به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، حوزه بهداشت و درمان در هفته گذشته با رویدادهایی متعدد مواجه بود که در این بسته خبری به بخشی از آنها میپردازیم.
۲۰ درصد کروناییها در قرنطینه نمیمانند؛ سفر فردی با تست مثبت کرونا به ۹ استان کشور
ایرج حریرچی معاون کل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با اشاره به آمار بیماران کرونایی در کشور گفت: مردم باید توجه داشته باشند که ۳۲ هزار و ۷۷۰ بیمار بستری کرونایی و مشکوک به کرونا داریم و ۶ هزار و ۲۳۸ بیمار کرونایی در بخشهای مراقبت ویژه بستری هستند و ۲ هزار و ۶۱۰ بیمارکرونایی اینتوبه شدهاند و برای آنها لوله گذاری تنفسی انجام شده است و اینها علاوه بر ۱۶۰ هزار بیمار عادی است که در تختهای بیمارستانی بستری هستند، سیستم درمانی مانند ۹ ماه است که تحت فشار شدید قرار دارد.
معاون کل وزارت بهداشت اظهار کرد: وقتی ۲۰۰ نفر جان خود را از دست میدادند؛ مقام معظم رهبری فرمودند که گویی روزی یک هواپیما سقوط می کند و این عدد کمی نیست، اکنون تعداد فوتیها به ۴۴۰ نفر رسیده است طبق آمار علمی فوتی ها که بر مبنای دستورالعمل سازمان جهانی بهداشت مشخص شده است، کسانی که تست کرونای آنها مثبت شده اند، در آمارهای علمی ثبت میشوند و آمار مبتلایان کشورها و فوتی های جهان که در مراجع بین المللی مانند سایت سازمان جهانی بهداشت، worldometer یا دانشگاه جان هاپکیزنز اعلام میشوند، بر این مبنای علمی است، پس در آمار علمی فوتیهای کرونا کسانی هستند که تست آنها مثبت بوده است البته برخی کشورها تبصرههایی تعیین کردهاند و در کشوری مانند آلمان بیمارانی که بیماری زمینهای داشته باشند و تست کرونای آنها مثبت شود، در آمار فوتیهای کرونا محسوب نمیشوند یا در انگلیس کسانی که تست کرونای آنها مثبت باشد و در خارج بیمارستان فوت کرده باشند در آمار فوتیهای کرونا محسوب نمیشوند.
حریرچی با بیان اینکه هیچ کم شماری در آمار مبتلایان و فوتیهای کرونا در ایران نداریم، گفت: ما در برخی کشورهای دنیا در شناسایی مبتلایان نقص داریم چرا که تعداد تستهای ما پایین است و تعداد مبتلایان معیار مناسبی برای مقایسه کشورها نیست، کشورهای مختلف از حدود ۲۰ تا ۳۰ هزار تا یک میلیون و ۳۰۰ هزار نفر در یک میلیون نفر جمعیت تست کرونا انجام میدهند و برخی کشورها برای برخی ها دو بار تست کردهاند و کشوری که ۵۰ هزار تست در یک میلیون انجام میدهد تعداد افراد کرونایی کمتری را از بین بی علامتها و کم علامتها شناسایی میکند و وضع کنونی ما این گونه است، ما به دلیل تحریمها نتوانستیم تست خریداری کنیم و به زودی طبق مصوبه ستاد ملی کرونا تست روزانه به صد هزار خواهد رسید و اکنون به حدود ۳۰ هزار تست در روز رسیدهایم.
حریرچی با اشاره به اینکه یک پنجم بیماران کرونایی در ایران در قرنطینه نمی مانند، گفت: ما ۱۵ هزار فرد کرونا مثبت را ردیابی کردیم و متوجه شدیم که ۲۰ درصد افراد کرونا مثبت در ایران تحرکات بسیار شدید داشتند و در قرنطینه نمانده بودند؛ یعنی مسافرت رفته و در اجتماعات شرکت کرده بودند؛ این شرایط مانند آن است که فردی بمبی را به زیر شکم خود بسته و ضامن بمب هم باز باشد؛ یک بیمار کرونا مثبت در روزهای اوج بیماری خود به دلیل اینکه بی علامت بوده است، به ۹ استان سفر کرده و بازگشته است، در یک مجلس ختم در تهران ۲۴ نفر به گرونا مبتلا شدند و موردی داشتیم که داماد چند روز بعد از عروسی فوت کرد.
