صنایع دفاعی کشورمان در سال‌های تحریم توانسته در حوزه دریایی دستاورد‌های خوبی داشته باشد.

به گزارش  خبرنگار دفاعی امنیتی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، چند روزی است که تحریم های تسلیحاتی ایران به پایان رسیده و ایران به دنبال این است که محصولاتی که در سال های تحریم به صورت خودکفا و بومی آن ها را در صنایع دفاعی خود تولید کرده را به کشورهای مشخص صادر کند. 

کدام تسلیحات دریایی ایران قابلیت صادرات دارد؟

امیر سرتیپ امیر حاتمی وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح درباره برنامه ایران برای خرید و فروش تسلیحات در برنامه تیتر امشب شبکه خبر در پاسخ به سوالی درباره اینکه آیا برنامه‌ای برای خرید و فروش سلاح دارید یا خیر؟ گفت: زمینه خرید و فروش سلاح وجود دارد و ما در این خصوص برنامه داریم. از حدود یک سال قبل که آمریکا تلاش کرد این محدودیت‌ها تمدید شود به نوعی باعث شدند که بسیاری از کشور‌ها از توانمندی ما آگاه شوند و به ما مراجعه کنند. در این خصوص مذاکرات و صحبت‌هایی انجام شده و زمینه‌هایی برای فروش و تأمین نیازمندی‌ها وجود دارد که البته فروش ما بسیار گسترده‌تر خواهد بود.

چشم صنایع دفاعی ایران به صادرات تسلیحات و تجهیزات بومی

صنایع دفاعی ایران در وزارت دفاع، ارتش و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از دوران دفاع مقدس در حال تولید تجهیزات و تسلیحات بومی در حوزه های دریایی، زمینی، هوایی، پدافندی و راداری هستند. این تجهیزات به قدری در حوزه دفاعی و نظامی ایران موثر هستند که می توانند بدون نیاز به تجهیزات و تسلیحات خارجی نیازهای ایران را در این حوزه تامین کنند.

کارشناسان درباره کیفیت و قدرت محصولات دفاعی و تجهیزات نظامی ایران می گویند که این تجهیزات با توجه به اینکه در شرایط تحریم ساخته شده اند کیفیت بالایی دارند.

کدام تسلیحات دریایی ایران قابلیت صادرات دارد؟

اُکتای یلدیریم از نظامیان بازنشسته نیرو‌های ویژه ارتش ترکیه درباره قدرت نظامی ایران می گوید که پاسخ موشکی ایران به اقدام آمریکا در ماجرای ترور شهید سلیمانی و ابو مهدی المهندس را همه دیدند. پس از ترور٬ ایران پایگاه‌های آمریکا را به شکل رسمی موشک‌باران کرد و حالا ایران را باید به عنوان تنها کشوری بشناسیم که پس از جنگ جهانی دوم تاکنون٬ توانسته آمریکا را مورد هدف قرار دهد.

«سناتور چاک هیگل» وزیر دفاع اسبق آمریکا، «دریادار جان کربی» سخنگوی سابق پنتاگون و «سرهنگ ویلکرسون» رئیس دفتر سابق وزیر خارجه آمریکا، صحبت‌های جالبی درباره قدرت نظامی ایران انجام داده‌اند. این سه مقام نظامی آمریکایی با تاکید بر قدرتمند بودن نیروی نظامی ایران، اعتراف کردند که در صورت جنگ با ایران، یک شکست فاجعه‌بار برای ارتش آمریکا روی خواهد داد.

دستاوردهای دریایی ایران چه تجهیزاتی هستند؟

صنایع دفاعی کشورمان در سال‌های تحریم با تکیه بر توان داخلی و بومی سازی تجهیزات و تسلیحات خود قدم‌های بی شماری را در راه خودکفایی در حوزه تسلیحات برداشته است. انواع زیردریایی‌ها، ناوشکن‌ها، ناوچه‌ها، قایق‌های تندرو، اژدر‌ها و موشک‌های دریاپایه و بسیاری از تجهیزات حاصل سال‌های تحریم ایران توسط استکبار جهانی است. در این گزارش به صورت اجمالی دستاورد‌های بومی ایران در حوزه زیرسطحی را بررسی می‌کنیم.

کدام تسلیحات دریایی ایران قابلیت صادرات دارد؟

آیا ایران زیردریایی بومی می‌سازد؟

ارتش جمهوری اسلامی ایران تا سال‌های ابتدایی دهه ۷۰ شمسی هیچ نوع زیردریایی در اختیار نداشت تا اینکه با توافق با مسئولان کشور شوروی سابق در همان سال‌ها ایران چند فروند زیردریایی کیلو کلاس را از این کشور خریداری کرد. سال‌ها از این موضوع گذشت تا اینکه موعد اورهال و بازآماد زیردریایی کیلو کلاس ایران با نام طارق فرارسید. متاسفانه کشور سازنده این زیردریایی از اورهال زیردریایی کیلوکلاس ایران خودداری کرد و متخصصان ایرانی با دانش بومی خود تمام مراحل اورهال زیردریایی کیلوکلاس ایران با نام طارق را به طور کامل انجام دادند.

همین کار باعث شد تا ایران علاوه بر به دست آوردن توان اورهال و تعمیرات زیردریایی به مرور توان طراحی و ساخت زیردریایی را به دست بیاورد و در سال ۱۳۹۷ زیردریایی سبک خود به نام غدیر را به آب بیاندازد و از آن رونمایی کند. این زیردریایی در سبک زیردریایی‌های کلاس سبک و میدجت ساخته شده و در عملیات‌های دریایی ضربتی مورد استفاده قرار می‌گیرد.  

کدام تسلیحات دریایی ایران قابلیت صادرات دارد؟

زیردریایی کلاس غدیر

زیردریایی کلاس غدیر با طول حدود ۲۹ متر و حدود ۲متر و ۷۵ سانتیمتر در دسته زیرسطحی‌های میدجت یا همان زیردریایی‌های کوچک با وزن زیر ۱۵۰ تن قرار می‌گیرد که می‌تواند در کمتر از ۳۰ ثانیه از اسکله جدا و با سرعت فراوان به عمق برود. این زیردریایی ساخت سازمان صنایع دریایی وزارت دفاع و پشتیبانی نیرو‌های مسلح است.

نکته مهم در طراحی غدیر این است که این زیردریایی براساس شرایط خاص آب خلیج فارس و دریای عمان طراحی شده است؛ شرایط خاص آب خلیج فارس و پدیده‌های فیزیکی به خصوص آن از جمله چگالی بالای آب که در ابتدای ورود زیردریایی‌های روسی (کلاس کیلو) به ایران مشکلاتی را در فصول گرم سال برای آن‌ها ایجاد می‌کرد، در غدیر رفع شده است.

کدام تسلیحات دریایی ایران قابلیت صادرات دارد؟

غدیر از حسگر‌های مختلف استفاده می‌کند که اطلاعات مهمی از موقعیت صحنه نبرد را برای خدمه ارسال می‌کند و سامانه کنترل آتش این زیردریایی که داده‌های ورودی خود را از این حسگر‌های پیشرفته و متنوع دریافت می‌کند، اطلاعات پردازش شده را روی نمایشگر‌های چندمنظوره رنگی برای خدمه نمایش داده و کار تصمیم گیری در شرایط نبرد توأم با برتری عددی دشمن را آسان‌تر کرده و غدیر را در درگیری با واحد‌های سطحی و زیرسطحی دشمن توانمند می‌سازد.

از طرف دیگر قدرت جابجایی سریع نیرو، رهگیری شناور‌های سطحی و زیر سطحی دشمن، قابلیت شناسایی اهداف نظامی و حمل نیرو‌های تکاور و مدت زمان ماندگاری مناسب در زیر آب که با ابتکارات خاص ایرانی در غدیر ایجاد شده فراتر از حد و اندازه‌های این رده از زیرسطحی‌ها در دنیاست.

