به گزارش خبرنگار
گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از
اصفهان، چهار قرن از حضور
ارامنه در اصفهان میگذرد، حضوری که در دوران شاه عباس اول آغاز شد و با سکونت ارامنه در پایتخت صفوی به نمادی از همزیستی مسالمت آمیز ادیان تبدیل شد.
محله جلفا در اصفهان محل سکونت مسیحیان ارمنی، محلهای با معماری اروپایی است و بیشتر کسبه و ساکنان آن منطقه مسیحی هستند.
مسیحیان طبق سنن و آیین خود هرساله ولادت حضرت عیسی مسیح (ع) را جشن میگیرند و برگزاری مراسم کهن و نیایش مخصوص این افراد در کلیساهای تاریخی به ویژه کلیسای وانک از دیر باز مورد توجه مردم اصفهان و گردشگران بوده است.
فرقههای اصلی مسیحیت شامل کاتولیک، ارتدوکس و پروتستان است که مسیحیان ارمنی زیرمجموعه فرقه ارتدوکس به شمار میآیند.
جلفا چگونه محله ارامنه نشین شد؟
شهرام امیری کارشناس اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اصفهان در گفتگو با خبرنگار ما گفت: شاه عباس اول صفوی در اوایل سده یازدهم هجریقمری و هفدهم میلادی، اصفهان را که شهری چهارفصل در مرکز ایران و به دور از مرزها بود و رودی دائمی از میان آن میگذشت به عنوان پایتخت خود انتخاب کرد.
او افزود: شاه عباس در پی جنگی که در منطقه قفقاز با امپراطوری عثمانی برای آزاد سازی این مناطق داشت با مردم جلفا در منطقه رود اَرس آشنا شد. ارامنهای که آنجا زندگی میکردند بازرگانان بسیار موفق و درستکار بودند. شاه عباس، چون اقتصاددان قوی بود سعی کرد آنها را به نقطه اَمنی کوچ دهد تا در زمینه تجارت ابریشم از آنها کمک بگیرد.
کارشناس اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اصفهان گفت: شاه عباس پنج هزار نفر از ارامنه جلفای ارس را به اصفهان کوچ داد که روستاییان در فریدن و شهرنشینان در اصفهان مستقر شدند.
امیری با اشاره به استقرار ارامنه در حریم بعد از سی وسه پل گفت: این افراد دقیقا شبیه جلفای منطقه رود ارس، شهرکی ساختند که ده محله از جمله میدان بزرگ، میدان کوچک و محله کلیسا داشت.
چرا مسیحیان ارمنی ۶ ژانویه را جشن میگیرند؟
ارامنه طبق سنت خود ۶ ژانویه را روز میلاد حضرت مسیح میدانند و ششم و هفتم ژانویه را جشن میگیرند.
آریس داوودی رئیس دفتر شورای خلیفهگری ارامنه استان اصفهان اظهار داشت: کلیسای پایهگذاری شده برای حواریون عیسی مسیح به سنتهای اولیه مسیحیت (تا پیش از قرن سوم میلادی) برای بزرگداشت میلاد حضرت مسیح و دیگر موارد بهشدت پایبند است.
او افزود: بعد از پایهگذاری امپراطور روم ۲۵ دسامبر را به عنوان سالگرد میلاد حضرت مسیح در نظر گرفتند که با شب یلدای ایرانی و تولد میترا برابر است. اما کلیسای ارمنستان به سنت قبلی پایبند بود. ارتدوکسها ۶ ژانویه را کریسمس و روز میلاد مسیح میدانند.
به رسم قدردانی از کادر درمان مراسمی برگزار نمی شود
رئیس دفتر شورای خلیفهگری ارامنه استان اصفهان گفت: امسال با توجه به شیوع بیماری کرونا تزیینات کمتری در اطراف کلیسا استفاده و سعی کردیم مانع تجمع افراد در خیابان شویم تا با این کار قدردان کادر درمان و تلاشهای این گروه باشیم.
داوودی گفت: مراسمسال نوی میلادی به صورت زنده در شبکههای اجتماعی مخصوص مسیحیان برگزار و پخش میشود.
او درباره کمک به خانوادههای نیازمند ارمنی بیان کرد: در طول سال چند مرحله به افراد بی بضاعت کمک میکنیم؛ به عنوان مثال به کمک روبرت بگلریان نماینده ارامنه اصفهان و جنوب ایران در مجلس شورای اسلامی در چند نوبت بین خانوادههای نیازمند مرغ توزیع کرده ایم؛ علاوه بر این، ماهیانه بستههای بهداشتی و کمکهای نقدی بین نیازمندان توزیع میشود.
نگاهی به آداب و رسوم ارامنه در سال نو
آرگین آبنوسیان از شهروندان ارمنی درباره آیینهای برگزاری سال نوی میلادی گفت: کریسمس و جشن سال نو مانند دیگر اعیاد مسیحیان در هر فرهنگ و قومیت رنگ خاصی گرفته است. تزیین درخت کاج از سه هفته قبل از سال نو و شخصیت بابانوئل ۵۰۰ سال قدمت دارد و از اروپا وارد فرهنگ ارامنه شده و اکنون بین همه مشترک است. شب سال نو هرکسی در منزل خود جشن میگیرد و ۳۰ دقیقه بامداد همه با شرکت در کلیسا دعایی را برای تقدس و شروع سال نو قرائت میکنند.
او ادامه داد: اول ژانویه تمام مسیحیان دنیا سال نو را جشن میگیرند. ارامنه تمام جهان هم ۶ ژانویه را به عنوان سالگرد ولادت حضرت عیسی مسیح جشن میگیرند و مراسم مخصوص ارامنه اصفهان در کلیسای بیت اللحم برگزار میشود.
این شهروند ارمنی ادامه داد: ارامنه ایران در شب سال نو سبزی پلو به همراه ماهی و کوکو میخورند، اما در بین ارامنه ارمنستان غذای دیگری مرسوم است. دلیل اشتراک سبزی پلو ماهی در سال نوی میلادی و نوروز ایرانی، تاثیر فرهنگها بر یکدیگر است.
بارِلیآیواز بالیان دیگر شهروند ارمنی درباره مراسم سال نو گفت: ارمنیان یک هفته قبل از ۶ ژانویه با توجه به علاقه و نیتهایی که دارند روزه میگیرند.
او افزود: البته روزه گرفتن ارمنیها متفاوت است و به این معنا نیست که زمان مشخصی از روز هیچ ماده غذایی و نوشیدنی را استفاده نکنند، بلکه فقط گیاه خواری میکنند و به هیچ عنوان گوشت قرمز مصرف نمیکنند.
باشگاه خبرنگاران جوان اصفهان فرا رسیدن سال نو میلادی را به هموطنان و هم استانیهای مسیحی تبریک می گوید.
گزارش از محمد صابری
انتهای پیام/ش