به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از سنندج ،در مباحث شهری ورودیهای هر شهر نماد توسعه و زیبایی آن شهر به حساب می آیند؛ اما این روزها چیزی که در ورودی یا خروجی، خیابان و یا میادین شهر سنندج به عنوان مرکز استان کردستان به چشم میخورد حضور بیش از حد و آزادانه وانت بارهای میوه فروشی است که به غیر از مخدوش کردن و نازیبا جلوه دادن شهر، توسعه پایدار شهری را نیز تحت شعاع قرار داده اند.
پدیدهای که این روزها به نوعی سنت و شغل برای برخی صاحبان وانت بارهای میوه فروش شده و روز به روزهم به تعداد این خودروها در سطح شهر اضافه می شود.
یکی از دلایل بسیار مهم رشد قارچ گونه این شغل کاذب، استقبال خوب شهروندان از آنان است چرا که قیمت اجناس ارائه شده این افراد با بودجه و درآمد مردم همخوانی بیشتری دارد.
هرچند قیمت پایین فروش میوه توسط وانت بارها نسبت به مغازههای شهر باعث استقبال مردم شده و این باعث فعالیت ادامه دار وانت بارها شده است، اما ازدحام این میوه فروشان در بسیاری از خیابانهای اصلی و فرعی شهر سنندج منجر به ایجاد ترافیک در مسیرهای برون شهری و درون شهری شده و تردد خودروها را با مشکل مواجه کرده است موضوعی که شهروندان بارها خواستار ساماندهی آن شده اند.
برای بررسی هر چه بیشتر و دقیقتر این موضوع سری به محل تجمع برخی از این وانتبارها در سطح شهرسنندج زدیم و با برخی از فروشندگان وانتی و همچنین خریداران آنان به گفتگو پرداختیم.
یکی از کسبه بلوار ۲۸ دی سنندج میگوید: متاسفانه به دلیل عدم ساماندهی مناسب وانت بارهای میوه فروش شاهد ایجاد گرههای ترافیکی شدیدی در خیابانهای مختلف شهر توسط آنها حتی در ساعات پرتردد خودروها همچون ظهرها و ساعات پس از اذان مغرب هستیم.
رحیم صادقی میافزاید: متاسفانه برخی شهروندان نیز رعایت حال سایر مردم را نکرده و برای خرید از وانت باری که خود حاشیه زیادی از خیابان را گرفته به صورت دوبله پارک کرده و از داخل خودرو دستور خرید را به فروشنده میدهند و این امر باعث تشدید ترافیک میشود.
یک شهروند دیگرسنندجی نیز میگوید: ساماندهی وانت بارها به منظور فروش میوه، تره بار و دیگر اقلام غذایی، امری لازم و ضروری است چراکه چهره و منظر خیابانها و ورودیهای شهر سنندج را ناپسند و زشت جلوه میدهد پس نیاز است مسئولان ذیربط برای رفع این معضل و مشکل، فکر و چارهای بیندیشند.
احمدی میافزاید: کسب درآمد حلال کاری خوب و شایستهای است، اما باید توجه داشت که اگر وانت بارها سامان دهی نشوند و مکان مشخصی برای آنان تعیین نشود و یا آنان به قانون تمکین نکنندبا ایجاد سد معبر و ترافیک وحتی آلودگی صوتی موجب نارضایتی شهروندان میشوند .
همت رضایی که چند سالی است در میدان نبوت، یکی از مکانهای اصلی استقرار وانت بارهای میوه فروش شهرسنندج، به میوه فروشی پشت وانتبار مشغول است، میگوید: یکی از دلایل اصلی اینکه افرادی مثل بنده اقدام به فروش مستقیم میوه پشت خودرو در خیابانهای شهر میکنند، فقدان شغل مناسب است.
او در ادامه میافزاید: ما خودمان هم میدانیم که این طرز فروش برای مردم مشکل ایجاد میکند و باعث ایجاد ترافیک میشود، اما واقعا چارهای برای ما وجود ندارد و باید برای تامین معاش خانواده کاری انجام دهیم.
یکی دیگراز فروشندگان وانت بارمی گوید: هم اکنون تنها راه معیشت من فروش میوه با وانت است و تا زمانی که در شغل ثابتی احساس امنیت شغلی نکنم به شغل فعلی ام ادامه میدهم. در غیراینصورت چارهای جز کارگری درشهر ویا استان های دیگر ندارم.
گرچه هر از گاهی در خصوص ساماندهی وانت بارها تصمیماتی گرفته شده و به مراحله اجرا در میآید و برخوردهایی نیز به صورت مقطعی انجام میگیرد، اما هنوز اقدامی اساسی برای این منظورتوسط مسئولین زیربط انجام نشده است.
برای پیگیری این موضوع به سراغ رئیس سازمان ساماندهی مشاغل شهری و فرآوردههای کشاورزی شهرداری سنندج رفتیم تا کلید حل این مشکل را از او جویا شویم.
تورج سلطنت پوری رئیس سازمان ساماندهی مشاغل شهری و فرآوردههای کشاورزی شهرداری سنندج،در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از سنندج ،می گوید: برابر دستورالعمل ابلاغی معاونت محترم ریاست جمهوری درتاریخ اسفندماه سال ۹۸، باید به استناد قوانین موجود دستگاههای دخیل درساماندهی دستفروشان و بساط گستران وانتی هریک درچهارچوب وظایف خود اقدامات لازم را جهت انجام این امر معمول دارند.
او میافزاید:شهرداری سنندج به دلیل عدم تامین اراضی مناسب درحدود شهری که باید براساس دستورالعمل یاد شده ازسوی راه و شهرسازی تامین شود تنها دردونقطه اقدام به آماده سازی بستر جهت اجرای بازار وانتیهای بساط گستر نموده است.
سلطنت پوری در ادامه با بیان اینکه در بازدید اعضای شورای ترافیک استان نیز مجوزهای لازم جهت اجرای این طرح صادرشده است، میگوید: این دونقطه درپیاده رو بلوار ارشاد و بلوار حمدی بهاران درحال آماده سازی است و بصورت مسمتربررسی وضعیت افراد مشغول دراین فعالیت اقتصادی غیر رسمی توسط شهرداری انجام شده است.
رئیس سازمان ساماندهی مشاغل شهری شهرداری سنندج اجرای طرح انضباط شهری را نیازمند همکاری و مساعدت دستگاههای پشتیبان و همراه در این طرح همچون دستگاه قضا و نیروی انتظامی دانست وافزود:باتوجه به وسعت حضور افراد در اینگونه فعالیتهای اقتصادی غیررسمی، شهرداری درفاز اول بصورت اجرای بازارهای دستفروشی و درفاز بعدی بصورت رفع سد معبر با همکاری پلیس راهور به استناد قوانین موجود اقدام میکند.
سلطنت پوری میگوید:امروز با توجه به شرایط اقتصادی حاکم، شهرداری سنندج با عرضه کنندگان میوه، تره بار و دیگر اقلام در پشت وانت بارها، برخورد سخت قانونی نمیکند و فقط از این افراد انتظار دارد در فضاهای در نظر گرفته شده، استقرار پیدا کنند و در کنار کسب درآمد، مشکلات شهری را افزون نکنند.
رئیس سازمان ساماندهی مشاغل شهری شهرداری سنندج تاکید کرد: باید با درایت و رصد مستمر بخش اقتصاد غیررسمی، با اجرای بازارهای پرتابل و موقت اقدام به ساماندهی و آشنا کردن این قشر با ساز و کار بازار و اقتصاد رسمی کرد.
او با اشاره به اینکه فروشندگان میوه، تره بار و دیگر اقلام غذایی و غیرغذایی، باید با شهرداری و ماموران راهنمایی و رانندگی همکاری بهتر و بیشتری داشته باشند و به حق و حقوق دیگر شهروندان پایبند باشند و برخورد با بی نظمیها را حق مسئولان و دستگاههای ذیربط ازجمله شهرداری و پلیس راهور بدانند.
رییس پلیس راهنمایی و رانندگی استان کردستان در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از سنندج ، گفت: متاسفانه برخی رانندگان اقدام به فروش میوه، تره بار و دیگر محصولات غذایی در کنار خیابانها کرده و با پارک عمودی یا مورب خودروها، موجب سد معبر و تضییع حقوق شهروندان میشوند.
سرهنگ برزو مرادی با بیان اینکه ساماندهی، جمع آوری و رفع سد معبرتوسط رانندگان وانت بارهای میوه فروش از وظایف شهرداری است ،افزود: تاکنون مکان مشخصی به منظور ساماندهی این رانندگان از سوی دست اندرکاران و مسئولان ذیربط بخصوص شهرداری تعیین نشده است که متاسفانه برخی از این فروشندگان، با بیتوجهی در امر تردد دیگر وسایط نقلیه و حتی عابران پیاده خلل ایجاد میکنند.
او گفت:عوامل پلیس راهورسنندج نیز به منظور کنترل اوضاع و پیشگیری از وقوع تصادفات احتمالی و بروز حادثه برای عابران پیاده، چارهای جز تذکر و اعمال قانون ندارند و از رانندگان میوه فروش و محصولات غذایی درخواست می شود از قانون تمکین کنند.
واما...
نگاهی اجمالی به این معضل نشان میدهد که عرضه میوه و ترهبار از سوی وانت بارها در شهر سنندج یک پدیده اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی است که برای مقابله با آن باید همه جنبههای امر را مد نظر قرار داد چراکه از یک سو بهبود وضعیت اشتغال میتواند این پدیده را تضعیف کند و از سوی دیگر ارتقای فرهنگ شهروندی میتواند باعث بهبود وضع موجود گردد. اما بدون شک این امر بدون هماهنگی و همکاری دستگاههای ذیربط میسر نخواهد شد.
انتهای پیام/م
گزارش از فاطمه محمدی
میدان نبوت دوازده فروردین وپادگان هم باید جمع اوری شدند