با توجه به پیچیدگی‌های دنیای امروز، داشتن وکیل خانواده یکی از موضوع‌های مهم اجتماعی است که خود، مستلزم تمهیدات مسئولان مربوطه برای این منظور است.

به گزارش خبرنگار حوزه حقوقی- قضایی گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، جامعه امروز به گونه‌ای است که به دلیل پیچیدگی‌ها و مشکلات موجود در حیطه‌های مختلف و همچنین ازدیاد پرونده‌ها و شکایت‌ها و دعاوی خانوادگی، وجود یک وکیل برای هر خانواده‌ ای به ویژه آن دسته که با چنین مشکلاتی دست و پنجه نرم می‌کنند، ضروری است، چرا که هر خانواده‌ای با داشتن وکیل و بهره مندی از مشاوره و کمک‌های او، می‌تواند به صورت قانونی، از حقوق خود دفاع کند که البته در این میان، داشتن یک وکیل حاذق و مورد اعتماد با وجود تمامی مزایایی که برای هر خانواده‌ای دارد، مستلزم شرایط مالی مناسب است که توجه کافی مسئولان و کارشناسان مربوطه می‌تواند گره گشای خوبی برای برطرف شدن این مشکل باشد.

کمال رئوف، دادستان انتظامی مرکز وکلای قوه قضاییه در گفت وگو با باشگاه خبرنگاران جوان، در رابطه با موضوع ضرورت وجود وکیل حاذق و مورد اعتماد برای هر خانواده ایرانی اظهار کرد: سال هاست که با وجود بحث‌های صورت گرفته در خصوص وجود وکیل خانواده، امّا هیچ گونه قانون یا آیین نامه‌ای برای این منظور تصویب نشده است که بتواند نیاز‌های حقوقی و مشکلات خانوادگی موجود را برطرف کند. امّا خوشبختانه، در قانون حمایت خانواده و بر اساس ماده ۱۶، قانونگذار اعلام کرده است که علاوه بر هر دادگاه خانواده، باید یک مرکز مشاوره خانواده تاسیس شود تا هنگامی که زوجین برای حل اختلاف های خود در محاکم قضایی حاضر می شوند و دعاوی آن‌ها مطرح می‌شود، این مراکز، نظر نهایی خود را به دادگاه اعلام کنند.

وی بیان کرد: اعلام نظر نهایی مراکز مشاوره خانواده هم بدین صورت انجام می‌شود که پس از طرح دعوا، قاضی مربوطه، زوجین یا یکی از آن‌ها را به منظور سازش میان طرفین، به مرکز مشاوره خانواده معرفی می‌کند تا کارشناس‌های این مرکز در صدد برطرف کردن مشکلات و ارائه راه حل‌های مناسب برای این منظور برآیند.

رئوف تصریح کرد: در مراکز مشاوره حتما باید مشاور حقوقی، مددکار اجتماعی و همچنین مشاور مذهبی یا روانشناس حضور داشته باشند تا به ارائه خدمات و رسیدگی به پرونده‌های ارسال شده از طرف دادگاه بپردازند.

وکیل خانواده

دادستان انتظامی مرکز وکلای قوه قضاییه گفت: مطالعات خانواده، روانشناسی، روانپزشکی، مددکاری، حقوق و فقه و مبانی حقوق اسلامی، از جمله رشته‌های موردنظر ماده ۱۷ قانون حمایت از خانواده هستند که در قانون تاکید شده است حداقل نیمی از اعضای مراکز مشاوره باید بانوان متاهل باشند که بر اساس این ماده نیز، مرکز وکلا، کارشناسان رسمی و مشاوران قوه قضاییه، اقدام به برگزاری آزمون و گزینش مشاوران خانواده کرده است که تا پایان امسال، حدود ۵۰۰ نفر از این افراد، برای صدور پروانه‌های مشاوره گزینش و آماده می‌شوند.

وی با اشاره به آیین نامه تعریف حق الوکاله ادامه داد: با تصویب آیین نامه تعریف حق الوکاله توسط ریاست قوه قضاییه، موضوع پروانه‌های تخصصی وکالت برای وکلا مطرح می‌شود که بر این اساس، حدود ۳۰ رشته در مرکز وکلای قوه قضاییه برای صدور پروانه تخصصی شناسایی شده اند که از جمله آن‌ها می‌توان به وکیل خانواده اشاره کرد. بدین معنا که وکلای خانواده باید به منظور اخذ پروانه تخصصی، علاوه بر داشتن بنیه علمی قوی، حائز تخصص‌های اخلاقی، عقیدتی و روانشناسی نیز باشند تا بتوانند با تخصص علمی و تجربی کافی برای برطرف شدن مشکلات خانواده‌ها قدم بردارند.

