در فاصله دو هفته تا برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا جو بایدن در نظرسنجی‌ها از ترامپ پیش است و در آن سو شکاف در بین حزب جمهوری خواه افزایش یافته است.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، نتایج نظرسنجی جدید رویترز- آیپسوس نشان می‌دهد که اختلاف پیشتازی بایدن و ترامپ در ایالت پنسیلوانیا تنها به ۴ درصد رسیده و بایدن با ۴۹ درصد در مقابل ترامپ با ۴۵ درصد از ترامپ در این ایالت جلو است. نظرسنجی هفته پیش نشان می‌داد که بایدن با ۷ پله اختلاف از بایدن عقب است (۵۱ به نفع بایدن و ۴۴ به نفع ترامپ).

نظرسنجی‌های مشابه در سطح ملی در آمریکا نشان می‌دهد که درصد بالاتری -۴۹ درصد- می‌گویند انتظار دارند بایدن عملکرد بهتری در مدیریت همه گیری کرونا داشته باشد و فقط ۴۱ درصد همین انتظار را درباره ترامپ دارند. در این نظرسنجی ۵۱ درصد گفتند رئیس جمهور عملکرد بهتری در اقتصاد دارد و ۴۲ درصد همین نظر را درباره بایدن داشتند. این نظرسنجی با شرکت ۱۰۰۱ نفر از شرکت کنندگان بزرگسال شامل ۶۵۳ نفر از رای دهندگان احتمالی بین ۱۹-۱۳ اکتبر (۲۸-۲۲ مهر) با حاشیه خطای ۴ درصد انجام شد.

نتایج نظرسنجی‌ها در ایالت‌های کلیدی در آمریکا نشان داده بایدن در این ایالت‌ها از ترامپ جلوتر است. نظرسنجی موسسه هیل و هریس نیز نشان داد بایدن با اختلاف ۵ درصد در پنسیلوانیا از ترامپ جلو است و رقابت تنگاتنگی در فلوریدا جریان دارد. در میشگان اختلاف پیشتازی بایدن ۱۱ درصد است.

نظرسنجی موسسه هیل و هریس نیز نشان داد بایدن با اختلاف ۵ درصد در پنسیلوانیا از ترامپ جلو است و رقابت تنگاتنگی در فلوریدا جریان دارد. در میشگان اختلاف پیشتازی بایدن ۱۱ درصد است. طبق این نظرسنجی میزان محبوبیت ترامپ ۴۶درصد اعلام شده که تغییری نسبت به نظرسنجی‌های اوایل ماه جاری نداشته است. در مقابل ۵۴ درصد از رای دهندگان در نظرسنجی این دو مرکز که در بازه زمانی ۱۳-۱۰ اکتبر (۲۲-۱۹ مهر) انجام شده می‌گویند عملکرد ترامپ را قبول ندارند.

نظرسنجی جدید موسسه گالوپ نشان داد ۷۷ درصد از رای دهندگان واجد شرایط در آمریکا می‌گویند نتیجه انتخابات نوامبر (آبان) بیش از انتخابات قبلی در آمریکا برای آن‌ها مهم است. تنها دو درصد از رای دهندگان گفتند که اهمیت انتخابات امسال نسبت به نظرسنجی‌های قبلی کمتر است و ۲۱ درصد بر این باورند که اهمیت این انتخابات همچون انتخابات‌های گذشته است. براساس گزارش گالوپ، از سال ۲۰۰۴ دستکم از هر ۱۰ رای دهنده ۷ نفر گفته اند که هر انتخاباتی مهم‌تر از انتخابات‌های قبلی است. بر اساس این نتایج دموکرات‌ها ۸۵ درصد اندکی بیشتر از جمهوریخواهان ۷۷ درصد می‌گویند که نتیجه انتخابات آتی تبعات بیشتری نسبت به انتخابات‌های قبلی دارد.

به گزارش نشریه صهیونیستی تایمز آو اسرائیل بر خلاف آنچه که ترامپ از حمایت‌های خود از رژیم صهیونیستی به عنوان دستاورد سیاست خارجی قلمداد می‌کند، ۷۵ درصد این جامعه به بایدن و ۲۲ درصد آن‌ها به ترامپ رای می‌دهند. به این ترتیب بایدن در بین یهودیان آمریکا با ۵۳ امتیاز، برتری دارد.

آخرین خبر‌های انتخاباتی

در تازه‌ترین خبر‌های انتخاباتی قرار است مناظره سوم و آخر بین ترامپ و بایدن با گزینه قطع صدا برگزار شود. به گزارش رویترز، کمپین دونالد ترامپ مخالفتش را با این تغییرات اعلام کرده است. با این حال جمهوری‌خواهان گفته‌اند که در مناظره پنج‌شنبه شب که آخرین فرصت پیش از آغاز رسمی انتخابات در سوم نوامبر است، شرکت می‌کنند. این اتفاق پس از مناظره ماه گذشته انجام می‌شود که رئیس‌جمهوری آمریکا مدام در میانه صحبت‌های جو بایدن و مجری مناظره صحبت‌هایی مطرح می‌کرد که تمرکز گفتگو‌ها را از بین می‌برد. کمیسیون مناظره‌های ریاست جمهوری دوشنبه اعلام کرد، میکروفن هر نامزد در این مناظره که در تنسی برگزار خواهد شد، خاموش می‌ماند تا نامزد مقابل دو دقیقه فرصت داشته باشد صحبت‌های آغازین در ابتدای هر بخش ۱۵ دقیقه‌ای از این مناظره را مطرح کند. بعد از آن، دو میکروفن روشن می‌مانند تا اجازه گفت و شنود را بدهند.

