خفگی یکی از حالت‌های اورژانسی است که ممکن است زندگی شما را به خطر بیاندازد.

به گزارش خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، عمل بلعیدن، یکی از پیچیده‌ترین فرایند‌هایی است که در آن حدود ۵۰ جفت از ماهیچه‌ها و چندین عصب را درگیر خود می‌کند. برخی اوقات ممکن است در طول این روند پیچیده، اتفاقی اشتباه رخ دهد و سبب شود تا غذا در گلو یا در مری شما گیر کند.

به نوشته پایگاه «the health site» خفگی در میان کودکان و بزرگسالان بالای ۷۴ سال، امری شایع است و این مسأله زمانی رخ می‌دهد که غذا و یا یک شیء خارجی در گلو و یا نای شما گیر کرده و جلوی جریان هوا (برای تنفس) را می‌گیرد.

زمانی که فردی دچار خفگی می‌شود، شما متوجه خواهید که دستان آن فرد به دور گلویش حلقه بسته است. برخی دیگر از نشانه‌های خفگی عبارتند از:

۱- نا توانی در صحبت کردن
۲- نفس کشیدن دشوار و یا با سر و صدا
۳- به زور سرفه کردن و یا سرفه ضعیف
۴- رنگ پوست، لب‌ها و ناخن‌ها کبود یا تیره شدن
۵- از دست دادن هوشیاری

خفگی یک حالت تهدید کننده اورژانسی است. اگر شما خودتان  یا یکی از عزیزانتان این علائم را تجربه کردید، فورا باید کمک‌های پزشکی را دریافت کنید. کارشناسان پیشنهاد می‌کنند پیش از آنکه شما با خدمات اورژانس محلی تان تماس بگیرید، ضربات بر پشت کمر و کشش شکمی را آزمایش کنید.

شیوه پنچ در پنچ 

«صلیب سرخ» روش «پنج در پنج» را برای رفع انسداد توصیه می‌کند. بدین صورت که ۵ ضربه با پاشنه دستتان به میان تیغه‌های شانه‌های پشت وارد کنید. سپس ۵ کشش شکمی (که به آن مانور هایملیش یا Heimlich maneuver هم گویند) را انجام دهید.

کشش شکمی (مانور هایملیش) را بدین صورت انجام دهید: پشت فرد بایستید و دستان خود را به دور کمر فرد بپیچید و او را کمی به جلو متمایل کنید. یک دست را مشت کرده و با دست دیگر ناحیه انگشت شست دست مشت شده را در زیر جناغ سینه و بالای ناف بیمار قرار می‌دهد. کشش شکمی از پایین به بالا به شدت انجام دهی؛ مانند اینکه بیمار را بلند می‌کنید. (به مانند تصویر زیر) در صورت نیاز ۵ بار این کار را انجام دهید.

۵ شیوه مؤثر برای رفع غذایی که در گلو گیر یا نای شما کرده است

اگر شما تنها باشید و دچار خفگی شوید، به سختی می‌تواند ضربه‌هایی را به خودتان وارد کنید؛ اما شما می‌توانید کشش شکمی را انجام دهید.

برای انجام کشش شکمی (به تنهایی) بر روی خود، ابتدا یک مشت را کمی بالاتر از ناف قرار دهید. با دست دیگر مشت خود را بگیرید و روی یک سطح سخت (یک میز پیشخوان یا صندلی) خم شوید. سپس با یک رانش سریع بسوی بالا، به شکم فشار آورید.

۵ شیوه مؤثر برای رفع انسداد در خانه

زمانی که غذا در نای شما گیر می‌کند، ممکن است تنفس شما تحت تأثیر قرار نگیرد؛ اما با این حال، شما ممکن است درد قفسه سینه و سرفه داشته باشید. در اینجا چند روش برای حل این مشکل در خانه را بیان می‌کنیم:

۱- به سرعت یک نوشیدنی گازدار بنوشید. پژوهش‌ها می‌گوید این روش ساده به تجزیه مواد غذایی کمک کرده و به رفع انسداد کمک می‌کند.

۲- همچنین خوردن چند جرعه زیاد آب نیز ممکن است به رفع غذای گیر کرده در مری کمک کند.