کدام تسلیحات دریایی ایران قابلیت صادرات دارد؟

همین ویژگی‌ها باعث می‌شود تا زیردریایی کلاس غدیر به عنوان یکی از بهترین انواع زیردریایی‌های کلاس خود در سطح جهان و مطرح شود. زیردریایی کلاس غدیر با قیمت حدود ۱۷ تا ۱۸ میلیون دلاری خود و با توجه به ویژگی‌های رزمی استراتژیک می‌تواند به کشور‌های کمتر توسعه یافته که خواهان حفظ امنیت دریایی خود هستند صادر شود.  

زیردریایی کلاس فاتح 

زیردریایی نیمه سنگین کلاس فاتح دیگر زیردریایی بومی و ساخت سازمان صنایع دریایی وزارت دفاع و پشتیبانی نیرو‌های مسلح است که امیر دریادار سیاری معاون هماهنگ کننده ارتش از رونمایی نخستین بار آن در رزمایش ذوالفقار ۹۹ ارتش در شهریورماه امسال خبر داد.

کدام تسلیحات دریایی ایران قابلیت صادرات دارد؟

این زیردریایی بومی که ۵۲۷ تُن وزن دارد از ۴۱۲ هزار قطعه ریز و درشت ساخته شده است که نتیجه ۴ میلیون و ۲۰۲ هزار نفر متخصصان کشورمان در حوزه صنایع دریایی است. زیردریایی فاتح می‌تواند با سوخت کامل و با استفاده از موتور‌های توربوژنراتور خود در حدود ۳۵ روز و با سرعت ۱۴ نات در عمق بیش از ۲۰۰ متری دریا‌ها کار رصد و پایش منطقه را انجام دهد.  

زیردریایی فاتح چه ویژگی هایی دارد؟

برخورداری از ۱۲ نوع سونار مختلف شامل انواع فعال (اکتیو) و غیرفعال (پسیو) امکان پویش محیط اطراف خود، سیستم ESM از ویژگی‌های زیردریایی بومی فاتح است که از خود در مقابل دشمن دفاع می‌کند. زیردریایی فاتح می‌تواند موشک‌های زیرسطحی، موشک‌های دوش‌پرتاب سطح به هوا را به سوی هدف مشخص شلیک کرده و در صورت نیاز به انتقال نیرو‌های تکاور به سوی نقطه عملیات توانایی انجام آن را دارد. 

کدام تسلیحات دریایی ایران قابلیت صادرات دارد؟

زیردریایی فاتح در ابعاد رزمی نیز به ۴ مقر پرتاب اژدر‌های کالیبر ۵۳۳ میلی‌متری کروز نصر و ۸ مین دریایی مجهز شده است. البته دیگر ویژگی این زیردریایی نیز مجهز شدن به سامانه شلیک و هدایت موشک‌های کروز زیر سطحی به سطح است که با استفاده از آن تمام اهداف در سطح دریا هیچ راه گریزی از دست فاتح ایرانی ندارند.

این زیردریایی به دلیل ویژگی‌های استراتژیک خود قابلیت اجرای عملیات چریکی را داشته و به دلیل ابعاد بدنه و پروانه، هوشمندی دستگاه‌ها و سامانه‌ها قادر است در بنادر و نقاط محدود سواحل وارد شده و تکاوران دریایی ارتش را به آن نقاط جابجا کند. نکته جالب‌تر این است که دانشمندان در ساخت زیردریایی فاتح از ۷۶ عنوان فناوری روز دنیا که بخشی از آن‌ها عبارت است از شامل سامانه‌های پیشرفته سوناری، رانش الکتریکی، مدیریت نبرد ترکیبی، سامانه هدایت موشک زیرسطحی به سطح، هدایت اژدر، جنگ‌های الکترونیکی و مخابراتی، سامانه مخابراتی امن و یکپارچه و بسیاری دیگر از سامانه‌های به روز و نوین بهره برده اند.

کدام تسلیحات دریایی ایران قابلیت صادرات دارد؟

وظیفه زیردریایی فاتح در نبردهای احتمالی چیست؟

زیردریایی فاتح می‌تواند در صورت حمله احتمالی دشمن با استفاده از جایگاه حمل ۸ مین دریایی اقدام به مین ریزی در سواحل و حدود دریایی مشخص شده کند و هنگام وقوع تهاجم آبی خاکی به سواحل کشور در فاصله مناسب می‌تواند به عنوان یگان جلودار با دشمن مقابله کند. البته این زیردریایی در زمان صلح نیز مشغول خدمت است و مسئولیت اجرای عملیات تجسس و جمع آوری اطلاعات را برعهده دارد.  

