با انتشار عکس‌هایی در فضای مجازی که نشانگر آسیب به عرصه سنگ‌نوشته مِهرنَرسه فیروزآباد فارس است، سه موضوع مختلف از مسئولان درباره این اثر تاریخی مطرح شد.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، سنگ‌نوشته به زبان پهلوی ساسانی که با عنوان پُلِ مِهرنَرسه در رودخانه تنگاب فیروزآباد شناخته می‌شود، جزیی از پرونده جهانی منظر باستان‌شناسی ساسانی بوده که انتشار عکس‌هایی در فضای مجازی نشان می‌دهد که این سنگ‌نوشته مورد دست‌اندازی قرار گرفته است.

این کتیبه در سینه کوه و در کنار سنگ ‌نگاره تاج ‌ستانی اردشیر بابکان قرار دارد و از جمله سالم‌ترین و مهم‌ترین کتیبه‌های ساسانی ایران شناخته می‌شود که با ثبت جهانی منظر باستان‌شناسی ساسانی به ثبت جهانی رسیده که بخشی از پرونده جهانی فیروزآباد به ‌شمار می‌رود.

 عکس‌های منتشرشده در فضای مجازی نشان‌دهنده آسیب به کتیبه است، نشانه‌هایی از حفاری‌های غیرمجاز که به‌ صورت گودال‌هایی پراکنده در رودخانه تنگاب دیده می‌شود.

بخش مخدوش سنگ‌نوشته بر اثر تیراندازی ۳۰سال پیش ایجاد شده است 

سرهنگ محمدرضا بهمنی‌نژاد فرمانده یگان حفاظت اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان فارس،گفت: بخش مخدوش سنگ‌نوشته ساسانی مربوط به امروز نیست؛ بلکه در دهه ۶۰ به دلیل برخی درگیری‌ها در منطقه با شلیک گلوله تفنگ ایجاد شده است و تازگی ندارد.

او، با اشاره به اینکه مراقبت از این منطقه به دلیل ثبت جهانی آن  به صورت روزانه است و حفاری‌های غیرمجاز در مناطق مختلف باستانی و میراثی استان انجام و گزارش آن به‌ صورت هفتگی اعلام می‌شود، بیان کرد: سودجویان در پی یافتن راه‌های مختلف برای حفاری‌ غیرقانونی و آسیب ‌زننده به میراث فرهنگی هستند.

باندهای حفاری در کمین آثار باستانی فارس

بهمنی نژاد، تصریح کرد: آذرماه  امسال  ۹ باند حفاری غیرمجاز در سراسر فارس دستگیر شده‌اند که نیاز است شهروندان، سازمان‌های دولتی و خصوصی، نهادها و سازمان‌های مردم‌نهاد و دوستداران میراث فرهنگی به دلیل گستردگی استان و فراوانی میراث فرهنگی، برای حفاظت از آثار بازماندگان همکاری کنند.

درنا شهبازی مدیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان فیروزآباد نیز ادامه داد: به‌دلیل اهمیت موضوع برای بررسی وضعیت این سنگ‌نوشته راهی محل هستیم و ضروری است که از نزدیک این کتیبه را بررسی کنیم.

احتمال ایجاد حفره‌های طبیعی در منطقه وجود دارد

او، افزود:حفره‌هایی که عکس آن‌ها منتشر شده است، تنها با بررسی دقیق میدانی می‌توان اظهار نظر کرد که آیا این‌ها حفره‌ها  بر اثر کند وکاو غیرمجاز پدید آمده یا به‌صورت طبیعی ایجاد شده است.

شهبازی، اضافه کرد: طی سال‌ها بر اثر بارندگی حفره‌هایی در این ناحیه دیده شده است و حتی در بازدیدهای پارسال، با حفره‌های طبیعی آبی مواجه شدیم.

مدیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان فیروزآباد، اظهار کرد: نظارت و مراقبت از میراث‌های فرهنگی بر عهده یگان‌های حفاظتی بوده که ضروری است شهروندان و گردشگران نیز بیش از پیش قدر آثار باستانی را بدانند.

سنگ‌نوشته مهرنرسه در نزدیکی شهرستان فیروزآباد و در سینه کوه رودخانه تنگاب و در کنار سنگ نگاره تاج ستانی اَردشیربابکان قرار دارد.

این کتیبه در سال ۱۹۲۴ میلادی شناسایی شد و دارای هفت رج است که به فرمان مهرنرسه که در زمان سه پادشاه ساسانی یزدگرد یکم، بهرام پنجم و یزدگرد دوم، وزیر بوده است به یادبود بنای پل نگاشته شده است.

کمیته میراث جهانی یونسکو در چهل‌ و دومین اجلاس سالیانه خود در شهر منامه بحرین، نهم تیرماه ۱۳۹۷، آثار ارزشمند معماری و شهرسازی دوره ساسانی را با عنوان منظر باستان ‌شناسی ساسانی فارس در فهرست میراث جهانی ثبت کرد.

آتشکده (کاخ اردشیر ساسانی)، قلعه دختر و شهر گور در شهرستان فیروزآباد، مجموعه بیشاپور، تنگ چوگان و غار و مجسمه شاپور در شهرستان کازرون و کاخ ساسانی در شهرستان سروستان از آثار برجسته به یادگارمانده از دوره تاریخی ساسانیان در استان فارس واقع هستند.

سلسله ساسانیان از سال ۲۲۴ تا ۶۵۱ میلادی بر ایران حکومت کردند.

منبع: ایرنا

انتهای پیام/ت

 

 

 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار