به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، مدیر پایگاه میراث جهانی تختجمشید از تعمیم مطالعات باستانشناسی به شکلی هدفمند و روشمند، به کل شهرستان مرودشت و تلاش برای استفاده از ظرفیتهای خارج از محدوده این پایگاه میراث جهانی و حمایت از محققانی که تحقیقاتی مرتبط انجام داده یا قصد انجام آن را دارند، خبر داد.
حمید فدایی افزود: انجام بررسیهای روشمند باستان شناسی در محوطه و تپههای تاریخی از فعالیتهای مهمی است که میتواند با صرف هزینه اندک و بدون نیاز به کاوشهای گسترده به نتایج و اطلاعات مهم تاریخی منجر شود؛ بنابراین میتوان از آن به عنوان یک ضرورت در شناخت توالی فرهنگی دشت مرودشت یاد کرد.
او افزود: انجام این مطالعات ضمن آشکار کردن ارزشهای منحصر به فرد تپهها و محوطههای تاریخی، ترسیم کننده اولویت مطالعات بعدی نظیر مطالعات تعیین عرصه و حریم است و از این جهت با اهداف حفاظتی نیز همراه خواهد شد.
فدایی با اشاره به بررسیهای باستان شناسی اخیر پایگاه تختجمشید، گفت: اگرچه اولویت و تمرکز پایگاه در بررسیهای اخیر بر روی حرایم تخت جمشید بوده، اما با کامل شدن این محدوده، هم اکنون قصد داریم بررسیها را به کل شهرستان مرودشت تعمیم دهیم؛ بنابراین از رسالههای محققین در انجام بررسیهای روشمند محوطههای تاریخی استقبال کرده و پشتیبانیهای لازم را از محققان در این زمینه خواهیم داشت.
مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید با اشاره به آغاز پروژه بررسی روشمند "تل جلوگیر" در دشت مرودشت خبر داد و گفت: تپههای تاریخی حوزه "رود کر" از اهمیت ویژهای در باستان شناسی منطقه برخوردارند؛ به ویژه انجام بررسیهای روشمند باستان شناسی در "تل جلوگیر" به دلیل آنکه شواهد ارزشمندی را از سه دوره مهم هخامنشی، اشکانی و ساسانی در خود دارد، میتواند با نتایج درخشانی همراه باشد.
سرپرست پروژه بررسی روشمند "تل جلوگیر" سعادت آباد ابرج در شهرستان مرودشت نیز گفت: نظر به اهمیت ویژه دشت مرودشت در موضوع باستان شناسی، این پروژه پس از اخذ مجوزهای قانونی و با همکاری پژوهشکده باستانشناسی، تعریق و آغاز شده است.
وحید یونسی، با یادآوری اینکه "تل جلوگیر" در ۴۰ کیلومتری شمال تختجمشید و یک کیلومتری جنوب روستای "سعادت آباد ابرج" قرار دارد، در رابطه با اهداف بررسی روشمند این محوطه تاریخی، گفت: شناخت گاهنگاری نسبی و معرفی شاخصههای سفالی دورههای تاریخی (هخامنشی، اشکانی، ساسانی) این محوطه در حوزه رودخانه کر استان فارس زمینه ساز دستیابی ما به اطلاعات و یافتههای ارزشمندی از میراث فرهنگی خواهد شد.
یونسی گفت: با توجه به شواهد باستان شناختی که هم اکنون در حال بررسی است میتوان این فرضیه را مطرح کرد که کاربری این مکان نیز یک قلعه هخامنشی بوده و احتمالا در عصر ساسانی هم سکونت در آن وجود داشته است.
انتهای پیام/