توسعه کشت های گلخانه ای در استانی که بیش از دو دهه است با خشکسالی دست و پنجه نرم می کند، امروز نه یک انتخاب، بلکه یک ضرورت برای پایداری و بقای کشاورزی است.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بیرجند ، خراسان جنوبی، استانی که بخش قابل توجهی از درآمد مردم این استان مرزی و کویری از بخش کشاورزی حاصل می‌شود و به عبارت بهتر عمده‌ترین اتکای اقتصاد مردم استان متکی به بخش کشاورزی و دامداری است.

فعالیت بیش از ۸۵ هزار بهره‌بردار کشاورزی در خراسان جنوبی که ۳۵ درصد جمعیت شاغلان استان را تشکیل می‌دهند، نشان‌دهنده این است که بخش کشاورزی اهمیت ویژه‌ای در توسعه پایدار استان دارد.

با توجه به نقش بخش کشاورزی در رونق اقتصادی و معیشت مردم به ویژه تغییر اقلیم در استان و تشدید خشکسالی ها، هرگونه برنامه‌ریزی و تلاش برای تغییر در روش کشت و تولید محصولات کشاورزی و افزایش ضریب پایداری این بخش باید با نگاه کارشناسی و حساب شده باشد.

توسعه کشت‌های گلخانه‌ای در استان کم آب خراسان جنوبی که ۲۰ سال است با خشکسالی و کاهش نزولات آسمانی دست و پنجه نرم می‌کند، می‌تواند زیربنایی برای گذر از کشاورزی سنتی به علمی باشد.

توسعه کشت گلخانه ای؛ جهشی در تولیدات کشاورزی

با توجه به اینکه اولین گلخانه خراسان جنوبی در سال ۷۸ تأسیس شده، اما متأسفانه پس از گذشت ۲۱ سال، کشت گلخانه‌ای تنها به ۷۲ هکتار رسیده و در این سال‌ها توجه چندانی به افزایش کشت‌های این صنعت سود آور در استان نشده است.

مهرماه ۹۸ بود که حجتی وزیر سابق جهاد کشاورزی به خراسان جنوبی سفر کرد و در این سفر ضمن گلایه از عدم توسعه کشت گلخانه‌ای در استان گفت: متاسفانه خراسان جنوبی در گلخانه‌ها عقب‌تر از دیگر استان‌ها است، پس باید دست به دست هم دهیم تا گلخانه‌ها در این استان توسعه یابند.

در این سفر آغاز طرح نهضت گلخانه‌ای در استان کلید زده شد تا با برنامه ریزی جهشی ۲۵ برابری را در تولیدات گلخانه‌های استان رقم زند.

نهضت گلخانه‌ای در خراسان جنوبی، یک ضرورت نه انتخاب

همزمان با این سفر تفاهم نامه‌ای با هدف توسعه کشت گلخانه‌ای در استان با پیگیری مدیریت عالی استان بین استانداری خراسان جنوبی و شرکت شهرک‌های کشاورزی کشور منعقد شد.

تفاهم نامه‌ای که بر اساس آن مقرر شد هزار هکتار کشت گلخانه‌ای با اعتبار ۱۹۰ میلیارد تومان طی سه سال در استان ایجاد شود.

از این هزار هکتار ۷۰۰ هکتار سطح گلخانه ای، ۱۵۰ هکتار بارگاه زرشک، ۱۰۰ هکتار به حوزه دامپروری و ۵۰ هکتار آن به حوزه شیلات و آبزی پروری اختصاص دارد.

افزایش ظرفیت اشتغال با ایجاد نهضت گلخانه‌ای

رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی با بیان اینکه محصولات گلخانه‌ای ظرفیت ارز آوری و اشتغال خوبی دارد اظهار کرد: کشت گلخانه‌ای ظرفیت تولید ۱۲ برابری نسبت به فضای آزاد دارد و مهمترین از همه، صرفه جویی در مصرف آب با توجه به شرایط اقلیم خراسان جنوبی از دیگر فواید توسعه کشت گلخانه‌ای است.

قوسی افزود: در طرح نهضت گلخانه‌ای در خراسان جنوبی به منظور افزایش بهره‌وری، ارتقا و جهش تولید تفاهم نامه خوبی منعقد شد و این نهضت جهش ۱۰ برابری در میزان سطح و جهش ۲۵ برابری در تولید محصولات گلخانه‌ای را در پی دارد.

او تصریح کرد: با تکمیل این طرح‌ها پیش‌بینی می‌شود بیش از ۲۸۰ هزار تن به ظرفیت تولید گلخانه‌های استان افزوده می‌شود.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی گفت: تامین سی درصد از مجموع منابع مالی طرح در تعهد استان است که تاکنون ۶ میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان آن تامین و موافقت نامه ۱۲ میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان از محل تبصره ۱۹ مبادله شده است.


