به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، این روزها و در آستانه فصل سرما بسیاری از افراد گرفتار علائم سرماخوردگی و مشکوک به کرونا هستند، غربالگری و تست رایگان کرونا هم فقط برای افراد بالای ۶۰ سال، بانوان باردار و چند گروه خاص انجام میشود، از این رو ممکن است افراد زیادی علامت دار یا مشکوک باشند و تست کرونا ندهند و ناگهان با حال بد به بیمارستان مراجعه کنند.
این در حالی است که فرد آلوده به کرونا اگر نکات بهداشتی را رعایت نکند تا ۴۳۰ نفر را می تواند به کرونا مبتلا کند و تشخیص به موقع و قرنطینه در افراد مشکوک به کرونا بسیار اهمیت دارد، اگر افراد مشکوک به کرونا بودند می توانند به یکی از آزمایشگاه های خصوصی تشخیص کرونا مراجعه کنند و تست کرونا بدهند.
از طرفی برخی افراد از سر بی اطلاعی به آزمایشگاه مراجعه می کنند و یک تست خون یا سرولوژی می دهند و وقتی تست منفی می شود اذعان می کنند که به کرونا مبتلا نشده اند این در حالی است که تست مولکولی تنها راه تشخیص کرونا محسوب می شود.
سیامک میراب سمیعی مدیرکل آزمایشگاه های مرجع سلامت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در گفت و گو با باشگاه خبرنگاران جوان درباره انجام تست کرونا در آزمایشگاههای خصوصی اظهار کرد: بیمارانی که پزشک انجام آزمایش تشخیص مولکولی کووید-۱۹ را برایشان ضروری تشخیص داده و آن را تجویز کرده است می توانند برای نمونه برداری و انجام آزمایش مستقیماً به آزمایشگاههای خصوصی مورد تائید آزمایشگاه مرجع سلامت مراجعه کنند.
سمیعی درباره سالمندان و بیماران ناتوانی که توان خروج از منزل را برای مراجعه به آزمایشگاه تشخیص کرونا ندارند، گفت: در صورتی که قادر به مراجعه نباشند، میتوانند از آزمایشگاه درخواست کنند تا امکان انجام نمونه برداری خارج از آزمایشگاه و ارسال آن را هماهنگ کند. آزمایشگاه باید از کارکنان نمونه بردار خود برای این منظور استفاده کند.
بیشتر بخوانید
مدیرکل آزمایشگاه های مرجع سلامت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درباره اینکه آزمایشگاهها چه شرایطی برای دریافت مجوز باید طی کنند، گفت: آزمایشگاههایی که متقاضی انجام آزمایش تخصصی تشخیص مولکولی کووید-۱۹ هستند پس از ارسال درخواست خود به معاونت درمان دانشگاهی که تحت نظارت آن هستند، به وسیله ارزیابان نظارتی مدیریت امور آزمایشگاهی دانشگاه از نظر رعایت اصول تضمین کیفیت و امنیت و ایمنی زیستی ارزیابی و در صورت تائید به آزمایشگاه مرجع سلامت معرفی می شوند.
سمیعی ادامه داد: آزمایشگاه مرجع سلامت هماهنگی لازم برای تائید صلاحیت فنی آنها در انجام این آزمایش را که از طریق ارسال نمونههای مجهول با انستیتو پاستور ایران که آزمایشگاه مرجع کشوری این ویروس است انجام خواهد داد. فقط آزمایشگاههایی که در این دو ارزیابی موفق باشند مجاز به پذیرش و انجام آزمایش تشخیص مولکولی کووید-۱۹ خواهند بود. آزمایشگاههای مجاز مورد ارزیابی نظارتی و مهارت آزمایی دورهای قرار می گیرند و در صورت موفق نبودن، بسته به مورد، به طور موقت یا دائم از فهرست آزمایشگاههای مجاز حذف می شوند.
مدیرکل آزمایشگاه های مرجع سلامت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با اشاره به تعداد آزمایشگاهی تشخیص کرونا که تاکنون مجوز تست کرونا گرفته اند، بیان کرد: بر اساس آمار اواخر هفته گذشته، تعداد کل آزمایشگاههای دولتی و غیر دولتی که تا کنون مجوز انجام آزمایش تخصصی تشخیص مولکولی کووید-۱۹ را دریافت کرده اند حدود ۲۲۰ آزمایشگاه در سراسر کشور است.
سمیعی درباره اینکه گفته می شود نمونه برداری در برخی از آزمایشگاهها کیفیت لازم را ندارد و جوابها صحیح نیست،اظهار کرد:
نمونه برداری یکی از مهمترین مراحل انجام آزمایش محسوب می شود و در صورتیکه این کار به درستی انجام نشود می تواند منجر به نتایج منفی کاذب شود. نمونه دستگاه تنفسی فوقانی سواپ نازفارنکس و سواپ اورو فارنکس، هر دو) که با استفاده از سواپ استریل نازک داکرون با دسته پلاستیکی یا آلومینیومی گرفته می شود، نمونه اصلی مورد نیاز برای آزمایش است.
مدیرکل آزمایشگاه های مرجع سلامت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ادامه داد: نمونه باید توسط پزشک، پرستار، کارشناس آزمایشگاه و سایر کارکنان که برای این کار آموزش دیده و تجربه کافی داشته باشند، گرفته شود. برای نمونه برداری باید از سواپ مخصوص نمونه گیری از ناحیه نازوفارنکس و اوروفارنکس استفاده شود.
سمیعی تاکید کرد: مراکز و آزمایشگاههای دولتی و خصوصی ملزم به رعایت دستورالعملهای استاندارد نمونه برداری هستند و این موضوع در ارزیابیهای نظارتی مورد توجه قرار می گیرد. بیمارانی که احساس می کنند نمونه برداری آنها مطابق شرایط فوق انجام نشده است می توانند شکایت یا ابهام خود را به معاون درمان دانشگاهی که آزمایشگاه زیر نظر آن است منعکس کنند یا ازطریق شماره تلفن ۱۹۰ آن را به اطلاع دفتر بازرسی، ارزیابی عملکرد و پاسخگویی به شکایات وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی برسانند.
مدیرکل آزمایشگاه های مرجع سلامت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درباره تعرفه تست در آزمایشگاههای خصوصی و دولتی بیان کرد: تعرفه انجام آزمایش تشخیص مولکولی کووید-۱۹، شامل همه خدمات مربوطه از جمله نمونه برداری، در حال حاضر حدود ۵۹۰ هزار تومان است و آزمایشگاههای مجاز به اخذ وجهی بیشتر از این مقدار نیستند.
سمیعی ادامه داد: این تعرفه در بخش دولتی حدود ۲۴۰ هزارتومان است که البته تجویز و انجام آزمایش تشخیص مولکولی کووید-۱۹ در بخش دولتی تابع دستورالعملها و اولویتهای ابلاغی است و به همین علت، چون مطابق دستورالعملهای ابلاغی وزارت بهداشت است، آزمایش رایگان انجام می شود.
مدیرکل آزمایشگاه های مرجع سلامت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اظهار کرد: آزمایش تشخیص مولکولی یا PCR در حال حاضر تنها روش آزمایشگاهی برای تشخیص قطعی کووید-۱۹ است. مهمترین گام در شناسایی و برخورد با موارد تخلف، ثبت و رسیدگی به شکایات تعرفهای است که به روشهایی که در پاسخ به سوال قبل عنوان شد ممکن خواهد بود.
باید توجه داشت که تست تشخیص کرونا برای افراد سالم و بدون علامت توصیه نمی شود و تنها هزینه به فرد تحمیل می شود و افراد مشکوک به کرونا هم با مشورت پزشک تست انجام دهند و تا زمان اعلام نتیجه تست در منزل بمانند و نکات بهداشتی را رعایت کنند.
انتهای پیام/