به گزارش حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، جلال الدین میرزای رزاز سرپرست انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور اظهار کرد: دوره کودکی تاثیر بزرگی بر شکل گیری عادات فردی از جمله عادات غذایی فرد در کل زندگی دارد، چرا که عادات دوران کودکی احتمالا تا دوران بزرگسالی ادامه یافته و ممکن است زمینه بروز بسیاری از بیماریهای مزمن مانند دیابت و پر فشاری خون را فراهم آورد؛ بنابراین نقش پدر و مادر در تغذیه کودکان، بسیار مهم است.
سرپرست انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور بیان کرد: نکته مهم در تغذیه کودکان این است که اگر آنها از یک رژیم متعادل پیروی کنند که شامل همه گروههای غذایی توصیه شده باشد، زیرا این کار باعث میشود انرژی لازم برای فعالیت جسمی آنها تامین شود که برای رشد و سلامت روان آنها و همچنین کنترل وزن آنها مهم است و از طرفی نیازی به مصرف مکملهای ویتامین و مواد معدنی نخواهند داشت.
او افزود: در سالهای ابتدایی زندگی کودک، افزایش وزن و قد دو تغییر اساسی در رشد و تکامل به حساب میآیند، بنابراین تغذیه کودک باید به گونهای باشد که جوابگوی نیاز کودک به انرژی و پروتئین، اسیدهای چرب ضروری، فیبرها، ویتامینها و مواد معدنی مختلف باشد.خوراکیهای سالم و مغذی شامل انواع گوشت ها، میوه ها، سبزیجات، غلات، حبوبات و لبنیات کم چرب را باید در رژیم غذایی کودک گنجاند و به کودک یاد بدهید همراه غذا به میزان کافی از گروه سبزیها استفاده کند.
بیشتر بخوانید
سرپرست انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور افزود: باید از هرم غذایی برای کودکان استفاده کرد. یعنی خوراکیهای سالم و مغذی شامل انواع گوشت ها، میوه ها، سبزیجات، غلات، حبوبات و لبنیات کم چرب را باید در رژیم غذایی کودکان گنجاند، غذای کودک را باید در حجم کم، پرانرژی و زود هضم تهیه کرد و باید وعدههای غذایی کوچک را در تعداد بیشتر در اختیار کودک قرار داد.
رزاز بیان کرد: کودکان یک تا ۲ سال به دلیل رشد سریع و فعالتر شدن نیاز به انرژی بالایی دارند. همچنین کودکان مقاومت کافی در مقابل بسیاری از بیماریها را ندارند و دندان هایشان نیز کامل نشده است و از طرفی کودکان خردسال، حجم معده کوچکی دارند که وعدههای غذایی حجیم را نمیتواند تحمل کند، بنابراین باید غذاهایشان کم حجم، پرانرژی و زود هضم باشد و وعدههای غذایی کوچک را در تعداد بیشتر دریافت کنند.
او گفت: در حالت ایده آل، کودکان باید دریافت غذاها و نوشیدنیها شیرین را محدود کنند و آنها را فقط در وعدههای غذایی با مقدار محدود، میل کنند. همچنین کودکان نوپا در این دوران شروع به “نه” گفتن میکنند و میتوانند درباره آنچه میخورند، اظهار نظر کنند.از دادن غذاهای فرآوری شده به کودکان خودداری کنید و به دنبال گزینههای کم نمک باشید.
سرپرست انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور اظهار داشت: بیشتر کودکان خردسال از غذاها و نوشیدنیهای شیرین لذت میبرند با این حال، بهتر است در وعدههای غذایی، غذاها و نوشیدنیهای حاوی شکر تهیه نشود، چرا که این امر علاوه بر شکل گیری عادت بد غذایی، میتواند باعث پوسیدگی دندان شود.
رزاز تصریح کرد: همچنین از غذاها، به ویژه غذاهای شیرین، نباید به عنوان پاداش استفاده شود. چون که این امر میتواند کودک را ترغیب کند تا به غذاهای شیرین به طرز مثبت تری فکر کنند (و بالعکس برای غذاهای دیگر با دید منفی تر) و احتمالا منجر به افزایش علاقه به غذاهای شیرین شود. همچنین از دادن غذاهای فرآوری شده به کودکان خودداری کنید و به دنبال گزینههای کم نمک باشید.اگر کودک مبتلا به یبوست است افزایش میزان فیبر در رژیم غذایی کودک (مانند سبزیجات، نان سبوس دار، حبوبات پخته شده) تشویق به نوشیدن آب بیشتر میتواند موجب کنترل یبوست شود.
سرپرست انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور گفت: یبوست کودکان با نوشیدن آب و افزایش تدریجی میزان فیبر در رژیم غذایی میتواند کنترل شود. غذاهای پر فیبر شامل سبزی ها، میوه ها، نان سبوس دار و حبوبات پخته شده است. مصرف نوشیدنیهای شیرین و آب میوههای صنعتی، موجب پر شدن بیش از حد معده کودک و از دریافت یک رژیم متعادل جلوگیری میکند و ممکن است موجب اسهال در کودک شود.
او در ادامه تاکید کرد: اسهال نیز در کودکان نوپا شایع است و ممکن است با مصرف نوشیدنیهای شیرین و آب میوههای صنعتی به خصوص بین وعدههای غذایی مرتبط باشد. این نوشیدنیها میتوانند معده کودک را بیش از حد پر کنند و از دریافت یک رژیم متعادل و مناسب جلوگیری کنند. اگر کودک به مدت طولانی اسهال داشته باشد یا علایم کم آبی را نشان دهد، باید به پزشک مراجعه کرد.گفتنی است در مطلب بعدی به تغذیه در دوران ۶ تا ۱۲ سالگی خواهیم پرداخت.
انتهای پیام/