رکورد بستریهای کرونا در تهران شکسته شد/ تا ۳ هفته آینده آمار فوتیهای کرونایی کاهش پیدا نمیکند
علیرضا زالی فرمانده عملیات ستاد مقابله با کرونا کلانشهر تهران اظهار کرد: ۱۰ هزار و ۵۰۰ نفر به صورت سرپایی طی ۲۴ ساعت اخیر به مراکز درمانی مراجعه کردند، متأسفانه آمارهای بستری کروناییها در پایتخت نگران کننده است و رکورد قابل توجهی زد و ۶ هزار و ۳۳۷ نفر بستری شدند و چندین ماه بود به این عدد نرسیده بودیم و رکورد جدید در بستریها محسوب میشود.
او در خصوص بستریها در بخش مراقبتهای ویژه گفت: ۱۰۸ بیمارستان در تهران بخش کرونایی دارند و یک هزار و ۷۰۲ نفر در بخش مراقبتهای ویژه بستری شدهاند و ۸۹۰ بیمار امروز در بخشها پذیرش شدند که از این تعداد ۱۷۰ نفر در بخش مراقبت ویژه بستری و ۸۲۰ بیمار نیز ترخیص و ۹۰ کرونایی با تست مثبت فوت شدهاند.
فرمانده ستاد مقابله با کرونای استان تهران بیان کرد: با توجه به تعداد یک هزار و ۷۰۲ بیمار بد حال در بخش مراقبتهای ویژه و تعدادی از ۶ هزار و ۳۳۷ بیمار در بخشهای عادی در بیمارستانهای پایتخت در روزهای آینده ممکن است وضعیتشان بدتر شود و آمار و مرگ و میر در بهترین حالت و شرایط حداقل ۳ هفته بعد باید منتظر کاهش فوتیها باشیم و تا ۳ هفته آینده انتظار کاهش فوتیهای کرونایی را نخواهیم داشت.
جزئیات عرضه داروهای ترک اعتیاد در داروخانهها/ فروش متادون در مراکز ترک اعتیاد ممنوع شد؟
سید حیدر محمدی مدیر کل امور دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارواظهار کرد: سازمان غذا و دارو شهریور ماه مصوبه جدیدی درباره توزیع و عرضه داروهای ترک اعتیاد مانند متادون، بوپره نورفین، پچ فنتانیل و ... ابلاغ کرد که بر این اساس، داروهای آگونیست برای درمان اعتیاد علاوه بر داروخانههای بیمارستانی و مراکز ترک اعتیاد، در داروخانههای دارای شرایط خاص هم توزیع و عرضه خواهد شد.
مدیر کل امور دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو یادآوری کرد: البته باید توجه داشت که مطابق بند ۸ مصوبه ۱۳۶ ستاد مبارزه با مواد مخدر مورخ ۱۵ مرداد ماه ۹۸ به منظور تفکیک ارائه «خدمات درمانی» از فرایند «توزیع دارو» و بر اساس نتایج بدست آمده از طرح آزمایشی و با هدف جلوگیری از نشت و انحراف در توزیع دارو به ویژه متادون و ساماندهی انتخاب نوع و شکل مناسب داروهای تجویزی، مقرر شده است توزیع داروهای آگونیست درمان اعتیاد از طریق داروخانههای منتخب صورت پذیرد، اما سازمان غذا و دارو برای اینکه کسب و کار مراکز MMT دچار اختلال نشود، مجوز عرضه داروهای آگونیست در این مراکز را ملغی نکرده است.
