به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، اگر شغل تان ایجاب میکند که زمان طولانی، پای سیستم رایانه بمانید یا در انجام کارهای روزانه استفاده زیادی از دستانتان میکنید، احتمال اینکه با درد مچ دست مواجه شوید، زیاد است.
اما آیا تا بهحال در چهار انگشت اول خود حس گزگز و مور مور را تجربه کرده اید؟ این حس در نتیجه فشردگی عصب میانی در ناحیه دالان مچ دست (تونل کارپال) ایجاد میشود.
در این بیماری حس درد، گز گز و مور مور، از مچ شما شروع و تا نوک انگشتان کشیده میشود و به دلیل تحت فشار قرار گرفتن عصبی در محل باریکی در مچ شما، اتفاق میافتد. ادامه مطلب را در این زمینه مطالعه کنید:
تونل کارپال کجاست؟
تونل کارپال یک ساختار محکم استخوانی، فیبری است که از استخوانهای مچ و لیگامان (رباط) عرضی ساخته شده است. این ساختار همانطور که از اسمش پیداست تونلی است که اجزایی از درون آن عبور و حس انگشت شست، انگشت اشاره، وسط و بخشی از انگشت حلقه را ایجاد میکند.
علایم این سندروم چیست؟
مشکل در به حرکت درآوردن طبیعی دست، احساس ضربان و تورم، ضعف در عضلات، لرزش دست و درد بالا رونده در ساعد و شانه، از عوامل این بیماری هستند که در اوایل بیماری فقط هنگام خواب و استراحت ایجاد میشود.
مکانیسم این سندروم چگونه است؟
سندروم کارپال، سندرومی به نسبت شایع است، طبق آمار بهدست آمده میزان بروز این بیماری در زنان بیشتر از مردان است.
بیشتر افراد درگیر میانگین سنی ۵۴ سال را دارند. سندروم تونل کارپال در اثر فشرده شدن عصب مدین در مچ بهوجود میآید که این ممکن است به دلایل مختلفی رخ دهد.
برای نمونه، این فشره شدن ممکن است در اثر ضربه باشد مثلا در اثر شکستگی انتهای ساعد یا در اثر خم و راست کردن تکراری و طولانی مدت مچ دست و انگشتان اتفاق بیفتد همچنین از عوامل زمینهساز این سندروم میتوان به دیابت، برخی بیماریهای متابولیک، کمکاری تیروئید و بارداری اشاره کرد.
افرادی که شغلشان (آشپز، قصاب، ورزشکاران و...) ایجاب میکند حرکات تکراری را با دست یا قسمت تحتانی آرنج (که نیاز به خم شدن یا کشیده شدن بیش از حد دست و مچ دارد) انجام دهند، بیشتر در معرض این سندروم هستند. ورم یا التهاب در محل مچ دست باعث فشردگی این عصب میشود. این فشردگی که میتواند در هر دو دست اتفاق بیفتد منجر به حس گز گز، ضعف و بی حسی در سمت انگشت شست میشود.
بیشتر بخوانید
پیشگیری از ابتلا به این سندروم
کشیدن و حرکت دادن دست و مچ، نگه نداشتن طولانی مدت اجسام بهوسیله دستها، استفاده از تجهیزات بهتر و وسایل بزرگتر، تمرین قرار گرفتن در وضعیتهای بدنی مناسب و استفاده از منابع غذایی مکمل و ضد التهاب در پیشگیری از ابتلا به این سندروم موثر است.
تشخیص و درمان
امروزه تشخیص این بیماری با گرفتن یک نوارعصب و عضله و انجام چند معاینه ساده امکان پذیر است و اگر در مراحل اولیه درگیری عصب میانی دست باشید، تنها با بستن مچبند و استفاده از فیزیوتراپی یا لیزر و گاهی با ترزیق موضعی مشکل شما حل خواهد شد. در صورت تمایل بیمار، جراحی هر دو دست همزمان قابل انجام است و هیچ منعی ندارد.
روش تست تینل
در این مانور ضربات ملایم روی عصب مدین بر سطح مچ زده میشود. اگر با این مانور علایم درد تیر کشنده و سوزشی ایجاد شد یعنی تست مثبت است.
تست فالن: بیمار ساعدش را به طور افقی در هوا نگه میدارد یا از پشت دو دست را به هم میچسباند به گونهای که مچ دست در خم شدن کامل قرار گیرد، این وضعیت را ۶۰ ثانیه نگه میدارد اگر کرخیخواب رفتن انگشتان ایجاد شد تست مثبت است. تشخیص قطعی با انجام مطالعات و معاینات بالینی انجام میشود، ولی تست الکترومیو گرافی (EMG) و مطالعه هدایت عصبی (NCS) اندامهای فوقانی میتواند کمک کننده باشد که در این بیماران تأخیر هدایتی حسی و حرکتی اعصاب مدین را در ناحیه مچ دست داریم.
مراقبتهای بعد از عمل جراحی
پرهیز از انجام کار سنگین با دست تا دو ماه.
محل جراحی را سرد کند تا از افزایش تورم جلوگیری کند.
انگشتان دست را چند بار در روز و هر بار ۱۰ دفعه جمع و باز کند.
آرنج و شانه خود را مرتب حرکت دهد.
برخی بیماران ممکن است از فیزیوتراپی نتیجه نگیرند، در هر صورت فیزیوتراپی پس از این عمل اجباری نیست.
منبع: روزنامه خراسان
انتهای پیام/