شجاعی روانشناس و مشاور خانواده در گفتوگو با خبرنگار حوزه ازدواج و خانواده گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره تاثیر دنیای مجازی بر زندگی نوجوانان وجوانان، اظهار کرد: لذت و صمیمیتی که از برنامهها و محتویات رسانهها مانند فیلمها و سریالها در اذهان جوانان نقش میبندد تا حد بسیار زیادی در زندگی طبیعی قابل دست یابی نخواهند بود و این میتواند تبعات زیانباری برای آینده جوانان به همراه داشته باشد.
وی افزود: نوجوانی را سنی حساس در ایجاد تغییرات سریع فیزیکی، روانشناختی، اجتماعی، فرهنگی و شناختی و نیز گسترش رفتارهای مقابلهای و پاسخ به نیازهای محیطی میدانند. در این دوره، نوجوان برای اینکه بتواند خود و جایگاه خود را در جامعه و خانواده ثابت کند و برای خود نقش و جایگاهی داشته باشد، ممکن است به رفتارهای پرخطر و کم خطر روی بیاورد که از جمله رفتارهای پرخطر به ویژه در عصر حاضر، اعتیاد به اینترنت است.
محتوای فضای مجازی و ماهواره بر فرهنگ سبک زندگی تاثیر میگذارند
این روانشناس گفت: در این میان، تماشای برنامههای ماهواره ای، موقعیت و یا عرصهای را فراهم آورده است که روز به روز مسائل زندگی عمومی جامعه در آن عرصه متجلی میشود؛ لذا برنامههای ماهواره جایگاه بروز تحول در فرهنگ هستند و به صور مختلف بر فرهنگ و سبک زندگی تأثیر میگذارند. بنابراین، فضای مجازی و ماهواره در سطح جامعه، جایگاهی را اشغال کرده اند که به طور فزاینده چه در سطح ملی و چه بین المللی مطرح شده اند تا جایی که محتوای برنامههای ماهواره بر شیوههای زندگی و سلیقههای عمومی در جامعه نیز تأثیر گذاشته است.
شجاعی درباره تاثیر محتوای فضای مجازی بر بنیان خانواده، گفت: یکی از زمینههای اصلی در بروز مشکلات خانوادگی و اصولاً نارضایتی از زندگی مشترک، فضای مجازی است که تحت تأثیر تولیدات رسانهای به وجود آمده و باعث آن شده تا سطح توقع و ارضاء از زندگیهای مشترک را به خصوص در میان نسل جوان بالا ببرد. تحت تأثیر این فضا آنچه جوان باید از زندگی مشترک انتظار داشته باشد به نوعی تحریف میشود. لذت و صمیمیتی که از برنامهها و محتویات رسانهها مانند فیلمها و سریالها در اذهان جوانان نقش میبندد تا حد بسیار زیادی در زندگی طبیعی قابل دست یابی نخواهند بود و این میتواند تبعات زیانباری برای آینده جوانان به همراه داشته باشد.
جایگزینی روابط مجازی و روابط دوستانه و فامیلی
امروزه اینترنت در زندگی اجتماعی، جای دوستان و نزدیکان را گرفته و در حقیقت جایگزین روابط دوستانه و فامیلی شده است. افرادی که ساعتها وقت خود را در سایتهای اینترنتی میگذرانند بسیاری از ارزشهای اجتماعی را زیر پا مینهند. چرا که فرد دیگر فعالیتهای اجتماعی خود را کنار گذاشته و به فعالیتهای فردی روی میآورد.
این روانشناس ادامه داد: نتایج پژوهشها نشان میدهد که استفاده زیاد از اینترنت با پیوند ضعیف اجتماعی مرتبط است. برعکس کاربرانی که از اینترنت کمتر استفاده میکنند، به طور قابل ملاحظهای با والدین و دوستانشان ارتباط بیشتری دارند.
شجاعی تصریح کرد: شاید هیچگاه کاربران اینترنت از افسردگی و انزوای اجتماعی خود آگاه نباشند و در صورت آگاهی آن را تایید نکنند، اما ماهیت کار با اینترنت چنان است که فرد را در خود غرق میکند. پژوهشهای انجام شده حاکی از این است که دنیای اجتماعی در آینده دنیای منزوی باشد چرا که اینترنت با توجه به رشدی که دارد و جذابیتهای کاذبی که برای نوجوانان ایجاد میکند آنها را به خود معتاد ساخته و جانشین والدین میشود.
راهکارهای پیشنهادی برای کاهش آسیبهای اجتماعی در فضای مجازی
این روانشناس خانواده به منظور پیشگیری و کاهش آسیبهای فضای مجازی، بیان کرد: با توجه به اینکه بیشتر استفاده کنندگان از فضای مجازی نوجوانان و جوانان هستند، فرهنگ سازی برای کاهش پیامدهای آن ضروری است؛ لذا اطلاع رسانی، آموزش نحوه استفاده صحیح از این فناوری میتواند مؤثر واقع شود، برگزاری جلسات آموزشی از سوی مدارس امور فرهنگی در شهرستانها به منظور آشنا کردن و اطلاع رسانی به والدین در مورد فناوریهای جدید به ویژه اینترنت و شبکههای اجتماعی مجازی و گذراندن اوقات بیشتری با فرزندان در فضای بیرون از خانه به طوری که فرزندان از نظر عاطفی، احساس خلأ نکنند و جهت جبران این کمبود به فضای مجازی پناه نبرند.
وی افزود: ارتباط از طریق فضای مجازی در سالهای اخیر جایگاه قابل توجهی در بین نسل جوان جامعه ما پیدا کرده است. شبکههای اجتماعی در ابعاد مختلف زندگی افراد تأثیر گذارند. در شکل دهی به هویت نقش دارند و حتی روی ابعاد اقتصادی و اجتماعی و سیاسی جوامع هم تأثیرگذارند. امروزه با توجه به نقشی که تا کنون در ابعاد مختلف زندگی داشته اند، نمیتوان آنها را نادیده گرفت. در حال حاضر اینترنت ابزاری مناسب براى توسعهی افکار و اندیشههای بشری محسوب میشود به شرط آن که در راه صحیح استفاده شود.
شجاعی خاطرنشان کرد: پیشگیری از آسیبهای اجتماعی و توجه والدین به رفتار فرزندان بسیار مهم است و برای جلوگیری از هم پاشیدگی خانواده ها، والدین باید تا حدودی به فناوریهای روز دنیا مسلط باشند و آگاه باشند که تغییر در رفتار فرزندان به معنای ایجاد تغییر در طرز فکر آنهاست و هنگامی که بنیان فکری و شخصیت آنها به صورت ناصحیح شکل گیرد، راه نفوذ شیادان به حریم خصوصی افراد و محیط امن خانواده باز میشود. لذا، چنانچه خانوادهها نسبت به شیوههای جدید ارتباط فرزندان خود آگاهی و شناخت کافی و لازم را داشته باشند، از انجام بسیاری از جرایم و ارتباطات پنهانی آنان جلوگیری به عمل میآید.
انتهای پیام/