محمدی با بیان اینکه متاسفانه مصرف متادون در چهار سال اخیر که دارو در مراکز ترک اعتیاد عرضه شده، چهار برابر شده است، گفت: اکنون شاهد نشت داروهای ترک اعتیاد از مراکز MMT به بازار سیاه هستیم، برای رصد وجلوگیری از نشت داروهای ترک اعتیاد از داروخانهها به بازار سیاه سامانه تی تک سازمان غذا و دارو مورد استفاده قرار میگیرد و به محض اینکه دارویی در بازار سیاه کشف و ضبط شود میتوان به سرعت داروخانه عرضه کننده و فرد معتادی که داروی خود را در بازار سیاه فروخته شناسایی و با فرد متخلف برخورد کرد.
صدور مجوز تولید برای ۴ داروی گیاهی مؤثر در درمان کرونا
محمدرضا شانهساز رئیس سازمان غذا و دارو اظهار کرد: علیرغم مخالفتهایی که با طب سنتی وجود دارد با حمایت و پیگیری دکتر نمکی از طب ایرانی، ۴ داروی گیاهی مؤثر در درمان کرونا مجوز تولید کسب کردهاند.
او با اشاره برخی ادعاها پیرامون داروهای طب سنتی برای درمان کرونا افزود: در بعضی از موارد گروههایی که این داروها را ارائه میکنند یا صرفاً آکادمیک و علمی هستند و در صنعت تجربهای ندارند و یا کاملاً تجربی هستند و با فرهنگ کار دانشگاهی آشنا نیستند.
رئیس سازمان غذا و دارو تصریح کرد: با طی کردن روند استانداردسازیهای داروهای گیاهی و طب سنتی مشکلات کسب مجوز این داروها برطرف خواهد شد.
علیرضا زالی فرمانده عملیات ستاد مقابله با کرونا کلانشهر تهران اظهار در خصوص آمار امروز کرونا در استان تهران بیان کرد: ۱۰ هزار و ۵۰۰ نفر به صورت سرپایی طی ۲۴ ساعت اخیر به مراکز درمانی مراجعه کردند، متأسفانه آمارهای بستری کروناییها در پایتخت نگران کننده است و رکورد قابل توجهی زد و ۶ هزار و ۳۳۷ نفر بستری شدند و چندین ماه بود به این عدد نرسیده بودیم و رکورد جدید در بستریها محسوب میشود.او در خصوص بستریها در بخش مراقبتهای ویژه گفت: ۱۰۸ بیمارستان در تهران بخش کرونایی دارند و یک هزار و ۷۰۲ نفر در بخش مراقبتهای ویژه بستری شدهاند و ۸۹۰ بیمار امروز در بخشها پذیرش شدند که از این تعداد ۱۷۰ نفر در بخش مراقبت ویژه بستری و ۸۲۰ بیمار نیز ترخیص و ۹۰ کرونایی با تست مثبت فوت شدهاند.
فرمانده ستاد مقابله با کرونای استان تهران بیان کرد: با توجه به تعداد یک هزار و ۷۰۲ بیمار بد حال در بخش مراقبتهای ویژه و تعدادی از ۶ هزار و ۳۳۷ بیمار در بخشهای عادی در بیمارستانهای پایتخت در روزهای آینده ممکن است وضعیتشان بدتر شود و آمار و مرگ و میر در بهترین حالت و شرایط حداقل ۳ هفته بعد باید منتظر کاهش فوتیها باشیم و تا ۳ هفته آینده انتظار کاهش فوتیهای کرونایی را نخواهیم داشت.
ماجرای برگ برنده وزیر بهداشت چیست؟/ تک نرخی شدن تست کرونا در انتظار تصویب هیات دولت
سیماسادات لاری سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درباره برگ برنده ای که وزیر بهداشت روز گذشته اعلام کرد، گفت: بعد از اینکه آمار ما در پاییز بالا رفت و ملاقاتی که مقام معظم رهبری با ستاد ملی کرونا داشتند، قرارگاه عملیاتی مبارزه با کرونا تشکیل و تصمیمات خوبی گرفته شد و مصوبات خوبی در جلسه به تصویب رسید و با تصمیمات جدید عزم ملی و جدی در مقابله با کرونا در کشور ایجاد شد و امیدواریم از این پس نظارت بهتری بر روی اجرای دستورالعمل ها صورت بگیرد.
