بسیاری از فعالان اقتصادی در میان کشمکش‌های وزارت اقتصاد و صمت، معتقدند قیمت فولاد بر ارزان شدن اقلام مهمی چون خودرو تاثیر دارد.

 به گزارش خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، از حدود دو هفته قبل شاهد افزایش قیمت فولاد در کشور بودیم که واکنش نمایندگان مجلس را به همراه داشت. نمایندگان مردم معترض به این افزایش قیمت بودند و بر وعده وزیر صمت مبنی بر کاهش قیمت فولاد به زیر ۱۰ هزار تومان اشاره داشتند. علیرضا رزم حسینی وزیر صمت مدتی قبل با ارائه شیوه نامه جدید ساماندهی بازار فولاد، وعده کاهش قیمت این محصول به زیر ۱۰ هزار تومان را داده بود و تاکید داشت که قیمت تمام شده فولاد بسیار کمتر از مقدار فعلی است.

افزایش قیمت ناگهانی فولاد باعث شد تا وزیر صمت جلسه‌ای ویژه تشکیل دهد تا با حضور تمام معاونت‌های مرتبط و نمایندگان بورس کالا برای این موضوع تصمیم گیری شود اما در نهایت نماینده بورس کالا اظهارات وزیر صمت را خلاف قانون خواند، او تاکید داشت که در بورس کالا تنها از وزارت اقتصاد و شورای عالی بورس دستور می‌گیرند و تصمیمات این جلسه را حتی در صورت ابلاغ اجرایی نخواهند کرد.

قهر بورسی ها از وزارت صمت!

تلخ زبانی‌های نماینده بورس کالا و دلخوری وزیر صمت و معاونان وزارتخانه در نهایت باعث شد تا بورسی‌ها از جلسه تصمیم گیری برای فولاد اخراج شوند. وزیر صنعت در این جلسه گفت: با هماهنگی‌هایی که با سازمان بازرسی کشور صورت گرفته، تصمیم بر این شد که قیمت گذاری بر روی شمش فولاد تماما بر عهده وزارت صمت و نهاد‌های زیر نظر این وزارتخانه قرار بگیرد.

وزیر صمت بیان کرد: هدف ما برای تمام این تلاش‌ها، حمایت از تولیدکننده و مصرف کننده است همچنین جلسات متعددی با نمایندگان بورس کالا، کمیته فولاد و سازمان حمایت برای رسیدن به این مهم برگزار خواهیم کرد.

رزم حسینی تصریح کرد: اگر قیمت فولاد افزایش پیدا کند، وزارت اقتصاد و بورس کالا باید در مقابل گرانی‌های ناشی از آن در مقابل مردم پاسخگو باشند.

تاثیر قیمت فولاد بر ارزش سهام عدالت

این صحبت‌ها در نهایت واکنش رئیس سازمان بورس را به همراه داشت؛ حسن قالیباف اصل گفت: متاسفانه برخی از گرانی‌ها را به غلط به گردن وزارت اقتصاد می‌اندازند. با قیمت گذاری دستوری و اعمال فشار نمی‌توان مشکل بازار فولاد را حل کرد. اغلب سهامداران شرکت‌های فولادی مشمولان سهام عدالت هستند که به بازار سرمایه اعتماد و اقدام به سرمایه گذاری در این بازار کرده‌اند.

او با اشاره به اینکه بالغ بر ۶۰ میلیون نفر جمعیت سهامداران این شرکت‌ها هستند، اظهار کرد: هر تصمیمی در خصوص متغیرهای اقتصادی و قیمت‌ها در سودآوری شرکت‌ها اثر گذار است و از این رو باید در این حوزه نهایت دقت انجام شود.

