وزن طبیعی نوزاد هنگام تولد بین ۲ کیلو و ۵۰۰ گرم تا ۳ کیلو و ۵۰۰ گرم است. چنانچه وزن نوزاد کم‌تر باشد، نوزاد شما دچار کم وزنی می‌باشد.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، چنانچه نوزاد شما که از شیرمادر تغذیه می‌کند وزن نگرفت چه کاری باید انجام دهید؟ اکثر نوزادانی که از شیرمادر تغذیه می‌کنند، در یک الگوی ثابت و مورد انتظار، تا هنگامی که به خوبی تغذیه میشوند، وزن می‌گیرند. ولی اگر خودتان به نوزاد شیر می‌دهید و وی به آرامی یا بطور غیر مداوم وزن اضافه می‌کند، امکان دارد به اندازه کافی شیر از پستان مادر نمی‌گیرد.

تغذیه مناسب، قطعاً برای رشد و پرورش نوزاد ضروری است. درصورتی که فکر می‌کنید که نوزاد شما به اندازه مورد انتظار وزن نمی‌گیرد، در این مطلب در خصوص این که به دنبال چه باشید و چه کاری باید انجام دهید راه‌هایی آمده است.

همه بچه‌ها در یک هفته بعد از تولد ۱۰ درصد وزن کم می‌کنند؛ به عنوان مثال نوزادی که با وزن ۳ کیلو و ۹۰۰ گرم به دنیا آمده است، در همان چند روز اول ۳۹۰ گرم از وزن خویش را از دست می‌دهد و بعد از آن دوباره آغاز به وزن گرفتن می‌کند؛ از این جهت خیلی از ماد ر‌ها با نگرانی از این مسئله در مراجعه به پزشک اطفال می‌گویند که وزن نوزادم مدتی بعد از تولد کم شد و دوباره به وزن هنگام تولد بازگشته است، ولی در واقع وزن این نوزاد ایده‌ال است، برای این که بعد از کم شدن وزن بعد از تولد، دوباره رشد کرده و به وزن اولیه رسیده است.

وزن کم نوزادان هنگام تولد چیست؟

طبق نظر پزشکان متخصص کودکان و محققان، نوزادانی که با وزن کم‌تر از ۲۵۰۰ گرم (۸ اونس) متولد میشوند، نوزاد کم وزن شمرده خواهند شد. به عبارت بهتر، چنانچه نوزادی بین هفته‌های ۳۷ تا ۴۲ از دوران حاملگی متولد شود، وزن وی کم‌تر بوده و بعنوان یک نوزاد کم وزن در هنگام تولد در نظر گرفته می‌شود.

نوزادانی که با وزن کم در هنگام تولد به دنیا می‌آیند، نسبت به نوزادان طبیعی و سالم وزن کمتری داشته و سر آن‌ها بزرگتر از بدنشان دیده می‌شود. در چنین شرایطی، معمولاً وزن نوزاد بسیار کم بوده و در مقایسه با نوزادان دیگر، حدود ۱۰۰۰ گرم وزن کم تری خواهد داشت.

البته، چنانچه نوزادی در حدود هفته ۲۷ از دوران حاملگی یا سریعتر از آن به دنیا بیاید، دوران حاملگی مادر با عنوان زایمان زودرس و نوزادان وی هم جزء کودکان خیلی کم وزن شناخته می‌شود.

وزن نوزاد بسیار کم وزن در هنگام تولد کم‌تر از ۱۵۰۰ گرم بوده و شرایط نگهداری آن‌ها امکان دارد نسبت به نوزادان طبیعی تفاوت کند، برای این که این نوزادان سریعتر از هنگام مقرر متولد شده و بعضی قسمت‌های داخلی بدن آن‌ها هنوز تکامل نیافته است.

طبق امار بیمارستان کودکان در دانشگاه استنفورد، حدود ۸ درصد از نوزادان متولد شده در جهان دارای وزن کم در هنگام تولد هستند. جالب است بدانید که این تعداد روز به روز در حال افزایش است، ولی آیا می‌دانید چرا نوزادی در هنگام تولد دارای وزن کم می‌باشد؟

چه زمانی نگران وزن کم کردن کودک شویم؟

عارضه‌های کم وزنی

مسایل عمده در نوزادان کم وزن، مشکلات تنفسی با دلایل و صور مختلف حاد و مزمن است. افت قند خون، افت کلسیم، کم خونی، زردی، نرسیدن اکسیژن به مغز، افت دمای بدن، شانس عفونت‌ها و شانس زیاد خونریزی‌ها در این نوزادان از مشکلات اصلی هستند که بسته به دلیل کم وزنی، نارسی یا اختلال‌های رشد داخل رحمی متفاوت است.

