به گزارش
گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از
مشهد، ملیحه متوسلیان متخصص طب سنتی و عضو هیأت علمی دانشکده طب ایرانی و مکمل دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: در متون طب ایرانی برای هر فصل توصیههای تغذیهای متناسب با تغییرات آب و هوا داده شده است و با توجه به سردشدن هوا این توصیهها در دو بخش توصیههای مرتبط با
الگوی صحیح غذاخوردن و توصیههای مربوط به موادغذایی تفکیک شده است.
او افزود: آغاز کردن غذا با نام خدا و پایان آن با حمد بر پروردگار، اهمیت دادن به صرف وعده صبحانه، شستن دستها قبل و بعد از هر غذا، خوب جویدن غذا، پرهیز از درهم خوری و ترکیب غذاهای مختلف در یک وعده، پرهیز از نوشیدن مایعات خصوصاً نوشابههای گازدار همراه غذا، نشسته غذا خوردن، توجه و تمرکز بر غذا و نه تلویزیون و موبایل، نخوابیدن سریع بعد از غذا (خصوصاً در روزهای کوتاه زمستان که فاصله ظهر تا غروب آفتاب خیلی کم است)، رعایت فاصله زمانی بین شام تا خواب و عدم استفاده از
غذاهای چرب و سنگین در وعده غذایی شام همواره قابل توصیه هستند.
بیشتر بخوانید
متخصص طب سنتی و عضو هیأت علمی دانشکده طب ایرانی و مکمل دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه مصرف موادغذایی سالم، مفید و مقوی همواره مورد تأکید بوده و هست، ادامه داد: انتخاب نان مناسب و سازگار با دستگاه گوارش، استفاده از سبزی خوردن و زیتون همراه غذا و پرهیز از شوریها و ترشیهای سرکهدار، مصرف سبزیها و میوههای فصلی مانند انار، به، کدو حلوایی، ترب، شلغم و زردک و غذاهایی مانند خورشتهای به آلو، سیب آلو و کدو حلوایی و همچنین دسر و تهچین، هویج پلو، حلوای هویج، مربای شلغم، مربای به، رب انار و رب به از مواردی هستند که استفاده از آنها توصیه شده است.
متوسلیان بیان کرد: نان سنگک بیشتر برای معدههای دارای سردی و رطوبت توصیه میشود؛ همچنین نانهای حجیم که درصد جوش شیرین بالاتری دارند برای مبتلایان به علائم گوارشی توصیه نمیشوند.
او تصریح کرد: همچنین با آغاز سرد شدن هوا از عناب، زرشک، بادام و مغزیجات دیگر نیز بهرهمند میشویم، ضمن اینکه شیره انگور، شیره توت و مویز میتوانند به عنوان شیرینکننده همراه چای کمرنگ و سایر نوشیدنیها مصرف شوند.
متخصص طب سنتی و عضو هیأت علمی دانشکده طب ایرانی و مکمل دانشگاه علوم پزشکی مشهد با ذکر این نکته که در کنار مصرف غذاهای سالم، مفید و مقوی باید به پرهیزهای غذایی هم توجه شود، تأکید کرد: مواردی همچون پرخوری (حتی غذای سبک)، درهمخوری (حتی غذای سودمند)، سنگین خوری (حتی به مقدار معمول) و مصرف غذاهای خمیری و سرخ شده و چرب مانند نانهای خمیری، کته، ماکارونی چرب، الویه با گوشتهای صنعتی، سوسیس، حلیم و آش گوشت غلیظ، پنیر پیتزا و فستفودها باید بهشدت پرهیز شود.
متوسلیان در رابطه با مصرف مقدار زیاد و یا مکرر غذاهای خاص در برخی از گروهها، اظهار کرد: به افراد دارای ضعف گوارش (نفخ، ترش و غیره) مصرف شیر، ماست، دوغ، خامه، شیرینیهای چسبنده و چرب، مرغ ماشینی و سفیده تخممرغ و غذاهای نفاخ مثل حبوبات و به افراد مستعد خشکی پوست، بیخوابی و شقاق مقعد، مصرف قهوه، نسکافه و شکلات تلخ بهویژه در ساعات عصر و شب، ادویه جات گرم و خشک و تندوتیز مانند فلفل قرمز، خردل و سسهای تند، ترش مزهها مانند سرکه و آبغوره و انواع ترشیهای خانگی، شورمزه ها مانند خیارشور، پنیر شور و نمک زیاد در غذا و گوشت گاو، سوسیس و کالباس و غذاهای سرخ کرده توصیه نمیشود.
او افزود: نکته قابل توجه این است که در طب ایرانی انتخاب خوراکیها باید متناسب با مزاج فرد و دستگاه گوارش صورت گیرد؛ به عنوان مثال کسانی که زمینه سردی مزاج و ضعف هاضمه را دارند در فصل سرد سال لازم است از مصرف خوراکیهایی مانند ماست، شیر، هندوانه، خیار و گوجهفرنگی اجتناب کنند؛ در صورت ضرورت استفاده از موارد فوقالذکر، توصیه میشود همراه با مصلحات مصرف شود و بهطور مثال شیر همراه با شکر و عسل مصرف شود.
انتهای پیام// م.ب