هر دو وزارتخانه سنگ مردم را به سینه می‌زنند و دیگری را عامل آسیب اقتصادی به مردم می دانند. وزارت صمتی‌ها تاکید دارند که با توجه به سوبسید‌های ویژه‌ای که در اختیار شرکت‌های فولادی قرار می‌گیرد نباید فولاد با قیمت‌های بالا و خارج از بورس فروخته شود. فولادی‌ها سال‌هاست که انرژی رایگان، سنگ آهن ارزان قیمت، وام‌های ارزی با شرایط مطلوب و کمک‌های دولتی را دریافت می‌کنند اما فولاد تولیدی خود را با قیمت جهانی در بازار به فروش می‌رسانند.

مسئولان وزارت صمت تاکید دارند که سال‌هاست این پول‌ها از جیب مردم به جیب عده‌ای خاص رفته است. فولادی که با قیمت کم تر از ۴ هزار تومان تولید شده با قیمت بالای ۱۰ هزار تومان به فروش رفته و این اختلاف قیمت چشمگیر به جیب دلالان و فعالان حوزه فولاد رفته است در حالی که باید یارانه اختصاص پیدا کرده در این حوزه بین مردم تقسیم شود.

با همین استدلال مسئولان وزارت صمت مصوبات جدیدی برای بازار فولاد تصویب کردند. آن‌ها معتقد هستند این یارانه دولتی باید با حفظ در زنجیره تولید و کاهش قیمت خودرو، لوازم خانگی و غیره بین تمام مردم تقسیم شود.

اسماعیلی معاون معادن و امور معدنی وزارت صمت اظهار کرد: نظارت بر اجرای شیوه نامه ساماندهی عرضه و تقاضای فولاد مورد بررسی قرار گرفت که به شکل سرسام آوری گران شده که دلیل آن افزایش نرخ جهانی این محصول و نرخ ارز در داخل است.

وی افزود: قیمت پایه محصولات فولادی با ۷۰ درصد CIS در بورس کالا عرضه خواهد شد، همچنین نهاد‌های نظارتی انبار‌ها را جهت برخورد با احتکار میلگرد و فولاد بررسی خواهند کرد.

این مقام مسئول بیان کرد: با شرکت‌های فولادی که محصولات خود را در بورس عرضه نکردند برخورد خواهد شد چرا که این محصولات اعم از میلگرد و تیر آهن در صنایع ساختمانی و ورقه فولاد در صنایع لوازم خانگی و خودرو مصارف زیادی در کشور دارند.

مخالفت بورسی ها با کاهش قیمت فولاد

اما بورسی‌ها زیر بار این مصوبات نرفتند و پایه قیمت عرضه فولاد کاهش پیدا نکرد. مسئولان بورسی تاکید دارند که کاهش قیمت پایه فولاد در بورس کالا و کاهش قیمت فولاد باعث کاهش سود شرکت‌های فولادی و ارزش آن‌ها می‌شود‌. از آن‌جایی که شرکت‌های فولادی بخش عمده‌ای از سهم‌های عدالت توزیع شده در دست مردم را به خود اختصاص می‌دهد کاهش ارزش آن‌ها می‌تواند باعث متضرر شدن مردم شود.

اسلامی بیدگلی عضو شورای عالی بورس در واکنش به صحبت‌های اخیر وزیر صمت گفت: یکی از مسائلی که این روزها به طور مجدد بازار سرمایه را با چالش مواجه کرده، مسئله قیمت گذاری فلزات به ویژه فولاد است، این در حالی است که کالاهایی که در بورس پذیرفته می‌شوند دیگر مشمول قیمت گذاری دستوری قرار نمی‌گیرند.

او افزود: قانون اصل ۴۴ می‌گوید اگر به هر دلیلی دولت تصمیم به قیمت گذاری برخی از کالاها گرفت که نباید مشمول قیمت گذاری شوند مابه تفاوت آن‌ها باید از طریق ردیف‌های اعتباری یا کسرمالیات جبران شود.

عضو شورای عالی بورس تصریح کرد: در رابطه با بحث قیمت گذاری‌های دستوری چندین بار در ارکان مختلف بازار سرمایه بحث شده و مسئولان مربوط نسبت به این موضوع اعتراض داشته‌اند.

اسلامی تاکید کرد: مسئله قیمت گذاری دستوری نه تنها سبب انحراف در قیمت گذاری کالاهای مربوط شده بلکه برای شرکت‌های تولید کننده نیز به دلیل قرار گیری در پرتفوی سهام عدالت و سهامداران متعدد در بازار سرمایه دردسرساز شده است.

او گفت: سیاست گذارها  فکر می‌کنند با قیمت گذاری می‌توانند آثار مطلوبی به دست آورند در حالی که بدین نحو نیست، بلکه نتیجه این امر سبب ایجاد رانت و انتقال منابع به یک سری از افراد می‌شود که امکان خرید این کالا را دارند.

در مجموع هر دو ارگان تاکید دارند که قصد دارند یارانه را به دست مردم برسانند وزارت صمتی‌ها تاکید می‌کنند که باید این توزیع از طریق کاهش قیمت محصولات فلزی باشد اما بورس کالایی‌ها راهکار را توزیع بورس شرکت‌های فولادی بین سهامداران می‌دانند.

۳ عضو تصمیم گیرنده در بورس کالا، فولادی هستند!

نکته جالب توجه آنجاست که از ۸ عضو تصمیم گیرنده در بورس کالا ۳ عضو نمایندگان شرکت‌های فولادی هستند و ممکن است این موضوع بر تاکید آن‌ها بر بالا نگه داشتن قیمت فولاد موثر باشد. عده‌ای معتقدند این کاهش قیمت شرکت‌های فولادی را متضرر می‌کند اما برخی کاهش قیمت را جبران فساد و رانت‌خواری‌هایی می‌دانند که تا امروز وجود داشت.

اختلاف دو وزارتخانه اوضاع بازار آزاد این صنعت را هم آشفته تر از قبل کرده و مشکلات بازار فولاد پای سازمان بازرسی را هم به ماجرا باز کرده است.

حجت الاسلام حسن درویشیان رییس سازمان بازرسی کل کشور در جمع خبرنگاران بیان کرد: در بحث فولاد هم قیمت تمام شده با درصد منطقی از سود قابل قبول است، اما اگر پای سود بیش از حد یا دلالی در میان باشد تمام ارکان نظام با آن برخورد خواهند کرد.

در نهایت باید این یارانه دولتی به دست مردم برسد. یا بازار آزاد محصولات فولادی به طور کلی جمع شود و سود شرکت‌های فولادی از طریق بورس به صورت دقیق محاسبه شده و بین سهام داران توزیع شود یا با کاهش قیمت محصولات فلزی از جمله خودرو و لوازم خانگی به دست مردم برسد.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۴۰
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۰۳ ۲۱ دی ۱۳۹۹
هرچیزی رو با قیمت کمتر از جهانی بفروشی باعث ایجاد رانت و قاچاق میشه
پس بهتره بجای قیمت دستوری آب و برق و مواد معدنیشون گرون کنید و یارانه ای حساب نکنید تا قیمتشم آزاد بشه
در هر صورت مصرف کننده قیمت آزاد به دستش میرسه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۰۰ ۲۰ دی ۱۳۹۹
نفرین ابدی برتصمیم گیرندگان این وضع نابسامان میلگر 18 قیمت هرشاخه 365000تومان
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۴۵ ۲۰ دی ۱۳۹۹
خدا خیرشون نده کسانی که از مال این مملکت مفت میخورند و باعث رنج و فشار بر مردم این مملکت هستند
Iran (Islamic Republic of)
ضا
۲۲:۲۷ ۲۰ دی ۱۳۹۹
فولاد ارزون بشه.همه چیزهاارزون میشه.این جزو بدیهیات است.
همه ما این را میدونیم.اما هر کسی به نفع خودش حرف میزنه.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۳۰ ۲۰ دی ۱۳۹۹
دیگه داره از ایرانی بودنم بدم میاد با این همه تولید فولاد میلگرد کیلو ۱۴۰۰۰تومن سیمان اگه گیرت بیاد ۲۷۰۰۰تومان بعد دنبال علتهای گرانی مسکن میگردن کم ملتا گول بزنین بزارین ایران و ایرانی یه نفس راحت بکشه.از خدا بترسین.شما کلا در اداره مملکت با این همه سرمایه ناتوانید ناتوان ولی در اختلاص توانا. توانا خیلی توانا اصلا دکترای توانایی دارید در این زمینه.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۱۳ ۲۰ دی ۱۳۹۹
افسوس که این حرفا همش رو کاغذ میمونه و اهن و فولاد همچنان قیمتشان بالاست
فقط حرف میشنویم
یکی از این حرفها به عمل نمیرسه
عده ای از ملت دارن روز به روز ضعیف میشن
و عده ای هم راحت به پول کلان میرسند
این حقیقت اقتصاد ماست
Iran (Islamic Republic of)
الف
۲۰:۱۲ ۲۰ دی ۱۳۹۹
متاسفانه فولاد تولید داخل به قیمت جهانی به تولیدکنندگان عرضه میشه, و با این نوسانات ارزی بیشترین ضرر واسه تولید کننده و مصرف کننده ست... هزار و یکجا شکایت بردیم ولی میگن مصوبه دولته...
Iran (Islamic Republic of)
سیامک
۱۹:۵۴ ۲۰ دی ۱۳۹۹
چرا تعارف می کنید؟
ارزانی همه چیز در گرو نابودی مافیای اقتصادی
ارزانی همه چیز در گرو نابودی فساد
Iran (Islamic Republic of)
بختیاری
۱۹:۴۸ ۲۰ دی ۱۳۹۹
مافیا در همه جا ریشه دوانده تنها راه مقابله پرورش سرداران اقتصادی و رقابت‌های استانی و تولیدات مستقل استانی و نه شبکه ای است.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۴۸ ۲۰ دی ۱۳۹۹
دولت با یک برنامه حساب شده مردم رو به سمت سرمایه گذاری در بورس ترغیب کرد و اکثرا افراد متوسط و ضعیف جامعه به امید کسب درآمد همه سرمایه خود رو وارد بورس کردند و دولت هم قشنگ جیبشون رو خالی کرد و هیچ راه فراری هم واسه هیچکس نگذاشت و سرمایه مردم راحت جلو چشمشون از بین رفت. الان هم دولت میگه مردم خودشون مقصر هستند. مثلا صندوق پالایش رو با دو برابر قیمت به مردم فروخت و الان قیمتش نصف شده.
Iran (Islamic Republic of)
بیداد
۱۸:۳۴ ۲۰ دی ۱۳۹۹
خبرنگاران محترم جوان! چرا از اعتراضات مردمی درباره بازار بورس، هیچ مطلبی نمیذارید؟ چرا سرمایه مردم که دود شد، برای شما مهم نیست؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۴۰ ۲۰ دی ۱۳۹۹
گرانی تا کی ؟
Iran (Islamic Republic of)
بیداد
۱۷:۲۷ ۲۰ دی ۱۳۹۹
سرمایه های مردم در بورس نابود شد. ارزش سهام عدالت به یک سوم رسید ولی همه کالاها چند برابر گران شد!!! اد. چرا قوه قضائیه ورود نمی‌کند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۳۷ ۲۰ دی ۱۳۹۹
سهام عدالت فقط یک کاغذ تو دست مردم هستش وگرنه هیچ ارزشی نداره ، ببریم فروشگاه باهاش یه پفک هم نمیدن ، حالا کی ارزش پیدا بکنه خدا داند ، در مورد سهام فولادیها هم از مرداد ماه تا حالا که ریزش شدید کرده سود سازی فولادیها بالاتر از هر صنعتی بوده ، عمدا نمیزارن سهام رشد بکنه ربطی به قیمت گذاری دستوری و غیر دستوری نداره ، مشکل جای دیگه است که ما نمیدونیم
Qatar
سعید
۱۷:۲۱ ۲۰ دی ۱۳۹۹
صنایع مصرفی فولاد از جمله خودرو سازان و اوازم خانگی ،مگر چند درصد از محصولاتشان فولاد است؟بسیار خوب بیاید همان درصد را به قیمت بورسی فولاد حساب کنید،ببنید ایا حاضر می شوند چون گذشته اینطور محاسبه محصولاتشان را عرض کنند؟اینها جنگ زرگرهاست ،وگرانه بیخیال ملت و بورس ببنید با فولاد مجانی چقدر قیمت محصولاتشون را پایین می اورند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۵۹ ۲۰ دی ۱۳۹۹
بهترین کار ممنوعیت صادرات محصولات فولادی و معدنی مرتبط میباشد ، نیازی به قیمت دستوری نیست ، خود فولادسازان قیمت رو در بازار داخل تعدیل کنند ، بعد کم کم اجازه صادرات داده بشه اونم بصورت محدود ، فولاد سازی ها الکی سنگ سهامداران رو به سینه نزنند ، تا یک هفته پیش که تا خرخره داشتن صادر میکردن و سودهای کلان میبردن چرا سهامشان دائم منفی بود ؟؟؟؟ اونموقع حواسشون به سهامدار نبود !!!؟؟؟؟ فولادیها میگن اگر صادرات قطع بشه و قیمت بیاد پایین مجبور به تعدیل نیرو هستند ، اما نمیگن که بخاطر قیمت بالای فولاد تمام صنایع از جمله ساختمان ، لوازم خانگی ، خودرو همه دارن از بین میرن ، کسی نمیتونه با این قیمتا زندگی کنه . سخن آخر دلال هایی که توی بازار آهن هستند مردم عادی نیستند ، خود فولادسازیها هستند ، خدا از سر تقصیراتشان نگذره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۴۵ ۲۰ دی ۱۳۹۹
بهترین پاسخ
Iran (Islamic Republic of)
عطا دهقانی
۱۳:۴۲ ۲۰ دی ۱۳۹۹
چرا سهام صینابع و کارخانه ها به شدت افت کرده اند و شایده به حدود 100 تا 150درصد اصلاح نزولی پیدا کرده اند ولی بازار قیمت های مصرفی مردم در تلاطم شدید و ملتهب است غیر از این هست که اصلا سرمایه مردم فقط در دست سوء استفاده کنند گان دولتی است و یک ریال هم جذب صنعت نمشود .چقدر این مملکت بی نظارت شده آی ریاست قوه قضاییه بیشتر به داد مردم برسید هیج جلوی این جولان بی نظمی را نمیگیرد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۳۹ ۲۰ دی ۱۳۹۹
تا دیروز که با دلار بود قیمتها امروز با فولاد شد
Iran (Islamic Republic of)
انسانم آرزوست
۱۲:۳۹ ۲۰ دی ۱۳۹۹
روغن ، تخم مرغ ، برنج و.... هم که فولاد توشون نیست چرا وضعیتشون این طوریه ...
بورس کالا بهترین جا برای خرید و فروش هست اگه اصول رعایت بشود انتظار ما از باشگاه خبرنگاران جوان این است که تحلیل هایی پرمایه ارایه بده
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۱۱:۴۰ ۲۰ دی ۱۳۹۹
شرکتهای سازنده لوازم منزل با ارزهای دولتی و فولاد ارزان کالای تولید شده را بهادر می کنند و این وسط یک رانت اعظیم برای این گونه شرکتها به وجود آمده است و مابقی این داستان یه نمایش مسخره می باشد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۲۳ ۲۰ دی ۱۳۹۹
یه فکری به حال بورس کنید مردم همه سرمایه هاشون از دست دادن!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۲۱ ۲۰ دی ۱۳۹۹
مسئولان حواس شون هست؟
Iran (Islamic Republic of)
بهرام
۱۱:۱۱ ۲۰ دی ۱۳۹۹
قاچاق کالای خارجی ضرر زیادی به اقتصاد وارد اورده است تنها راه حل حمایت از کالا های ساخت ایران است و ممنوع شدن کالای وارداتی و خارجی به کشور
Iran (Islamic Republic of)
بن
۱۱:۰۴ ۲۰ دی ۱۳۹۹
چرا آهن و موارد پتروشیمی را به قیمتی که به افغانستان ، سوریه و عراق صادر میکنید به مردم میفروشید
مالیات را ما میدهیم
از رای ما مسئول شدین حالا با مردم ایران مثل خارجی ها برخورد میکنید
از خدا بترسید
Iran (Islamic Republic of)
سرباز
۱۰:۴۸ ۲۰ دی ۱۳۹۹
ممنوعیت صادرات سنگ آهن به کجا رسید
چرا سنگ و خاک صادر می کنید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۳۷ ۲۰ دی ۱۳۹۹
واردات انجام بدهید قیمت دستوری مشکلات را بیشتر خواهد کرد افزایش تولید درکنارافزایش بهره وری هم کارسازاست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۳۷ ۲۰ دی ۱۳۹۹
واردات انجام بدهید قیمت دستوری مشکلات را بیشتر خواهد کرد افزایش تولید درکنارافزایش بهره وری هم کارسازاست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۲۶ ۲۰ دی ۱۳۹۹
واقعا که ...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۲۶ ۲۰ دی ۱۳۹۹
همین یه قلم مونده بود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۴۹ ۲۰ دی ۱۳۹۹
اینها بهانه های خودرویی هستند. فولاد مفت هم بهشون بدن باز خودرو در بازار آزاد 10 برابر فروش خواهد رفت
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۴۳ ۲۰ دی ۱۳۹۹
چراقبل ازگران شدن فولاد قیمت خودرو ولوازم خانگی بصورت حبابی بالا رفت!! ؟؟
-
ناشناس
۰۹:۲۵ ۲۰ دی ۱۳۹۹
واقعا که متاسفم در تولید و رشد فولاد باید تو جهان حرفی واسه گفتن داشته باشیم و در این صنعت خودکفا باشیم ولی خودمان باید با قیمت بالای 20/000 تومان خرید کنیم . تو رو خدا به فکر اون روستایی باشین که تو کپر و نایلون زندگی می کنن و ساختن خونه برای اونا یک رویا شده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۴۳ ۲۰ دی ۱۳۹۹
من یک کارمندم. ولی لطفا فولاد رو ارزون نکنید چون هیچ اثری رو قیمتای قبلی نداره. کارخونه ای که لباسشویی رو کرده 14 میلیون دیگه حتی فولاد مفت هم بهش بدین ارزون نمی کنه این وسط فقط سودش میره تو جیب دلال و کارخونه دار! پس ارزون نکنید که بعدا منتی به سر ما نباشه.
-
ناشناس
۰۹:۲۵ ۲۰ دی ۱۳۹۹
مثل اینکه نفست از جای گرم بلند میشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۴۱ ۲۰ دی ۱۳۹۹
تو چی فکر کردی مگه چیزی بعنوان ارزانی در ایران هست که میگی تورو بخدا ارزون نکنین نترس گرونی هست ارزونی نه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۲۷ ۲۰ دی ۱۳۹۹
دراین بین فقط مصرف کننده بدبخت متضرر می شود با صد میلیون وام ازدواج فقط 6تن میلگرد میشه خرید به داد این جوانای بدبختی که میخوان60 متر خانه بسازند باشید؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۴۲ ۲۰ دی ۱۳۹۹
اینا قیمت تخم مرغ را پایین بیارن هنر کردن خانه پیشکش
Iran (Islamic Republic of)
حسن
۰۸:۰۸ ۲۰ دی ۱۳۹۹
کاهش قیمت تخم مرغ هم در گرو استراحت و خوب دانه خودن مرغ است .
-
ناشناس
۰۷:۴۵ ۲۰ دی ۱۳۹۹
بیچاره ما مردم - عرضه ی پول درآوردن از کشورهای دیگر رو ندارن .
آخرین اخبار