به گزارش خبرنگار دفاعی امنیتی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، دفاع مقدس عرصهای بود که اقشار مختلف مردم از جمله جوانان در آن حضور داشتند و توانمندیهای خود را در این عرصه بروز دادند. اگر در این دوران نیروهای مردمی و جوانان با نیروهای مسلح کشورمان متحد نمیشدند و همچون ید واحده در مقابل دشمن ایستادگی نمیکردند، امروز شاید در وضعیت دیگری بودیم.
یکی از مهمترین قسمتهای هر نبرد، ساماندهی نیروهای حاضر در میدانهاست و این ساماندهی معمولا در قالب گردان ها، تیپها و لشکرها انجام میشود. نیروهای پیاده و مکانیزه نیز همواره نقش مهمی در همه نبردها به ویژه نیردهای دفاع مقدس داشته و دارند، همین باعث میشد تا هنگامی که نیروهای ما در میدانهای مختلف جنگ تحمیلی ساماندهی شدند بتوانند تا به نحو بهتری با دشمن بعثی مبارزه کنند.
برخی از لشکرهای حاضر در دفاع مقدس نقش مهم و موثری در جنگ تحمیلی داشتند که در ادامه با ۱۰ لشکر موثر ایران در دفاع مقدس آشنا میشویم.
۴ فرمانده، ۶ قائم مقام، ۲ رئیس ستاد، ۱۰ فرمانده تیپ و بیش از ۱۵۰ فرمانده و معاون گردان. هیچ یگانی را پیدا نمیکنید که این اندازه از فرماندهانش شهید شده باشند، اما در لشکر ۲۷ این موارد عجیب نبود چراکه فرماندهانش همان قدر شهید میشدند که نیروهای عادی. رزمندگانی که زیر پرچم فرماندهی حاج احمد متوسلیان و شهید همت میجنگیدند با هیچ چیزی جز شهادت یا پیروزی راضی نمیشدند.
برای همین هم بیشترین شهدا و بیشترین پیروزیهای جنگ مربوط به لشکر ٢٧ محمد رسول الله (ص) است.
روایتهایی وجود داشت که وقتی لشکر ۹۲ رزمایش برگزار میکرد ارتش کشورهای همسایه آمادهباش اعلام میکردند، چون این لشکر به تنهایی یک تهدید بزرگ برای آنها محسوب میشد. وقتی جنگ به پایان رسید، بخش بزرگی از آن توان نظامی فدای امنیت و آرامش کشور شده بود.
لشکر ۹۲ با تمام وجود جنگید، تلفات داد و از تمام خاک خوزستان دفاع کرد. بسیاری نمیدانند متوقف کردن دشمن و سپس عقب راندن آن از خاک خوزستان بدون حماسه سازیهای لشکر ۹۲ ممکن نبود.
خرمشهر اشغال و آبادان محاصره شده بود؛ پیروزیهای کوچک ایران در در جنگ پایدار نبود و خیلی زود از دست میرفتند. در این شرایط شکست حصر آبادان باعث شد تا ورق به نفع ایران برگردد. لشکر ٧٧ ثامن الائمه (ع) خودباوری و ابتکار را به نیروهای ایرانی برگرداند تا سرنوشت جنگ تغییر کند، حالا ما دست بالا را داشتیم و این پیروزی سرنوشت ساز نقطه عطف تاریخ جنگ به حساب میآمد که لشکر ٧٧ ثامن الائمه (ع) نقش بسیاری در این پیروزی داشت.
نیروهای تشکیل دهنده لشکر ۱۴ امام حسین(ع) خیلی پیش تر از شروع جنگ کنار هم جمع شده بودند و وقتی جنگ شروع شد آنقدر آماده بودند که اولین عملیات مستقل سپاه را به صورت کاملا موفقیت آمیز انجام دادند. لشکر ۱۴ امام حسین (ع) در بیشتر عملیاتهای جنگ حضور داشت و بیشترین پیروزیها را نصیب کشور کرد. حتی تصورش هم دشوار است که کربلای ۵ و والفجر ۸ بدون وجود لشکر امام حسین (ع) با این میزان از فداکاری چه سرنوشتی پیدا میکرد.
مشخص بود که لشکر ٩٢ زرهی خوزستان به تنهایی نمیتواند جلوی تانکهای عراقی را بگیرد، این بود که فرماندهان نظامی تصمیم گرفتند تا لشکر ۱۶ زرهی قزوین را به خوزستان بفرستند. نیروهای این لشکر توانستند تا عملیاتهای نصر، ثامنالائمه، طریقالقدس و فتح المبین، بیت المقدس، رمضان، محرم و بیش از ٢٠٠ عملیات کوچک و بزرگ را انجام دهند.
این لشکر بیش از ٣ هزار نفر از نیروها و بخش عمدهای از توان تجهیزاتی خود را از دست داد، اما طوری مقاومت کرد که به یکی از بدترین کابوسهای دشمن بعثی تبدیل شد.
بسیاری از ما لشکر ۲۱ عاشورای سپاه را با عملیات بدر به یاد میآوریم. آن هم با شهادت تراژیک شهید مهدی باکری در میان نیزارهای جنوب. اما لشکر ۲۱ عاشورا هزار و هزاران خاطره ماندگار برای مردم ایران به جای گذاشته است از حضور در عملیات طریق القدس تا پدافند در آخرین روزهای جنگ. لشکر ۲۱ عاشورا همیشه در حساسترین جناح عملیات به کار گرفته میشد، چون فرماندهان میدانستند که آذربایجانیها اهل عقب نشینی نیستند و علت پیروزی بسیاری از عملیاتها نیز همین بود.
هنگامی که جنگ آغاز شد جبهه میانی مدافعی نداشت جز لشکر ۸۱ زرهی کرمانشاه. دفاع جانانه نیروهای این لشکر در کنار مقاومت بی نظیر مردم باعث شد تا دشمن نتواند به پیشروی خود ادامه دهد. لشکر ۸۱ دهها عملیات کوچک و بزرگ انجام داد تا بتواند کرمانشاه را حفظ کند.
ارتش بعث هیچ وقت نتوانست لشکر ۸۱ زرهی را در هم بشکند و صدام آرزوی فتح کرمانشاه را به گور برد.
هر منطقه یا استان در سازمان رزم سپاه میتوانست یک تیپ یا لشکر داشته باشد، فقط یک شهرستان بود که به تنهایی برای خود یک لشکر داشت و آن هم نجف آباد بود. علت اصلی آن همت فرمانده آن یعنی سردار سرلشکر پاسدار شهید احمد کاظمی بود. این لشکر یکی از منظم ترین، مجهزترین و قدرتمندترین یگانهای سپاه بود چراکه احمد کاظمی نیرویی ساخته بود که نمیشد از آن چشم پوشی کرد.
لشکر ۸ نجف اشرف به قدری اهمیت داشت که در طرح همه عملیاتهای بزرگ جایگاه ویژهای داشت.
والفجر ۲، ظفر ۳، قادر، کربلای ۷، نصر ۹، مرصاد و تمرچین؛ تاریخ لشکر ۶۴ ارومیه پر از عملیاتهای کوچک و بزرگی است که برای عقب راندن دشمن از خاک کشورمان طراحی و اجرا شدند. در تمام سالهای دفاع مقدس ارتش بعث نتوانست جبهه موثری در شمالغرب داشته باشد که یکی از مهمترین دلایل آن دفاع جانانه لشکر ۶۴ ارومیه بود. یعنی سربازانی که در سختترین شرایط آب و هوایی تحسین برانگیزترین فداکاریها را انجام میدادند.
نیرویی که رزمندگان کرمان، سیستان و بلوچستان و هرمزگان با همت سردار شهید سپهبد حاج قاسم سلیمانی فرمانده جوان خود تشکیل داده بودند در مدت بسیار کوتاهی به یکی از مهمترین لشکرهای دفاع مقدس تبدیل شد که در بسیاری از روزهای جنگ تحمیلی درخشید؛ از بیت المقدس تا مرصاد.
لشکر ۴۱ در ۲۵ عملیات نقش عمدهای ایفا کرد که رزمندگان پیشکسوت این لشکر خاطرات تکان دهندهای از برخی صحنههای سخت جنگ دارند؛ مثلا از هنگامه آتش و خون در عملیات کربلای ۴.
گزارش از: حمیدرضا قربانی
انتهای پیام/
درود بر همه بسیجیان و جان برکفان
لشکر ۳۲ النصار الحسین و گردان ۱۵۳ تویسرکان فراموش نشود
شهید حاج محسن عینعلی شهید مهدی ملکی
درود بر همه بسیجیان و جان برکفان
لشکر ۳۲ النصار الحسین و گردان ۱۵۳ تویسرکان فراموش نشود
شهید حاج محسن عینعلی شهید مهدی ملکی
صدام در تمام جنگ نتوانست خوزستان را بگیرد ولی منافقن نزدیک بود کرمانشاه را بگیرند و برای همیشه کرمانشاه جدا میشد
همچنین لشکر ۳۲ در عملیاتهایی همچون نبرد اول فاو و کربلای ۵-۴........حضور داشته و نقش آفرینی نموده یادتان نرود فرمانده لشکر که بود؟حاج حسین همدانی
چون بودم وجنگ ایرانیان را دیده ام
کجایید ای سبک روحانان عاشق. پرنده تر ز مرغان هوایی
یاد و خاطره همه رزمندگان میهن گرامی باد از هر لشکر و هر جای ایران بزرگ براستی که مردان بزرگی بودند
خداوند درجات همه شهداي طيبه و مدافعان اين آب و خاك را كه متعاليست متعالي تر كند.
اطلاعات جالبيست.
براي نسلي كه دوران دفاع مقدس را درك نكرده است (بويژه جوانان و نوجوانان) اين قبيل واقعيتها بايد با ظرافت و در قالب اثرهاي هنري (فيلم سينمايي، كارتون، ... ) تبيين و ارائه مي شد و شود. ين رسالت سنگين هنرمندان است كه اين واقعيت هاي فداكاري مردم اين سرزمين را به تصوير بكشند. متاسفانه در اين حوزهكار ارزشمند خيلي كم است.
زین بزرگی سخن نگوییم.
اندازه1لشگر جایگزین شدن!!!تفاوت اونا با اینا،
اونا شهید میشدن و تعدادشان کم میشد،ولی هر روز به تعداد اینا
داره اضافه میشه
اندازه1لشگر جایگزین شدن!!!تفاوت اونا با اینا،
اونا شهید میشدن و تعدادشان کم میشد،ولی هر روز به تعداد اینا
داره اضافه میشه
فتح فاو (والفجر 8)
البته این یکی از تاثیرات لشکر انصار هست
بصورت شبانه روز وبدون وقفه جانانه فعالیت داشتند وشهدای زیادی تقدیم انقلاب اسلامی نمودن که به فرموده فرمانده کل قوا سنگرسازان بی سنگر لقب گرفتند که باید عرض کنم حاشیه نشین و فراموش شده میباشند
بنا به گفته رهبر عزیزمان لشکر 25 کربلای مازندران یک لشکر قوی قدرتمند خط شکن و خط نگهدار بود .
شادی روح تمامی شهدای جنگ تحمیلی . شهدای ترور . شهدای سلامت . شهدای هسته ایی صلوات
الان وظیفه ما حفظ این دستاوردهای مهم وبی نظیر تاریخ ایران وجهان است