به گزارش
گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از
اصفهان، راه اندازی نخستین چاپخانه در ایران به دوران صفویان بازمیگردد که کشیشان ارامنه در جلفای اصفهان برای انتشار متنهای دعا از آن استفاده میکردند.
در دوره حکومت نادرشاه افشار به گزارش دو سیاح خارجی اطلاعاتی به زبان لاتین و عربی در ایران چاپ و پخش میشد که نشان میدهد پیشینه صنعت چاپ در ایران به دوران ولایت عهدی عباس میرزا پسر فتحعلی شاه قاجار بر میگردد. عباس میرزا که به پیشرفت در صنایع فرهنگی و نظامی تاکید فراوانی داشت نخستین کسی است که با چاپخانهها را در ایران پایه ریزی کرد.
امروزه و بعد از گذشت بیش از دویست سال از آن زمان
صنعت چاپخانه در اصفهان، نخستین شهری که به استقبال آن رفت، در معرض نابودی قرار گرفته و بی توجهی به مشکلات آن از جمله کمبود مواد اولیه، بروزرسانی دستگاهها و پرداخت تسهیلات مالی به وضوح دیده میشود.
بیشتر بخوانید
محمدعلی انصاری رئیس اتحادیه چاپخانه داران استان اصفهان اظهارداشت: متاسفانه بحث نبود نظارتها بر توزیع کاغذ بین واحدهای مربوط و کمبود شدید مواد اولیه باعث شده تا شاهد رکود ۸۰ درصدی در چاپخانههای اصفهان باشیم.
او افزود: بیش از ۹۷ درصد از مواد اولیه صنعت چاپ وابسته به بازارهای خارجی و وارداتی است که این امر با توجه به شرایط ناشی از کرونا، کمبود منابع مالی برای خرید تجهیزات و کمبود کاغذ مشکل آفرین شده است.
رئیس اتحادیه چاپخانه داران استان تاکید کرد: افزایش شدید قیمت برخی اقلام مهم مانند کاغذ سبب شده تا بسیاری از چاپخانهداران به ناچار به خرید اقلام قاچاق به امید قیمت کمتر روی بیاورند.
انصاری گفت: اتحادیه نیازهای واحدهای صنفی خود را با مشارکت یک شرکت تعاونی در چندسال قبل تامین میکرد، اما متاسفانه اوضاع اقتصادی و فشارهای مالیاتی سبب شد تا این شرکت تعاونی دچار ورشکستگی و تعطیل شود و صنعت چاپ استان اصفهان در لبه پرتگاه قرار گیرد.
او ادامه داد: در حال حاضر فقط اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان تامین بخشی از کاغذ چاپخانههای شهر را برعهده دارد و توزیع نکردن یکسان کاغذ بین تمام واحدها گلایه مندی صاحبان شغلی را در پی داشته است.
تعطیلی ۴۰ درصد از چاپخانههای شهر اصفهان
در همین زمینه رضا کیوانفر نایب رئیس اتحادیه چاپخانه داران استان اصفهان اظهارداشت: طبق آمارها از آغاز فصل پاییز تاکنون از بین ۵۰۰ واحد صنفی صنعت چاپ مستقر در اصفهان بیش از ۲۰ درصد از آنها اعلام تعطیلی کرده اند.
او افزود: ۴۰ واحد صنفی دیگر هم در آبان در فهرست ابطال پروانه کسب و تعطیلی قرار گرفتند.
نایب رئیس اتحادیه چاپخانه داران استان اصفهان یادآور شد: کاهش درآمد مالی واحدهای صنفی علت اصلی این تعطیلی هاست؛ اگر بخواهیم عمیقتر به این موضوع اشاره کنیم یک واحد صنفی که تا دو سال پیش ماهیانه ۷ میلیون تومان درآمد داشت، درآمد آن امسال به ماهی ۲ میلیون تومان کاهش یافته است.
کیوانفر اضافه کرد: این در حالی است که بیش از ۶۰ درصد این واحدها در مکانهای استیجاری مستقر هستند و کاهش شدید درآمدهای مالی برای آنان کمرشکن است.
او گفت: قیمت کاغذ در بازار نسبت به سال گذشته ۳۰ درصد بیشتر شده و یک چاپخانه دار باید برای تامین آن نیمی از درآمد خود را صرف کند.
کاهش ۷۰ درصدی اشتغالزایی در صنعت چاپ استان اصفهان
شکرالله فراست مسئول خزانه داری اتحادیه چاپخانه داران استان اصفهان گفت: با توجه به تعطیلیهای متعدد واحدهای چاپخانه در شهر اصفهان آمار افراد بیکار این حوزه به ۲۰۰ نفر رسیده است.
او افزود: صنعت چاپ به عنوان یکی ۱۰ صنعت اشتغالزای کشور شناخته میشود، اما متاسفانه شرایط موجود اشتغالزایی در این حوزه را ۷۰ درصد کاهش داده و اوضاع روز به روز بدتر میشود.
مسئول خزانهداری اتحادیه چاپخانه داران استان اصفهان یادآور شد: انبارهای خزانه داری اتحادیه این روزها دچار کمبود شدید کاغذ است و این معضل آثار منفی خود را در ماههای آینده روی واحدهای صنفی نشان میدهد.
فراست گفت: با وجود جلسات متعدد با استانداری و دیگر دستگاههای دولتی برای تامین کاغذ مورد نیاز چاپخانه داران، تاکنون تسهیلات مالی اختصاص نیافته و افزایش پرداخت مالیات کار را برای ماندن افراد در این حوزه شغلی سخت کرده. ضمن اینکه تعطیلیها و محدودیتهای کرونایی بر این حوزه هم سایه افکنده است.
صنعت چاپی که جولانگاه دلالان شده است
رئیس اتحادیه چاپخانه داران استان اصفهان گفت: کمبود کاغذ مورد نیاز چاپخانه داران فرصتی شده تا دلالان به طمع سودجویی وارد این حوزه شوند به طوری که حضور دلالان نسبت به سالهای قبل ۵۰ درصد بیشتر شده است.
انصاری افزود: نیاز شاغلان صنعت چاپ به کاغذ برای جلوگیری از تعطیلی واحد صنفی خود بسیار زیاد است و همین باعث مراجعه افراد به دلالان برای خرید کاغذ قاچاقی شده که دلال ۴ برابر قیمت خرید به مصرف کننده میفروشد.
نقش تعیین کننده کاهش نرخ دلار در بهبود وضع صنعت چاپ
نایب رئیس اتحادیه چاپخانه داران استان اصفهان افزود: کاهش نرخ دلار را میتوان به عنوان عامل موثر در بهبود اوضاع صنعت چاپ دانست، چون کاهش قیمت دلار میتواند از احتکار مواد اولیه جلوگیری کند.
کیوانفر افزود: تزریق ارز نیمایی به بازار برای کنترل نوسانات قیمت بسیار مفید است به شرطی که در زمانی معین ادامه داشته باشد.
او گفت: با تزریق ۲۰۰ میلیون دلار به بازار ارز در چند ماه گذشته شاهد کاهش ۱۰ درصدی قیمت در بازار بودیم که همین اقدام دولت در ساماندهی خرید نیازهای چاپخانه داران تاثیر مطلوبی داشت.
آنطور که مسئولان صنعت چاپ استان اصفهان بیان میکنند اگر مشکلات این حوزه به سرعت کم نشود و اوضاع به همین شکل پیش برود تا پایان سال تمام واحدهای چاپخانه در شهر اصفهان تعطیل خواهند شد.
گزارش از عیسی صادقی
انتهای پیام/ی