به گزارش خبرنگار مجلس گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، حدود یک هفته از تقدیم لایحه بودجه ۱۴۰۰ به مجلس میگذرد، با وجود تعطیلی صحن و کمیسیونهای تخصصی مجلس زمزمههایی از مخالفت نمایندگان با کلیات بودجه سال آینده به گوش میرسد، کمااینکه این اتقاق در مجلس دهم و سال گذشته نیز اتفاق افتاده است و نمایندگان وقت لایحه بودجه سالهای پیش را برای بررسی بیشتر راهی سازمان برنامه و بودجه کردهاند.
بسیاری از نمایندگان مجلس معتقدند که لایحه بودجه ۱۴۰۰ بوی نفت میدهد و از طرفی بر اساس واقعیتهای کشور نوشته نشده است، هرچند که دولتیها مخالف این اظهارات بوده و بر این باورند که بودجه سال آینده بر اساس واقعیات و نیازهای مردم کشور تدوین و پایه ریزی شده است.
سید احسان خاندوزی نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار مجلس گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به ارائه لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ گفت: پیام داخلی و خارجی لایحه بودجه ۱۴۰۰ در شرایط فعلی موجب قویتر شدن اقتصاد ایران نمیشود، بلکه احتمالاً در اقتصاد داخل کشور پیامدهای تورمی خواهد داشت.
وی افزود: این لایحه پیامد تداوم وابستگیهای راهبردی بودجه، دولت و اقتصاد را به همان عناوین سنتی را به دنبال دارد که اقتصاد ایران را اسیر خود کرده است؛ به علاوه اقتصاد را در مقابل هر فرآیندی که درآمد نفتی دولت را کاهش دهد، آسیب پذیر خواهد کرد.
خاندوزی بیان کرد: بر اساس ویژگیهای یاد شده کلیات لایحه بودجه ایرادهای اساسی دارد و پیشنهاد رد کلیات آن را میدهیم. در نتیجه مجلس شورای اسلامی در قالب بندهای مشخصی، انتظارهای تحول ساختار بودجه را با گذشت حدود دو سال از فرمایش مقام معظم رهبری درباره اصلاح ساختار بودجه باید به صورت رسمی به دولت مهلت دهد که دولت بر مبنای آن، انتظارهای تحول ساختار بودجه را با یک لایحه مشخص به مجلس ابلاغ کند تا در کوتاهترین زمان ممکن به پارلمان بیاید.
همچنین حسینعلی حاجی دلیگانی عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار مجلس گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره اینکه امکان رد کلیات لایحه بودجه ۱۴۰۰ توسط مجلس وجود دارد یا خیر اظهار کرد: ما هنوز به بررسی دقیق لایحه بودجه نپرداختهایم و قطعا مجلس فی البداهه دست به چنین اقدامی نخواهد زد.
وی افزود: نمایندگان ۱۰ روز زمان دارند تا به مطالعه بودجه ۱۴۰۰ پرداخته و پیشنهادات خود را آماده کنند، کمیسیونها نیز ظرف ۱۵ روز بررسیهای خود را انجام خواهند داد.اگر کلیات بودجه در کمیسیون تلفیق پذیرفته نشود در صحن نیز رد خواهد شد.
این عضو هیئت رئیسه مجلس ادامه داد: به نظر میرسد که اشکالاتی اساسی در لایحه بودجه ۱۴۰۰ وجود دارد که از جمله آن میتوان به پیش فروش نفت اشاره کرد و قطعا مجلس چنین مسئلهای را نخواهد پذیرفت؛ همچنین برخی موارد بودجه خلاف سیاستهای کلان اقتصادی و بودجه نویسی بوده و با اصول و اهداف برنامه ششم مغایرت دارد.
در جایی که به نظر میرسد رد کلیات لایحه بودجه به معنای تقابل و اختلاف دولت و مجلس تلقی میشود هادی سبحانیان کارشناس مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی معتقد است که رد کلیات به معنای تقابل مجلس و دولت نیست، متاسفانه برخی این موضوع را یک امر سیاسی قلمداد میکنند در حالی که در بسیاری از کشورها حتی برخی کشورهای همسایه ما به راحتی کلیات بودجه را رد میکنند و دولت مکلف به اصلاح بودجه میشود.
این کارشناس اقتصادی در ادامه افزود: رد کلیات به معنای تقابل قوا در جمهوری اسلامی نیست بلکه یک ظرفیت قانونی است که مجلس در اختیار دارد تا اگر بودجه ای که متناسب با شرایط کشور نباشد، کلیات آن را تایید نکند و این لایحه به دولت برود و با انجام اصلاحات ساختاری به مجلس تقدیم شود.