آیا زیردریایی‌های بومی ایران قابلیت صادرات دارند؟

دو نمونه موفق از زیردریایی‌های ایرانی که در بالا معرفی شدند به اذعان متخصصان قابلیت صادرات و عرضه به بازار‌های جهانی را دارند، چراکه هر دو از بروز‌ترین و جدیدترین فناوری‌های موجود در حوزه زیرسطحی‌ها بهره برده اند.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناصر نقی زاده
۱۳:۴۶ ۰۹ آبان ۱۳۹۹
اگر خدا را یاری دهید خدا شما را یاری میدهد
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۱۲:۰۱ ۰۳ آبان ۱۳۹۹
شاید در صد سال لینده بتونیم از چند تا که ساختیم دو تا بفروشیم
Iran (Islamic Republic of)
ابوالفضل
۱۶:۰۵ ۰۲ آبان ۱۳۹۹
هرکی که از قدرت نظامی ایران عصبیه بدونید ضربه رو از رسانه های دلاری اونور خورده ، و هرکی هم که از تحریم ما خوشنود بدون شک اصلا ایرانی نیست یعنی ضربه خورده باز اونور ابیاست ، خب ما می تونیم پهپاد، باور ۲۷۳، زیر دریایی، اژدر، حتی موشک، و هواپیما های اموزشی رو صادر کنیم که در جهان همه اینها اول تا پنجم هستند، اما باید صادرات هوشمندانه و واردات هم همینجور ، به خاطر تهدید تروریست های امریکایی
Iran (Islamic Republic of)
با اسمم چیکار داری
۰۷:۱۶ ۰۲ آبان ۱۳۹۹
بهتره نمونه صادراتی از محصولات دفاعی ساخته شود و نمونه ی اصلی باسه خودمون بمونه مثل دیگر کشورها که نسخه صادراتی می سازند.
همچنین بهتر است تجهیزات دریایی فروخته نشود
Iran (Islamic Republic of)
ایرانی
۰۴:۴۳ ۲۵ شهريور ۱۴۰۰
تکنو لوژی ساختن سلاح کار بسیار پیچیده و زمان بره و سازنده اول آن باید و حتما ضد آن را برای خودش داشته باشد
Iran (Islamic Republic of)
علی خدایی
۱۳:۰۷ ۰۱ آبان ۱۳۹۹
ایران حتا با فروش تسلیحات زمین پایه ساده میتواند سود کلانی به دست بیاورد که به عنوان مثال سلاح های سبک که در رزم زمینی استفاده میشه و تجهیز نیرو های انفرادی بیشتر این باید در دستور کار باشد برای ایران
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۶ ۰۱ آبان ۱۳۹۹
آنقدر پول کم آوردین که می خواهید جنگ افزار و دانش آن را به بیگانه بفروشید و همین کار باعث نابودی ایران خواهد شد.
Iran (Islamic Republic of)
سعید
۱۳:۳۳ ۰۱ آبان ۱۳۹۹
دکتر جان.اگر اینطوری بود که شما میگی پس چرا عمو آمریکات میلیاردها دلارتجهیزات نظامی به دنیا میفروشه؟
Iran (Islamic Republic of)
حرف حساب
۱۵:۱۸ ۰۱ آبان ۱۳۹۹
هیچ کشوری نمیاد تسلیحات فوق پیشرفته و سری رو بفروشه میان عمومی ها و تکنولوژی پایینتر رو میفروشن
مثلا روسیه سال 87 پدافند اس 300 رو فروخت ب چند کشور وخودش اس 400 داشت الانم اس 500 داره
بهمین سادگی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۶ ۰۱ آبان ۱۳۹۹
مشتی ضد انقلاب ریختن تو این سایت و کامنت های چرت میزارن که بقیه رو منحرف کنن از تیم مدیریت میخوام اون کامنت هارو تایید نکنن
Iran (Islamic Republic of)
saeed
۱۲:۲۵ ۰۱ آبان ۱۳۹۹
رونمایی از زیر دریایی غدیر درسال 1397 !!!!
Iran (Islamic Republic of)
حسین ازارومیه
۱۲:۲۳ ۰۱ آبان ۱۳۹۹
اینهاخوب است ودرست.....ازخریدجنگنده واس 400خبربدیدتوخبرهاشنیدم ایران جنگنده سوخو30راانتخاب کرده چرامثل ترکیه سوخو57راانتخاب نکردیدسوخو30مثل اف 14خودمون است رفته رفته از رده خارج میشه ازاول انقلاب ماجنگنده پیشرفته خریداری نکردیم الان هم رفتن سوخو30باباباعقل خریدبکنیدشمابایدیک جنگنده بخریدتا10سال آینده بدردبخوردبخاطرارزان بودن سوخو30زودرفتن سراغش مگرسوخو30دربرابراف 35میتونه جوابگوباشه امارات اف 35راانتخاب میکنه شماهم سوخو30فقط امروزنیست توفکرفرداهاباشیدجنگنده سوخو35یا47یا57جزاینهابقیه بدردکشورمانمیخوره پول مملکت راحدرندهیدنسل پنجم بدردمامیخوردازچین هم اگرخریدمیکنیدجی 20راانتخاب کنید.ازقدیم گفتن ازگوشت ارزان آبگوشت درنمیادهمیشه دوربین باشیدنزدیک پیشت است
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۲ ۰۱ آبان ۱۳۹۹
سلام باور از برخی جهات از اس ۴۰۰ برتره . چند بار رسما گفتن نیازی به خرید اس ۴۰۰ ندارن . سوخو ۳۰ نسل ۴ هست و برای مقابله با اف ۳۵ خریداری نمیشه اون مولتی رول هست که جایگذین فانتوم میشه . برای اف ۳۵ پدافند کافیه انقدر اف ۳۵ رو بولد نکن تو تمرینات داگفایت اف ۵ شکستش داد . برای اف ۳۵ رفتن سراغ سوخو ۳۵ و نسل ۵ بومی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۳۷ ۰۱ آبان ۱۳۹۹
حالا بر فرض که از کیفیت بالایی برخوردار باشن چه کشوری حاضره بخره با تهدید امریکا؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۰۶ ۰۱ آبان ۱۳۹۹
بین این همه تحریم های مختلف، فقط تحریم تسلیحاتی برداشته میشه. یعنی همون بخشی که در اون، قوی هستیم.