مدیر کمپین ترامپ گفت: رئیس‌جمهوری آمریکا به مناظره با جو بایدن، جدای از تغییرات دقیقه نودی که از سوی یک کمیسیون جانبدار برای آخرین دور مناظره انجام شده تا به نفع کاندیدای طرف مقابل عمل کند، متعهد است. رئیس‌جمهوری آمریکا هم دوشنبه گفت، با وجود شرایطی که از دید او "ناعادلانه" است در مناظره با جو بایدن شرکت می‌کند. او به خبرنگاران گفت: من شرکت خواهم کرد، اما فکر می‌کنم این بسیار غیرمنصفانه است. خیلی غیرمنصفانه است که آن‌ها موضوعات را تغییر داده‌اند و خیلی غیرمنصفانه است که دوباره ما یک مجری داریم که بسیار جانبدارانه عمل می‌کند.

در دیگر خبر‌ها و به گزارش نیویورک تایمز، رئیس جمهوری آمریکا به آنتونی فاوچی رئیس موسسه ملی آلرژی و بیماری‌های عفونی حمله کرد و او را "مصیبت" خواند و گفت: مردم از ویروس کرونا خسته شدند و می‌خواهند تنها باشند. برنی سندرز سناتور سوسیال دموکرات آمریکا در پاسخ به این اظهارات ترامپ، گفت: نه آقای رئیس جمهوری، دکتر فاوچی یک مصیبت نبوده است. او یک خادم فوق‌العاده مردم بوده است. وی خطاب به ترامپ افزود: تو مصیبت بوده‌ای؛ ما نخواهیم توانست بحران کووید را حل کنیم مادامی که ما یک رئیس جمهوری داشته باشیم که به علم باور داشته باشد نه کسی که نظریه‌های جناح راست را قی کند.

در خبر دیگر و به گزارش واشنگتن پست، دیوان عالی آمریکا دوشنبه شب به مقامات انتخاباتی پنسیلوانیا اجازه داد تا برگه‌های پستی را که حداکثر سه روز پس از روز انتخابات دریافت کرده باشند را مورد شمارش قرار دهند. به این ترتیب، دیوان عالی درخواست جمهوریخواهان برای متوقف کردن این روند را نپذیرفت و به این ترتیب، شکستی برای جمهوریخواهان این ایالت سرنوشت ساز رقم خورد.

به گزارش ایرنا، دونالد ترامپ که می‌کوشد از بهبودی خود پس از ابتلا به کووید-۱۹ خود را به نوعی ماورایی و همچنین قوی نشان دهد، روز دوشنبه به وقت محلی هم گفت که حالش خوب است. وی که از خود با تعابیری همچون "سوپرمن" یاد می‌کند و خود را هم ردیف پیامبر آسمانی حضرت عیسی مسیح (ع) قرار می‌دهد، مدعی شد نمی‌ترسد که شکست بخورد چرا که بسیار خوب عمل کرده است.

رئیس جمهوری آمریکا همچنین به موضوع بحث‌برانگیز نیویورک پست درباره ایمیل‌های ادعایی هانتر بایدن هم اشاره کرد و با جرم دانستن آن از پلیس فدرال آمریکا (اف بی آی) خواست درباره بایدن و فرزندش تحقیق کند. ترامپ پیش از این خواستار زندانی کردن بایدن و پسرش شده بود و روز دوشنبه هم رسانه‌ها را مجرم دانست که چرا این خبر را منتشر نکرده‌اند. وی همچنین روز دوشنبه در یک نشست با کارکنان ستاد انتخاباتی خود، مدعی شد در ارزیابی‌ها او، نه تنها کاخ سفید بلکه کنگره هم از آن جمهوریخواهان خواهد شد. این نامزد جمهوریخواهان برای ریاست جمهوری آمریکا، اظهار کرد هرگز همچون امروز (دوشنبه) در مورد شانس پیروزی خود در سال ۲۰۱۶ یا ۲۰۲۰ احساس بهتری نداشته است. ترامپ اظهار کرد: من بهترین احساس پیروزی را دارم. ما برنده خواهیم شد. من دو- سه هفته پیش این حرف را نمی‌زدم.

