به گزارش خبرنگار حوزه قرآن و عترت گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، قرآن کریم مشتمل بر معانی دقیق، تعالیم و حکمتهایی والا درباره حقیقت خلقت و اسرار هستی است که عمده مردم در عصر رسالت از درک آن ناتوان بودند. از این رو پیامبر اکرم (ص) و پس از ایشان مفسران به تبیین و شرح جزئیات آیات قرآن کریم میپرداختند. ما نیز با هدف آشنایی بیشتر با آیات الهی، هر روز به چند آیه از کلام الله با استناد به تفاسیر معتبر مفسران قرآن کریم میپردازیم.
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
به نام خداوند رحمتگر مهربان
یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا إِنْ تَنْصُرُوا اللَّهَ یَنْصُرْکُمْ وَیُثَبِّتْ أَقْدَامَکُمْ
ای کسانی که ایمان آوردهاید! اگر (آیین) خدا را یاری کنید، شما را یاری میکند و گام هایتان را استوار میدارد.
فایل صوتی تلاوت آیه ۷ سوره محمد
امام علی (ع) در روایتی میفرمایند: از تنهاتان بگیرید و به جانهاتان ببخشید و در بخشیدن از این بدان بخل نورزید، که خدای سبحان فرموده است: «إِنْ تَنْصُرُوا اللهَ یَنْصُرْکُمْ وَ یُثَبِّتْ أَقْدامَکُمْ»؛ خدا از روی خواری از شما یاری نمیخواهد، از شما یاری خواسته درحالیکه سپاهیان آسمانها و زمین در فرمان اوست و نیرومند و حکیم است، او خواسته است شما را بیازماید تا کار کدام یک از شما بهتر آید. پس با کردارهای خود پیشی گیرید تا در خانهی خدا با همسایگان خدا باشید. پیامبران خود را رفیقان آنان کرده و فرشتگانش را به زیارتشان برانگیخته و گوشهایشان را حرمت نهاده است تا بانگ آتش را نشنوند و تنهاشان را نگاه داشته است از اینکه رنجی یا سختی بدان برسد. این فضل خداست که به هرکس بخواهد و شایسته بداند میبخشد و خداوند صاحب فضل عظیم است.
بیشتر بخوانید
انسان، موجودی محدود است و نصرت و یاری او از راه خدا نیز محدود؛ ولی خداوند بی نهایت است و نصرت او برخاسته از قدرت نامحدود.
خداوند چند چیز را در گرو چند چیز بر خود لازم کرده است:
۱) توجّه و یادکردش را در گرو یادکرد انسان. «فَاذْکُرُونِی أَذْکُرْکُمْ»
۲) نصرت ویاریش را در گرو یاری انسان. «إِنْ تَنْصُرُوا اللّهَ یَنْصُرْکُمْ»
۳) برکت و ازدیاد را در گرو سپاسگزاری انسان. «لَئِنْ شَکَرْتُمْ لَأَزِیدَنَّکُمْ»
۴) وفای به عهدش را در گرو وفاداری انسان. «أَوْفُوا بِعَهْدِی أُوفِ بِعَهْدِکُمْ»
حضرت علی (ع) میفرماید: اگر خدا را یاری کنید، خداوند شما را یاری میکند و گامهای شما را استوار میسازد ؛ خداوند از روی خواری و ناچاری از شما نصرت ویاری نمیخواهد.
او از شما یاری خواسته در حالی که خود عزیز و حکیم است و سپاهیان آسمانها و زمین به فرمان او هستند. نصرت خواهی و استقراض الهی برای آن است که شما را بیازماید و بهترین عامل به نیکیها را مشخص سازد.
۱- لازمهی ایمان، اقدام عملی در جهت نشر و گسترش دین الهی است. «یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا إِنْ تَنْصُرُوا اللّهَ»
۲- جهاد با کفّار محارب، یکی از مصادیق یاری دین خداوند است. «فَضَرْبَ الرِّقابِ ... إِنْ تَنْصُرُوا اللّهَ»
۳- پاداش و کیفر الهی، با عملکرد انسان همگون است. «تَنْصُرُوا اللّهَ یَنْصُرْکُمْ»
۴- هرکس با فکر، زبان و عمل خویش، دین اسلام را یاری کند، خداوند نیز او را حمایت میکند. «إِنْ تَنْصُرُوا اللّهَ یَنْصُرْکُمْ»
۵-دریافت الطاف الهی، به تلاش انسان بستگی دارد. «إِنْ تَنْصُرُوا اللّهَ یَنْصُرْکُمْ» (انتظار نصرت خداوند بدون تلاش و کوشش، توقّعی نابجاست.)
۶- در میان امدادهای الهی، ثابت قدم بودن، برجستهترین آنهاست. (بعد از نصرت الهی نام پایداری آمده است.) «یَنْصُرْکُمْ وَ یُثَبِّتْ أَقْدامَکُمْ»
۷- پاداشهای الهی بیش از عملکرد ما است. «إِنْ تَنْصُرُوا اللّهَ یَنْصُرْکُمْ وَ یُثَبِّتْ أَقْدامَکُمْ»
انتهای پیام/