به گزارش خبرنگار حوزه دریچه فناوری گروه فضای مجازی باشگاه خبرنگاران جوان، پیشرفت جهان اطراف باعث شده است که انسان با دریافت پول دنیا را بچرخاند و برای به دست آوردن کالا و به جای مبادله کالا به کالا نیاز به پول داشته باشد. با پیشرفت علم و فناوری این کالای ارزی ارزش بسیار زیادی پیدا کرد و تغییرات چشمگیری در زمینه مبادلات کالاها صورت گرفت. بعد از روی کار آمدن اسکناس و بانکها و ازدیاد جمعیت برای راحتی بیشتر، کارتهای اعتباری شکل گرفتند و مراجعه به بانکها برای دریافت اسکناس کمتر شد. حالا با گسترش روابط و ازدحام جمعیت صحبت از کیف پول الکترونیکی و کاربردهای آن در میان است.
۱۱ شهریور امسال سایت بانک مرکزی خبری مبتنی بر ضوابط صدور کیف پول الکترونیکی را منتشر کرد و بر اساس آن اعلام کرد که آیین نامهای را تحت عنوان "ضوابط فعالیت موسسات اعتباری و راهبری کیف پول الکترونیکی در نظام پرداخت کشور" به شبکه بانکهای کشور ابلاغ کرده است.
با گسترش تجارت و کسب و کار الکترونیکی در سالهای اخیر، حوزه پرداخت کشور با نیازهای جدیدی رو به رو شده است که در الزامات فعالیت موسسات اعتباری در نظام پرداخت کشور، راهبران کیف پول الکترونیکی نامیده میشوند که برای تسهیل در پرداخت مبالغ ریز و برون خط به وجود آمدهاند. موسسات اعتباری با استناد بر این ضوابط میتوانند کیف پول الکترونیکی مبتنی بر حساب را صادر کرده و پرداخت خود را از طریق قرارداد با راهبران کیف پول الکترونیکی انجام دهند که این کار باعث تسهیل در انجام امور پرداختی کشور میشود.
طبق بند «الف» ماده «یک» تصویب نامه شماره ۱۰۷۸۳۷. ت ۵۴۲۵۱ در تاریخ ۱۵ آبان ۱۳۹۷ هیات وزیران و بند «ب» ماده ۱۰ قانون پولی و بانکی کشور برای گسترش شبکه پرداختی، ساماندهی و پشتیبانی از پرداختها و مبالغ جزئی، خدمات کیف پول الکترونیکی با شرایط ثبت شده به رسمیت شناخته شده و صلاحیت متقاضی راهبری این کیف پول بر مبنای ملزومات مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت.
با توجه به این که این روزها استفاده از تلفنهای هوشمند برای بشر یک نیاز اولیه محسوب میشود و افراد بیشتر کارهای خود را با استفاده از این گوشیها انجام میدهند، همچنین خدمات پرداختی دستخوش بسیاری از تغییرات شده و مدام درحال توسعه است و زمان استفاده و چرخاندن کیف پول به سر رسیده است، برای انجام خدمات پرداختی به تلفنهای هوشمند نیاز است تا انجام کارها تسهیل شود.
کیف پول الکترونیکی که به آن کیف پول دیجیتال یا کیف پول همراه نیز گفته میشود، به کابر این امکان را میدهد تا کارتهای اعتباری، پولهای نقدی، اعتبارات و بعضا کارتهای هدیه را به جای اینکه در کیف پول خود نگهداری کند، در تلفن هوشمند خود ذخیره و نگهداری کند.
با این کار هنگامی که افراد بیرون از خانه هستند و قصد خرید دارند، تنها با همراه داشتن گوشی هوشمند خود میتوانند هزینهی خرید خود را پرداخت کنند؛ همچنین در خریدهای آنلاین نیز میتوان پرداختها را با استفاده از کیف پول الکترونیکی انجام داد. گفتنی است؛ برخی از کیف پولهای الکترونیکی امکان ارسال، دریافت و ذخیره پول را به کاربر میدهد.
باید گفت کیف پولهای الکترونیکی سهولتی در پرداخت فراهم میکنند که در پرداختهای نقدی امکان پذیر نیست. به خصوص در جریان شیوع ویروس کرونا بهتر است از پرداختهای نقدی صرف نظر و تا حد امکان خودداری کرد.
