گیاه خرفه دارای خواص فراوان برای سلامتی است و می‌تواند برای کمک به کاهش وزن، تقویت و سلامت قلب، افزایش رشد کودکان، جلوگیری از ابتلا به سرطان‌های دستگاه گوارش و بهبود گردش خون مورد استفاده قرار گیرد.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، خرفه یک گیاه علفی است که بیشتر در نواحی مدیترانه‌ای کشت می‌شود. این گیاه یک ساله آبدار با طعمی ترش و شکر است که آن را به یک افزودنی مورد علاقه به غذا تبدیل کرده است.

خرفه یا پرپین گیاهی است علفی، یک‌ساله با ساق‌های گوشت‎دار، برگ‌های ضخیم و متقابل آبدار و سبز با ساقه‌های قرمز و گل‌های زرد یا سفید کوچک و تخم‌های سیاه ریز که خواص دارویی دارند.


بیشتر بخوانید


خرفه، به عنوان یک گیاه بومی در ایران شناخته می‌شود که سابقه کشت آن به بیش از ۲ هزار سال پیش بر می‌گردد، به طوری که در مناطق جنوبی کشور به عنوان یک سبزی، مورد کشت قرار می‌گیرد و از تخم آن در تزئین انواع شیرینی استفاده می‌شود.

مواد مغذی خرفه

سبزی خرفه حاوی مقدار بسیار بالایی از اسید چرب امگا ۳ و مقدار قابل توجهی فیبر، ویتامین‌های خانواده ب، ث و آ، آهن، منیزیم، منگنز، پتاسیم، کلسیم و مس است. علاوه بر آن دانه‌های بتالایین؛ یک ترکیب آنتی‌اکسیدان قوی و کاروتنوئید؛ نیز این گنجینه حقیقی مواد مغذی را به همراه دیگر ترکیبات ارگانیک مفید، تکمیل کرده است.

گیاه خرفه برای افزایش رشد کودک

مطالعات نشان داده‌اند که مقدار بالای اسید چرب امگا ۳ در رژیم غذایی کودکان، علائم اختلال و رشد مانند مانند اوتیسم و بیش‌فعالی را کاهش می‌دهد.

گیاه خرفه یک مراقبت کننده از پوست

خرفه به درمان گستره وسیعی از بیماری‌های پوستی کمک می‌کند. مطالعه‌ای که در سال ۲۰۰۴ انجام شد، تشخیص داده شد که برگ‌های خرفه حاوی مقدار زیادی ویتامین آ است. این ویتامین، در ترکیب با نوشیدنی‌های دیگر، موجود در این گیاه به آن معنا است که می‌تواند به کاهش التهاب کمک کند زمانی که به صورت موضعی استفاده شود. زمانی که خرفه به صورت خوراکی مصرف می‌شود، می‌تواند به بهبود پوست، کاهش چین و چروک و تحریک برای التیام سلول‌های پوستی برای از بین بردن جای زخم‌ها و لکه‌های آن کمک کند.

بهبود سلامتی قلب

مقدار بسیار بالای اسید چرب امگا ۳ موجود در خرفه، به کاهش مقدار کلسترول بد در بدن کمک می‌کند. این موضوع به افزایش تعادل سالم‌تر کلسترول در عروق خونی بدن‌مان کمک می‌کند.

مصرف خوراکی‌هایی که مقدار زیادی امگا ۳ دارند، کاهش قابل ملاحظه‌ای را در ریسک بیماری‌های قلبی عروقی و همچنین تصلب شرائین نشان داده است، بنابراین ریسک حمله و سکته‌های قلبی نیز کاهش می‎یابد.

ظرفیت ضد سرطانی خرفه

روغن دانه خرفه خواص آنتی‌اکسیدانی و ضد تکثر است که می‌تواند شدت فعالیت اکسایشی را کاهش دهد. طی آزمایش بر روی سلول‌های سرطانی، روغن دانه خرفه رشد سلول‌های سرطانی را مهار کرد. خرفه محتوی مقادیر بالایی از ویتامین‌های A و C بوده که هر دو با خاصیت آنتی‌اکسیدانی‌شان در پیشگیری از ابتلا به سرطان مخصوصا سرطان ریه و سرطان دهان مؤثرند.

بهبود بینایی

ویتامین آ و بتاکاروتن موجود در خرفه، هر دو در بهبود سلامت چشم و بینایی مرتبط هستند. این دو می‌توانند به جلوگیری از انحطاط رنگدانه‌های چشم و آب مروارید، با نابود کردن رادیکال‌های آزاد، کمک کنند.