امیدوارم این فروش تسلیحات، باعث لو رفتن نقاط قوت و ضعف محصولات نظامی ایرانی نشه.

باید چند درصدی جای بدبینی بذاریم ...
Iran (Islamic Republic of)
کارکنان قراردادی شهیدکریمی سپاه،تبریز
۱۰:۵۹ ۰۱ آبان ۱۳۹۹
سلام.دستاوردهای دفاعی را تبریک میگوییم،اینجانب حدود4سال در بزرگترین مرکزبازسازی جنگ افزارهای نظامی شهیدکریمی سپاه تبریز بصورت قراردادی و باهمکاران،هزاران سلاح سبک را بازسازی و تعمیر نمودیم که در داخل و درجبهه مقاومت در عراق و سوریه برعلیه تروریستها بکارگیری شد،مابه فرمایش حضرت اقاعمل کردیم،باهماهنگی و بایک همکارم جهت زیارت اقاامام حسین'ع'کربلارفتم وبعدمدتی در سال94 به اتفاق حدود6نفر از کارکنان باتجربه،اموزش دیده،بسیجی،شورای پایگاه و بعضا تحصیلکرده قراردادی زحمتکش سلاح سبک، یکجا بیکارمان کردند،برادرانی پاک،زحمتکش،اموزش دیده و اموزش داده همچون،دلاکی،کریم،پورعباس،احد،صادقی،مصروند و سایر عزیزان یکجا بیکار کردند،من وهمکاران قراردادی با حقوق یک میلیون تومنی دههامیلیارد سود به این مرکز رسانیدیم اکنون پنج سال هست بیکاریم و حقوق و بیمه مان قطع شده،نیروهای قراردادی هیچ ارزشی ندارند اگرچه شایستگی مدال افتخار کشوری را داشته باشند،سرمایه حقیقی کشور ماهستیم که خانه نشین کردند،مسئولین با بیکار کردن نیروهای فنی،زحمتکش هم به کشور ضربه زدند و هم به ما،مسئولین مربوطه اگر مسلمان هستند خسارات5 سال بیکاری و خانه نشینی نیروهای قراردادی سلاح سبک واحدتعمیرو مونتاژ را پرداخت کنند،و تبدیل عضویت،هر کجا رفتیم رسیدگی نکردند،لطفا به محضر گرامی حضرت اقا انعکاس دهید،از باشگاه خبرنگاران جوان انتظار پیگیری داریم،اجرتان باخدا.باتشکر
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۳۴ ۰۱ آبان ۱۳۹۹
از ما کالا های متعارف مثل پسته و زعفران نمی‌خرند بیان سلاح بخرن چقدر خود بزرگ بین هستین فقط دروغ میگید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۲ ۰۱ آبان ۱۳۹۹
ممکنه یواشکی بخرن عین قبل
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۲۰ ۰۱ آبان ۱۳۹۹
کرونایابتون چی اون صادر نمیکنین؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۰۸ ۰۱ آبان ۱۳۹۹
ما به جز به عراق و لبنان و سوريه و بقيه متحدامون مبايد زير دريايي بفروشيم چون فردا عليه خودمون ازشون استفاده ميكنن و نميتونيم اعتراض كنيم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۰۴ ۰۱ آبان ۱۳۹۹
مفت فروشی هم خوب نیست و فروش تجهیزات ایرانی را با قیمتهای جهانی می‌باید برابری کند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۴۶ ۰۱ آبان ۱۳۹۹
فقط امیدوارم مثل صادرات پراید و سمند نباشه ، آپشن‌های صادراتیه بیشتر از مال خودمون باشه و به قیمت مفت هدیه بدن که صرفاً بگن ماهم فلان چیز را صادر کردیم.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۳ ۰۱ آبان ۱۳۹۹
نیرو هدی مسلح و تجهیزات نظامی هیچ ربطی به خودروسازی نداره IQ
Iran (Islamic Republic of)
فرزند زاگرس
۰۸:۴۱ ۰۱ آبان ۱۳۹۹
راهی که در ساخت زیر دریایی ها پیمودیم همین راه را هم میبایست در هوانوردی بپیماییم.
Iran (Islamic Republic of)
بختیاری
۰۸:۳۸ ۰۱ آبان ۱۳۹۹
باید بر روی زیردریایی ها و ناوها و کشتیهایی با پیشرانه اتمی کار کرد و این دانش را هم بدست آورد.دانشمندان و متخصصان ما جهان اندیش باشند و جهانی بیندیشند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۱۰ ۰۱ آبان ۱۳۹۹
بیچاره اون کشوری که میاد از ما سلاح میخره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۵ ۰۱ آبان ۱۳۹۹
سلاح های ما تو منطقه سلاح های ابرقدرت دنیا رو به چالش کشید از جنگنده بگیر تا پهپاد تا تانک و بالگرد و پدافند و ناوهواپیمابر . بعد تو همچین حرفی میزنی ؟ از خداشونم باشه تجهیزات ارزون با کیفیت به شدت بالا و پشتیبانی بالا میخرن .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۰۹ ۰۱ آبان ۱۳۹۹
به نظر من هیچ کشوری نمیتونه از ترس آمریکا معامله بکند حقم داره چون تحریم میشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۰۹ ۰۱ آبان ۱۳۹۹
به نظر من هیچ کشوری نمیتونه از ترس آمریکا معامله بکند حقم داره چون تحریم میشه
-
بلبل
۰۷:۵۱ ۰۱ آبان ۱۳۹۹
دمتون گرم
Iran (Islamic Republic of)
مهدی
۰۷:۴۶ ۰۱ آبان ۱۳۹۹
صادرات تسلیحات منوط به نظرستاد مشترک نیروهای مسلح می باشد نه فناوری بروز
آخرین اخبار