به عنوان مثال معمولاً میزان رشد بعد از تولد در نوزادان کم وزن، به سن بارداری، بیماری‌های همراه، دریافت کالری کافی و بیماری‌های تکرار شونده به عوامل محیطی و ارثی بستگی دارد.

دلایل پیدایش مشکل کم وزنی در هنگام تولد نوزادان چیست؟

- انجام زایمان زودرس به وسیله مادران باردار

- محدودیت رشد داخل رحمی (IUGR) نوزاد در دوران حاملگی مادر

- بارداری‌های چندقلویی در زنان باردار

- فشار خون بالا در مادران باردار

- استفاده از مخدر‌ها به وسیله مادر باردار

- وجود مسایل Placental در طی دوران حاملگی

- وجود اختلال‌های رحمی در مادران حامله

- مبتلا شدن مادر باردار به بیماری دیابت دوران حاملگی

- پیدایش ناهنجاری‌های دهانه رحم در مادران باردار

- عفونت‌هایی که در دوران حاملگی در بدن مادران ایجاد می‌شوند

- سابقه پزشکی مادران باردار در حاملگی‌های گذشته

- رژیم غذایی نامناسب مادران باردار

چطور میتوان از تولد نوزادان با وزن کم در هنگام تولد جلوگیری کرد؟

میزان بقاء در کودکانی با وزن کم در هنگام تولد، در اثر پیشرفت در نگهداری از نوزادان نارس و ضعیف در حال افزایش است. با این حال، جلوگیری از وزن کم هنگام تولد با انجام مرحله‌های زیر قابل انجام است:

مراقبت‌های اولیه حاملگی را زود آغاز کنید

مراقبت‌ها در دوران حاملگی یکی از بهترین روش‌ها برای جلوگیری از وزن کم کودکان در هنگام تولد و تولد نوزادان نارس است. این کار هر گونه بیماری مثل پره کلامپسی، دیابت بارداری که بر رشد جنین تأثیر گذاشته را تشخیص می‌دهد. در طی ویزیت پیش از زایمان، پزشک افزایش وزن، فشار خون، رشد کودک و ضربان قلب جنین را کنترل می‌کند.

افزایش وزن و تغذیه سالم

یک رژیم غذایی سالم و مغذی به ویژه در ابتدای حاملگی داشته باشید. مصرف غذا‌های سرشار از اسید فولیک، مثل غلات سبوس دار، میوه و سبزیجات را افزایش دهید. این کار به افزایش وزن هنگام تولد کودک کمک می‌کند و سبب می‌شود سالم بمانید.

تغییر سبک زندگی

نوشیدن و استعمال سیگار، احتمال تولد نوزاد با وزن کم در هنگام تولد را افزایش می‌دهد. نوشیدن الکل، سیگار کشیدن و استفاده از مواد مخدر را متوقف کنید. خواب کافی داشته باشد و برای کمک به رشد جنین، اضطراب خویش را به حداقل برسانید.

بیماری‌های خود را تحت کنترل نگه دارید

به احتمال زیاد به علت فشار خون بالا یا دیابت، کودکی با وزن کم خواهید داشت. بنابراین، تلاش کنید این بیماری‌ها که قبلا وجود داشته اند را تحت کنترل نگه داشته پس خطر آنرا به حداقل برسانید. چنانچه علی رغم تلاش‌های شما در دوران حاملگی، یک نوزاد با وزن کم در هنگام تولد داشتید، پس از تولد کودک هم میتوانید این اقدامات خوب را ادامه دهید! ولی این دفعه تغییری در اقدامات شما صورت خواهد گرفت.


بیشتر بخوانید


علل کم وزنی کودک

تفاوت‌هایی بین کودک کم وزن و کودک لاغر وجود دارد؛ بنابراین بهتر است هر چه سریعتر به پزشک مراجعه کنید تا با مشورت وی، بهترین تصمیم را درباره کودک خود بگیرید. در ادامه با علل کم وزنی کودک بیشتر اشنا می‌شویم.

