حضانت بر طفل از جمله موارد مهمی است که باید بر اساس قانون با آن مواجه شد.

به گزارش خبرنگار حوزه حقوقی- قضایی گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، حضانت نوعی حق قانونی است که برای نگهداری از فرزند به پدر و مادر سپرده شده، البته زمانی که پدر و مادر تصمیم به جدایی  می‌گیرند موضوع حضانت فرزند و نگهداری از او مد نظر قرار می‌گیرد.

بر اساس آنچه که در قانون آمده است حضانت فرزند تا سن ۷ سالگی بر عهده مادر و پس از آن بر عهده پدر است، البته در این میان تفاوت‌هایی هم میان فرزند دختر و پسر وجود دارد.

سن بلوغ در دختران ۹ سال کامل و در پسران ۱۵ سال کامل است و بر همین اساس دختر پس از ۹ سالگی می‌تواند خودش تشخیص دهد و انتخاب کند که می‌خواهد با پدر یا مادرش زندگی کند، پسران هم پس از ۱۵ سالگی می‌توانند حق انتخاب داشته باشند.

در چه صورت حضانت از پدر و مادر گرفته می‌شود؟

گاهی اوقات ممکن است که حضانت از پدر و مادر گرفته شود؛  بر اساس قانون تحت شرایطی خاص یا با تقاضای نزدیکان و خویشان فرزند حق حضانت از والدین سلب می‌شود، هنگامی که پدر و مادر نتوانند وظایف خود را به درستی انجام دهند یا تربیت و صحت جسمی طفل در معرض خطر باشد دادگاه می‌تواند با تقاضای بستگان، قیم یا رئیس حوزه قضایی فرد دیگری را برای حضانت فرزند انتخاب کند.

اعتیاد به انواع مواد مخدر در ابتلا به بیماری روانی به تشخیص پزشکی قانونی، فساد اخلاقی، سوء استفاده از طفل یا اجبار و ورود او به مشاغل ضد اخلاقی یا تکدی گری و تکرار ضرب و جرح خارج از حد متعارف از جمله دلایلی هستند که منجر به گرفتن حضانت از پدر و مادر می‌شود.

چنانچه مادر یا پدر بخواهند دادخواست سلب حضانت را به دادگاه ارائه کنند باید دلایل کافی داشته باشند تا بر اساس آن دادگاه تشخیص دهد که حضانت باید از پدر یا مادری که برعهده او بوده، گرفته شود.

پس از ازدواج مجدد مادر، حضانت طفل از او گرفته می‌شود

یکی دیگر از مواردی که در حضانت همواره مدنظر قرار می‌گیرد این است که آیا مادر پس از ازدواج مجدد باید فرزند را به پدرش تحویل دهد و حضانت او از بین می‌رود یا حضانت فرزند به قوت قبل باقی می‌ماند؟

بر اساس قانون در صورتی که مادر ازدواج مجدد کند، حضانت از او گرفته می‌شود و پدر وظیفه حضانت را برعهده دارد.

البته در طلاق توافقی هر یک از طرفین می‌توانند با یکدیگر توافق کنند و طبق مذاکراتی که انجام می‌دهند تصمیم بگیرند که حضانت با پدر باشد یا با مادر و این موضوع باید به سمع و نظر دادگاه هم برسد.

منع دیدار فرزند با پدر و مادرش ممنوع است

رابطه فرزند با پدر و مادرش یک رابطه ابدی است و هیچ شخصی نمی‌تواند فرزند را از ملاقات با پدر یا مادر خود  منع کند، البته اگر پدر یا مادر بخواهند فرزند را به خارج از کشور یا مسافرت ببرند باید حتماً با فرد مقابل خود صحبت کنند و اجازه او را هم بگیرند.

بر اساس قانون دادگاه مشخص می‌کند که فردی که حضانت با او نیست چه زمانی می‌تواند فرزند خود را ملاقات کند، بنابراین با نظر دادگاه طرفین می‌توانند درباره اینکه فرزندشان را چه زمانی ببینند با یکدیگر به توافق برسند.

یکی دیگر از موضوعاتی که در حضانت مورد توجه قرار می‌گیرد این است که نفقه  کودک بر عهده چه کسی است؟ در پاسخ به این سوال باید گفت بر اساس ماده ۱۱۹۰ قانون مدنی نفقه بر عهده پدر است و در صورت خودداری از پرداخت با وجود داشتن استطاعت مالی مجرم شناخته می‌شود و دادگاه می‌تواند او را به حبس از سه ماه و یک روز تا ۵ ماه محکوم کند.


بیشتر بخوانید


انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار