رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی درگز گفت: اطلاعات موردنیاز یخنی، نان محلی و سمنوپزان سه اثر ارزشمند میراث ناملموس این شهرستان برای ثبت در فهرست آثار ملی ایران جمع‌آوری و مستندسازی شد.

به گزارش خبرنگار  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مشهد،محمد مددی رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی درگز گفت: تاکنون چند میراث معنوی برای ثبت آداب‌ورسوم منحصربه‌فرد درگز به شورای ثبت استان پیشنهادشده که مورد تائید قرارگرفته و مراحل تشکیل پرونده آن شامل جمع‌آوری اطلاعات، مستندسازی و تکمیل پرونده آن به پایان رسیده است.

او افزود: در گام اول پرونده سه میراث معنوی شامل یخنی درگز و سمنوپزان و نان محلی درگز انجام شد و برای ثبت در فهرست آثار ملی ایران در حال اقدام است.

بیشتر بخوانید


رئیس اداره میراث فرهنگی درگز به غذای محلی یخنی اشاره کرد و ادامه داد: یخنی یکی از غذا‌های موردعلاقه مردم درگز بوده که با گوشت تازه گوسفندی از سال‌های دور در مراسم مختلف مانند عروسی‌ها، عزاداری‌ها، ختنه‌سوران، جشن‌ها و میهمانی‌های خانگی مردم این منطقه پخت و استفاده می‌شده است.

مددی درباره نان محلی درگز نیز بیان کرد: نان محلی درگز که از دیرباز در بین جوامع محلی به روش‌های کاملاً سنتی آماده‌سازی و پخت می‌شده است و اکنون نیز در بین اهالی این منطقه به‌ویژه در روستا‌های این شهرستان رواج دارد. این نان به‌صورت دایره‌ای شکل، حجیم و به قطر تقریباً ۳۰ سانتی‌متر پخت می‌شود، از ویژگی‌های این نان می‌توان به ماندگاری بالا، نرمی و هضم راحت اشاره کرد.

او درباره مراسم سمنوپزان نیز تصریح کرد: در این مراسم آئینی که معمولاً در روز‌های نزدیک نوروز انجام می‌پذیرد زنان خانواده و بستگان به گرد هم آمده و دست به پخت سمنو می‌زنند که معمولاً پس از آماده‌سازی مواد اولیه مراحل پخت یک شبانه‌روز به طول می‌انجامد در برخی مناطق هنگام غروب که پخت سمنو در مراحل پایانی است همه افراد خانواده و دوستان و بستگان جمع شده و پس از نیت کردن با انداختن مهره‌هایی در ظرف آب و شعرخوانی، پاسخ نیت خویش را می‌گیرند.

رئیس اداره میراث فرهنگی درگز تاکید کرد: امیدواریم با ثبت این مواریث معنوی ضمن معرفی و حفاظت از آداب‌ورسوم این منطقه، موجب افزایش شناخت نسل‌های آینده از این ارزش‌های فرهنگی شده و ترویج آن‌ها را در پی داشته باشد.

شهرستان درگز که در فاصله حدود ۲۷۰ کیلومتری از مشهد مرکز استان خراسان رضوی قرار دارد، دارای ۱۸۰ اثر تاریخی، طبیعی، تپه و محوطه شناسایی‌شده است که ۹۱ اثر آن در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.

انتهای پیام// ف. غ
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.