وی مدعی شد گردهمایی انتخاباتی او در آریزونا، نظرسنجی‌ها را تغییر می‌دهد و رقابت را از بایدن می‌ستاند. رئیس جمهوری آمریکا پیش‌بینی کرد در پنسیلوانیا، کارولینای شمالی، اوهایو، فلوریدا، جورجیا و سایر ایالت‌ها برنده شود و گفت در آیووا "واقعاً خوب" عمل می‌کند و هنوز هم فکر می‌کند که می‌تواند مینه‌سوتا و نیومکزیکو برنده شود. ترامپ همچنین ادعا کرد کوین مک‌کارتی جمهوریخواه از کالیفرنیا به جای نانسی پلوسی دموکرات از همین ایالت، ریاست مجلس نمایندگان را به دست خواهد گرفت. این ادعای ترامپ در صورتی محقق می‌شود که جمهوریخواهان اکثریت کرسی‌های مجلس نمایندگان را از آن خود سازند که راه بسیار دشواری را در این باره پیش رو دارند.

مایک پنس معاون اول ترامپ هم روز دوشنبه به ماین رفت و سوالی که در مناظره با هریس درباره دیوان عالی آمریکا مطرح کرده بود را تکرار کرد. وی گفت بایدن باید به مردم جواب دهد بسته آن‌ها برای دیوان عالی چیست و آیا در صورت پیروزی تعداد قضات این دادگاه را افزایش خواهد داد یا خیر؟ در حال حاضر تعداد محافظه کاران دیوان عالی آمریکا بیش از لیبرال‌ها شده و موازنه قدرت در این مهم‌ترین نهاد قضایی آمریکا تغییر کرده است.

کامالا هریس معاون انتخاباتی جو بایدن دموکرات هم دوشنبه پس از چهار روز از لغو سفر انتخاباتی خود به دلیل ابتلای برخی از اعضای تیم انتخاباتی به کرونا، راهی اورلاندوی فلوریدا شد. او به این شهر رفت تا همزمان با آغاز رای‌گیری حضوری، فضای انتخاباتی را به نفع خود و بایدن تحریک کند چرا که هم دموکرات‌ها و هم جمهوریخواهان بر این ایالت کلیدی سرمایه‌گذاری زیادی کرده‌اند که بر نتایج آرا، تاثیر چشم‌گیری خواهد داشت. سخنرانی هریس هم مشابه سخنرانی‌های بایدن در جمع محدود انجام شد و بیشتر مخاطبان آن، با ماشین در محل حضور داشتند و با ماسک در کنار خودرو‌ها ایستاده بودند، هرگاه می‌خواستند تشویق کنند هم از بوق استفاده می‌کردند. مهم‌ترین محور‌های سخنرانی هریس هم عدم موفقیت ترامپ در مدیریت بیماری همه‌گیر کرونا، بحران‌های پیش روی کشور و اهمیت رای دادن بود. این سناتور کالیفرنیا که امروز ۵۶ ساله می‌شود، با مقایسه تعداد کشته‌های آمریکایی ناشی از کرونا با جنگ جهانی دوم، گفت:این مرد (ترامپ) فرصتی داشت تا با آن مقابله کند، اما او واقعیت و علم را انکار کرد و به مردم آمریکا دروغ گفت. ما می‌دانیم که نیاز به تغییر داریم و تغییری در راه است.

ترامپ برگ برنده‌ای تا سوم نوامبر در چنته دارد؟

چهل و پنجمین رئیس جمهوری ایالات متحده امیدوار است تا در این دوره نیز مانند دوره قبل در هفته‌های پایانی کارزار انتخاباتی، رخدادی پیش بینی نشده بتواند ورق را به نفع او برگرداند. پایگاه اینترنتی «ویکی لیکس» از روز هفتم اکتبر سال ۲۰۱۶ انتشار اسنادی را آغاز کرد که به ضرر هیلاری کلینتون، نامزد حزب دموکرات بود. در روز ۲۸ اکتبر آن سال نیز جیمز کومی، مدیر پلیس فدرال آمریکا (اف بی آی) در نامه‌ای به کنگره اعلام کرد که درباره استفاده هیلاری کلینتون از سرور‌های غیردولتی برای ارسال و دریافت ایمیل هایش تحقیق خواهد کرد. این دو رویداد که «شگفتی‌های اکتبر» انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۱۶ بود در هفته‌های پایانی کارزار انتخاباتی به محبوبیت هیلاری کلینتون ضربه زد.

در خصوص واکسن کرونا نیز اوضاع می‌تواند به نفع ترامپ تمام شود. هرگونه تحول در زمینه تولید و صدور احتمالی مجوز برای آن طی ۱۵ روز آینده می‌تواند برگ برنده‌ای برای دونالد ترامپ باشد. نامزد جمهوریخواهان که از نظر سیاسی از شیوع ویروس کرونا ضربه زیادی خورده است امیدوار است تا صدور مجوز واکسن یا حتی پیشرفت در این زمینه بتواند در روز‌های پایانی کارزار انتخاباتی لطمات سیاسی وارده را جبران کند.

توافق احتمالی دونالد ترامپ با دموکرات‌ها در مجلس نمایندگان بر سر تصویب دومین طرح محرک اقتصادی می‌تواند به او در آخرین روز‌های کارزار انتخاباتی کمک زیادی بکند. رئیس جمهوری آمریکا پس از تصویب اولین طرح محرک اقتصادی امضای خود را بر روی چک‌هایی گذاشت که برای شهروندان آمریکایی در چهارچوب اجرای این طرح ارسال شد.

یکی دیگر از امید‌های دونالد ترامپ برای تاثیرگذاری بر روند کارزار انتخابات ریاست جمهوری در ۱۵ روز آینده می‌تواند انتشار ایمیل‌های هیلاری کلینتون از سوی وزارت خارجه آمریکا باشد. رئیس جمهوری ایالات متحده به مایک پمپئو، وزیر خارجه خود فشار زیادی آورده است تا ایمیل‌های وزیر خارجه پیشین این کشور را منتشر کند. مایک پمپئو روز چهارشنبه گذشته درباره احتمال انتشار ایمیل‌های هیلاری کلینتون در روز‌های آینده گفت: «ما تمام تلاش خود را می‌کنیم تا اطمینان حاصل کنیم که مردم آمریکا فرصت رویت هر آنچه را که ما به صورت عادلانه می‌توانیم منتشر کنیم خواهند داشت.»

سیاست خارجی در این دوره از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در صدر دغدغه‌های رای دهندگان قرار ندارد. با این حال اگر دونالد ترامپ نتواند در داخل «شگفتی» مورد نظر خود در روز‌های باقی مانده از کارزار انتخاباتی را رقم بزند ممکن است به رویدادی پیش بینی نشده در عرصه سیاست خارجی برای تغییر نظر رای دهندگان امید ببندد. واشنگتن در هفته‌های اخیر موفق شد تا امارات عربی متحده و بحرین را به عادی سازی روابط با اسرائیل راضی کند. این احتمال وجود دارد که رئیس جمهوری آمریکا به شکلی پیگیرانه‌تر در روز‌های باقی مانده از کارزار انتخاباتی به دنبال افزودن نام یک یا چند کشور عربی یا اسلامی دیگر به فهرست کشور‌هایی باشد که روابط خود را با اسرائیل عادی کرده اند.

از سوی دیگر احتمال اینکه آمریکا طی روز‌های آینده با روسیه بر سر کنترل تسلیحات هسته‌ای و تمدید توافق «استارت نو» به توافق دست یابد منتفی نیست. هرچند اظهارات اغلب مقامات دو کشور طی روز‌های اخیر از ادامه اختلاف‌ها حکایت دارد.

بسیاری از محافظه کاران آمریکا و رسانه‌های نزدیک به آن‌ها هفته گذشته تلاش کردند تا گزارش روزنامه «نیویورک پست» مبنی بر ارتباط جو بایدن با فعالیت‌های پسرش، هانتر بایدن به نفع شرکت نفت و گاز «بوریسما» در اوکراین را «شگفتی اکتبر» و «زلزله‌ای سیاسی» معرفی کنند. با این حال این گزارش احتمالا به دلیل منبع سوال برانگیزش و همچنین عدم ارائه شواهد کافی در راستای اثبات ادعای ملاقات جو بایدن با مشاور شرکت «بوریسما» در سال ۲۰۱۵ تاثیر چندانی بر نظر رای دهندگان نخواهد گذاشت. نظرسنجی‌هایی که نتیجه آن در روز‌های آینده منتشر می‌شود احتمالا بیشتر مشخص خواهد کرد که تاثیر احتمالی گزارش «نیویورک پست» بر وضعیت نامزد دموکرات‌ها در ایالت‌های کلیدی چه بوده است.

افزایش نگرانی جمهوری خواهان نسبت به باخت ترامپ؛ خطر در یک قدمی کرسی‌های سنا

پایگاه خبری ان بی سی نیوز نوشته است که برخی از سناتور‌های جمهوری‌خواه ضمن ابراز نگرانی از احتمال باخت ترامپ در انتخابات گفته‌اند او ممکن است موجب شکست نامزد‌های این حزب برای تصاحب کرسی سنا هم شود. این سناتور‌ها بر همین اساس به نحو بی‌سابقه‌ای تلاش می‌کنند از ترامپ فاصله بگیرند. این در حالی است که نگرانی سیاستمداران جمهوری‌خواه هیچ نتیجه ملموسی در اصلاح رفتار‌های ترامپ نداشته و او در توئیتر گروهی از سناتور‌های هم‌حزبی خود را هدف حملات لفظی قرار داده است.

در روز‌های گذشته بن ساس، تد کروز و لیندسی گراهام از احتمال شکست ترامپ در انتخابات ابراز نگرانی کرده‌اند. همه این سناتور‌ها منتقدان اولیه‌ای بودند که به متحد ترامپ تبدیل شده‌اند و در مجلس سنا منطبق با سیاست‌های او رأی می‌دهند. ساس در یک فایل صوتی که برای نخستین بار روز پنجشنبه گزارش شد گفت: من نگرانم که اگر ترامپ بازنده شود-اتفاقی که محتمل است- مجلس سنا را هم با خودش به زیر بکشد. من در حال حاضر احتمال به راه افتادن حمام خون علیه جمهوری‌خواهان در سنا را بررسی می‌کنم.

