به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اراک، رزمندگان دفاع مقدس در نامههای ارسالی به خانوادههایشان از آنها میخواستند،شیرینی جوزغند را برایشان بفرستند تا به عنوان یک وعده غذای کامل در عملیاتها استفاده کنند، به عبارتی این شیرینی نوعی جیره جنگی بوده است.
"جوزغند" در بین رزمندگان نراقی در دوران دفاع مقدس به نارنجک لپی معروف بود و ویژگیهای این شیرینی محلی آن را به یک جیره غذایی تبدیل کرده است.
امین زاده شهردار نراق گفت: " جوزغند " یکی از کمکهای مردمی بود که در هشت سال دفاع مقدس به جبهههای جنگ ارسال میشد و در بین رزمندگان نراقی معروف به نارنجک لپی بود.
امین زاده افزود: این سوغات ملی که به ثبت میراث فرهنگی هم رسیده گرانترین شیرینی ایران هست و هر یک کیلو از شیرینی جوزغند در بازار به طور میانگین ۱۵۰ هزار تومان به فروش میرسد.
شیرینی "جوزغند" از سوغاتیهای اصیل و قدیم ایرانی است که در دومین شهر تاریخی ایران یعنی نراق استان مرکزی تولید میشود و در زمانهای گذشته مسافرانی هم که عازم سفرهای زیارتی بودند آن را به عنوان توشه راه و یک وعده غذایی کامل استفاده میکردند.
"جوزغند" که در انواع گلابی، انجیر، آلو و هلوی محلی با همراهی و همکاری زنان خانه دار نراقی تهیه و روانه بازار مصرف میشود در دیماه سال ۹۴ در میراث فرهنگی ناملموس (معنوی) ایران به شماره ثبت ۱۱۳۰ به تائید رسید.
بیشتر بخوانید
زنان صبور و خوش ذوق نراقی پوست میوهها را گرفته، هسته آنها را جدا کرده و آن را با مغزهای مقوی، خاک قند، ادویههای خوش طعم وبو پر میکنند.
خانم رضایی یکی از قدیمیترین تولیدکنندگان شیرینی جوزغند در نراق، گفت: برای درست کردن این شیرینی میوه هلوی محلی (اَلگ) را پوست میکنند تا سه روز در پشت بام آفتاب بخورد و خشک شود، سپس هسته آن را خارج میکنند و یک روز دیگر در آفتاب میگذارند.
خانم رضایی افزود: داخل این میوه خشک شده را با مواد آسیاب شدهای نظیرگردو، پسته، فندق، بادام، شکر، هل، مغز هسته زردآلو و خاک قند پر میکنند و یک هفته در سایه میگذارند تا آماده میشود.
تولید این شیرینی محلی برای ۳۰۰ بانوی نراقی نیز شغل ایجاد کرده است وسالانه ۲ تن "جوزغند " در پنجاه کارگاه شهر براق تولید، و روانه بازار میشود.
سوغات نراق با ارزش کالری و پروتئین بالا چندین ماه ماندگاری دارد و با قدمت بیش از ۵۰۰ ساله از دوران صفویه بیشتر مورد توجه قرار گرفته است.
نراق در جنوب استان مرکزی و از توابع شهرستان دلیجان است و حدود ۱۴۰ کیلومتر با اراک فاصله دارد.
انتهای پیام / ج