عضو هیأت علمی دانشگاه علامه طباطبایی گفت: تلاش برای منع استفاده ایران از انرژی صلح آمیز هسته‌ای و ترور هدفمند دانشمندان هسته‌ای ایران ناقض حق توسعه و تعیین سرنوشت اقتصادی ایران است.

به گزارش خبرنگارگروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مشهد،  سیدقاسم زمانی عضو هیأت علمی دانشگاه علامه طباطبایی در همایش «بررسی ابعاد حقوقی ترور دانشمندان هسته‌ای از منظر حقوق بین الملل» که توسط گروه حقوق دانشگاه بین المللی امام رضا (ع) به مناسبت سالروز شهادت شهدای هسته‌ای ایران به صورت وبیناری برگزار شد، گفت: برنامه ترور دانشمندان هسته‌ای ایران مدت‌ها پیش آغاز شده است و نقطه پایانی را هم برای آن نمی‌توان متصور بود.

او با تأکید بر اینکه تلاش برای منع استفاده ایران از انرژی صلح آمیز هسته‌ای و تررو هدفمند دانشمندان هسته‌ای ایران در گام نخست ناقص حق توسعه و تعیین سرنوشت اقتصادی کشور است، افزود: ترور دانشمندان هسته‌ای ایران در منظومه حقوق بشر ناقض حق توسعه و ناقض محوری‌ترین حق بشری که حق حیات است، می‌باشد.

عضو هیأت علمی دانشگاه علامه طباطبایی با بیان اینکه حق حیات، جزو حقوق بنیادی هر فردی است و در هیچ شرایطی نمی‌توان حیات انسان به ویژه نخبگان یک کشور را به صورت خودسرانه سلب کرد، ادامه داد: استفاده از سلاح گرم علیه افراد و شهروندان یک کشور برای آسیب و سلب حیات مطلقاً در تمامی جوامع ممنوع می‌باشد.

زمانی بیان کرد: قاعده منع خودسرانه حیات، صرفاً به قلمرو یک دولت محکوم نمی‌شود و رژیم اشغالگر صهیونیستی و ایالات متحده آمریکا صرفاً به رعایت آن در سرزمین خود محکوم نیستند؛ بلکه این یک موضوع فرا مکانی است و دولت‌ها همواره موظف هستند این قواعد را در همه زمان‌ها و مکان‌ها محترم شده و رعایت کنند.

او تصریح کرد: شهیدان مجید شهریاری، مصطفی احمدی روشن، مسعود علیمحمدی، داریوش رضایی‌نژاد و محسن فخری زاده نخبگانی بودند که در راه نیل به استقلال اقتصادی کشور به شهادت رسیدند و علم دانش خود را از ملت ایران دریغ نکردند و به غرب نفروختند.

نویسنده کتاب‌های حقوق بین الملل تاکید کرد: ترور دانشمندان جمهوری اسلامی ایران ناقض حاکمیت این کشور است و دولت جمهوری اسلامی ایران باید حداکثر تلاش خود را برای حفاظت دانشمندان هسته‌ای داشته باشد و تلاش نماید تا حفره‌های امنیتی موجب ترور این دانشمندان برجسته نگردد.

زمانی اظهار کرد: دولت جمهوری اسلامی ایران باید ضمن تقویت اقدامات حفاظتی نسبت به دانشمندان هسته‌ای به صورت خاص و سایر شهروندان به صورت عام، از هیچ کوششی برای پایمال نشدن خون این شهدا دریغ نورزد.

او افزود: نیروی انسانی عامل محوری در فرآیند نایل شدن هر کشور به توسعه و پیشرفت است که در کنار فراهم بودن زیرساخت ها، به ویژه در حوزه حق استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای، نیروی انسانی نقش مؤثری در زمینه سازی پیشرفت یک کشور و دست یابی به استقلال اقتصادی ایفای نقش می‌کند.

رسیدن به توسعه پایدار با انرژی سلح آمیز هسته‌ای

عضو هیأت علمی دانشگاه علامه طباطبایی ادامه داد: کشور‌هایی که تلاش دارند تا در قالب اسناد بین المللی به ویژه معاهده منع گسترش سلاح‌های هسته ای، از آن چه در این معاهده و حقوق بین الملل عام تصویب شده است، استفاده کنند؛ حساب ویژه‌ای روی دانشمندان هسته‌ای خود باز کرده اند، زیرا حق استفاده صلح آمیز از انرژی هسته‌ای باعث رسیدن به توسعه پایدار را امکان پذیر می‌کند.

زمانی با بیان وابستگی به نیرو‌های انسانی کشور‌های دیگر در حوزه انرژی هسته‌ای می‌توانند مخرب و خطرناک باشد، بیان کرد: هر کشوری که طبق موازین حقوق بین الملل حق دارد از انرژی صلح آمیز هسته‌ای استفاده کند به موازات آن دارای این حق است که از لوازم اجرای این حق، برخوردار شود.