وی افزود: از طرفی امیدواریم وزارت بهداشت بتواند با آرامش بیشتری و توان عمل کند وزارت بهداشت پیش از این بسیار درگیر نظارت بر شیوه نامه های دستی بهداشتی شده بود و همه درباره اجرا نشدن و نظارت شیوه نامه های بهداشتی از وزارت بهداشت پاسخ می خواستند این در حالی است که ما تنها ۷۵۰۰ بازرس بهداشتی داریم و این بازرسان شبانه روز بر رعایت شیوه نامه های بهداشتی نظارت میکنند اما این تعداد بازرس بهداشتی نمی توانند بر تمام اصناف نظارت کنند.
سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: در تولید واکسن کرونا با شتاب در پیش هستیم و در مرحله تست حیوانی نتایج خوبی گرفته ایم و به زودی وارد مرحله تست انسانی می شویم همچنین سیاست شناسایی بیشتر مبتلایان به کرونا را در پیش گرفته ایم و مجوز افزایش تست های کرونا را از ریاست جمهوری گرفتیم و باید توجه داشت ما هرچه تعداد تست ها را بیشتر کنیم تعداد مبتلایان بیشتری شناسایی میشوند و زودتر میتوانیم با ردیابی بیماران و افراد در تماس با آنها میتوانیم زودتر زنجیره انتقال بیماری کرونا را شکست دهیم.لاری درباره پیش خرید واکسن کرونا گفت: ما در کوکس مشارکت کردهایم و ۱۸۰ کشور دنیا سرمایه گذاری بر روی واکسن کرونا را انجام دادهاند و ما نیز ۱۵ درصد پیش پرداخت خرید واکسن را مقرر شده بود تا با دستور رئیس جمهور به کمک بپردازیم اما متاسفانه همچنان از نظر نقل و انتقال ارز دچار چالش هستیم.
کرونا وحشیتر و چموشتر شده است/ یک ماه آینده برگ برنده امیدبخشی را رو خواهیم کرد
سعید نمکی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکیاظهار کرد: اولین روزهای شیوع کرونا من بسیج را سرمایه کشور میدانستم و به خاطر دارم زمانی که اعلام کردم قرار است بیماریابی را با ۳۰۰ هزار اکیپ در قالب سامانه ۴۰۳۰ راه اندازی کنیم، عدهای که از این ظرفیت بی بدیل خبر نداشتند، آن را لاف زدن دانستند، عدهای هم استفاده از این ظرفیت را با بدنه غیرکارشناسی کار خطایی معرفی کردند و برخی همکاران هم متاسفانه در ساز ناسازگاری دمیدند و اکنون هم میدمند.
نمکی ادامه داد: بارها به همکارانم اعلام میکردم که خدانکند پدیدهای به نام جهش در برخی از ژنهای ویروس اتفاق بیفتد که این اتفاق تمام معادلات را برهم خواهد زد که این اتفاق دارد رخ میدهد. دیشب تا دیروقت داشتم تغییرات ژنوم ویروس را مطالعه میکردم. متاسفانه در ژنوم ویروس دارد اتفاقاتی میافتد که هم در بیماریزایی و هم در قدرت سرایت موثر خواهد بود. این تغییرات ما را در ابتلا و مرگ و میر گرفتار میکند. کمااینکه در اروپا مرگهای ۵۵۰ تایی فرانسه ناشی از تغییرات ژنتیکی ویروس است و باید دانست که ویروس وحشیتر و چموشتر شده است.
وزیر بهداشت گفت: خیلیها میگفتند این ویروس هم مانند سایر کروناویروسها، بعد از مدتی به سمت خاموشی میرود. درحالی که نهتنها این اتفاق نیفتاد، بلکه ویروس دارد قدرتمندتر میشود. سارس و مرس که از اجداد این ویروس بودند، بعد از چند ماه به سمت خاموشی رفتند اما ویروسی که عامل بیماری کووید-۱۹ است، به سمت چموشی میرود.
