به گزارش خبرنگار بورس گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، سهامداران بازار سرمایه همچون سایر سرمایه گذاران پیش از سرمایه گذاری باید مجموعه ای از آموزش ها را فرا بگیرند. این روزها فعالیت در بورس بیش از هر زمان دیگری به دغدغه گروهی از افراد تبدیل شده است، به همین دلیل قصد داریم شما را با یکی از مفاهیم بازار سرمایه آشنا کنیم.
در سامانه معاملات بازار بورس و اوراق بهادار، دارایی سهامداران در هر یک از نمادهای معاملاتی زیر نظر یک کارگزار قرار خواهد گرفت، که به آن کارگزار ناظر گفته می شود و از آن پس سهامداران دارایی سهام خود را در هر نماد معاملاتی صرفاً از طریق کارگزار ناظر خود در آن نماد معاملاتی می توانند به فروش برسانند.
در سیستم معاملاتی پیشین سهام، افراد میتوانستند سهام خود را در کارگزاریهای مختلف به فروش برسانند، به طور مثال اگر شخص در دو کارگزاری مفید و آگاه حساب معاملاتی داشته و با حساب آگاه خود ۲۰۰۰ سهم فولاد خریداری میکرد می توانست ۲۰۰۰ سهم خود را توسط کارگزاری مفید به فروش برساند. یعنی هیچ الزامی برای یکسان بودن کارگزار خریدار و فروشنده وجود نداشت.
در سالهای اخیر با راه اندازی سیستم معاملاتی جدید، مفهوم جدیدی به عنوان کارگزار ناظر به قوانین بازار افزوده شد به گونه ای که سهامداران دارایی سهام خود را در هر نماد معاملاتی فقط میتواند توسط کارگزاری به فروش برسانند که سهام خود را از آن خریدهاند. چنانچه با همان شرایط مثال قبلی اقدام به خرید ۲۰۰۰ سهم فولاد در کارگزاری آگاه کرده باشید؛ صرفا میتوانید از طریق همان کارگزاری ۲۰۰۰ سهم فولاد خود را به فروش برسانید.
بیشتر بخوانید
اگر تنها در یک کارگزاری حساب معاملاتی داشته باشید و تمامی خرید و فروشهای خود را با همان حساب معاملاتی انجام دهید؛ کارگزار ناظر شما همان کارگزاری است که با آن کار میکنید. ولی اگر دارایی سهامتان در نمادهای معاملاتی مختلف متفاوت است، کارگزار ناظر با توجه به سابقهی معاملاتی شما با کارگزاریهای مختلف تعیین خواهد شد. بدین معنی که در هر نماد معاملاتی بسته به سابقه معاملاتی، کارگزار ناظر متفاوتی خواهید داشت. برای تشخیص این کارگزاری خود روشهای مختلفی وجود دارد که در ادامه بررسی خواهیم کرد.
١: مراجعه به سایت اینترنتی شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه و مشاهده کارگزار ناظر در قسمت سرویسهای الکترونیکی به سهامداران. لازم به ذکر است؛ سهامداران حقیقی برای استفاده از این قابلیت باید کد ملی و سهامدارن حقوقی هم میبایست کد سهامداری خود را در سامانه وارد کنند.
٢:تطابق گواهینامه نقل و انتقال و سپرده سهام راه دیگر برای تشخیص کارگزار آن است که سهامدار در هر نماد پس از مراجعه به سایت شرکت سپردهگذاری اوراق بهادار، کد کارگزار خریدار یا فروشنده را که در آخرین گواهینامهی نقل و انتقال سهام صادر شده را با جدول شناسایی کد کارگزاری که در سایت موجود است، تطابق داده و از کارگزار خود در هر نماد معاملاتی اطلاع یابد.
روش اول: به صورت حضوری به شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه مراجعه کرده و با ارائه اصل و کپی شناسنامه، درخواست تغییر کارگزار خود را ثبت کنید.
روش دوم: باید به سایت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه مراجعه کرده و پس از دریافت و تکمیل فرم درخواست غیرحضوری تغییر کارگزار ناظر، آن را به همراه گواهی امضا از دفاتر اسناد رسمی برای شرکت سپردهگذاری مرکزی پست کنید.
روش آخر هم مراجعه به کارگزاریهایی است که در نماد معاملاتی موردنظر میتوانند به عنوان کارگزار ناظر فعالیت کنند.