به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان، شهرک صنعتی آراسنج در بستر حریم رودخانه احداث و ساخته شده است در حالی که متولیان امر به هیچ عنوان به این موضوع توجه نکرده و اجازه ساخت این شهرک را صادر کردهاند.
سیلاب سالهای ۹۷ و ۹۸ خسارات سنگینی را به این شهرک صنعتی وارد کرد به همین سبب مسئولان تلاش کردند با ساخت سیل بند راه سیلاب را به نقاط دیگر باز کنند تا این شهرک در امان باقی بماند.
هر چند این راهکار برای در امان ماندن شهرک صنعتی مؤثر بود، اما متأسفانه خطر بزرگی زمینها و روستاهای پایین دست را تهدید میکند، زیرا در سیلاب سال گذشته که بر اثر بارندگی زیاد به وجود آمده بود، روستاهای کله دره، فتحآباد و عشرتآباد به شدت آسیبدیده و باغات پسته بسیاری از کشاورزان نابود شد.
نابودی باغات پسته تنها بخشی از نگرانی کشاورزان به شمار میرفت چرا که بیشتر آنان از تضمین سلامت خود، خانواده و حتی احشام در اضطراب و دلهره بودند.
نزدیک به ۲ هزار نفر از مردم در روستاهای پایین دست شهرک صنعتی آراسنج زندگی میکنند و با نزدیک شدن به فصل زمستان و همچنین وجود هشدار قرمز هواشناسی بازهم نگرانی در بین این قشر زحمتکش موج میزند.
حسن اینانلوزاده یکی از کشاورزان روستای عشرتآباد شهرستان بویینزهرا در قزوین اظهار داشت: بارش باران در سال گذشته خسارتهای سنگینی را به مردم این روستا با جمعیتی نزدیک به ۳۰۰ نفر وارد آورده است.
او افزود: از سال گذشته تاکنون اقدام خاصی در زمینه پیشگیری از سیل و خسارت ناشی از آن انجام نگرفته و همین امر موجب ترس و واهمه مردم روستا شده است.
اینانلو زاده گفت: سال گذشته در اثر بروز سیل، جادههای مواصلاتی مزارع این روستاها کاملاً مسدود و در پی آن بسیاری از باغات پسته نابود شد این در حالی است که برای ثمر دادن هر درخت پسته نزدیک به ۲۰ سال زمان نیاز است.
این کشاورز روستایی عنوان کرد: سرمایه ما در برابر چشمانمان نابود شد در حالی که بارندگی در سال قبل و تبدیل شدن آن به سیلابی عظیم، جان خانواده ما را نیز تهدید میکرد.
اینانلوزاده با بیان اینکه متأسفانه مسئولان بدون برنامهریزی و مطالعه طرحی را اجرا کردند تا در صورت بروز سیل به شهرک صنعتی آراسنج که در مسیر رودخانه ساخته شده، آسیبی وارد نشود، اما این در حالی است که خطر سیل جان مردم سه روستا را تهدید میکند، تصریح کرد: از مسئولان میخواهیم شرایط را به حالت سابق بازگردانند، زیرا روستاییان نباید پاسخگوی تصمیمات غلط و بدون مطالعه آنها شوند.
محمد صلواتی نیا یکی از کشاورزان روستای کله دره نیز با بیان اینکه بر اساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت این روستا ۹۶۲ نفر بوده است گفت: سیلاب تهدیدی جدی برای روستاهای منطقه آراسنج است.
این کشاورز تصریح کرد: نزدیک به یک سال است که منتظر کمک مسئولان و اصلاح وضعیت نا به سامان روستاهای عشرتآباد، کله دره و فتحآباد هستیم، اما متأسفانه با اهمالکاری متولیان باز هم با هر بارش باران ترس تمام وجود ما را فرامیگیرد، زیرا اگر بارشها موجب به راه افتادن سیل شود قطعاً این روستاها از بین خواهند رفت.
او با بیان اینکه در سال گذشته مسئولان میلیونها تومان را خرج سیل بند کرده تا آسیبی به شهرک صنعتی آراسنج وارد نشود، اما در نهایت بیتدبیری، با زدن کانالی، سیلاب را به سمت روستاهای اطراف رودخانه هدایت کردند، عنوان کرد: هر چند آسیب جدی به شهرک صنعتی آراسنج وارد نشد، اما زمینها و احشام ما در سیل سال قبل خسارت بالایی را متحمل شد.
این کشاورز روستایی خاطرنشان کرد: از مسئولان میخواهیم به این وضع رسیدگی کنند، زیرا در صورت بروز بحران و به وجود آمدن سیلی دیگر، مردم زیادی کشته شده و خسارات سنگینی نیز به آنها وارد میشود این در حالی است که متأسفانه اقدام خاصی صورت نگرفته و مردم در این اوضاع ناب سامان شیوع کرونا نگران سیل احتمالی و از دست رفتن جان، مال و سرمایه خود هستند.
قدرت اله مهدی خانی مدیرکل مدیریت بحران استانداری قزوین با بیان اینکه اگر بارندگیها به اندازه سالهای ۹۹ و ۹۸ رخ دهد هیچ نگرانی نباید وجود داشته باشد چرا که همه چیز از قبل برنامهریزی شده اظهار داشت: با توجه به اعلام سازمان هواشناسی اطلاعرسانی کامل به دستگاهها مبنی بر کنترل وضعیت در صورت بروز بحران انجام شده است.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری قزوین اظهار داشت: رودخانهها به سبب خشکسالیهای پیدرپی لایروبی نشده بود، اما پس از سیل سال ۹۷ و بررسی تمام رودخانهها ۲۲۴ نقطه پرخطر در استان تشخیص و تمامی رودخانهها لایروبی شد.
او با اشاره به شهرک صنعتی آراسنج که در مسیر رودخانه قرار گرفته افزود: متأسفانه یک جا نمایی غلط در گذشته موجب مشکلات بزرگی شده است.
مهدی خانی تصریح کرد: بر اثر بارندگیهایی که در سال ۹۷ اتفاق افتاد بالغ بر هزار میلیارد ریال خسارت به این شهرک صنعتی وارد شد و به همین سبب تلاش کردیم تا از این شهرک محافظت کنیم.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری قزوین گفت: با مطالعاتی که شرکت آب منطقهای انجام داده یک مسیر انحرافی را بر روی رودخانه آراسنج ایجاد کردیم که سیلاب احتمالی به سمت زمینهایی که منابع طبیعی در اختیار شرکت آب منطقهای قرار داده سرازیر شود.
او افزود: در هفتههای آتی حوضچههای مصنوعی ایجاد میکنیم تا مسیر سیلاب از شهرک صنعتی آراسنج منحرف شده و به سمت این حوضچههای مصنوعی برود در حالیکه این اقدام موجب تضمین امنیت روستاییان منطقه نیز خواهد شد.
مهدی خانی گفت: این امر موجب تغذیه سفرههای زیرزمینی شده و از سیل نیز جلوگیری میکند این در حالی است که طرح تا حدی پیشرفت فیزیکی داشته و تا هفتههای آتی نیز به اتمام میرسد.
هر چند همه خبرگزاری ها از سال گذشته پیگیر امور این روستاها بوده اند و از مسئولان خواستار بودند تا در زمان طلایی تابستان که آب و هوا برای ساخت این پروژه مساعد است اقدام کنند، اما هر بار به دلایلی این امر به تعویق میافتاد و شیوع کرونا در این زمینه نیز بیتأثیر نبوده است حال در هفتههای آتی این پروژه تکمیل خواهد شد.
به گفته متولیان امر تمامی تمهیدات امنیتی دیده شده و در صورت بروز سیل هیچ خطری جان و مال روستاییان را تهدید نمیکند.
شهرک صنعتی آراسنج در ۶۰ کیلومتری شهر قزوین و در محدوده شهرستان بویینزهرا قرار دارد و سال ۹۷ بر اثر وقوع سیل در این شهرک صنعتی، هزار میلیارد ریال به واحدهای تولیدی و زیرساختهای این شهرک خسارت وارد شد.
منبع تسنیم
انتهای پیام/پ