به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، سس سویا یکی از محبوبترین چاشنیهای جهان است. این سس که از دانههای سویا تهیه میشود، در آشپزی کشورهای آسیای جنوب شرقی به ویژه چین و ژاپن کاربرد بسیاری دارد. این سس، سالهای سال است که برای طعمدار کردن غذاهای مختلف مانند گوشت، ماهی، مرغ و … مورد استفاده قرار میگیرد و مزه شور آن طعم فوقالعادهای به غذای شما خواهد بخشید.
سس سویا میتواند کم رنگ یا حتی پررنگ باشد. نوع پررنگ این سس غلیظتر بوده و طعم و مزه قویتری دارد، اما شوری آن کمتر است. طرز تهیه سس سویا یک فرایند طولانی است و مدت زمان نسبتا زیادی طول میکشد تا این سس به عمل آید. بااینحال این زمان طولانی ارزش طعم فوقالعاده این سس را دارد. اگر میخواهید این سس را در خانه تهیه کنید، در ادامه همراه باشید تا طرز تهیه سس سویا را به شما آموزش دهیم.
مواد لازم برای تهیه سس سویا
دانه سویا چهار پیمانه
آرد گندم چهار پیمانه
آب ۸/۳ لیتر
نمک سه و نیم پیمانه
مخمر مطابق دستور
طرز تهیه سس سویا
ابتدا باید دانههای سویا را بشویید. اما قبل از خیساندن آنها باید پوسته رویی آنها را کاملا جدا کرده باشید. برای شستن دانههای سویا آنها را درون یک ظرف بریزید و با آب سرد بشویید. هنگام شستوشو، دانههایی که خرد شدهاند یا تغییر رنگ دادهاند را از ظرف خارج کنید.
برای این کار دانههای سویا را درون یک ظرف بزرگ بریزید و روی آن، آب بریزید طوری که دانههای سویا کاملا با آب پوشانده شوند. هر چند ساعت یک بار سویا را آبکش کنید و مجددا آب به آن اضافه کنید. این کار را باید حدود ۵ بار در طول شبانه روز انجام دهید.
بعد از اینکه چندین بار آب دانههای سویا را عوض کردید، دانههای سویا را درون یک قابلمه بریزید و به همراه آب آن را روی شعله متوسط گاز قرار دهید. دانههای سویا باید بین ۴ تا ۵ ساعت در همین وضعیت باقی بمانند، طوری که وقتی یک دانه سویا از داخل قابلمه بر میدارید بتوانید آن را به راحتی با دست پودر کنید. در صورت تمایل برای این مرحله از کار میتوانید از زودپز استفاده کنید. در صورت استفاده از زودپز، سویاها را به همراه یک پیمانه آب درون زودپز بریزید و آن را روی حرارت بالا قرار دهید. هنگامی که زودپز شروع به سوت کشیدن کرد حرارت گاز را کاهش دهید و اجازه دهید تا سویاها به مدت ۲۰ دقیقه بپزند.
دانههای سویا را پس از پخته شدن از قابلمه آبکشی و خارج کنید. سویاهای پخته شده را به کمک پشت قاشق یا غذاساز به صورت پوره درآورید. در این مرحله باید یک پوره کاملا یکدست به دست آید.
آرد گندم را به پوره سویا اضافه کنید و آنها را با هم مخلوط کنید تا خمیری شکل شود. میتوانید آنها را به کمک مخلوط کن با هم مخلوط کنید تا خمیر شما کاملا یکدست شود. اگر خمیر شما هنوز گرم است باید کمی آن را رها کنید تا به دمای محیط برسد و سپس به آن مخمر اضافه کنید. هنگام اضافه کردن مخمر به خمیر، روی بسته آن را مطالعه کنید و با توجه به میزانی که روی بسته ذکر شده است از آن استفاده کنید. این مقدار ممکن است برای هر برند مقدار خاصی باشد.
خمیر به دست آمده را به یک ظرف لبهدار منتقل کنید؛ و روی آن را کاملا صاف کنید. سپس به کمک انگشتتان به صورت عمودی شیارهایی روی خمیر ایجاد کنید که عمق آن به کف ظرف برسد و تکههای خمیر کاملا از هم جدا باشد.
مخلوط به دست آمده را با همان ظرف به مدت دو روز در محلی گرم قرار دهید. این کار باعث میشود باکتریهایی سبز رنگ روی خمیر شما ایجاد شود که به راحتی میتوانید آنها را مشاهده کنید. بعد از دو روز سه و نیم پیمانه نمک را با ۸/۳ لیتر آب داخل یک دبه بریزید و آن را خوب هم بزنید و خمیرهایتان را به محلول آب نمک منتقل کنید و درب دبه را محکم ببندید. این کار باعث میشود تا از رشد باکتریها جلوگیری شود.
در هفته اول به صورت روزانه درب دبه را باز کنید و با یک قاشق دسته بلند محلول داخل آن را هم بزنید و بعد از اینکه هم زدید دوباره درب دبه را بذارید. از بعد از آن به صورت هفتهای یک بار همین کار را به مدت ۶ تا ۱۲ ماه تکرار کنید. حداقل باید ۶ ماه این کار را تکرار کنید تا سس سویا به دست آید، اما برای غلیظتر شدن آن به زمان بیشتری نیاز خواهید داشت.
زمانی که احساس کردید مایع درون دبه به غلظت مورد نظرتان رسیده است یک پارچه توری روی ظرفی گود پهن کنید و مواد داخل دبه را روی آن بریزید تا مایع سس از مواد جامد داخل دبه جدا شود. سس سویای خود را داخل قابلمه بریزید و آن را روی حرارت قرار دهید. به کمک دماسنج سعی کنید دمای قابلمه را روی ۷۹ درجه سانتیگراد نگه دارید و اجازه دهید تا سس سویای شما به مدت ۲۰ دقیقه در این حرارت بماند تا پاستوریزه شود. سس سویای پاستوریزه شده خود را درون بطری بریزید و آن را داخل یخچال نگهداری کنید. این سس در صورت نگه داری در بطری با درب بسته تا ۳ سال قابل استفاده خواهد بود.
منبع: کتاب کاله
انتهای پیام/