محدودیتهای کرونایی در ۸۹ شهرستان و ۲۵ مرکز استان
علیرضا رییسی سخنگوی ستاد ملی کرونا با اعلام مصوبات ستاد ملی کرونا از محدودیتهای جدید کرونایی ۱۰ روزه در ۲۵ مرکز استان جدید خبر داد و گفت: محدودیتهای گروههای شغلی ۳ و ۴ در مراکز استانهایی شامل تهران، البرز، خراسان رضوی، خراسان جنوبی، خراسان شمالی، آذربایجان غربی،آذربایجان شرقی، فارس، خوزستان، کردستان، اصفهان، قم، مرکزی، اردبیل، کرمانشاه، بوشهر، هرمزگان، یزد، لرستان، ایلام، چهارمحال، همدان، زنجان، سمنان و کرمان اعمال میشود.
رییسی ادامه داد: گروه سه مشاغل شامل دانشگاهها، مدارس، زبانسراها، آموزشگاهها، کتابخانهها، سینما، تئاتر، موزه، ارایشگاه، مساجد، مصلی، آزمونهای حضوری و... میشود. در گروه چهار هم فعالیت باشگاهها، کافهها، قهوهخانه ها ممنوع اعلام میشود. این محدودیتها از روز چهارشنبه به مدت ۱۰ روز اعمال میشود و قابل تمدید خواهد بود.
رییسی بیان کرد: همچنین بر اساس تصمیمات اتخاذ شده در جلسه امروز، ۴۶ شهرستان جدید نیز به مدت یک هفته شامل محدودیتهای گروه شغلی ۲، سه و چهار شدند و این محدودیتها با توجه به شرایط استانها قابل تمدید است. در مجموع ۸۹ شهرستان فعلا دچار محدودیت در رده های شغلی دو، سه و چهار هستند.
سخنگوی ستاد ملی کرونا با اعلام مصوبات ستاد ملی کرونا گفت: مقرارت سختگیرانه کرونایی در ۴۶ شهرستان جدید به علاوه ۴۳ شهرستان هفته قبل قرار است اعمال شود که این محدودیت های شدید کرونایی در گروههای شغلی ۲و ۳ و ۴ خواهد بود. بر این اساس در رده شغلی دوم فعالیت در پاساژها، مراکز خرید، مالهای بزرگ، تمرینات و مسابقات ورزشی، مساجد و مصلیها، قنادیها، آبمیوه و بستنی فروشیها، مراکز تهیه غذای با پذیرش مشتری(به صورت بیرون بر مجاز به فعالیت هستند)، آرایشگاه مردانه، بازار فروش خودرو، مراکز شمارهگذاری خودرو، فرش و موکت فروشی، اسباببازی فروشیها فروشگاه لوازم خانگی مانند عمده فروشی و خرده فروشی، خدمات چاپ دجیتال، تزیینات داخلی ساختمان، کادوفروشیها، پارچه فروشی، عکاسی، آژانس، مشاور املاک، پردهسراها، فروش کیف و کفش، لوازم تحریر، خیاطی، خرازی، فروشگاه لوازم آرایشی_بهداشتی از جمله مصادیق گروه شغلی دو هستند.
رییسی با اشاره به ۴۶ شهرستان جدید با اعمال محدودیتهای شدید کرونایی اظهار کرد: اهر، بناب، شبستر و میانه در آذربایجان شرقی، اشنویه، بوکان، تکاب، خوی، سلماس و نقده در آذربایجان غربی، کاشان، شهررضا و مبارکه در اصفهان، مشکین شهر اردبیل، نظرآباد البرز، بیرجند، طبس و قائنات در خراسان جنوبی، تربیت حیدریه، سبزوار، کاشمر، گناباد و نیشابور در خراسان رضوی، اسفراین در خراسان شمالی، دامغان و گرمسار در سمنان، ممسنی در فارس، سقز و سنندج، کامیاران، مریوان در کردستان، ممسنی در فارس، زرند و شهربابک در کرمان، جوانرود، سرپل ذهاب و کنگاور در کرمانشاه، در دلفان لرستان، رامسر مازندران، خمین در استان مرکزی، اسدآباد، بهار کبودرآهنگ در همدان و بافق و میبد در یزد ۴۶ شهرستان جدید هستند که محدودیتهای کرونایی در گروههای شغلی ۲، ۳ و ۴ در آنها اعمال میشود.
انتهای پیام/