به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از لرستان، اگر در راهروهای دادگستری قدم بزنید زوجهای زیادی را میبینید که یک روزی عاشقانه ازدواج کردهاند، اما حالا پای خود را در یک کفش کرده که حتما باید جدا شوند و حاضر نیستند حتی قیافه دیگر را تحمل کنند. برخی به صورت توافقی و بعضی دیگر با جنجال و کدورت راهشان را از یکدیگر سوا میکنند تا هر چه سریعتر حکم رهایی از زندگی نفرتانگیز و سراسر کشمکش خود را بگیرند.
به راستی کجای این انتخاب اشتباه بوده که ازدواجی که میتوانست مایه آرامش، انس و الفت باشد حالا به سوهان روح و تهدیدی برای بهداشت روحی و روانی افراد تبدیل شده تا جایی که فرار را بر قرار ترجیح میدهند.
طلاق، آخرین راه چاره
واقعیت این است که زندگی مشترک با تمام مزایا و ویژگیهای مثبتی که دارد گاه میتواند به شدت آسیبزا و فرسایشی باشد تا حدی که اختلافات زوجین به جایی میرسد که هیچ راه حلی غیر از «طلاق» برای آنها باقی نمیماند.
اما فراموش نکنیم که طلاق، آخرین راه چاره برای پایان دادن به زندگیهای تلخ، بدون عاطفه و مشقتبار است و افرادیکه در مواجهه با کمترین تنش و اختلافی، جدایی را اولین گزینه خود میبینند باید در پیشگاه خداوند متعال پاسخگو باشند، چون گسیختگی خانواده پیامدهای منفی زیادی برای فرد و اجتماع دارد که عمدتاً کودکان، قربانی اصلی آن هستند.
متأسفانه در سالهای اخیر دو عامل «اقتصادی» و «فرهنگی» دست به دست یکدیگر دادهاند تا سیر طلاق در لرستان صعودی شود که این روال میتواند در آینده منشأ آسیبهای اجتماعی فراوانی باشد.
در ۹ ماهه نخست امسال حدود سه هزار طلاق در لرستان به ثبت رسیده یعنی در هر شبانهروز به طور میانگین ۱۱ واقعه طلاق رخ داده که این رقم نسبت به جمعیت استان و فرهنگ حاکم بر جامعه - که دیدگاه مثبتی نسبت به طلاق ندارد - آمار قابل توجهی است.
فریبرز امیری مدیرکل ثبت احوال لرستان اظهار کرد: از ابتدای سال ۹۹ تاکنون تعداد ۱۱ هزار مورد ازدواج در لرستان به ثبت رسیده یعنی در هر شبانه روز ۴۳ ازدواج رخ داده است که میانگین سن ازدواجهای اول برای مردان ۲۷.۸ سال و برای زنان ۲۲.۹ سال بوده است.
او افزود: در همین مدت تعداد ۲ هزار و ۹۹۲ مورد طلاق هم داشتهایم به طوریکه در هر شبانه روز بهطور متوسط تعداد ۱۱ واقعه طلاق به ثبت رسیده؛ میانگین سن طلاق در استان برای مردان ۳۵.۹ سال و برای زنان ۳۱.۲ سال بوده است.
ازدواجهای که حتی یکسال دوام ندارند
مدیرکل ثبت احوال لرستان با بیان اینکه تعداد ۳۲۰ مورد یعنی ۱۰.۷ درصد از طلاقها کمتر از یکسال انجام شده، عنوان کرد: سال گذشته هم سههزار و ۸۳۰ طلاق در استان به ثبت رسیده است.
کاهش عمر ازدواج به زیر یکسال در لرستان نشان میدهد که آستانه صبر مردم به شدت کاهش پیدا کرده و به نوعی قبح طلاق در جامعه شکسته شده است که دلایل این امر را در مصاحبه با روانشناسان و جامعهشناسان استان جویا شدهایم.
امیر زاهد بداق، یک جامعه شناس لرستانی گفت: عواملی مانند بیکاری، فقر، اعتیاد، چند همسری، ندادن نفقه، دخالت والدین، تغییر سبک زندگی، زندانی بودن همسر و فساد اخلاقی و خیانت از دلایل افزایش طلاق در جامعه محسوب میشوند.
او افزود: در استان لرستان عامل اقتصادی نقش پررنگی در بالا رفتن نرخ طلاق داشته است؛ در حقیقت هزینههای سنگین زندگی در استانی که بیشترین تورم و نرخ بیکاری را در کشور دارد هر جوانی را از ازدواج منصرف میکند و حتی میتواند به فروپاشی زندگیهای زیادی بیانجامد.
این جامعهشناس لرستانی عنوان کرد: از آنجایی که فقر و بیکاری زمینهساز بسیاری از آسیبهای اجتماعی از جمله اعتیاد، افسردگی، اختلالات روحی و بزهکاری است پس مشکلات اقتصادی ریشه و عامل قدرتمندی در فروپاشی خانوادههای لرستانی به شمار میرود.
شبکههای اجتماعی در کمین خانواده
او با اشاره به نقش شبکههای اجتماعی در افزایش نرخ طلاق، افزود: متأسفانه در فضای مجازی میبینیم که برخی با برگزاری جشن طلاق و عادیسازی این پدیده شوم به افزایش طلاق در جامعه دامن میزنند و با محدودیت دانستن ازدواج، مردم را به منجلابی میکشانند که سرانجام ناخوشایندی برای آنها دارد.