بهبود گردش خون

محتوای بالای آهن و مس در خرفه به معنای آن است که این محتوا می‌تواند به تحریک تولید گلبول‌های قرمز خون کمک کند. هر دوی این مواد معدنی برای افزایش گردش به وسیله تحویل اکسیژن به قسمت‌های ضروری بدن، ضروری هستند، همچنین این مواد معدنی سرعت التیام سلول‌ها و اندام را تسریع می‌کنند.

گیاه خرفه ضد تب است

اگر دچار تب شده باشد، پس برگ‌های خرفه می‌تواند اولین کمک برای درمان آن باشد. آب به دست آمده از جوشانده شدن برگ‌های خرفه را بنوشید، این آب به تسکین تب کمک خواهد کرد.

درمان و پیشگیری از آنفلوآنزا

یکی از خواص خرفه این است که سرشار از ویتامین و آنتی‌اکسیدان‌هایی است که در بالا بردن سیستم ایمنی بدن نقش موثری دارند. زمانی که این مواد حیاتی وارد بدن شوند بدن به طور طبیعی شروع به ترشح گلبول‎های سفید خواهد کرد در نتیجه این عملکرد سیستم ایمنی بدن آماده و قوی‌تر از زمان معمولی است و زمانی که ویروس و هر عامل بیماری‌زایی وارد بدن شود، فرد می‌تواند در برابر آن بیماری بسیار قوی‎تر از قبل مبارزه کند.

از دیگر مزیت‌های مصرف خرفه در زمان بیماری این است که به دلیل ویتامین‎های نظیر ویتامین C و آنتی اکسیدان‌های قوی، طول درمان روند کوتاه‌تری خواهد داشت.

درمان ادرار خونی

ادرار کردن مخلوط با خون یک مشکل خطرناک برای سلامتی است که نیاز به درمان سریع دارد. برگ‌های خرفه حاوی محتوای ضدعفونی کننده است که این مشکل را حل خواهد کرد. تمام چیزی که برای درمان آن نیاز دارید، نوشیدن آب به دست آمده از جوشاندن برگ‌های خرفه است.

تقویت استخوان‌ها

خواص خرفه می‌تواند به تقویت استخوان‌ها کمک کند. مواد معدنی خرفه آن را به یکی از بهترین گزینه‌ها برای جلوگیری از ضعف استخوان‌ها تبدیل کرده است. کلسیم، منیزیم، آهن و منگنز برای رشد بافت استخوان و تسریع فرایند ترمیم استخوان‌ها ضروری هستند. این‌ها می‌توانند به پیشگیری از پوکی استخوان کمک بکنند.

کاهش وزن

خرفه کالری پایینی دارد، ولی سرشار از مواد مغذی و فیبر است؛ بنابراین افراد با مصرف خرفه در وعده غذایی‌شان بدون دریافت کالری بیش‌ازاندازه، زودتر سیر می‌شوند. در نتیجه می‌توانید به‌کمک خرفه وزن کم کنید و رژیم غذایی بهتری داشته باشید.

خواص تخم خرفه

از خواص تخم خرفه می‌توان به تصفیه‌کنندگی خون، رفع التهابات گوارشی، رفع سرفه و تسکین دهنده تشنگی اشاره کرد.

تخم آن ضد کرم کدو است و عصاره ساقه و برگ آن برای بیماری‌های کبد و بیماری‌های کمی ویتامین c بسیار مفید است، البته کمتر از شاهی، به این علت که در خرفه تا حد ۲۵ گرم در ۱۰۰ گرم برگ ویتامین c دارد و به عنوان رژیم غذایی اشخاص مبتلا به اسکوربیت تجویز می‌شود. تخم خرفه تقویت کننده قوای عمومی بدن است.

از تخم خرفه همچنین در شیرینی پزی و برای تزئین، به خصوص تزئین شیرینی نان برنجی استفاده می‌شود.

هشدار‌ها درباره خرفه

خرفه حاوی اگزالیک اسید است ماده طبیعی که در بعضی سبزیجات نیز وجود دارد، این اسید ممکن است به صورت ذرات اگزالات در دستگاه دفع ادرار افراد، کریستالی شود.

زنان باردار به صورت معمولی توصیه می‌شوند تا از خوردن خرفه پرهیز کنند. خرفه به عنوان خوراکی تداخلات رحمی را تشدید کرده و ممکن است باعث سقط جنین شود. افراد سرد مزاج باید آن را با نعناع و کرفس بخورند.

منبع: فارس

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.