رئوف با تاکید بر وجود وکیل در خانواده‌ها افزود: هر خانواده‌ای به منظور انجام کار‌های حقوقی، تجاری و حتی ازدواج به یک وکیل متخصص و امین نیاز دارد تا نه تنها بتواند کار‌های مربوطه را به راحتی پیش ببرد، بلکه مشکلات موجود را با سهولت برطرف کند که این موضوع در کشور‌های پیشرفته مشاهده می‌شود، به طوری که آن‌ها به صورت مستمر و مداوم، از خدمات مشاوره‌ای و وکالتی بهره مند می‌شوند.

دادستان انتظامی مرکز وکلای قوه قضاییه تاکید کرد: برای این منظور، نماینده و یا سرپرست خانواده با وکیل دارای صلاحیت قراردادی را منعقد می‌کند تا هر زمانی که یکی از اعضای خانواده به مشاوره یا پیگیری پرونده‌ای نیاز داشت، وکیل مزبور به سرعت وارد عمل شود و اقدام‌های لازم را انجام دهد.

وی اذعان کرد: تنظیم قرارداد‌های خرید و فروش ملک، خودرو، بیمه، تصادف ها، ضرب و جرح و انواع درگیری، بازداشت یکی از اعضای خانواده یا شکایت از او، ازدواج و اختلاف‌های خانوادگی، از موارد حقوقی و قضایی هستند که ممکن است هر خانواده‌ای با آن‌ها روبرو شود، لذا بنده معتقدم علاوه بر تنظیم، تدوین و تصویب یک قانون جامع برای وکیل خانواده، باید به منظور آشنایی مردم با این موضوع مهم، اطلاع رسانی‌های لازم نیز انجام شود، چرا که زندگی‌های امروزی به گونه‌ای است که داشتن یک وکیل متخصص و امین را می‌طلبد تا حد کافی از بروز مشکلات جلوگیری شود.

وکیل خانواده

دادستان انتظامی مرکز وکلای قوه قضاییه با ذکر مثالی خاطرنشان کرد: اگر پدر خانواده‌ای به عنوان سرپرست، قصد خرید یک منزلی را داشته باشد که ممکن است سرمایه عمرش باشد، می‌تواند با وجود وکیل موردنظر از بروز هرگونه مشکلی جلوگیری کند. یعنی وکیل خانواده می‌تواند تنظیم قرارداد مذکور را انجام دهد و یا در جلسه فوق، او را همراهی کند که در حال حاضر نیز با توجه به گرانی ملک و خودرو، به مردم توصیه اکید می‌شود قبل از انعقاد قرارداد خرید و فروش ملک یا خودرو، حتما با یک وکیل مورد اعتماد مشورت کنند تا در چنین معامله‌هایی فریب افراد سودجو را نخورند و یا هیچ گونه مشکل حقوقی برای آن‌ها به وجود نیاید که به طور کلی، آیین نامه‌ای در رابطه با پروانه تخصصی خانواده و مقررات پراکنده‌ای در این خصوص وجود دارد.

محمّد رضا رجبی، نائب رئیس کمیسیون حمایت از وکلا استان تهران و وکیل دادگستری، در رابطه با مزایای داشتن وکیل خانواده اظهار کرد: در خصوص مزایای داشتن وکیل خانواده می‌توان در محور‌های متعددی صحبت کرد که از آن جمله می‌توان به آرامش روحی و روانی اعضای خانواده به عنوان بنای نخستین یک زندگی اجتماعی اشاره کرد، زیرا دنیای امروز بسیار پیچیده و با سرعت زیادی در حال پیشرفت است که این موضوع باعث تخصصی شدن تمامی مباحث شده تا جایی که حتی به قواعد و ضوابط حقوقی هم ورود کرده است و در این راستا، اگر یکی از کارکرد‌های حقوق را حفظ نظم اجتماعی بدانیم، حتما باید برای امور حقوقی و راهبری صحیح آن‌ها به متخصص این حوزه مراجعه کنیم.

