به گزارش گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان ، اگر در حل مسائل و مشکلات توانمندید و به کار کردن با سخت افزار و نرم افزار کامپیوتر علاقه دارید،شغل کارشناس شبکه مناسب شما است.
کارشناسان شبکه، شبکه های گسترده (WAN) و محلی (LAN) را ایجاد و پشتیبانی می کنند. محدوده این کار می تواند یک طبقه از یک ساختمان و یا چندین کشور بوده و از تکنولوژی های مختلف از جمله فیبرهای نوری و یا تکنولوژی های مایکروویوی می توان استفاده کرد.
همگام با افزایش حجم داده هایی که بین کامپیوترها منتقل می شوند، نیاز به ملزومات امنیتی نیز افزایش می یابد، لذا کارشناس شبکه باید راه حل هایی را برای این تغییرات و نیازهای امنیتی بیابد.
وظیفه اصلی یک کارشناس شبکه این است که مطمئن باشد شبکه ظرفیت پاسخ گویی به نیازهای مشتریان را داشته باشد و دارای امنیت لازم است.
کارشناس شبکه باید مهارت های سازماندهی و فناوری اطلاعات خوب و قوی ای داشته باشد همچنین باید به خوبی با افراد ارتباط برقرار کند و بتواند مشکلات فنی را واضح و مشخص برای آنها شرح دهد. شما می توانید برای ورود به این کار تحصیلات دانشگاهی در حوزه فناوری اطلاعات و کامپیوتر کسب کنید و یا از طریق انجام کارآموزی اقدام کنید. همچنین اگر سابقه کار با کامپیوتر در حوزه های نصب و راه اندازی و پشتیبانی نرم افزاری یا سخت افزاری داشته و به این کار علاقه داشته باشید، می توانید به این حوزه وارد شوید.
امروزه با گسترش کامپیوتر در تمامی ابعاد زندگی انسان ها و الزام شرکت ها و سازمان ها برای استفاده از این فناوری به منظور امکان رقابت با سایر شرکتها و توان پاسخ گویی به نیاز مشتریان، شبکه هم به عنوان یک مفهوم اساسی در کنار کامپیوتر توسعه پیدا کرده است و هر کجا که تعداد کامپیوتر ها از یک دستگاه بیشتر می شود، به شبکه نیاز است. بنابراین برایکارشناس شبکه در همه جا کار وجود دارد اما این کار به شکل های متفاوت انجام می شود.
برخی از کارشناسان شبکه در واحد فناوری اطلاعات یا انفورماتیک سازمان ها استخدام هستند و بر شبکه آن سازمان نظارت دارند. بعضی از آنها در شرکت های تخصصی شبکه اشتغال دارند و به صورت تخصصی همراه با سایر کارشناسان، خدمات تخصصی شبکه به مشتریانشان ارائه می دهند و برخی دیگر هم به صورت شخصی و پروژه ای برای خودشان کار می کنند.
در ادامه با وظایف و مسئولیت ها، دانش و مهارت مورد نیاز، تحصیلات لازم برای کارشناس شبکه و نحوه ورود به شغل، فرصت های شغلی و بازارکار، درآمد و تیپ های شخصیتی متناسب با این شغل آشنا می شوید.
وظایف کارشناس شبکه به شرح زیر است:
توانایی راه اندازی نرم افزارها و سخت افزارهای جدید را به منظور راه اندازی شبکه و یا ارتقاء عملکرد و کارایی آن دارد.
ایجاد حساب های کاربری، تعیین حیطه دسترسی و کلمه عبور برای کاربرانی که در محیط شبکه از امکانات آن استفاده می کنند.
حفظ امنیت در شبکه از اصلی ترین وظایف کارشناس شبکه است زیرا استفاده کاربران از محیط شبکه باید همراه با امنیت کامل باشد تا برای آنها مشکلی ایجاد نگردد. امنیت تبادلات مالی در محیط شبکه (بانکداری الکترونیکی) از مهمترین مصادیق نیاز به حفظ امنیت در محیط شبکه است.
عیوب شبکه را شناسایی و به رفع آنمی پردازد.
برای تعمیر و نگهداری شبکه برنامه های زمانبندی شده ای تنظیم می کند.
به کاربران نهایی خدمات فنی ارائه می کند برای اینکه گاهی اوقات برخی از کاربران شبکه دچار مشکلاتی می شوند که متخصص شبکه باید برای رفع مشکل آنها اقدام نماید.
بر نحوه استفاده از شبکه به صورت روزانه مدیریت و نظارت می کند.
برای استفاده از تکنولوژی های جدیدبرنامه ریزی می کند این امر به منظور افزایش کارایی شبکه تحت کنترل یا بررسی و افزایش قابلیت های آن برای استفاده کاربران است.
یک کارشناس شبکه نیاز به مهارت های فناوری اطلاعات در حد عالی مخصوصا در حوزه سخت افزار و نرم افزارهای مربوط به شبکه دارد.
مهارت حل مساله در حد عالی را باید یک کارشناس شبکه داشته باشد زیرا نحوه اجرا و پیاده سازی هرپروژه شبکه متفاوت از دیگری است و برای اجرای بهینه هر یک از آنها باید مسائل مخصوص به آنها را در نظر گرفته و راهکار مناسب برای آن ارائه داد. به عنوان مثال برای ایجاد شبکه کامپیوتری در یک ساختمان باید به نحوه چیدمان دیوارها، ورودی سیم تلفن به ساختمان، تعداد کامپیوترهای مورد نیاز برای اتصال به شبکه و محل استقرار آنها و همچنین مشخصات و محل استقرار سرور (در صورت نیاز) توجه نمود و متناسب با آنها بهترین راهکار استقرار شبکه مورد نظر را ارائه داد.
مدیران شبکه نیز باید دارای مهارت سازماندهی برای اولویت بندی وظایف را داشته باشد.
توانایی توضیح شفاف و واضح مباحث فنی از دیگر مهارت های کارشناس شبکه است چراکه این امر برای کارفرمایان یا تکنسین های فعال در پروژه امری ضرروی است.
توانایی کار تیمی برای کارشناس شبکه بسیار مهم است زیرا در بسیاری از موارد پروژه های شبکه به صورت تیمی اجرا می شود و برای انجام شدن بهتر کارها به این توانایی نیاز است.
به روز نگه داری سیستم ها متناسب با آخرین پیشرفت ها و تکنولوژی ها از مهم ترین مهارت های کارشناس شبکه است.
معمولا فارغ التحصیلان کارشناسی در علوم کامپیوتر، مهندسی کامیپوتر (به خصوص سخت افزار)، مهندسی فناوری اطلاعات و یا کارشناسی ارشد در یکی از گرایش های ارشد مهندسی کامپیوتر و گرایش های ارشد مهندسی فناوری اطلاعات، و یا رشته شبکه های کامپیوتری (در دانشگاه علمی کاربردی) وارد این شغل می شوند.
البته برای رشته های دیگر نیز افرادی که دوره های تخصصی را در آموزشگاه های معتبر گذرانده و تجربه لازم را کسب کنند، می توانند در این حرفه وارد شوند.
در حال حاضر بسیاری از افراد به جای اینکه در دانشگاه وارد رشته های فوق الذکر شوند، با استفاده از آموزش های ارائه شده در آموزشگاه های آزاد، مدارک معتبر و قابل قبولی دریافت کرده و به راحتی جذب بازارهای کار داخلی و بین المللی می شوند. مهمترین این مدارک، MCSA (پیاده سازي، مدیریت و رفع عیب شبکه هاي ویندوزي) و MCSE (شامل MCSA و طراحی شبکه هاي ویندوزی) است.
شما به عنوان کارشناس شبکه می توانید در سازمان ها و شرکت های مختلف دولتی و خصوصی کار کنید. همچنین می توانید در شرکت های حوزه فناوری اطلاعات استخدام شده و یا به صورت قراردادی با آنها کار کنید. با کسب تجربه بیشتر هم می توانید به رده های مدیریتی در این حوزه دست یابید.
هرچند که تا کنون آمار رسمی در رابطه با میزان استخدام کارشناسان شبکه در کشور منتشر نشده است، اما از شواهد و اطلاعات برگرفته شده از بازار کار ایران پیداست که میزان استخدام و اشتغال متخصصین این بخش نسبت به میانگین مشاغل بالاتر است و این امر به دلیل افزایش استفاده از کامپیوتر و نرم افزار به صورت گسترده در سال های اخیر در کشور است. امروز تقریبا نمی توان شرکت یا سازمانی را در کشور پیدا کرد که از نرم افزار و کامپیوتر برای انجام عملیات مختلف مالی، اداری و حرفه ای خود استفاده نکند. در این صورت برای استفاده و بهره برداری مناسب از آنها به کمک متخصصین مختلفی از جمله کارشناس شبکه نیاز جدی خواهد داشت.
همچنین پیش بینی می گردد با وابستگی بیش از پیش شرکت ها و سازمان ها به کامپیوتر و شبکه های کامپیوتری و توسعه آن در کشور، شاهد افزایش بیشتر میزان اشتغال، کارآفرینی و استخدام در این بخش در سال های آتی باشیم.
شخصیت های مناسب شغل کارشناس شبکه
انتهای پیام/