او تصریح کرد: ارائه آموزش‌های لازم در قالب اسناد بین المللی برای نیل به توسعه مقرر شده است و تلاش جمهوری اسلامی ایران برای اینکه بتواند به نیرو‌های بومی خود و دانشمندان هسته‌ای خود متکی باشد، دارای بستر‌ها و زمینه‌های محکم در زمینه حقوق بین الملل است.

در حوزه حقوقی کشور در تحریم است

در ادامه این همایش دکتر حسین موسوی فر مدیر گروه حقوق بین الملل و بشر پژوهشگاه قوه قضاییه و دبیر کارگروه پرونده شهید سلیمانی با بیان اینکه قوانین ما در حوزه تروریسم کامل نیست، گفت: ترور ۱۷ هزار شهید ترور توسط یک سازمان تروریستی و ترور‌های دولتی و غیردولتی علیه دانشمندان هسته‌ای جمهوری اسلامی اسران از مصادیق جنایت علیه بشریت است و ما باید در بخش قوانین حوزه تروریسم خلا‌های موجود را برطرف نماییم.

او افزود: باید جامعه حقوقی کشور به این درک برسد که ما در حوزه حقوقی مانند حوزه‌های اقتصادی، نظامی، سیاسی و امنیتی تحت تحریم و جنگ و منازعه ناجوان مردانههستیم.

این استاد دانشگاه ادامه داد: ضروری است تا جامعه حقوقی کشور هم برابر با نیاز و عزت ملی این تحریم حقوقی را احساس کند و آن را یک منازعه حقوقی بداند و به بهترین شکل در بُعد داخلی و بین المللی دخالت موثر نمایند تا بتواند حقوق شهدا را احقاق نماید.

رسیدن به اقتدار و قدرت در سایه علم

بهجت قاسمی استاد دانشگاه و همسر شهید شهریاری نیز گفت: علم، قدرت است و اگر ملتی مجهز به علم و دانش شود به پیشرفت دست خواهد یافت از این رو باید به نخبگان و دانشمندان توجه ویژه ای شود.

او افزود: از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی تا به امروز استکبار جهانی و دشمنان این نظام همواره تلاش دارند تا با اقداماتی همچون ترور سران کشور و دانشمندان، جنگ تحمیلی، تحریم و... به این انقلاب صدمه وارد کنند.

همسر شهید شهریاری با تأکید بر این مطلب که علم موجب اقتدار و قدرت جوامع و دولت ها می گردد، ادامه داد: دشمنان نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران همواره تلاش دارند که جلوی علم و دانش را بگیرند از این رو ترو دانشمندان را در دستور کار خود قرار دادند و 11 سال پیش پروفسور علیمحمدی را به شهادت رساندند.

دکتر فخری زاده؛ سرآمد دانشمندان هسته ای

قاسمی با اشاره به شهادت دانشمندان هسته ای کشور طی این سال های اخیر بیان کرد: متاسفانه در آذر ماه امسال سرآمد تمامی دانشمندان هسته ای کشور، دکتر محسن فخری زاده را به شهادت رساندند.

او با اشاره به جایگاه ارزشمند این دانشمند برجسته هسته ای تصریح کرد: ایشان به علت مسایل امنیتی برای بسیاری از افراد حتی فرهیختگان و اساتید دانشگاه شناخته شده نبودند، در حالی که می توان ایشان را سرآمد همه دانشمندان هسته ای جمهوری اسلامی ایران معرفی کرد.

همسر شهید شهریاری در پایان به ارایه دادخواست مدنی از سوی خانواده شهدای هسته ای به عنوان خواهان به قوه قضاییه اشاره و تاکید کرد: امیدواریم یک روز در تاریخ آمریکا و ایادی آن به خاطر عملیات وحشیانه ای که برای ترور شخصیت های علمی کشور داشتند، محکوم شوند.

دكتر محسن مولايي فرد مدرس دانشگاه در این همایش گفت: تروریسم مسئله جدیدی نیست بلکه از دوران امپراطوری های شرقی روم در آسیا و اروپا مطرح بوده است و این روند در طول تاریخ ادامه داشته است و قرن های 190 مسلادی در قالب خشونت های سیاسی در دست آشوبگران قرار گرفته است.

او افزود: حمایت دولت ها از تروریسم از نیمه قرن 20 به ویژه در سال های 1960 تا 1970 میلادی به نحوی بود که دولت ها تلاش کردند تا با استفاده از آن راحت تر به منافع سیاسی خود دست یابند.

این استاد دانشگاه در ادامه با بیان اینکه در حوزه بین الملل با دو عرصه مسئولیت فردی و مسئولیت دولت ها مواجه هستیم، ادامه داد: در حوزه تروریسم دولتی، همواره دولت ها در خصوص هر موضوعی که بخواهد آن ها پاسخگو باشند ممانعت می نماید و درصدد آن هستند تا دامنه مسئولیت بین المللی را به سمت اشخاص خصوصی هدایت نمایند.

انتهای پیام//ف.ح
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.