و بهداشت رعایت شده و تمامی تجهیزات همیشه ضد عفونی و استریل میشوند و اهدا کنندگان میتوانند با اطمینان خاطر خون اهدا کنند.
گفتنی است، پایگاه ثابت فعال استان شامل پایگاه انتقال خون بندرعباس در دو نوبت صبح از ساعت ۷:۳۰ تا ۱۳:۱۵ و عصر از ساعت ۱۶ تا ۲۱ و جمعهها نیز از ساعت ۱۶:۳۰ الی ۲۰:۳۰ فعال و پایگاههای انتقال خون بندرلنگه و میناب و قشم نیز منتظر حضور اهداکنندگان است.
بابک پاکدل خوش اخلاق مدیرکل انتقال خون استان گیلان با بیان اینکه زنگ مجدد خطر ابتلا به ویروس کرونا در چند شهر استان گیلان نواخته شده است، تامین و ذخیره خون مورد نیاز بیماران را بیش از پیش پراهمیت برشمرد و بیان کرد: انتقال خون گیلان ذخایر خود خون را در ایام شیوع کرونا به میزان ۴.۵ الی ۵ روز حفظ کرده است، ولی با توجه به افزایش مبتلایان به ویروس کووید ۱۹ و کاهش مراجعه کننده برای اهدای خون و فرآوردههای خونی نمیتوان پیش بینی کرد که این میزان ذخایر به حد کافی خواهد بود و یا خیر.
پاکدل خوش اخلاق افزود: در مواقعی با همکاری سایر استانها خون مورد نیاز مراکز درمانی گیلان تامین میشود و یا در صورت نیاز گیلان به کمک سایر استانها میشتابد.
او در ادامه با یادآوری اینکه تا کنون شاهد اهدای پلاسمای هایپرایمیون توسط ۱۴۳ بهبودیافته کووید ۱۹ بوده ایم افزود: با توجه به اینکه لیست و اطلاعات افراد بهبود یافته در اختیار انتقال خون قرار گرفته تماسهای تلفنی، فراخوان پیامکی و اطلاع رسانی از طریق رسانههای تصویری، رادیو و شبکههای مجازی برای ترغیب بهبود یافتگان برای اهدای پلاسما به صورت مستمر در حال انجام است.
پاکدل با بیان اینکه مراکز اهدای خون از نظر بیماری کرونا ایمن هستند تاکید کرد: مراجعه کنندگان نباید دغدغهای داشته باشند چراکه کارکنان مراکز از ملزومات ایمنی استفاده میکنند، تجهیزات کاملاً استریل و یک بار مصرف است و روزانه در چند نوبت این مراکز به طور کامل ضدعفونی و گندزدایی میشوند و همچنین مواد و ژل ضدعفونی کننده در اختیار مراجعه کنندگان قرار میگیرد تا در صورت نیاز از آن برای ضدعفونی کردن دستها و وسایل استفاده کنند.
او با بیان اینکه بسیاری از اهداکنندگان خون در ماههای اخیر به دلیل ترس از ابتلا به کرونا کمتر از خانه خارج شده اند که در این بین با وجود ثابت بودن نیاز به خون و فرآوردههای خونی در جامعه با کاهش اهدای خون مواجهه میشویم، گفت: تاکنون ۲۲ هزار و ۸۷۹ نفر در استان خون اهدا کرده اند که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۱۶ درصد کاهش داشته ایم.
او همچنین خبر از افزایش ۱۸ درصدی اهدای پلاکت به روش آفرزیس داد و اظهار کرد: در سال جاری ۱۱۷ نفر اهدای پلاکت داشته اند که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۱۸ درصد افزایش یافته است.
بیشتر بخوانید
پاکدل با اعلام اینکه ۹۱۷ بیمار تالاسمی در گیلان وجود دارد که به طور ۱۰۰ درصد نیازشان به کیسههای فیلتردار پوشش داده میشود، اظهار کرد: در ایام شیوع ویروس کرونا شرایط تامین خون برای بیماران خاص، بیماران تالاسمی و بیماران فصلی (فاویسم) اهمیت ویژهای دارد و امیدواریم همچنان شاهد حضور اهداکنندگان خون باشیم.
او در ادامه با بیان اینکه در بهار امسال مصرف بیمارستانی به خاطر شیوع فاویسم بدلایلی بیشتر از سالهای گذشته بوده است گفت: در حال حاضر با توجه به تغییر فصل از بیماری فاویسم گذر کردهایم.
گفتنی است، پایگاههای انتقال خون گیلان در شهرهای رشت، بندرانزلی، لاهیجان، لنگرود، رودسر، تالش، آستارا و فومن میزبان اهداکنندگان خون است. گردش چرخ گردون، گرم و سرد و سلامت و بیماری بسیار دارد، محور این چرخ احساس مسوولیت، انسان دوستی و تعهد است. کارکنان انتقال خون با اهداکنندگان بدون چشم داشت خون برای نجات جان بیماران هم قطار شده اند تا این زنجیره نجات با استمرار اهدای خون و تامین فرآوردههای آن تحت هر شرایطی تداوم یابد.
انتهای پیام/