۵ شیوه مؤثر برای رفع غذایی که در گلو گیر یا نای شما کرده است

۳- یک تکه موز و یا یک غذای مرطوب میل کنید. گاهی اوقات یک ماده غذایی می‌تواند باعث فشار آوردن به غذای دیگر به سمت پایین در مری می‌شود. اگر شما موز در خانه ندارید، یک تکه نان را در آب و یا شیر فرو کنید و سپس چند تکه کوچک از آن را بخورید.

۵ شیوه مؤثر برای رفع غذایی که در گلو گیر یا نای شما کرده است

۴- مقداری جوش شیری یا «سدیم بی کربنات» را با آب مخلوط کرده و بنوشید. نوشیدن این محلول ممکن است به تجزیه مواد غذایی گیر کرده در گلو کمک کند.

۵- یک قاشق غذاخوری کره بخورید. این کار ممکن است به مرطوب شدن مخاط مری کمک کرده و در نتیجه اجازه دهد تا مواد غذایی گیر کرده به سوی معده شما لیز بخورد.


بیشتر بخوانید


انتهای پیام/

برچسب ها: بلعیدن ، سلامت بدن
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۸
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۳۲ ۰۶ دی ۱۴۰۰
من پدرم دچار خفگی شد سر سفره و به حدی بد بود که به برگشتنش امیدوار نبودیم اما برادرم از روش هایملیش و دادن اب و زدن بر پشت باعث نجات وی شد اصلا یادم نمیره. من خودم هیچ کاری از دستم بر نیومد ولی این روش هارو ادم وتجبه که بلد باشه اصلا فکرشم نمیکنی اتفاق میفته
Germany
ناشناس
۱۰:۱۱ ۰۳ آبان ۱۳۹۹
اگه غذا توی نای گیر کرده باشه، چون به ریه ها وصله و به سمت شش ها میره، فشار دادن و یا انگشت کردن به داخلش خطرناک تره. چون ممکنه پایین تر بره و دیگه درنیاد و باعث خفگی صد در صد بشه. فقط روش 5 در 5 که نوشتید، برای نای استفاده میشه. اون پنج روش برای وقتیه که غذا در مری گیر کرده باشه
Iran (Islamic Republic of)
علی
۱۷:۲۶ ۲۵ مهر ۱۳۹۹
یک تکه خربزه تو گلو بچه گیر کرد
انگشت را از کنار باید به پشت ان می بردیم و ان را بیرون میکشیدیم
اگر خیلی پایین رفته باشه میگن باید فشارش بدی بره پایین
ما دو بار از روش بیرون کشیدن استفاده کردیم
خدا رو شکر روش لازمی بود
وقت زنگ زدن به ارژانس و .... نیست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۰۴ ۲۵ مهر ۱۳۹۹
من هروقت برنج هندی میخورم یانان بربری گاهی یدفه انگارهرکاری کنم لقمه نمیره پایین منم یه آب روش میخورم بعدبایه دردشدیدمیره یعنی البته بیشتروقتی عجله دارم وتندغذامیخورم اینجورمیشم ولی خیلی دوست دارم بدونم این هم مقدمه خفگیه یاچیزدیگه ایه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۵۱ ۲۴ مهر ۱۳۹۹
یک راه حل ساده سنتی هم تل هست یعنی یه انگشت می ندازی داخل و شی گیر کرده رو در میاری
چه بسیاری بیمارانی که به خاطر گیر کردن یک استخوان یا غذایی در همین مسیر دهان دچار مشکلات جدی شدند و کافی بود پزشکان مدرن این تجربه گرانبهای ایرانی را فقط کمی درک می کردند و حداقل مدعی هستند از آندوسکوپی دهانی برای فهمیدنش استفاده کنند
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۱۲:۲۴ ۲۵ مهر ۱۳۹۹
وقتی چیزی داخل گلو گیر کنه نباید انگشت کرد تو گلو و اونو در آورد چون ممکنه شی گیر کرده پایین تر بره.
Iran (Islamic Republic of)
مریم
۱۵:۰۴ ۲۴ مهر ۱۳۹۹
مطالب بسیار عالی واموزنده بود اب ونون وبه پشت زدن از سنت قدیمی ما ایرانیهاست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۶ ۲۴ مهر ۱۳۹۹
ممنون
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۴۶ ۲۴ مهر ۱۳۹۹
مادربزرگم بخاطر لقمه داشت دچار خفگی میشد، که با روش اول و به لطف خدا خطر رو رفع کردم. همچین آمادگی هایی واقعا ضروریه و آدم هرگز فکرش رو هم نمیکنه که ممکنه باهاش مواجه بشه