ژنتیک

ژنتیک یمی از علل کم وزنی نوزاد است. چنانچه والدین کودک، لاغر باشند، احتمالا کودک آن‌ها هم لاغر خواهد بود.

این نشان می‌دهد که کودک کم وزنی خویش را از والدینش به ارث برده است، بنابراین پزشک ممکن است درمان خاصی را در نظر نگیرد. البته احتمالا پزشک پیش از این که بطور قطعی ژنتیک را عامل کم وزنی کودک بداند، مشورت با دیگر متخصصان را به شما توصیه کند.

بیماری‌های گوارشی

مشکلات گوارشی مثل بیماری‌های التهابی روده یا رفلاکس معده میتواند یکی از علل کم وزنی کودک باشد. چنانچه کودک، دچار درد معده یا سوزش آن باشد، امکان دارد از غذا خوردن جلوگیری کند.

علایمی مثل استفراغ یا اسهال مکرر باید مورد بررسی قرار بگیرد.

بیماری مرتبط با تیروئید

چنانچه تیروئید کودک بی اندازه فعال و مبتلا به پرکاری تیروئید (هیپرتیروئیدیسم) باشد، احتمالا با کاهش وزن روبرو خواهد شد. تحریک پذیری و بی قراری از علایم این بیماری است. تشخیص این بیماری احتیاج به انجام ازمایش خون دارد.

اختلال‌های خوردن

از دیگر دلایل کم وزنی کودک در عصر جدید، اختلال‌های خوردن است که روز به روز افزایش پیدا می‌کند. در صورتی که کودکی مبتلا به اختلال خوردن باشد، احتمالا پس از صرف یک وعده غذایی استفراغ می‌کند، یا مصرف غذا را به حد اقل می‌رساند.

علامت‌های کم وزنی کودک

- کاهش وزن

- کم شدن چربی بدن یا کاهش شاخص توده بدنی

- رشد ناکافی

- نوسانات خلق وخو، اضطراب، از دست دادن تمرکز و مشکلات یادگیری

- ساختار استخوانی ضعیف

- درد‌های استخوانی یا مفصلی

مواد غذایی مناسب برای درمان کمبود وزن در کودکان

بعضی از موادغذایی به علت کالری بالا و یا محتوایات شان منجر به افزایش وزن می‌شوند. در ادامه به معرفی چند ماده غذایی خواهیم پرداخت که با خوراندن آن‌ها به فرزندتان میتوانید وزن او را افزایش دهید.

کره بادام زمینی

کره غنی‌ترین منبع چربی است و برای کودکانی که کمبود وزن دارند خیلی مناسب است پس بهتر است قدری کره به وعده‌های غذایی کودکمان اضافه کنیم.

تخم مرغ

تخم مرغ‌ها منبع خوبی از پروتئین هستند و همینطور دارای ویتامین A و b۱۲ هستند که برای رشد کودک ضروری می‌باشند.

شیر و خامه

شیر پرچرب و خامه یکی از منبع‌های خوب کربوهیدرات و پروتئین هستند که برای رفع کمبود وزن کودک حتماً باید استفاده کنیم.

سیب زمینی

سیب زمینی دارای کربوهیدرات و مواد مغذی موردنیاز بدن است و همینطور دارای اسید آمینه است که برای وزن اضافه کردن کودک به شما کمک می‌کند.

گوشت قرمز و گوشت مرغ

گوشت قرمزمنبع خوبی از آهن و چربی است که برای رشد کودک لازم و ضروری است و گوشت مرغ دارای پروتئین است که برای ساخت عضله بسیارمهم می‌باشد.

میوه‌ها و به ویژه موز و آووکادو

موز مملو از کالری میباشد و همینطور کربوهیدرات‌ها و چربی‌های سالم دارد که سبب افزایش وزن کودک می‌شود. آووکادو که تازه به جمع سبد میوه‌های ما ایرانی‌ها پیوسته مملو از چربی و کالری است و گزینه‌ی خیلی خوبی برای درمان کمبود وزن کودکانمان به حساب می‌آید.

منبع: بیتوته

انتهای پیام/

 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار