افراد با کمبود مواد مغذی، بیشتر در معرض ابتلا به عفونت‌های ویروسی قرار دارند بنابراین بررسی وضعیت تغذیه‌ای برای پیشگیری از ابتلا به عفونت‌های ویروسی و درمان آن‌ها ضروری به نظر می‌رسد.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، مریم مهارت رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز با بیان اینکه افراد با کمبود مواد مغذی و ضعف سیستم ایمنی بیشتر در معرض ابتلا به عفونت‌های ویروسی و نیز تشدید شرایط بیماری پس از ابتلا به آن قرار دارند، اظهار کرد: بنابراین بررسی وضعیت تغذیه‌ای و بر طرف کردن کمبود‌های تغذیه‌ای برای پیشگیری از ابتلا به عفونت‌های ویروسی و درمان آن‌ها ضروری به نظر می‌رسد.

مصرف کافی مواد مغذی تقویت کننده سیستم ایمنی

او ادامه داد: مواد مغذی بسیاری در عملکرد مناسب و تقویت سیستم ایمنی نقش دارند.

رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز با بیان اینکه ویتامین A یکی از ویتامین‌های محلول در چربی است که کمبود آن زمینه را برای بروز عفونت فراهم می‌کند، اضافه کرد: این ویتامین یک ویتامین ضد التهاب است که در بعضی عملکرد‌های سیستم ایمنی نقش دارد و کمبود آن منجر به تضعیف سیستم ایمنی می‌شود.

او تصریح کرد: جگر، قلوه، زرده تخم مرغ، شیر و لبنیات، میوه‌ها و سبزی‌های زرد رنگ از منابع غنی ویتامین A هستند.

مهارت اضافه کرد: مطالعات اخیر نشان داده اند که ویتامین D از ابتلا به عفونت‌های تنفسی به ویژه عفونت‌های ویروسی جلوگیری می‌کند. دریافت مناسب این ویتامین از منابع غذایی به صورت روزانه منجر به افزایش سطح ایمنی در بدن می‌شود.

او بیان کرد: ماهی‌های چرب، لبنبات و زرده تخم مرغ از جمله منابع غنی ویتامین D هستند.

رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز ادامه داد: ویتامین E از جمله ویتامین‌های محلول در چربی است که عملکرد آنتی اکسیدانی قوی داشته و به بدن در تقویت سیستم ایمنی و مبارزه با عوامل بیماری زا مانند باکتری‌ها و ویروس‌ها کمک می‌کند.

او گفت: مغز‌ها مانند بادام، بادام زمینی، فندق و روغن‌های گیاهی مانند روغن آفتابگردان، ذرت و سویا منابع ویتامین E هستند.

مهارت با بیان اینکه این ویتامین در تولید سلول‌های سفید خون نقش دارند، افزود: منابع پروتئینی، سبزیجات نشاسته‌ای مانند سیب زمینی، میوه‌ها (غیر از مرکبات) از منابع غنی از ویتامین B ۶ هستند.

او با بیان اینکه کمبود ویتامین B ۱۲ باعث پیشرفت سریع عفونت‌های ویروسی می‌شود، تصریح کرد: این ویتامین در تولید سلول‌های سفید خون نقش حیاتی دارد و سبب تقویت سیستم ایمنی می‌شود. توصیه می‌شود این ویتامین از منابع غذایی آن تامین شود.

رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز اضافه کرد: پروتئین حیوانی مانند گوشت قرمز، ماهی ها، ماکیان، لبنیات و تخم مرغ از جمله منابع غنی ویتامین B ۱۲ هستند.

او گفت: ویتامین C از جمله ویتامین‌های محلول در آب است که به کمک تجمع در سلول‌های داخلی در ایمنی سبب از بین بردن باکتری‌ها و ویروس‌ها می‌شود.

مهارت افزود: این ویتامین علاوه بر اینکه یک آنتی اکسیدان قوی است، منجر به بهبود جذب آهن در بدن می‌شود. نگهداری طولانی مدت در یخچال، پختن، گرمای هوا، نور و دخانیات باعث از بین رفتن این ویتامین می‌شود.

او ادامه داد: میوه‌ها مانند پرتقال، لیمو، کیوی، فلفل دلمه ای، انواع کلم، گوجه فرنگی منابع غنی ویتامین C هستند.

رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز با بیان اینکه غلات کامل، لبنبات و منابع حیوانی منایع غنی روی هستند، تصریح کرد: کمبود روی با کاهش تعداد ماکروفاژ‌ها و افزایش استرس اکسیداتیو منجر به تضعیف سیستم ایمنی می‌شود.

او با بیان اینکه منابع پروتئین حیوانی، موز، لبنیات، قارچ و برنج قهوه‌ای منایع غنی از سلنیوم هستند، افزود: مصرف کافی سلنیوم باعث کاهش استرس اکسیداتیو، کاهش التهاب و نیز سبب تقویت سیستم ایمنی می‌شود.

مهارت ادامه داد: آهن در منابع گیاهی و حیوانی یافت می‌شود و کمبود آن آسیب و تضعیف سیستم ایمنی بدن را به همراه دارد. اگر منابع غذایی به همراه غذا‌های حاوی ویتامین C مصرف شوند، جذب آهن افزایش می‌یابد.

او اضافه کرد: گوشت قرمز، مرغ، سبزی ها، حبوبات، میوه‌های تازه و خشک، غلات کامل، تخم مرغ منابع غنی از آهن هستند.

رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز گفت: مصرف دوز‌های بالای ویتامین‌ها و مواد معدنی اثر محافظتی ثابت شده‌ای در پیشگیری از بیماری‌های عفونی ندارد. مکمل در حد توصیه استاندارد در افرادی که دریافت کافی از منابع غنی مواد غذایی گفته شده ندارند، توصیه می‌شود.

او ادامه داد: تاکنون انتقال ویروس کرونا از راه مواد غذایی گزارش نشده است، ولی بهتر است برخی موارد احتیاط در زمینه بهداشت مواد غذایی رعایت شود. منابع غذایی حیوانی به صورت کامل پخته مصرف شود و از مصرف غذا‌های خام که امکان شست و شوی کامل آن‌ها وجود ندارد پرهیز کنیم.

مهارت تصریح کرد: از وسایل آشپزخانه مجزا برای آماده سازی مواد غذایی خام و پخته استفاده شود و هنگام آماده سازی مواد غذایی خام و پخته دست خود را کامل بشوییم.

او افزود: از به اشتراک گذاشتن وسایل مورد استفاده در مصرف مواد غذایی مانند قاشق، چنگال، کارد و لیوان پرهیز کنیم.

رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز بیان کرد: در زمینه مصرف مایعات تا حد امکان، مایعات کافی و فراوان بنوشیم. هیدراته بودن بدن به بدن برای دفع سموم و حفظ ایمنی مناسب کمک می‌کند.

او ادامه داد: اگرچه برخی مواد غذایی گیاهی (مانند سیر) حاوی ترکیبات و فیتوکمیکال‌هایی هستند که می‌توانند در تقویت سیستم ایمنی بدن و مقابله با عفونت‌های باکتریایی و ویروسی موثر باشند، اما شواهدی مبنی بر مصرف آن در درمان بیماری ویروس کرونا وجود ندارد.

مهارت گفت: بزرگنمایی اثرات مفید سیر، زنجبیل، و سایر مواد غذایی و مصرف بی رویه آن‌ها می‌تواند اثراتی سوء بر متابولیسم بدن داشته و نیز با اثرات سایر مواد غذایی و مکمل‌ها و دارو‌های تجویز شده احتمالی تداخل کنند.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.