به گزارش حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، فرید نجفی معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی در جلسه استماع نخبگانی با موضوعی اشتراک گذاری تجربیات موفق کشوری و بررسی سیاستهای پژوهشی در نقشه راه مدیریت کرونا اظهار کرد: از ابتدای همه گیری تا ١٨ دی ماه مجموع ٧۶٠١ طرح تحقیقاتی و پایان نامه مرتبط با کووید ١٩ در دانشگاههای علوم پزشکی کشور ثبت شده است که از این تعداد ١٠١٧ مورد پایان نامه بوده و بقیه طرح بوده اند.
وی ادامه داد: بودجه پژوهشی را با افزایش دانشگاههای علوم پزشکی خرد میشود و ۴۵٣ کارآزمایی بالینی در ایران انجام شده است و علوم پزشکی تهران، علوم پزشکی بهشتی، علوم پزشکی شیراز، علوم پزشکی مشهد و ایران رکورددار تحقیقات در حوزه کووید ١٩ هستند.
نجفی بیان کرد: ۴٧۴ کارآزمایی بالینی در آمریکا و ٢۵١ کارآزمایی بالینی در ایران شکل گرفته است و این نشان میدهد که اغلب کارآزماییهای بالینی تک مرکزی و کوچک هستند. ١١۵ مداخله دارویی در سطح کشور داشته ایم و ١۴٠ مداخله غیر دارویی مانند داروهای گیاهی در دوران کرونا شکل گرفته است.
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت با بیان اینکه اعتبارات پژوهشی در ایران بسیار اندک هستند، گفت: در اروپا شبکه پژوهشی وجود دارد و در دوران تحریم اتصال به شبکههای جهانی دشوارتر شده است. در سایت اتحادیه اروپا تمام دادههای کووید ١٩ شفاف در دسترس است و محققان خارجی هم به راحتی به این دادهها دسترسی دارند، اما این دسترسی به دادهها در ایران فراهم نیست.
وی با بیان اینکه رتبه ١٢ دنیا در مقالات کووید ١٩ در جهان را داریم، گفت: باید به سطوح جهانی در حوزه پژوهش تحقیقات در کووید ١٩ توجه داشت. اتحادیه اروپا درسهای گرفته شده در دوران کرونا را ارائه میکنند و سوالات بی پاسخ هم مطرح شده است وبه عنوان مثال در بحث اپیدمیولوژی این سوال مطرح است که چگونه از موجهای بعدی جلوگیری کنند؟ یا علت شدت بیماری در کشورهای مختلف چیست؟
نجفی با اشاره به چالشهای حمایت از طرحهای مرتبط به کووید ١٩ بیان کرد: تعدد مراکز تحقیقاتی کووید ١٩، عدم وجود سطح بندی در مراکز مجری تحقیقات، عدم انطباق تحقیقات انجام شده با نیازهای کشور، تکراری بودن تحقیقات انجام شده، کمرنگ بودن احساس نیاز سیاستگذاران و تصمیم گیران به شواهد علمی و برای تصمیم گیری مبتنی بر شواهد از چالشهای این حوزه محسوب میشوند.
وی به اقدامات جدید معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت در حوزه کووید ١٩ اشاره کرد و افزود: اقدامات برای حل چالشها سیستم پاسخ سریع برای سوالات سیاستگذاران در موسسه ملی تحقیقات سلامت، راه اندازی دفتر تحقیقات کووید١٩ در معاونت تحقیقات و فناوری، واگذاری تحقیقات مورد نیاز سیاستگذاران به مراکز و استفاده از زیرساختهای کشور مانند شبکههای تحقیقاتی برای جوابگویی به نیازهای علمی کشور از جمله اقدامات جدید در حوزه کووید ١٩ در معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت است.
وی با اشاره به چالشها و راهکارهای پیش رو در حوزه فناوری سلامت اشاره کرد و گفت: توسعه فرهنگ زیست بوم فناوری با حفظ ارزشهای اخلاقی و استانداردهای آموزشی، حذف پیچیدگیهای تجاری در حوزه سلامت، اتخاذ سیاست درهای باز و ارتباط گسترده با دنیا با حمایت از سرمایه گذاری در فناوریهای داخلی و مشارکت خارجی و گسترش صندوقهای غیر دولتی برای حمایت از سرمایه گذاریهای ریسک پذیر چالشها و راهکارهای پیش رو در حوزه فناوری است. باید توجه داشت که ما در اختراعات رتبه بالای ٧٠ داریم که دلایل آن پیچیدگی تجاری سازی محصولات است.
بیشتر بخوانید:
انتهای پیام/