شلتوک آباد یکی از روستا‌های شرق استان کرمان است که در گذشته درآن برنج کشت می‌شد، اما اکنون به دلیل تغییرات آب و هوایی کشت برنج متوقف وکشت مرکبات و خرما جایگزین آن شده است.


به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از کرمان ، شلتوک آباد یکی از روستاهای بخش گنبکی در شهرستان ریگان است که در گذشته به دلیل شرایط آب وهوایی، خاک مرغوب و آب فراوان در این منطقه برنج با کیفیتی کشت و برداشت می شد.

در گذشته به دلیل وجود آب فراوان، باتلاق وشرایط آب وهوایی مساعد کشت برنج در این منطقه رونق داشته است و مرغوبیت محصول آنها باعث می شود که خریداران برنج از مناطق مختلفی در شرق کشور برای خرید و فروش برنج به این روستا سفر کنند.

اما با گذشت سال‌ها وتغییرات شرایط آب وهوایی به مرورکشت برنج در این روستا از رونق افتاد وکشت مرکبات و خرما جایگزین آن شد به طوری که با کیفیت‌ترین ومرغوب‌ترین مرکبات شرق استان در بخش گنبکی و روستای شلتوک آباد برداشت می‌شود.

در روستای شلتوک آباد انواع و اقسام مرکبات وجود دارد که از آب قنات‌ها آبیاری می‌شوند تا بازار‌های داخلی وخارجی را به سمت وسوی خود سوق دهند.

شلتوک آباد

شلتوک آبادی بدون شلتوک

به روستای خوش آب و هوا شلتوک آباد رفتیم ، به گفته ی اهالی این روستا به دلیل اینکه اجداد و نیاکان آنان در گذشته‌های دور به دلیل آب فراوان و شرایط آب و هوایی مناسب مشغول به نشاکاری برنج بوده اند و به دلیل وجود نشا‌های فراوان اسم این روستا را شلتوک آباد گذاشته اند.

محمد اسماعیل زاده یکی از اهالی این روستا گفت: ما در کنار پدران خود در این منطقه برنج کشت می‌کردیم و محصول خوبی هم داشتیم.

او افزود: به دلیل وجود آب فراوان مردم خوشحال بودند و با کشت برنج و برداشت آن رونق خاصی به زندگی خود بخشیده بودند، اما اکنون در این روستا هیچ اثری از نشا وجود ندارد فقط باغ های خرما و مرکبات به چشم می‌خورد که جایگزین برنج شده است.

رضا اسماعیل زاده گفت:شرایط جغرافیایی این منطقه به گونه‌ای است که آب‌های جاری به  این روستا سرازیر می‌شد و این موضوع باعث شده بود بهترین محصول را برداشت کنیم.

محمد زابلی یکی دیگر از اهالی روستا بیان داشت: روستای شلتوک آباد یکی از روستا‌های خوش آب وهوای بخش گنبکی است که مرکبات آن منحصر به فرد است و وجود قنات‌های پرآب در این روستا گواه این ادعا است وتمامی باغ های مرکبات از این قنات‌ها آبیاری می‌شوند.

مرکبات
همچنین محمد غضنفری یکی از اهالی دیگر این روستا گفت: با توجه به اینکه روستای شلتوک آباد یکی از خوش آب و هوا‌ترین روستا‌های شهرستان ریگان می باشد فعالیت واقدامات خوبی به همت مسئولان در این منطقه انجام شده است.

محمد جهان تیغ یکی از اهالی این روستا که اقدام به ساخت گلخانه و تولید محصولات گلخانه‌ای در این روستا کرده است، بیان داشت: به دلیل شرایط آب و هوایی مناسب بهترین ومرغوب‌ترین محصولات را از گلخانه خود برداشت می‌کنم.

او افزود: خیار وگوجه فرنگی عمده ترین محصولاتی است که در این گلخانه تولید و برداشت می‌شود.

حمید فرامرزی ،مدیر جهاد کشاورزی ریگان گفت: در بخش گنبکی ۸ رشته قنات فعال دایر است که یکی از این قنات‌های پرآب مربوط به روستای شلتوک آباد است.

او با بیان اینکه برای آبدهی ولایه روبی تنها رشته قنات این روستا تسهیلاتی به کشاورزان پرداخت شده است، افزود: تمام تلاش ما در این روستا حفظ قنات پرآب روستای شلتوک آباد است چراکه رونق کشاورزی در این روستا به این قنات بستگی دارد.

قنات

فرامرزی با بیان اینکه دربخش گنبکی ۲هزار هکتار باغ مرکبات وجود دارد که عمده این محصولات در روستای شلتوک آباد برداشت می شود، افزود: به دلیل شرایط مساعد این روستا و خاک حاصلخیز زمینه مناسب برای کشت گلخانه ای فراهم است.

فرامرزی با بیان این که به دلیل مرغوبیت خاک بهترین یونجه از مزارع این روستا برداشت می‌شود، گفت: ۳هزار هکتار نخلستان در بخش گنبکی وجود دارد که علاوه بر سهم بالای روستای شلتوک آباد در تولید مرکبات ،  خرمای با کیفیتی  نیز در این منطقه تولید و روانه بازار می‌شود.

مدیر جهاد کشاورزی ریگان با بیان اینکه ۸۰درصد تسهیلات اجرای سیستم‌های نوین آبیاری بلاعوض است از کشاورزان خواست با توجه به حاصلخیزی خاک منطقه وشرایط آب وهوایی مساعد، سیستم‌های نوین آبیاری را جایگزین سیستم آبیاری سنتی کنند.

فرامرزی، شلتوک آباد را روستایی مناسب برای تولید انواع محصولات گلخانه‌ای از جمله گوجه، بادمجان وخیاردرختی دانست و بیان داشت: برای اولین بار در شهرستان ریگان گلخانه‌ای به عنوان الگو در روستای شلتوک آباد احداث شد که خوشبختانه محصولات خوبی هم دارد.

شلتوک آباد

اوهمچنین از کشاورزان این روستا خواست به کشت گلخانه‌ای روی بیاورند که در این زمینه به متقاضیان تسهیلات خوبی نیز پرداخت می‌شود.

امین باقری فرماندار ریگان نیزگفت: روستای شلتوک آباد یکی از روستا‌های خوش آب وهوا بخش گنبکی است که ۲ هزار و ۵۰۰ نفر جمعیت دارد.

او افزود: در گذشته اهالی این روستا به دلیل شرایط آب وهوایی مناسب به نشاکاری برنج مشغول بودند و بهترین محصول برنج را تولید و روانه بازار می‌کردند.

امین باقری گفت: به دلیل خشکسالی‌های اخیر وافت سفره‌های آب زیر زمینی کشت این محصول در این روستا متوقف شد، اما اکنون وجود نخلستان‌های انبوه وباغ های مرکبات، این روستا را به قطب کشاورزی تبدیل کرده است.

شلتوک آباد

استعداد ویژه ریگان در بحث کاشت محصولات کشاورزی از گذشته تا به امروز سبب شده است ،کشاورزی همواره در این شهرستان کویری رونق داشته باشد، اما مسئولان نیز باید توجه داشته باشند با حمایت‌ها و اقدامات به موقع خود باید از این ظرفیت محافظت کنند.

گزارش از موسی مولاییان

انتهای پیام/ی

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.