وی بیان کرد: سیر عظیم پرونده‌های باز شده در دادگستری، بعضاً موجب اطاله دادرسی است، یعنی افراد باید سال‌ها از پله‌های دادگستری بالا و پایین بروند، چرا که آن‌ها هیچ‌گونه آشنایی و اطلاعاتی در خصوص قوانین و مقررات مربوطه ندارند و از این رو بسیاری از پرونده‌های شکل گرفته در دادگستری هم به خاطر نداشتن آشنایی لازم مردم با قوانین و مقررات مربوطه است، زیرا افراد از تخصص، مشاوره و رایزنی‌های حقوقی برخوردار نیستند.

این وکیل دادگستری با ذکر مثالی تصریح کرد: فرض کنیم که می‌خواهیم یک آپارتمان خریداری کنیم. اگر این کار زیر نظر یک متخصص حقوقی به منظور اطمینان از سند آن، اینکه آپارتمان در رهن است یا خیر؟! و یا پایان کار داشتن یا نداشتن آن انجام شود، طبیعتاً دغدغه حقوقی کمتری به همراه دارد و یک آرامش ذهنی به وجود می‌آید و در این میان نیز، از شکل گیری سیر فزاینده پرونده‌های حقوقی در دادگستری نیز جلوگیری می‌شود.

رجبی گفت: اگر طرح وکیل خانواده در دوره ریاست سابق قوه قضاییه در سال ۹۰، به تصویب مجلس می‌رسید، بسیاری از مشکلات حقوقی کاهش پیدا می‌کردند، چرا که معامله‌های حقوقی در نظام‌های حقوقی توسط وکلا انجام می‌شود و موکل‌ها صرفا حق الزحمه وکیل را پرداخت می‌کنند و آسوده خاطر به سایر امور خود می‌پردازند که ایجاد حس اعتماد میان طرفین معامله، خود باعث به وجود آمدن امنیت اقتصادی نیز می‌شود.

وی با اشاره به احیای طرح وکیل خانواده ادامه داد: اگر طرح وکیل خانواده احیا شود بسیار مفید و موثر است، امّا برای تحقق این امر، باید مقتضیات و مصالح لازم فراهم شود که لازمه آن، بیمه وکالت است، چرا که معمولا هزینه‌های وکالت به ویژه در وضعیت اقتصادی فعلی، یک هزینه سربار برای خانواده هاست که می‌توان موسسه‌هایی را برای بیمه وکالت و خدمات حقوقی در راستای ارائه مشاوره‌های آسان و ارزان قیمت تأسیس کرد.

این وکیل دادگستری افزود: فرهنگ وکالت باید در کشور ما جا بیفتد که اگر تمامی این مقدمه‌ها فراهم شود، می‌توان از مزایای طرح وکالت خانواده برخوردار شد که به دنبال آن، جامعه نیز به ثبات خواهد رسید و از دغدغه‌های خانواده‌ها هم کاسته می‌شود که در نتیجه با برطرف شدن مشکلات حقوقی، ثبات و امنیت اقتصادی نیز قوام پیدا می‌کند.

وکیل خانواده

وی تصریح کرد: کانون‌های وکلا می‌توانند برای افراد بی بضاعت، وکلای معاضدتی بپذیرند که در حال حاضر، این امکان در کانون وکلا و مرکز وکلای قوه قضاییه فراهم است، امّا تا ابزار و زمینه‌های وکالت خانواده تحقق پیدا نکنند و زیرساخت‌های موجود به وجود نیایند، این مهم صورت نمی‌گیرد.

رجبی گفت: مردم، وکالت را یک شغل لاکچری و گران می‌دانند و هزینه‌های مازادی را برای آن تصور می‌کنند. به طور مثال؛ چندی پیش، یک شرکت که از مشاوره حقوقی استفاده نکرده بود، به دفتر بنده مراجعه کرد و مسئله پیش پا افتاده و ساده‌ای برای آن‌ها بسیار چالش برانگیز شده بود که آن‌ها می‌توانستند پیش از وقوع اتفاق، با یک وکیل مشورت کنند و به دلیل نداشتن اطلاعات و آگاهی های لازم، خود به بروز مشکلات متعددی دامن نزنند.

وی در پایان خاطر نشان کرد: هزینه‌های وکالت خانواده، هزینه نیست و در حقیقت، می‌توان گفت به نوعی پس انداز برای آینده است که از ضرر مضاعف برای خانواده‌ها جلوگیری می‌کند.