سبحانیان با اشاره ادامه روند تصویب لایحه بوجه در صورت رد کلیات آن در مجلس گفت: در این صورت دولت میتواند در فرصت محدودی که در اختیار دارد بندهایی را برای انجام اصلاحات در نظر بگیرد و این موضوع نیز باید ذکر شود که انجام اصلاحات زمان زیادی نمیبرد چرا که پیشنهادات اصلاحی در حال حاضر آماده است و روی میز مسئولان دولتی قرار دارد.
احمد راستینه عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار مجلس گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به بررسی کلیات لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ در مجلس اظهار کرد: آنچه در قالب لایحه بودجه به مجلس ارائه شده، نشان میدهد که منابع و مصارف کشور بر اساس واقعیت درج نشده است.
وی افزود: متاسفانه منابعی که در بودجه سال ۱۴۰۰ دیده شده بیشتر بر پایه نفت بوده که این امر با واقعیتهای موجود مطابقت ندارد. از طرفی رشد ۴۳ درصدی در مصارف و هزینههای جاری کشور وجود دارد که این امر نشان میدهد که لایحه بودجه ۱۴۰۰ با واقعیت سنخیتی ندارد.
عضو کمیسیون فرهنگی گفت: کلیات لایحه بودجه سال آینده دارای مشکلات بسیار جدی است و اگر دولت ارادهای برای اصلاح آن نداشته باشد طبیعتاً این کلیات شانس رای آوری در صحن را نخواهد داشت.
حالا باید منتظر ماند و دید که نمایندگان مجلس پس از بررسی لایحه بودجه در کمیسونهای تخصصی و آمدن بودجه به صحن علنی چه تصمیمی درباره سرنوشت دخل و خرج کشور خواهند گرفت، آیا بهارستان نشینان لایحه بودجه را به دولت پس خواهند فرستاد یا در نهایت با وجود انتقادات فراوان این لایحه تصویب خواهد شد این سوالی است که پاسخ آن چندی دیگر مشخص خواهد شد.
گزارش از: طیبه السادات میرحسینی
انتهای پیام/
امیدوارم مجلس قاطع عمل کند تا فردا نگویند اگر مجلس این نمیکرد یا آن نمیکرد اوضاع خوب میشد
تا خودش بلندشه بياد
یعنی چی که به بازنشستگان تامین اجتماعی همسازن سازی تعلق نگرفته تا حالا
بیچاره شدیم از این زندگی. از نداری دستمون درازه سمت این و اون
آخه اینهم شد وضع زندگی
خیلی راحت از دفاعیات رئیس جمهور تا نوبخت دقیقا نشان می دهد آنها می خواهند مصوبات اخیر مجلس در حوزه پرداخت به عموم مردم را که روحانی از اعلام آن استنکاف نموده است با این شیوه که چندین بار در رسانه ها ذکر کردند که بودجه آینده برای کمک به درآمد مردم است و ما قرار است کلی افزایش یارانه داشته باشیم و دلار 11500 تومانی و تک نرخی شدن ارز نشان دهند یعنی به ملت سربسته و در عیان بگویند این مجلس تازه کار است و کاری بلد نیست! یعنی دولت دقیقا به دلیل اهداف سیاسی بودجه را اینگونه ایجاد کرده است.
طبق پیشنهاد بنده در فارس من خبرگزاری فارس بهتره بودجه با هوش مصنوعی تست و ایجاد گردد. اینجوری دولت قادر نخواهد بود بر اساس غیر واقعیات یا سیاسی بازی کشور را باتلاق تورم و گرانی و ارز و موارد دیگر کند
سال 96 دولتی وعده داد اگر بیاییم دلار 5000 تومان نمی شود ولی دلار 30 هزار تومانی را تجربه کردیم و الان بودجه را با دلار 11500 تومانی بسته که اصلا خودشان هم می دانند می خواهند همان داستان ارز 4200 رو دوباره برای عده ای خیانتکار بر علیه منافع ملی عملیاتی کنند.
مجلس به طور قاطع می تواند این بودجه را رد کند.
اصلا مجلس بر اساس بودجه سال 98 پیش برود .بگذارید ببیینم دولت قادر است کشور را اداره کند یا خیر. مگر آقای روحانی نمی گفت اگر من بخواهم فردا دلار 3000 تومان می شود خب بخواهد
تناسب بين دخل و خرج درست بشه.
کشوری که نزدیک به یک قرن با فروش نفت ارتزاق کرده و امورش اداره شد حالا میخواد کاملا آنی و یهویی بدون نفت اداره بشه !!!!!
فکر نمیکنید یهو اوردوز میکنید با این بودجه های عجیب و غریب جاری و شرکتهای دولتی خصولتی و از همه مهمتر هزینه های هنگفت مجلس ؟
کِی میزنن حساب
چرا درست نمیگین