یقیناً یکی دیگر از آثار سوء شبکههای اجتماعی، افزایش سطح توقعات، چشم و همچشمی و مادیگرایی بوده کمااینکه افراد با مشاهده زندگیهای لوکس و لاکچری دیگران و مقایسه با سطح زندگی خود به شکاف طبقاتی عمیقی که وجود دارد پی میبرند و این امر به نارضایتی از زندگی فعلی منجر میشود.
بداق با بیان اینکه افزایش روابط نامشروع و دوستیهای پیش از ازدواج نیز در جدایی زوجین نقش دارد، تصریح کرد: در دوره دوستی و آشنایی پیش از ازدواج، معمولاً احساسات بر عقل غلبه میکند که این موضوع سدی در برابر شناخت دختر و پسر از یکدیگر خواهد بود.
او ادامه داد: در دوران دوستیهای پیش از ازدواج، طرفین به جای شناخت درست از یکدیگر فقط به وصال فکر میکنند در نتیجه بعد از ازدواج، به تدریج نواقص یکدیگر را بزرگ میبینند و این موضوع در نهایت منجر به سردی عاطفی و طلاق خواهد شد.
این جامعهشناس لرستانی بیان کرد: در دوستیهای خیابانی سوءظن نسبت به همسر، به وفور دیده شده است، زیرا کسانی که با افراد متعددی ارتباط دارند هنگام ازدواج نسبت به همه دختران بدگمان هستند از طرفی با گرفتاری در دام تنوع طلبیها دیگر به یک نفر در زندگی خود قانع نمیشوند و این موضوع سبب بروز بحث و جدل بین زوجها میشود.
ضرورت فرهنگسازی و آموزش مهارتهای زندگی
الهام رحیمی، یک روانشناس لرستانی اظهار کرد: بسیاری از زوجین در حالی برای طلاق مراجعه میکنند که فاقد مهارتهای لازم برای یک زندگی ایدهآل هستند که این موضوع اهمیت مشاوره پیش از ازدواج را به ما گوشزد میکند.
او افزود: زوجین و به ویژه افرادی که در سنین خیلی پایین اقدام به ازدواج میکنند به دلیل اینکه از سطح آگاهی و مهارتهای لازم برخوردار نیستند نمیتوانند اختلافات موجود را مدیریت کنند و به جای راهنمایی گرفتن از مشاوران و متخصصان، خانوادههای خود را درگیر میکنند که این مسئله با افزایش دخالتهای نادرست اوضاع را بحرانیتر میکند.
رحیمی گفت: برای کاهش طلاق در جامعه ضمن رفع دغدغههای اقتصادی مردم باید آموزش و فرهنگسازی به طور جدی در دستور کار متولیان فرهنگی قرار بگیرد و مهارتهای ارتباطی افراد را ارتقا دهیم.
او بیان کرد: خانوادهها باید دخالتهای خود را به حداقل برسانند و با سختگیریهای بیجا در آتش اختلافات ندمند؛ این روزها مشاورههای رایگان و آنلاین در دسترس همه مردم قرار دارد و افراد میتوانند به واسطه تماس با اورژانس اجتماعی به شماره ۱۲۳ از مشاورههای تخصصی بهرهمند شود.
این کارشناس خانواده اظهارکرد: به دنبال از هم گسیختن بسیاری از پیوندهای زناشویی فرزندان آنها در اثر بیتوجــــــهی والدین، صدمههای روحی و روانی زیادی میبینند از طرفی بسیاری از از زوجهای مشکلدار به خاطر فرزندانشان به زندگی با یکدیگر ادامه میدهند غافل از اینکه انرژی منفی، جنگ و دعواهای پدر و مادر به فرزندان نیز سرایت میکند پس در هر دو صورت، فرزندان قربانیان اصلی ماجرا هستند.
در این مطلب جا دارد به این نکته هم اشاره کنیم که در سریالهای نمایش خانگی اخیر که اتفاقا خیلی هم پرطرفدار هستند خانواده به هیچ وجه بنیان محکمی ندارد و در این سریالها با صراحت به ترویج اعتیاد، روابط نامشروع و طلاق در جامعه پرداخته شده که این قبیل تولیدات رسانهای زنگ خطر و سم مهلکی است که فرهنگ ایرانی و اسلامی را تهدید میکند و باید با آنها برخورد شود.
چرا در جامعه اسلامی باید سریالهایی ساخته شود که در آن قمار، شرابخواری، روابط ضربدری، بیاحترامی به والدین و اعتیاد امری عادی تلقی شود و با این کار الگوهای غلطی در ذهن نوجوانان و جوانان ایجاد کنیم؟ مسئولان فرهنگی ما در کدام خواب زمستانی فرو رفتهاند که این فاجعه را نمیبینند.
جامعهای که در آن خانواده حقیر و بی ارزش شمرده شود و ازدواجهای سالم جای خود را به روابط بیقانون و قائده بدهد قطعا محکوم به شکست است و اگر همین روال ادامه پیدا کند باید منتظر انحطاط کامل اخلاقی جامعهای باشیم که روزی هزاران جوان برای حراست از آن جانفشانی کردند.
منبع: تسنیم
انتهای پیام/ب