جواد کاظمی دکترای مشاوره توانبخشی در گفتوگو با خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان،گفت: در بسیاری از مواقع عشقهای آتشین قبل از ازدواج به تنفر عمیق بعداز ازدواج منجر میشود. راهکاری که معمولا برای حل این مشکل ارائه می شود این است که زوجین حین انتخاب، موضوع هم کفو بودن را مدنظر قرار دهند.
او افزود: بعضی افراد موضوع هم کفو بودن را به" هر چه بیشتر شبیه بودن "تعریف می کنند یعنی اگر بتوانی موردی را انتخاب کنی که از همه لحاظ شبیه خانواده شما باشد، پس مشکلی پیش نخواهند آمد. این شبیه بودن میتواند از لحاظ خانوادگی، فرهنگی، سطح تحصیلات، سطح اقتصادی و... باشد اما اگر این قاعده درست باشد پس چرا برای خانوادههایی که ازدواج فامیلی دارند نیز این مشکلات پیش میآید؟
کاظمی بیان کرد: در ازدواج فامیلی که بیشترین شباهت ها وجود دارد نکته قابل برداشت این است که هم کفو بودن به معنای شبیه بودن نیست. در اصل هم کفو بودن به معنای (مغایر نبودن) است همچنین باید اشاره کنیم که مغایر نبودن صرفا در بحث نداشتن و داشتن شباهت نیست. بلکه ایجاد تعادلی بین شباهت ها و تفاوت هاست.
او اظهار کرد: در واقع هم کفو بودن به این معنی است که گاهی تفاوت و شباهت های بین زوجین، تنش ها را ایجاد میکند. در بعضی موارد به عنوان مثال آقا و خانم هر دو ویژگی سلطه گری دارند، پس هر دو از لحاظ این ویژگی شبیه به هم هستند. هرکدام میخواهد حرف خود را به کرسی بنشاند و این شباهت تنش ایجاد میکند.
این مشاوره توانبخشی در ادامه افزود: از طرفی گاهی این تنش هابه دلیل تفاوتها ایجاد میشود. به عنوان مثال آقا نسبتا مذهبی است و خانم نگاه مذهبی کمتری دارد و این تفاوت در زندگی تنش ایجاد می کند؛ بنابراین هم کفو بودن به معنای تعادلی است که بین شباهتها و تفاوتها ایجادمی کنیم تا تنشهای موجود در زندگی از بین برود.
کاظمی گفت: دربحث هم کفو بودن باید بررسی کنیم شباهتهایی که طرف مقابل با ما دارد، چه میزان منجر به تنش می شود همچنین ازطرف دیگر تفاوتهایی که با ما دارد چه میزان می تواند منجر به تنش شود. برای درک بهتر این موضوع یک مثال می زنیم؛ فرض کنید شما در یک دانشگاه خارج از شهر خود پذیرفته شده اید و قرار است در خوابگاه هم اتاقی خودرا انتخاب کنید. سه اتاق وجود دارد که در هریک از آنها یک دانشجوست و قرار است شما یکی از اتاق هارا انتخاب کنید. دانشجوی اول شب ها سر وقت می خوابد اما ظرف هارا نمیشوید. دانشجوی دوم ظرف هارا میشوید اما تا دیروقت نمیخوابد و اتاق روشن میماند. دانشجوی سوم هم سروقت میخوابد و هم ظرف می شوید اماسیگار مصرف می کند. سوال این است که شمابا کدام یک از این سه نفر می خواهید هم اتاقی شوید؟
او افزود: اگر از لحاظ مغایر نبودن بخواهیم بررسی کنیم ممکن است شما بگویید من خودم می توانم ظرف هارا بشویم اماشب اگر چراغ روشن بماند نمی توانم بخوابم؛ بنابراین شما دانشجوی اول را انتخاب می کنید. یعنی در این قسمت تفاوت در زمان خواب رفتن شما ممکن است منجر به تنش شود و تفاوت در شستن یا نشستن ظرف ها تنشی را ایجاد نمی کند. در نظر بگیرید غیر از شما شخص دیگری ممکن است بگوید من شب نخوابیدن هم اتاقی اذیتم نمیکند اما نمیتواند نشستن ظرف هارا تحمل کند. بنابراین برای او تفاوت در شستن ونشستن ظرف هاست که منجر به تنش خواهد شد و بحث شب نخوابیدن تنشی را ایجاد نخواهد کرد.
کاظمی در ادامه ذکر مثال مطرح کرد: برای شخص دیگری ممکن است سیگار کشیدن هم اتاقی منجر به تنش شود وبرای شخص دیگری نیز سیگار کشیدن هم اتاقی مسئلهای نباشد. بنابراین مدیریت این قضیه به عهده شماست که با کدام تفاوت طرف مقابل میتوانید کنار و باکدام نمیتوانید کنار بیایید.
کارشناس مسئول معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضائیه تصریح کرد: بحث انتخاب همسر نیز همین گونه است و باید به اصل هم کفو بودن توجه کنید. یعنی ممکن است همسر شما در بسیاری از زمینهها با شما متفاوت باشد اما با ویژگیهایی که شما دارید، تفاوتهای همسر برای شما تنش ایجاد نکند.
دکترای مشاوره توانبخشی در پایان بیان کرد: در واقع قبل از ازدواج تا حدودی این تفاوت ها را بررسی کرده اید. هر چند ممکن است سوال پیش بیاید که قبل از ازدواج نمیتوان همهی این تفاوت ها را ارزیابی کرد و تشخیص داد که در ادامه بپرسید این تفاوت ها و بعضی مواقع شباهتها منجر به تنش می شود یا نه؟ پاسخ این است که صد درصد نمیشود این موضوع را بررسی کرد اما تا جایی که میتوان باید حداقل درملاکهای اصلی ازدواج که برای خود دارید بحث هم کفو بودن را بررسی کنید.
بیشتر بخوانید:
انتهای پیام/
جذب ظاهر همدیگر