علاوه بر این رسانه‌های آمریکا گزارش داده‌اند ستاد انتخاباتی رئیس‌جمهور مستقر آمریکا ۱۳۵ میلیون دلار کمتر از نامزد حزب دموکرات درآمدزایی کرده است.

امکان برابری آرای الکترال وجود دارد؟!

ترامپ و پلوسی اخیرا در خصوص یک سناریوی بعید و کم سابقه وارد بحث و مشاجره با یکدیگر شده اند که مربوط به تساوی آرای الکترال در انتخابات ریاست جمهوری است. به گزارش‌ای بی سی نیوز، چنین سناریوی بعیدی در قانون اساسی دور از ذهن به نظر می‌رسد و از ۱۸۲۴ رخ نداده است. اما در سالی که تغییرات رای‌گیری مرتبط با ویروس کرونا می‌تواند تاثیر غیر قابل پیش‌بینی روی رقابت ریاست جمهوری رقابتی میان دونالد ترامپ و جو بایدن داشته باشد، این یک احتمال است، حتی اگر دور از ذهن به نظر برسد. براساس متمم ۱۲ قانون اساسی آمریکا، چنانچه هیچ نامزدی نتواند اکثریت آرای کالج الکترال را به دست آورد، مجلس نمایندگان آمریکا رئیس‌جمهوری آتی و سنا معاون رئیس‌جمهوری آتی را انتخاب می‌کند. طبق قانون، ایالت‌ها تا هشتم دسامبر مهلت دارند تا نتایج خودشان را شفاف‌سازی کرده یا قانونگذاران ایالتی برای انتخاب برگزینندگان رای الکترال انتخاب کنند که قرار است ۱۴ دسامبر تشکیل جلسه بدهد. کنگره رسما در ششم ژانویه آرای الکترال را شمارش کرده و برنده را اعلام می‌کند.

در سناریوی آرای الکترال برابر، هر ایالت تنها یک رای در مجلس نمایندگان آمریکا خواهد داشت. هر حزب با بیشترین کرسی‌ها در مجلس نمایندگان، رای ریاست جمهوری را مشخص خواهد کرد. جمهوری‌خواهان کنترل ۲۶ هیات ایالتی را در دست دارند و دموکرات‌ها ۲۳ مورد. پنسیلوانیا بین دو حزب تقسیم شده است و همچنین جمهوری‌خواهان این فرصت را دارند تا تساوی برابر با دموکرات‌ها را در میشیگان و مینه‌سوتا بشکنند و این در صورتی است که آن‌ها یک کرسی اضافه‌تر در هر کدام از این ایالت‌ها به دست آورند. این محاسبات در هفته‌های پایانی انتخابات، در ذهن رهبران دموکرات، حامیان مالی و استراتژیست‌ها هست. با توجه به اینکه اکثر کاندیدا‌های دموکرات‌ها در مناطق مایل به ترامپ در پول غرق شده‌اند و در نظرسنجی‌های دولتی و خصوصی از رقبای جمهوری‌خواه جلوتر هستند، این حزب برای توسعه نقشه خود و ارائه مسیر گسترده‌تر برای کسب اکثریت برای خودشان در مجلس نمایندگان آمریکا تلاش می‌کند.

این شامل سرمایه‌گذاری در مناطق حومه‌نشین تحت رقابت در میشیگان، پنسیلوانیا و فلوریدا می‌شود، اما همچنین رقابت‌های تازه‌تری را در مناطق روستایی مونتانا و آلاسکا شامل می‌شود. هر کدام از آن‌ها تنها یک کرسی در کنگره دارند و آرایی که در سال ۲۰۱۶ ترامپ از آن‌ها گرفته به ترتیب ۱۵ درصد و ۲۰ درصد بوده است. دموکرات‌ها کنترل هیات‌هایی در بیشتر ایالت‌های رقابتی از جمله آریزونا، آیوا، مینه‌سوتا و نوادا را تنها با یک کرسی در دست دارند و جمهوری‌خواهان با یک کرسی در فلوریدا برتری دارند.

کایل کوندیک، مدیر رسانه‌ای کانون سیاست دانشگاه ویرجینیا با بیان اینکه بعید است رقابت ریاست جمهوری آمریکا به تساوی آرای الکترال برسد، بر پیشتازی بایدن مقابل ترامپ در چندین ماه گذشته در نظرسنجی‌های ملی و در ایالت‌های مهم اشاره دارد، اما وقوع چند سناریو بر پایه نتایج انتخابات ۲۰۱۶ را دور از ذهن نمی‌داند.

اولین مورد، پیروزی بایدن در تمام ایالت‌هایی است که هیلاری کلینتون هم توانست در سال ۲۰۱۶ در آن‌ها پیروز شود. اما به گفته او، وضعیتی که دموکرات‌ها در آن بتوانند کرسی‌های مجلس نمایندگان آمریکا در آلاسکا و مونتانا را بگیرند و کنترل هیات‌های آن‌ها را هم داشته باشند، وضعیتی است که در آن بایدن باید بیش از ۲۷۰ رای الکترال بگیرد و بتواند موازنه مجلس نمایندگان برای تعیین رئیس‌جمهوری بعدی را در اختیار داشته باشد. درک مولر، پروفسور حقوق در دانشگاه آیوا که پیش از انتخابات ۲۰۱۶ در این رابطه مطلبی نوشته بود، احتمال اینکه مجلس نمایندگان آمریکا رئیس‌جمهوری بعدی را تعیین کند "بسیار بعید" دانست.

علاوه بر بحث تساوی آرای الکترال، کارشناسان انتخاباتی به چندین سناریوی محتمل دیگر اشاره می‌کنند که می‌توانند رقابت کاخ سفید را در ژانویه و زمانی که کنگره نتایج را تایید می‌کند، به هرج و مرج بکشانند. در حالی که ۳۲ ایالت و واشنگتن دی. سی باید از برگزینندگان ریاست جمهوری بخواهند که متعهد شوند تا به برنده آرای مردمی در ایالت‌هایشان رای بدهند، اما برگزینندگان "خائن" ممکن است از رای دادن به نامزدی که برنده رای مردمی است، خودداری کنند.

نگرانی دیگر احتمال نتایج منافشه‌برانگیز در ایالت‌های رقابتی مهم با دولت‌های تقسیم‌شده است، از جمله پنسیلوانیا، میشیگان و ویسکانسین. این ایالت‌ها فرمانداران دموکرات با قانونگذاران جمهوری‌خواه دارند. چنانچه رهبران ایالت‌های تقسیم‌شده نتوانند روی نتایج انتخابات توافق کنند، هر کدام ممکن است فهرست انتخاباتی خودشان را به واشنگتن بفرستند و تصمیم به رسمیت شناختن هر گروه را به رهبران حزبی واگذار کنند. این اتفاق تنها یک بار در ۱۹۶۰ در هاوایی رخ داد که کنگره برگزینندگان دموکرات را به رسمیت شناخت. اما آرای الکترال هاوایی نتوانست نتیجه رقابت میان جان اف. کندی و ریچارد نیکسون را تغییر دهد.


بیشتر بخوانید


نتایج انتخابات و تأثیر آن بر سیاست خارجی ایالات متحده آمریکا

کریس دولان طی مقاله‌ای برای پایگاه هیل می‌نویسد: رأی دهندگان شاید بیشتر برای انتخاب یکی از دو نامزد مسائل داخلی را با اهمیت بدانند، اما مردم باید بدانند که رویکرد‌های جهانی متفاوتی در خصوص رهبری آمریکا در این سیستم رأی گیری دخیل است. دوره چهار ساله دیگر ریاست جمهوری ترامپ به معنی این است که آمریکا در حاشیه مشکلات جهانی باقی مانده و هر چه بیشتر در جمع همپیمانانش منزوی می‌شود.

از سال ۲۰۱۷ کاهش‌های عمیق ترامپ در یگان دیپلماتیک آمریکا و کمک‌های خارجی آن منجر به یک سیاست خارجی با محور منطق اول ارتش شده و قابلیت آمریکا برای اعمال نفوذ بر جهان با میانجی گری، همکاری و قدرت نرم کاهش یافت. تصویر آمریکا در سراسر جهان در حال غرق شدن است، اعتماد به رهبری ریاست جمهوری آمریکا به شکلی تاریخی در میزان پایینی قرار دارد و آمریکا به عنوان تهدیدی بزرگتر نسبت به روسیه و چین تلقی می‌شود.

دور دوم ریاست جمهوری ترامپ ممکن است حتی عجیب و غریب‌تر از دور اول آن باشد. ترامپ ممکن است الحاق شبه جزیره کریمه به خاک روسیه را به رسمیت بشناسد و هر چه بیشتر با دیکتاتور‌های خارجی صمیمی شود. او حتی ممکن است برای خروج آمریکا از ناتو فشار وارد کند و هر چه بیشتر صحنه بین‌المللی را به چین و روسیه واگذار کند.

در صورتی که بایدن رئیس جمهور آمریکا شود، مشارکت آمریکا در توافقات اعم از توافقات آب و هوایی تا توافق هسته‌ای مربوط به ایران احیا خواهد شد. بایدن از حمایت گسترده آمریکایی‌ها برای وارد ساختن مجدد این کشور به توافقات چند جانبه برخوردار خواهد شد. طبق نتایج یک نظرسنجی، علاوه بر حمایت‌های گسترده دموکراتها، ۲۹ درصد رای دهندگان حامی ترامپ از بودن آمریکا در توافقات آب و هوایی پاریس، ۲۸ درصد آن‌ها از توافق هسته‌ای برجام با ایران و ۳۱ درصدشان از سازمان بهداشت جهانی حمایت می‌کنند. دولت بالقوه بایدن سیاست خارجی متعارف و قابل پیش بینی که با لیبرال اینترنشنالیزم با جهان تعامل می‌کند، در پیش می‌گیرد. او به سراغ همان همپیمانان اروپایی و آسیایی آمریکا که ترامپ تحقیرشان می‌کند، می‌رود.

