به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان ، مهندس شهرام کابری همدانی کارشناس صنعت ساختمان اظهار کرد: عدم رعایت اصولی مهندسی و مبانی علمی و فنی عایق بندی صوتی سقفها و دیوارهای مشترک در مجتمعهای مسکونی موجب آلودگی صوتی و مزاحمتهای ناخوشایند در واحدهای مجاور و همسایههای همجوار می گردد. صداهای مزاحم نظیر مکالمات بلند، سر و صدا در جشنها و مراسم خانگی، صدای تلویزیون بلند، جاروبرقی، صدای موزیک بلند همچنین صدای پرندگان و حیوانات خانگی باعث سلب آسایش ساکنین در این مجتمعها میشود.
او در ادامه افزود: واحدهای مسکونی همجوار تالارها، مجتمعهای تجاری، گارگاههای تولیدی و صنعتی، و واحدهای مسکونی در مجاورت اتوبانها در معرض بیشترین آلودگیهای صوتی ناشی از صداهای مزاحم تردد وسایل نقلیه بخصوص تردد وسایل نقلیه سنگین در آخر شبها هستند.
این کارشناس حوزه صنعت ساختمان تصریح کرد: با توجه به اینکه مقررات ملی صنعت ساختمان هنوز مباحث عایق بندی صوتی و حتی عایق بندی حرارتی در دیوارهای مجاورت مستقیم با فضاهای باز و یا دیوارهای هم تراز درزهای انقطاع در مجتمعهای مسکونی را که تحت تاثیر بیشترین تغییرات دمایی در فصول سرد سال هستند تخت نظارت نداشته و همین امر به دلیل اختلاف دمای سطح دیوار از داخل و خارج عامل ایجاد تعریق بهمراه قطرات آب و نم بر روی دیوارهای داخلی اتاقها بخصوص داخل کمدها میگردد.
به گفته این فعال صنعت ساختمان در حال حاضر بسیاری از سازندگان و پیمانکاران صنعت ساختمان به دلیل رعایت اشتباه در مقررات ملی صنعت ساختمان در خصوص سبک سازی دیوارها و سقفها به غلط از آجرهای سفال و یونولیت در تیغه چینیهای دیوارهای مشترک با ضخامت ۱۲ تا ۱۵ سانتیمتر استفاده میکنند این در حالی است که یونولیت یا پلی استایرنها بیشتر عایق حرارتی هستند تا عایقهای صوتی و آجرهای سفال نیز بیشترین ضریب انتقال صدا را در خود دارا هستند.
این کارشناس حوزه عایق بندی و آکوستیک صنعت ساختمان افزود: سالهای گذشته در صنعت ساختمان از آجرهای فشاری و آجرهای بهمنی ۸ و ۱۰ سوراخ به صورت دو جداره با لایهای از هوا میان دو جداره تیغه چینی شده شکل میگرفت. متاسفانه رفته رفته دیوارهای دو جداره به کنترل هزینهها توسط مالکین و سازندگان جای خود را به تیغههای آجر سفال داده و استفاده از بلوکهای سیمانی الیاف دار که جاذب صدا هستند بسیار محدود و کم شده است.
مهندس شهرام کابری عنوان کرد: از دیگر دلایل نشتیهای صدا (voice leakage) در دیوارهای مشترک وجود گچبریها و فضای خالی بالای سقفهای امروزی یعنی سقفهای کاذب یا بعبارتی فضاهای نورپردازی در سقفها و ایجاد ایر باکس در فاصله بین این سقفهای کاذب تا سقف اصلی است؛ که با ایجاد یک باکس هوا در کل مساحت سقف پدیده رزونانس و یا تشدید صداهای کوبشی و هوا برد در طبقات و سطوح دیوارها بسیار بیشتر میشود.
او ادامه داد: اصولا در ساخت و سازهای قدیمی سقفها کاملا تخت و بدون هرگونه اشکال هندسی یا وجود باکسهای نور پردازی بودند که خود این امر بهترین دلیل میزان رضایتمندی ساکنین واحدهای مسکونی قدیمی نسبت به واحدهای مسکونی جدید میباشد.
این کارشناس صنعت ساختمان اظهار کرد: امروزه ما با توجه به درخواست بیشتر ساکنین که از مشکل صداهای مزاحم در دیوارهای مشترک و سقفهای کاذب رنج میبرند به روش ترکیببندی یا کامپوزیشنها شامل فومهای عایق صوتی نظیر عایقهای سلول باز مثل نمدها و الیاف سلولزی بهمراه عایقهای سلولی بسته نظیر فومهای الاستومریک و فومهای پلی اتیلنی با حذف پشم سنگ و پشم شیشه (بعنوان روشهای سنتی منسوخ و متریالهای غیر بهداشتی) استفاده میکنیم و خوشبختانه موفق به نتیجهگیری مطلوبی در دفع صداهای مزاحم گشتهایم.
او خاطر نشان کرد: متاسفانه با توجه به اینکه امکان عایق بندی صوتی پس از اجرای سقفهای کاذب و یا تیغه چینی دیوارها (که غالبا تیغه چینیها با آجر سفال هستند) کاری بسیار سخت و مشکل است، بیشتر ساکنان از آلودگیهای صوتی طبقات بالاتر خود و یا همسایههای همجوار خود ابراز نارضایتی و گله مندی در آلودگی صوتی میکنند.
به گفته کارشناس صنعت ساختمان این در حالی است که عایق بندی صوتی در دیوارهای مشترک غالبا تا ۶۰ درصد امکان پذیر و موفقیت آمیز است، ولی عایق بندی سقفها بسیار دور از امکان و عملا غیر ممکن و غیرقابل اجراست. چرا که شکل صحیح این عایق بندی میبایست از کف طبقه بالا صورت بگیرد که معمولا همسایه طبقه بالا فارغ از این مشکلات بوده و در همدردی با این موضوع با همسایه طبقه پایین خود در تضاد و چالش است بنابراین با اجباری شدن عایق بندیهای صوتی در سقف و دیوارهای مشترک در زمان ساخت این معضلات آزار دهنده با صداهای مزاحم به حداقل خود خواهد رسید.
او افزود:همان اتفاقی که در دهه ۸۰ با اجباری شدن مباحث ۱۸ و ۱۹ مقررات ملی صنعت ساختمان بابت پنجرههای دو جداره کمک به جلوگیری از پرت و ائتلاف انرژی و حتی کمک به عایق بندی صوتی از سمت این پنجرهها گردید و تعویض پنجرههای آهنی از سوی خود مالکین خانههای قدیمی با تمایل کامل و سرعت بالا صورت میپذیرفت.
مهندس کابریهمدانی اظهار کرد: خوشبختانه اجباری شدن استفاده از پنجرههای دو جداره در مقررات ملی صنعت ساختمان کمک بسزایی در جلوگیری از پرت گرما، سرما و عایق بندی صوتی توسط سازمان بهینه سازی مصرف سوخت در آن برهه از زمان گردید.
او همچنین افزود: اجباری شدن رعایت این مبانی از سوی دستگاههای نظارتی بابت عایق بندیهای صوتی از دو جهت تکنیکال و فنی (شکل روشهای اجرایی صحیح) و استفاده از متریالهای مناسب و به روز باید لازم الاجرا گردد.
مهندس شهرام کابری همدانی اظهار امیدواری کرد: با رعایت و احترام در حقوق شهروندی همسایگان خود در بحث جلوگیری از نشر آلودگیهای صوتی در دیوارهای مشترک میتوانیم به معیارهای مطلوبتر و سطح کیفی بهتری از زندگی آپارتمان نشینی برسیم.
انتهای پیام/ب