استفاده از کیف پول الکترونیکی مزیتهای دارد که به چند مورد از آن در ادامه اشاره شده است:
۱) استفاده آسان
۲) سرعت بالا
۳) سهولت در ارتباط با دیگر حسابها
۴) قابل اطمینان و امن
۵) تجمیع تراکنشهای خرد
با این حال صرف نظر از این که استفاده از کیفهای پول الکترونیکی چقدر راحت است، کارشناسان توصیه میکنند کاربران در صورت از دست دادن گوشی همراه خود، به منظور جلوگیری ازسوءاستفاده یا سرقت اموالشان، مبالغ زیادی در کیف پول الکتریکی خود ذخیره نکنند.
برخی از مواردی که باید قبل از استفاده از کیف پول الکترونیکی در نظر گرفته شود:
۱) کیف پولهای بسته: این بسته در کشور ما به صورت کارتهای هدیه عرضه میشود که از قبل مبالغ مشخص در کارت قرار دارد.
۲) کیف پولهای نیمه بستهای: برای صادر شدن این نوع کارتها بانک مرکزی مجوز صادر کرده که نمونه این کیف پولها اپلیکیشنهایی است که افراد میتوانند حساب کاربری خود را در آن با استفاده از کارتهای بانکی شارژ کرده و خرید کنند.
۳) کیف پولهای باز: این نوع از کیف پولها تنها از طریق بانکها صادر و در تمام تراکنشها استفاده میشود همچنین با استفاده از این نمونه میتوان از خودپردازها پول دریافت کرد. نمونه این کیفها در ایران در مرحله آزمایش است.
با توجه به توضیحاتی که درباره کیفهای الکترونیکی داده شد تا به حال با ویژگیهای استفاده این سرویس بانکی آشنا شدهاید. در حال حاضر استفاده از کیفهای پول الکترونیکی در سراسر دنیا توسعه یافته است. از اپلیکیشنهای شرکتهای معروف این عرصه در سطح جهان میتوان به «Google Pay Send»، «Apple Pay»، «Samsung Pay»، «Paypal»، «Venmo» اشاره کرد.
برای استفاده از این اپلیکیشن کاربر باید اطمینان حاصل کند که گوشی همراه خود، تکنولوژی ارتباط از راه نزدیک NFC و Host Card Emulation (HCE) را پشتیبانی میکند. همچنین این اپلیکیشن به کاربر امکان تقسیم صورتحساب، درخواست و دریافت پرداخت را میدهد و نکته جالب توجه این که افرادی که پول شما را پس ندادهاند را ردیابی میکند.
اپلیکیشن Apple Pay یکی از اولین اپراتورهای پرداخت تلفن همراه بود که در سال ۲۰۱۶، حتی قبل از اینکه Samsung Pay و Google Pay این کار را انجام دهند، راه اندازی شد. این اپلیکیشن به شما امکان میدهد کارتهای اعتباری و نقدی خود را برای پرداخت هزینه خرید به کیف پول الکترونیکی خود اضافه کنید. انجام عملیات از طریق این اپلیکیشن هم مانند Google Pay Send تنها از طریق دستگاههای NFC مقدور است.
این اپلیکشن هم مثل اپلیکیشنهای مذکور کار میکند، اما تفاوتهایی دارد. هر تراکنشی که با این برنامه انجام شود حداکثر ۳۰ امتیاز پاداش سامسونگ را برای کاربر کسب میکند که میتواند برای بازخرید و برنده شدن جوایز از آن استفاده کند. Samsung Pay از فناوری انتقال مغناطیسی (MST) برای دسترسی بیشتر پرداختهای موبایلی به مصرف کنندگان استفاده میکند که در صورت نبود سیستم NFC قابل استفاده است.
در سالهای اخیر با پیشرفتهایی که در سیستم بانکی کشور صورت گرفته است، کشور ماهم از فناوری کیف پول الکترونیکی عقب نمانده و استفاده از این اپلیکیشنها نیز رو به افزایش است. برخی اپلیکیشنها در زمینه خدمات پرداختی آن هم در دوره کرونا خدمات خوبی را ارائه دادهاند. گفتنی است؛ یکی از اپلیکیشنهای پرطرفدار ایرانی که خدمات کیف پول الکترونیکی ارائه میدهد. مدعی شده است که بیش از ۴۰ میلیون کاربر دارد.
بیشتر بخوانید
گزارش از عاطفه گودینی
انتهای پیام/