بیشتر بخوانید


قوسی ادامه داد: بومیان استان و کسانی که قبلا در گلخانه‌ها کار کرده اند، فارغ التحصیلان رشته کشاورزی، افراد دارای گواهینامه‌های دوره‌های آموزشی مرتبط، می‌توانند متقاضی شرکت در این طرح باشند.

او تصریح کرد: در صورت پذیرش نهایی و انعقاد قرارداد با فرد متقاضی، سرمایه گذار باید ۳۰ درصد وجه را به صورت نقدی و بقیه را طی ۶ قسط در بازه زمانی ۳۶ ماهه پرداخت نماید.

او افزود: تسهیلات با نرخ سود ۱۲.۵ درصد ابلاغ و پیگیری برای تسهیلات ۷ درصدی ادامه دارد.

پیشرفت ۵۰ درصدی نهضت گلخانه‌ای

مدیرعامل شرکت شهرک‌های کشاورزی خراسان جنوبی گفت: تا به امروز هزار و ۳۰۰ هکتار از اراضی مستعد کشاورزی به منظور اجرای پروژه‌های گلخانه‌ای در استان شناسایی شده است.

سورگی تشریح کرد: از این میزان حدود ۹۵۰ هکتار در زمینه پروژه‌های گلخانه ای، ۱۳۰ هکتار در زمینه مجتمع‌های دامی و حدود ۲۱۳ هکتار برای بارگاه زرشک شناسایی شده است.

او پیشرفت فیزیکی پروژه‌های گلخانه‌ای استان را ۵۰ درصد اعلام کرد و گفت: شناسایی، تثبیت اراضی، مطالعات و زیرساخت مجتمع‌های گلخانه‌ای در دستور کار قرار دارد.

نهضت گلخانه‌ای از حرف تا عمل

اسکندری به عنوان یکی از گلخانه دارانی که در این طرح ثبت نام کرده است اظهارکرد: در راستای اجرای این طرح در مجتمع محمدیه شهرستان خوسف، قطعاتی برای آغاز کار واگذار شده، اما متاسفانه اجرای این طرح در پیچ و خم تسهیلات باقی مانده و هنوز بودجه‌ای برای شروع به کار ابلاغ نشده است.

او افزود: با وجود اینکه اجرای طرح گلخانه‌ای و قطعات واگذار شده در مجتمع گلخانه محمدیه، پیشرفت بیشتری داشته، ولی در سایر شهرک‌ها کار در حد کلنگ زنی، انجام مطالعات یا ایجاد زیرساخت‌ها باقی مانده است.

این گلخانه دار با بیان اینکه در بهمن‌ماه سال گذشته قطعه زمینی را برای آماده سازی تحویل گرفته است اظهار کرد: به دلیل تاخیر شرکت شهرک‌ها در تنظیم قرارداد‌ها و همچنین عدم ارائه تسهیلات بانکی، اکنون با افزایش تورم و صعود قیمت‌ها؛ با افزایش چند صد میلیونی هزینه‌ها رو به رو شده است.

نهضت گلخانه‌ای در خراسان جنوبی، یک ضرورت نه انتخاب

اسکندری ادامه داد: با توجه به وجود تحریم‌ها و نداشتن رابطه همه جانبه با تمام کشورها، هم اکنون ارتباط با سایر کشور‌ها محدود است و ضروری است که در کنار اجرای این طرح گلخانه ای، بازار فروش تضمینی و دائمی هم ایجاد شود. چراکه اگر بازار صادراتی برای این محصولات تامین نشود، همین میزان محصول تولید کنونی هم مازاد بر نیاز خواهد بود.

در چند قدمی توسعه کشت‌های گلخانه‌ای هستیم

توسعه کشت‌های گلخانه‌ای در استانی که بیش از دو دهه است با خشکسالی دست و پنجه نرم می‌کند، امروز نه یک انتخاب، بلکه یک ضرورت برای پایداری و بقای کشاورزی است.

نهضت گلخانه‌ای با اشتغال ۸ هزار نفری و با تولید سالانه ۲۸۰ هزار تن، قرار است جهشی ۲۵ برابری در تولیدات گلخانه‌ای خراسان جنوبی ایجاد کند که تحقق آن نیازمند عزم جدی دولت و بانک‌ها در تامین زیرساخت‌ها و اعطای به موقع تسهیلات است تا بهره برداران امیدوارتر از گذشته گام‌های جهش تولید را با نگاه صادرات و ارزآوری برای کشور بردارند.

گزارش از فاطمه رضایی

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار