به گزارش خبرنگار
گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از
مشهد، علیرضا فرامرزی مشاور ناظر گمرکات خراسان رضوی در تشریح
تراز بازرگانی خارجی گمرکات استان در ۹ ماهه اول امسال گفت: میزان صادرات کالا از گمرکات خراسان رضوی در ۹ ماهه امسال معادل هزار و ۹۶۸ تن به ارزش یک میلیارد دلار بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل در هر دو حوزه ۲۵ درصد کاهش داشته است.
او افزود: ارزش صادرات کالاها در مدت مشابه سال گذشته به ترتیب دو هزار و ۶۱۷ تن و هزار و ۳۳۲ میلیون دلار برآورد میشود. از کل ارزش صادرات غیرنفتی در ۹ ماهه امسال ۲۲۴ هزار دلار از محل تجارت چمدانی و دو هزار و ۸۳۳ دلار از محل بازارچه مرزی دوغارون بوده است.
مشاور ناظر گمرکات خراسان رضوی ادامه داد: میزان واردات استان در این مدت ۱۲۸ هزار تن به ارزش ۲۶۵ میلیون دلار بوده و در مقایسه با مدت مشابه سال قبل از نظر وزنی ۴۰ درصد و از نظر ارزشی دو درصد کاهش داشته است، ضمناً واردات سال گذشته ۲۱۴ هزار تن به ارزش ۲۷۰ میلیون دلار برآورد میشود.
بیشتر بخوانید
فرامرزی بیان کرد: مقایسه صادرات و واردات کشورمان نشان میدهد تراز بازرگانی خارجی گمرکات خراسان رضوی در این مدت مثبت و معادل ۷۳۷ میلیون دلار است.
او تصریح کرد: عمده کشورهای هدف صادراتی ما به ترتیب افغانستان، ازبکستان، عراق و ترکمنستان بوده اند. در ترکمنستان ۴۷ درصد اقلام از نظر وزنی کاهش صادرات داشته اند و اُفت ارزش صادرات به این کشور نیز ۶۸ درصد بوده است.
مشاور ناظر گمرکات خراسان رضوی از ایجاد محدودیت تردد اتباع کشور ترکمنستان از مرز سرخس از سوی این کشور، اخذ عوارض اضافی از رانندگان کامیونهای ایرانی (از جمله عوارض ۵.۱ دلاری در هر کیلومتر پیمایش)، عدم پذیرش محمولههای صادراتی ایران به مقصد تاجیکستان از سوی ترکمنستان (به علت مشکلات دو کشور)، سخت گیریهای بی مورد و بهانه جوییهای واهی برای کامیونها و برگشت آنها به کشورمان، اتخاذ تصمیمات ناگهانی و اعمال ممنوعیت و محدودیت بدون اطلاع قبلی و اسکورت کامیونهای ایرانی و اخذ هزینههای اضافی به این منظور و همچنین مشکلات مربوط به جرائم به عنوان بخشی از چالشهای ارتباط با ترکمنستان در مرز سرخس نام برد.
فرامرزی اظهار کرد: یکی از مشکلات تجارت با این کشور این است که حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد از مبلغ فروش کالاهای صادراتی ایران صرف پرداخت مالیات و هزینهها در این کشور میشود.
او اشارهای هم به پیشنهاداتی داشت که برای حل این مشکلات ارائه شده و افزود: اخذ موافقت طرف مقابل (ترکمنستان) برای ورود کامیونهای خالی که از سایر مرزهای کشور وارد کشور ترکمنستان شده اند و قصد ورود از مرز باجگیران (کوتاه ترین مسیر) به داخل کشور را دارند، میتواند به رفع بخشی از چالشها کمک کند همچنین باید زمینهای فراهم آید تا محدودیت تعداد و تناژ ایجاد شده توسط کشور ترکمنستان برای کامیونهای خروجی از مرز باجگیران مرتفع شود.
مشاور ناظر گمرکات خراسان رضوی ادامه داد: دو پیشنهاد دیگر ما نیز حمل غیریکسره کالاهای صادراتی و ترانزیتی به مقصد کشور ترکمنستان (به طوری که کالاهای مذکور توسط ناوگان داخلی تا مرز باجگیران حمل شده و پس از بارگیری در ناوگان ترکمن به کشور ترکمنستان ارسال شود) و پذیرش کامیونهای صادراتی و ترانزیتی که مقصد تخلیه کالای آنها شهری به جز عشق آباد باشد، است.
انتهای پیام//ف. ح