به گزارش خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز،«تشکوه» یا کوه شعله ور، نامی با مسما برای کوهی در رامهرمز استان خوزستان است.
باز هم ماجرای سوختن زاگرس است، اما این بار از جنسی متفاوت. کوه شعله ور قرنها است که به این نام شناخته میشود، آتش از دل کوهی زبانه میکشد، گویی که به خشم آمده و قصد دارد همه زمین را بسوزاند.
این آتش هرگز خاموش نمیشود و انگار کوه، اژدهایی درون خویش دارد. شبهای خوفناک و عجیب، همچون صحنههای پس از جنگ در فیلمهای هیجان انگیز هستند که گردشگران را به سمت خود جذب میکند. علت علمی این رخداد طبیعی را زمین شناسان وجود گوگرد در سطح زمین و ترکیب آن با گازهای خارج شده از لایههای زیرین این منطقه میدانند.
«تشکوه» در منطقه زاگرس واقع شده که این ناحیه از عجیبترین کوههای دنیا است. ضمن آنکه فقط کوه هم نیست و پر از درختان و چشمه است که جنگلها و مراتع بی نظیری را پدید آورده اند. این منطقه همچنین سرشار از منابع نفت و گاز است، هرچند این سوخت های فسیلی آتش فشان نبوده و مخرب هم نیست، بلکه به شکل «تشکوه» به آرامی میسوزد و گرما بخش شبهای سرد زمستانی برای افراد و حیوانات بومی میشود.
اکثر مردم، زاگرس را با نام درختان و سرسبزی و مراتع آن میشناسند که در هر نقطهای از آن چشمههایی با آب گوارا بیرون میجهد، همانطور که آب مایه حیات و موجب سرزندگی و ادامه زندگانی میشود، انرژیهای موجود زیر این تپهها نیز همچون چشمههایی از دل این حفرهها خارج میشوند و به جای آب سرد، آتش گرم را برای مردم به ارمغان میآورند. گازهای هیدروکربوری از لایههای مختلف زمین عبور کرده و از درز و شکافی در سطح زمین به بیرون نشت کرده و شعله ور میشوند.
این جاذبه طبیعی در منطقه ابوالفارس شهرستان رامهرمز یکی از شگفت انگیزترین و بی همتاترین جاذبههای طبیعی خداوند است که چشم هر بینندهای را سحر میکند. هنگام غروب آفتاب و سیاهی شب، زیبایی و شگفتی این منطقه دو چندان میشود. تشکوه در سال ۱۳۹۰ از سوی انجمن دوستداران میراث فرهنگی رامهرمز در فهرست میراث ملی ایران جزو آثار طبیعی و گردشگری نیز به ثبت رسید.
محمد علینژاد مدیر اداره میراث فرهنگی شهرستان رامهرمز در گفت و گو با خبرنگار ما گفت: تشکوه در ۳۰ کیلومتری رامهرمز واقع شده و قدمت دیرینهای دارد، آتش این کوه که ناشی از گاز گوگرد است، در تمامی فصول سال روشن است و سالانه تعداد قابل توجهی گردشگران داخلی و خارجی از تشکوه دیدن می کنند. با وجود تمام موارد ذکرشده و آمار بالای گردشگر که نشان دهنده قابلیت فوق العادهی این طبیعت خارق العاده برای تبدیل شدن به یک قطب گردشگری است، ولی از امکانات اندک گردشگری برخوردار است.
او با بیان اینکه این اثر طبیعی به شماره ۱۸۸ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است، افزود: این مکان نزدیک به جاده اصلی و در مجاورت با شبکههای آب و برق و تلفن است و به لحاظ زیرساختی در وهله اول نیاز به زیرساختهایی از قبیل خدمات رفاهی، خدمات پذیرایی و ... دارد. همچنین به لحاظ وجود رودخانه می توان در این منطقه تاسیسات گردشگری آبی احداث کرد.
علینژاد در خصوص جاذبههای آبی این منطقه بیان کرد: روستای خدیجه که در مسیر کوه شعله ور واقع شده به وسیله رودخانه به ۲ قسمت تقسیم میگردد، که دارای یک پل تاریخی و همچنین وجود شالیزارهای زیبایی است که جلوهی خاصی به این منطقه بخشیده است. تشکوه یا کوه آتش نیز که از جاذبههای گردشگری شهرستان رامهرمز است، در همین محل واقع شده است. ضمن آنکه در فاصله ۳ کیلومتری بعد از روستای خدیجه، روستای ماماتین قرار گرفته که یکی دیگر از جاذبه طبیعی بنام چشمههای قیر روان در آن واقع شده که در همه فصول سال پذیرای گردشگران داخلی و خارجی است.
مدیر اداره میراث فرهنگی شهرستان رامهرمز اظهار داشت: منطقه تشکوه و روستای ماماتین به دلیل وجود قیر از دیرباز مورد توجه کاشفان نفت بوده است. مهندسین انگلیسی که در پی این منبع مهم انرژی بودند به این منطقه آمده و شروع به حفاری اولین چاه نفت اکتشافی کردند. همچنین پدیده طبیعی و زیبای تشکوه در فاصله ۳۵ کیلومتری شمال شرق شهرستان رامهرمز و در بخش رودزرد قرار دارد و میتوان آن را تنها پدیدهای در کشور و دنیا عنوان کرد که از دل کوه آتش با این حجم زیاد فوران می کند.
این مقام مسئول ادامه داد: تشکوه در مسیر گردشگری از شهرستان رامهرمز تا بخشهای رودزرد و ابوالفارس را شامل میشود که با توجه به وجود جاذبههای طبیعی و مناطق بکر دیدنی در این محور که طول آن تقریباً ۴۵ کیلومتر است، میتوان با تخصیص اعتبار لازم و حمایت از بخش خصوصی با احداث امکانات رفاهی مانند سرویس بهداشتی و استراحتگاه در این محور گردشگری، مقدمات استقرار گردشگران داخلی و خارجی را فراهم نمود.
محمد علینژاد اذعان داشت: با توجه به اهمیت و حضور گردشگران جهت دیدن این پدیده و جاذبه گردشگری لازم و ضروری است تا مسئولین جهت رفاه حال گردشگران در این منطقه امکانات رفاهی و اقامتی فراهم آوردند، زیرا علی رغم همه این توضیحات و قابلیت منحصر بفرد در جهان، هیچگونه امکاناتی در این محل وجود ندارد، هر چند طی ۳ سال اخیر توانستیم با انجام اقداماتی جاذبههای گردشگری از رامهرمز تا آبشار ابوالفارس را به عنوان مسیر هدف گردشگری به تصویب برسانیم که خود اقدام مهمی به منظور توسعه توریسم منطقه به حساب میآید.
علی حبیب نژاد استاد زمین شناسی دانشگاه پیام نور اهواز در گفت و گو با خبرنگار ما با بیان اینکه خوزستان میدانهای نفتی فراوانی دارد، گفت: تشکوه نیز یکی از عجایب موجود در گنبد نفتی لوران است که جز اولین محلهای مورد توجه استعمار انگلیس نیز محسوب میشود. ضمن آنکه مکان خوبی به منظور انجام مطالعات زمین شناسی به شمار میرود.
او افزود: پیرامون تودههای آهکی که نفت تشکیل میشود، باید سنگ پوشی وجود داشته باشد تا مانع از فرار نفت گردد و در منطقه لوران سازند یا سنگ پوشهای گچی وجود دارد که به دلیل شکستگی موجب ایجاد تشکوه شده اند. گازهای گوگردی که از سطح زمین خارج میشوند، به دلیل ارتباط با سطح زمین مشتعل شده و میسوزند و سازندهای زیر آنها نیز سوخته میشوند.
حبیب نژاد بیان کرد: تنها یک یا ۲ نقطه مشابه تشکوه در جهان وجود دارد که به دلیل تودههای نفتی حاصل شده است، حتی در اوج بارندگیهای شدید و سرما نیز این آتش خاموش نمیشود و به اشتعال خود ادامه میدهد.
تشکوه، نمونه خوبی از شگفتیهای طبیعی در خوزستان است. این استان به داشتن منابع نفتی و گازی شهرت دارد، که میتوان نه تنها از آنها در تامین منابع برق، گاز، بنزین و سایر نیازهای نفتی کشور استفاده کرد، بلکه به منظور توسعه گردشگری و ایجاد اشتغال از این ظرفیت عظیم استفاده شود. سالهای سال استان خوزستان با نفت و گاز خود و صادرات آنها منابع ارزی کشور را تامین میکرد، که حالا با توجه به تحریمها همچنان نیز میتوان از این منابع در توسعه گردشگری نیز بهره برد.
گزارش از ساسان ناصری زاده
انتهای پیام/ن
متاسفانه مسئولین خوزستان دلسوز نیستن
از قدرت خدا
سبحان الله