بایدن به جهت بازدارندگی هم در برابر چین و هم روسیه مجبور خواهد شد همپیمانان آمریکا در ناتو و اتحادیه اروپا را به صف کند؛ چیزی که منجر به منحرف ساختن توجه او از چالش‌های داخلی خواهد شد. همچنین در حالی که بایدن مجددا وارد توافقات آب و هوایی پاریس خواهد شد، گاز طبیعی یک مولفه کلیدی در سیاست انرژی آمریکا باقی خواهد ماند. در انتخابات ۲۰۲۰ به خوبی مولفه سیاست خارجی مطرح است، چون رای دهندگان دارند بین دو سیستم از ارزش‌های متفاوت انتخاب می‌کنند. بایدن معتقد است آمریکا جهان را به جای بهتری تبدیل کرده و این به نفع آمریکایی‌ها است. ترامپ فکر می‌کند جهان از آمریکا دزدی کرده و همپیمانان آمریکا لیاقت تحقیر شدن توسط او را دارند. ریچارد هاس، رئیس شورای روابط خارجی آمریکا استدلال می‌کند "کمبود‌ها در خانه مستقیما قابلیت آمریکا برای قدرت افکنی و اعمال نفوذ در خارج را تهدید می‌کند. " رای دهندگان باید بدانند که خود دموکراسی آمریکایی است که در برگه‌های رای مطرح است.

شکاف غیرقابل ترمیم روابط آمریکا و اروپا؛ کاری از دست بایدن هم ساخته نیست

سودا دیوید ویلپ عضو ارشد صندوق مارشال آلمان در ایالات متحده طی یادداشتی در فرانس ۲۴ نوشت: با گذشت چهار سال از اقدامات فرسایشی ترامپ در حوزه سیاست خارجی که اغلب در توییت‌های کلی رونمایی می‌شوند، نه تنها آلمان بلکه بیشتر کشور‌های اروپایی از رئیس جمهور آمریکا دلسرد و آزرده خاطر شده اند؛ به ویژه روابط دو سوی آتلانتیک که در مراقب‌های ویژه به سر می‌برد. کارشناسان می‌گویند، حتی اگر جو بایدن، نامزد دموکرات‌ها پیروز انتخابات ریاست جمهوری سوم نوامبر آمریکا شود، هیچ بهبود معجزه‌آسایی در شکاف اتحادیه اروپا-آمریکا وجود نخواهد شد. یافته‌های نظرسنجی‌های تازه مرکز تحقیقاتی پیو نشان می‌دهند که وجهه آمریکا در میان اروپایی‌ها به پایین‌ترین حد رسیده است و در حال حاضر تنها ۲۶ درصد آلمانی‌ها نظر مساعدی نسبت به این ابرقدرت دارند. بروس استاکس، از اعضای اندیشکده انگلیسی چتم هاوس می‌گوید، این "قضاوت سختگیرانه" را می‌توان عمدتا به این باور شایع نسبت داد که دولت ترامپ در بحث بحران کرونا "سوءمدیریت" داشته است. دیوید-ویلپ، هم افزود: اروپایی‌ها به آمریکا می‌نگرند و فکر می‌کنند که مسائل داخلی بیشماری وجود دارد که در حال تکه‌تکه کردن این کشور است و در چنین وضعیتی آمریکا چطور می‌تواند شریک مناسبی باشد؟

از خروج آمریکا از توافق اقلیمی پاریس و توافق هسته‌ای ایران تا اعمال تعرفه‌هایی روی فولاد و آلومینیوم اتحادیه اروپا و از بین بردن سازمان تجارت جهانی، ترامپ ضرباتی پشت سر هم به چندجانبه‌گرایی که یک رویکرد با ارزش اروپایی برای چالش‌های جهانی به شمار می‌رود، وارد آورده است. دیوید-ویلپ می‌گوید، چنانچه جو بایدن دموکرات پیروز انتخابات شود، لزوم "احیای دوباره" روابط با متحدان را احساس خواهد کرد. کارشناسان انتظار دارند که این معاون سابق رئیس‌جمهوری آمریکا به سرعت سفری به اروپا انجام داده، دوباره به توافق آب و هوایی بازگشته و مذاکرات هسته‌ای با ایران را از سر بگیرد. اما حوزه‌های مورد مناقشه شامل هزینه‌های نظامی، نورد استریم ۲ و کمپین واشنگتن علیه هوآوی چین پای بر جا خواهد ماند. بایدن که با اقتصاد گرفتار در کووید-۱۹ مواجه است، احتمالا از رویکرد‌های ترامپ در حمایت از تولید داخلی فرار کند، اما احتمالا برخی دیدگاه‌های "اول آمریکا" برای صنایع حساس ادامه خواهد یافت.

بروس استاکس می‌گوید: اروپایی‌ها باید این مساله را درک کنند که دولت بایدن به لحاظ داخلی گرفتار خواهد بود؛ بنابراین انتظار می‌رود که اطراف این سیاستمدار کهنه‌کار مملو از مقام‌های سیاست خارجی ویژه باشد که به شدت برای اصلاح اوضاع تلاش کنند، اما خوشبختانه روند جدیدی با بروکسل ایجاد خواهد شد. استاکس می‌گوید، انتظار می‌رود چنانچه دونالد ترامپ مجددا انتخاب شود نفس‌ها در سراسر پایتخت‌های اروپایی در سینه‌ها حبس شود و یک مسیر چهار ساله ناهموار دیگر در پیش رو قرار گیرد. این کارشناس اندیشکده چتم هاوس می‌گوید، حتی اگر ترامپ پیروز شود "کاملا محتمل" است که آمریکا و اتحادیه اروپا در مسائلی نظیر ویروس کرونا یا سیاست چین که کاملا در راستای منافع خودشان قرار دارد، یک جبهه متحد تشکیل دهند.

پیتر بیر، هماهنگ‌کننده سیاست‌های ترانس‌آتلانتیک مرکل به تازگی به خبرگزاری فرانسه گفت که "جنگ سرد جدید" میان واشنگتن و پکن آغاز شده است و اروپا باید "شانه به شانه" در کنار آمریکا برای مواجهه با چین در حال ظهور بایستد. بروس استاکس می‌گوید:، اما اگر بخواهیم به نیمه پر لیوان نگاه کنیم، ریاست جمهوری ترامپ ممکن است به تسریع اتحاد اروپایی کمک کند.

دموکرات‌ها برای سناریوی احتمالی ترامپ در صورت باخت آماده می‌شوند

پایگاه شبکه تلویزیونی سی ان ان در گزارشی نوشته است که دموکرات‌ها برای عدم پذیرش نتایج انتخابات سوم نوامبر از سوی ترامپ آماده می‌شوند. طبق این سناریو ممکن است ترامپ مسائلی، چون دستکاری و تقلب را در انتخابات مطرح کند و زیر بار نتایج نرود. این اتفاق می‌تواند انتقال قدرت مسالمت آمیز را نیز سوال ببرد و ترامپ سعی کند که کار را به دادگاه عالی و یا کنگره بکشاند.

از همین رو گفته می‌شود که کمپین انتخاباتی بایدن و دموکرات‌های کنگره در حال تدوین یک استراتژی برای پاسخ به بهانه‌های ترامپ هستند که می‌تواند شامل هر دو سناریوی اعلام جنگ و پیش رو گذاشتن یک چالش قانونی باشد. چرا که حملات ترامپ به انتخابات فقط در حالی که وی در نظرسنجی‌ها عقب مانده شدت یافته است. این در حالی است که انتخابات زودهنگام نیز برگزار می‌شود. گروه‌های دیگر نیز بسیج شده‌اند میزان مخالفت‌ها به نتیجه شمارش آرا را کم اثر کنند.

ترامپ از طرف دیگر حامیانش را تشویق کرده است که در حوزه‌های رأی‌گیری حاضر شوند و مراقب روند رأی‌گیری باشند. همچنین گروه‌های شبه‌نظامی مسلح طرفدار ترامپ ممکن است برای «محافظت» از انتخابات در محل‌های رأی‌گیری حاضر شوند. همچنین حزب جمهوری‌خواه که ترامپ نامزد آن‌ها است، ممکن است شکایت‌های بسیاری را به دادگاه‌ها ببرند تا روند شمارش آرا را متوقف کنند یا صحت انتخابات را در مناطق گوناگون زیر سؤال ببرند. حتی اگر رسانه‌ها در شب انتخابات بایدن را به‌عنوان پیروز معرفی کنند، ترامپ ممکن است از پذیرفتن شکست خودداری کند. ترامپ قبلاً در ماه اوت (مرداد) گفته بود: «تن‌ها راه ممکن باختن ما در این انتخابات تقلب شدن در آن است.»

بولتون: ترامپ محترمانه از قدرت کنار نمی‌رود

جان بولتون، مشاور امنیت ملی سابق کاخ سفید گفت: اجازه بدهید صریح صحبت کنیم. ترامپ اگر ببازد به صورت محترمانه کنار نخواهد رفت. او محترمانه از قدرت کنار نمی‌رود. بولتون در مصاحبه به شبکه خبری سی‌ان‌ان گفت: فکر می‌کنم اینکه ترامپ گفته که مگر در صورت تقلب بازنده انتخابات نخواهد بود خیلی نگران‌کننده است؛ البته که او ممکن است در انتخابات بدون‌تقلب بازنده شود. مشاور سابق امنیت ملی آمریکا در پاسخ به این سوال که سران حزب جمهوری‌خواه احتمالا چه تصمیمی خواهند گرفت گفت تصور نمی‌کند آن‌ها از عدم کناره‌گیری ترامپ حمایت کنند.

بولتون در این مصاحبه بار دیگر تاکید کرد که در انتخابات سوم نوامبر نه به بایدن و نه به ترامپ رأی خواهد داد. وی همچنین تاکید کرد که ترامپ آنچنان به آمریکا ضربه وارد نکرده است، اما در صورت انتخاب مجدد او این کار را انجام خواهد داد چرا که محدودیتی ندارد. او ترامپ را بزرگترین مشکل دانست و گفت که شایسته منصب ریاست جمهوری نیست.

منبع: خبرآنلاین

انتهای پیام/

 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.