بیشتر بخوانید


گزارش از فاطمه میرزایی دخت

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
منصور
۰۵:۳۲ ۲۶ مهر ۱۳۹۹
یه رفیق دارم 15 روز رفته ترکیه // اون میگفت تو خارج اگه دم قاضی را ببینی // بهتر اینه که بری پول وکیل بدی // البته تو حارج هاااااااا
Iran (Islamic Republic of)
سعید محمدی
۰۷:۳۹ ۰۳ دی ۱۴۰۰
رفیق شما با ۱۵ روز اقامت در کشور ترکیه به فساد قضایی در کل (خارج) پی برد و شما هم با اعتماد به سقف این حرف رو در یک سایت حقوقی منتشر میکنید؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۱۹ ۲۶ مهر ۱۳۹۹
ایرانیها در تمام مسائل تخصص دارند دیگر به کسی احتیاج ندارند در هر زمینه ای که فکرش را بکنید تخصص دارند و اظهار نظر میکنند بنابراین به کسی احتیاج ندارند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۰۸ ۲۵ مهر ۱۳۹۹
نه پول دارند ، نه قانون درستی هست .. پول مفتی هم وکیلا میگیرن ، و کاری نمیکنند بجز دو بهمزنی .. ایرانیها خودشون بلدن
Iran (Islamic Republic of)
منصور
۱۷:۲۸ ۲۵ مهر ۱۳۹۹
اخه منی که منتظرم کی بارانه را اعلام میکنن // چطوری برم وکیل بگیرم ؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۵۰ ۲۵ مهر ۱۳۹۹
سلام . آقا یا خانم نویسنده در مورد سکه طلا . جیب خالی مردها مطلب ارائه بدین . یک عمر یک مرد می‌ره مال و اموال جمع می‌کنه و یک شبه همسرش می‌ره مهریه اجرا میگذارد و همه رو میگیره و بخیر سلامت ‌ .
من یک معلمم یک عمر تلاش کردم با حقوق معمولی هفت سال زندگی مشترک با یک فرزند زیر هفت سال باید تاوان گرون شدن سکه و زمین و ... بدم
شاید بعضی ها همین مشکل داشته باشند .
قراربود مجلس طرحی رو تصویب کنه که بجای مهریه سکه طلا پول نقد مورد محاسبه قرار بگیره ولی خبری از این طرح نیست .
هر روز زن ها طمع بیشتر میکنن و کاسبی راه انداختن .
مملکت صاحب نداره واقعا و دولت مرد ها واژه ما برای خودشون بکار میبرند اقتصادشون رشد داشته .
مردم جزو این گروه ما نیستن .
سکه گرون شده و من هم چیزی ندارم بدم بهتره زندان بیوفتم با این بی عدالتی .
Iran (Islamic Republic of)
مجید
۱۴:۵۸ ۲۵ مهر ۱۳۹۹
مردم دارن برای اعتراض اونوقت انتظار داریم وکیل خانوادگی داده باشیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۵۶ ۲۵ مهر ۱۳۹۹
حالا دیگه میخوان نون جور کنن واسه وکیلا
Iran (Islamic Republic of)
محمدیان
۱۴:۱۳ ۲۵ مهر ۱۳۹۹
تو زندگی مردم دخالت نکنید، هر کس باید آزاد باش برای خودش وکیل بگیر یا نگیر، من ی وکیل از میرداماد گرفتم طرف آدم عوضی بود با راهنمایی نکردن، با کم کاری آخر به جایی رسیدم که قاضی گفت تو وکیل داشتی هرچی گفتم ایشان راهنمایی نکردن کم کاری کردم
Iran (Islamic Republic of)
مردم
۱۳:۵۵ ۲۵ مهر ۱۳۹۹
چون پول ندارن وقت ندارن اعصاب ندارن و اعتقاد ندارن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۵۳ ۲۵ مهر ۱۳۹۹
ما نون نداریم بخوریم ،وکیل چطور بگیریم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۵۲ ۲۵ مهر ۱۳۹۹
چون پول ندارن
Iran (Islamic Republic of)
منصور
۱۳:۵۰ ۲۵ مهر ۱۳۹۹
بیشتر اونایی که میخوان اختلاس کنن // وکیل خانوادگی دارن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۴۵ ۲۵ مهر ۱۳۹۹
ایرانی ها چی دارند که وکیل خانواده گی ندارند؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۳۷ ۲۵ مهر ۱۳۹۹
اگر وکالت شغل لاکچری نیست میزان حق الوکاله یک وکیل خانواده را سالانه یا ماهانه اعلام کنید .هر وکیل بجز حقالزحمه ای که دریافت میکند که هیچ ضابطه ای ندارد از شما بابت پرونده درصد هم میگیرد باقی مسائل بماند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۲۹ ۲۵ مهر ۱۳۹۹
چون فرقی ندارد هر کسی پارتی داشته باشد برنده است
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۰۶ ۲۵ مهر ۱۳۹۹
متاسفانه وکلا سواد کافی برای حل مشکلات مردم. ندارند
Iran (Islamic Republic of)
شهاب
۱۱:۰۲ ۲۵ مهر ۱۳۹۹
چون ایرانی ها تو نون شبشون موندن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۴۵ ۲۵ مهر ۱۳۹۹
چون پول نداریم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۳۸ ۲۵ مهر ۱۳۹۹
چون پول ندارند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۱۳ ۲۵ مهر ۱۳۹۹
به همون دلیل که پزشک خانواده نداریم
صحبت های جالبی بود به هر حال، میخوندم یه حس جهان اولی تو تخیلم شکل گرفت
Iran (Islamic Republic of)
عمار
۱۰:۰۳ ۲۵ مهر ۱۳۹۹
چون پولش رو ندارند درآمدشون به خورد و خوراک ماهیانشون به زور می رسه توی مخارج اصلی دیگرشون موندندچگونه بیان وکیل خانوادگی بگیرن !!! دلت خوشها نفست مثل اینکه از جای گرم و نرم پامی شه !!! .
Iran (Islamic Republic of)
ح
۰۹:۵۶ ۲۵ مهر ۱۳۹۹
یکی از هزاران وکیل دادگستری هستند خودشان هم سردر گمند ومعلوم نیست چه می کنند خانواده وکیل داشته باشد بسیار خنده دار است
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۴۷ ۲۵ مهر ۱۳۹۹
چون پول برای سیر کردن شکمشون رو ندارن اونوقت پول بدن برای وکیل؟
Iran (Islamic Republic of)
علي
۰۹:۳۹ ۲۵ مهر ۱۳۹۹
ظاهراً تعداد وكلا زياد و درآمدشان كم شده كه به فكر وكيل خانواده افتاده اند . نظام بايد بر اساس تعاليم عاليه اسلام جامعه را طوري مديريت كند كه دامنه اختلافات كاهش يابد نه اينكه با فراواني مشكلات و به تبع آن ، دعاوي ، به دنبال وكيل و مشاور باشند .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۱۶ ۲۵ مهر ۱۳۹۹
ایرانیها قبلا پول داشتند نمیدانستند الان که میدانند پول ندارند
Iran (Islamic Republic of)
الف
۰۹:۰۱ ۲۵ مهر ۱۳۹۹
پول نون شب نداریم وکیل داشته باشیم؟؟!!
Iran (Islamic Republic of)
علی اصغر قاسم پور
۰۹:۰۱ ۲۵ مهر ۱۳۹۹
مگه وسعشون می رسه که وکیل بگیرن، اونم با زیرمیزیها و بی حساب و کتابیهایی که قبلا" رایج بود؟! دو گروه قبلا" در حق مردم اجحاف میکردن )مقصود همه شون نبودن( و هر دو تا در رابطه با افراد ناچار و درمانده بودن، یکی بعضی از پزشکان که زیرمیزیهای آنچنانی می گرفتن و یکی هم بعضی از وکلا که سوء استفاده و مبالغ زیادی می گرفتن، قانون و قاعده و نظارت همبشه و در همه جا چیز خوبیست.
Iran (Islamic Republic of)
عبدالرضا فرهادی
۰۸:۵۲ ۲۵ مهر ۱۳۹۹
من لیسانس حقوق هستم و دارم برای کارشناسی ارشد ( حقوق جزا ) ادامه تحصیل میدم و آینده مبهمی هم در شغل آینده خودم دارم چرا چون با این روش های که قوه قضایی داره پیش میره باعث میشه چه‌وکیل چه قضاوت و.... سخت سخت تر بشه و تعداد که‌پارتی دارن بتونن وارد این سیستم بشن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۴۳ ۲۵ مهر ۱۳۹۹
خیلی پول داریم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۳۸ ۲۵ مهر ۱۳۹۹
ایرانی ها چی دارن که این رو داشته باشن؟؟؟
ایرانی مگه حقی داره؟
ایزانی مگه میتونه حرفی بزنه؟
آخرین اخبار