به گزارش خبرنگار اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، مصطفی رجبی مشهدی، سخنگوی صنعت برق و معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی توانیر با حضور در برنامه تهران ۲۰ درباره قطعیهای برق بیان کرد: تمام تلاشی که صنعت برق انجام میدهد، این است که در روزهای آینده تامین برق را به خصوص برای مشترکان خانگی، تجاری و سایر مشترکان فراهم کند.
او افزود: امیدواریم با توجه به این که در انتهای هفته، یعنی از اواخر دی ماه تا اوایل بهمن ماه، سرمای هوا را داریم و شرایط مقداری سختتر خواهد شد، صرفه جوییها ادامه پیدا کند تا شاهد قطعی برق نباشیم.
رجبی مشهدی گفت: در درجه اول تلاش میکنیم که هیچ خاموشی نداشته باشیم و در درجه بعدی اگر قرار است خاموشی ایجاد شود، حتما اطلاع رسانی کنیم؛ نمیتوان به صورت قطعی بیان کرد، اما باید شرایط سختگیرانه را رعایت کرد.
او ادامه داد: خط قرمز و اولویت ما این است که در درجه اول برای مشترکان خانگی و پس از آن نیز، برای مراکز حساسی مانند بیمارستانها تامین برق را انجام دهیم؛ در شرایطی که در ایام امتحانات قرار داریم و آموزشها نیز مجازی است، تامین برق خانه ها، به مراتب در اولویت قرار دارد.
این مقام مسئول در پاسخ به این سوال که دلیل اطلاع رسانی نکردن توانیر قبل از قطعی برق چه بوده، اظهار کرد: فقط برای روز سه شنبه هفته گذشته بنابر اتفاقاتی که رخ داد، امکان اطلاع رسانی به مردم فراهم نشد. هرساله یک برنامه ریزی میان مدتی را برای تامین منابع انرژی اولیه که عمدتا منابع فسیلی مانند سوخت گاز، گازوئیل، مازوت هستند و همچنین برای نیروگاههای برق آبی و اتمی، انجام میدهیم، اما در شرایطی که محدودیتهای خاصی برای ما ایجاد میشود، امکان اطلاع رسانی نداریم.
او در ادامه گفت: در این ایام به ویژه طی هفته گذشته، مصرف برق و گاز نسبت به سال گذشته افزایش داشته که کم سابقه است؛ اگر شرایط به گونهای باشد که اعمال خاموشی پایدار رخ دهد و به حالت نرمال بر نگردد، حتما از قبل اطلاع رسانی میکنیم، اما وقتی که نمیدانیم چه زمانی و در کدام مناطق خاموشی ایجاد میشود، امکان اطلاع رسانی نداریم.
رجبی گفت: شاید اطلاع رسانی خوبی نباشد اما باید بگویم که برق وزارت نیرو را در همان ساختمان اصلی نیز، قطع کردیم و مردم بدانند در بحث قطعی برق از خودمان شروع کردیم.
معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی توانیر درباره قطعی برق صنایع بیان کرد: در روز سه شنبه گذشته، اصلا برق هیچ صنعتی را قطع نکردیم و اعمال خاموشیها فقط برای بخش خانگی بود، چون برای بخش صنعت، موضوع هماهنگی را همیشه از روز قبل داریم که البته خود صنایع اعلام کرده اند که اگر یک تا دو ساعت قبل نیز اطلاع رسانی شود، انعطاف پذیری لازم را دارند.
او افزود: قطعی برق بدون اطلاع رسانی به صنایع را قطعا رد میکنیم، حتی این روزها از فولادسازیها درخواست کردیم که در مدیریت مصرف زمستانی با ما همکاری کنند، اما همکاری آنها را دریافت نکردیم و تلاش ما این است که کمترین آسیب را به این نوع صنایع بزنیم. عمده نگرانی تولیدکنندگان این است که تولیدشان در ساعاتی متوقف شده است و آسیب میبینند.
بیشتر بخوانید
رجبی مشهدی اظهار کرد: برای چیزی که در اثر نوسانات ناشی از قطع برق آسیب دیده باشد، از مردم پول بیمه دریافت میکنیم؛ اگر کسی در اثر این حوادث آسیب ببیند، میتواند از طریق اپلیکیشن برق من و سایت اینترنتی bime.tavanir.com ثبت نام کند که بعد از ثبت نام، کارشناس موضوع را بررسی میکند و بر اساس نظر کارشناسی خسارت پرداخت میشود.
او در ادامه گفت: سالانه بر اساس تکلیف قانون بودجه، ۶۰ میلیارد تومان توان پرداخت خسارت داریم؛ مناقصه برگزار میکنیم و از این طریق، بیمه گر مشخص میشود.
سخنگوی صنعت برق کشور در پاسخ به پیامهای مردمی درباره قطعی برق برخی نواحی صنعتی، افزود: اینها به فعالیتهایی که ما از روز چهارشنبه برای در اولویت قرار دادن شبکه سراسری برق و تامین برق مشترکان خانگی انجام دادیم، بر میگردد که این کار با هماهنگی مدیران توزیع هر منطقه صورت گرفته است و به شکل ادواری، محدودیتهایی را ایجاد میکنیم؛ امسال میزان افزایش مصرف در بخش صنایع بزرگ ما، بیش از ۱۵ درصد بوده است.
او در پاسخ به این سوال که با توجه به تعطیلیهای کرونایی بسیاری از صنوف، افزایش مصرف برق عجیب به نظر میرسد، گفت: به جز صنایع بزرگ، در بخش تجاری و خانگی نیز، از ابتدای امسال، رشد مصرف برق بیش از ۴ و نیم درصد بوده که حاکی از رونق اقتصادی در این بخش هاست. علاوه بر این، در بخش اداری نیز، ممکن است برخی بگویند که اکثرا دورکاری بوده اند، اما به هر حال هر تعدادی که حضور داشته اند، سیستم گرمایشی متمرکز آن اداره مشغول به فعالیت است.
رجبی مشهدی افزود: امسال عادت افراطی باز کردن پنجرهها نیز اضافه شد. وقتی پنجرهها باز میشود، نیاز داریم که انرژی زیادی را برای گرم کردم محیط صرف کنیم. من از مردم، ادارات، کسبه، تجاز و سایر مشترکان خواهش میکنم که نسبت به عایق سازی اقدام کنند.
او اظهار کرد: همه مشترکانی که برق من را نصب کرده باشند، امکان اطلاع رسانی قطع برق را خواهند داشت البته تاکنون حدود ۲ میلیون مشترک این برنامه را نصب کرده اند. ما درخواست داریم که حداقل مدیران نواحی صنعتی این برنامه را نصب کنند هرچند که از قبل با آنها نامه نگاری صورت میگیرد.
معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی توانیر درباره اختلاف نظر مشترکان آسیب دیده با نظر کارشناسان بیمه، بیان کرد: اگر کسی به نظر کارشناسی بیمه اعتراضی داشته باشد، میتواند به شرکت توزیع برق مراجعه کند و با ارائه درخواست کتبی، کارشناسی مجدد صورت میگیرد.
او درباره شایعات مطرح شده پیرامون این که صادرات گاز به روسیه و ایجاد مزارع رمزارز مشترک با چین، سبب کمبود برق شده نیز گفت: من اطلاع دقیقی از گاز صادراتی ندارم، چون مسئولیتی در این زمینه ندارم، اما بعید میدانم که این مسئله درست باشد؛ موضوعی که اهمیت دارد این است که مصرف بخش خانگی و تجاری در برخی ایام ۸ برابر نیروگاهها شد که نشان میدهد عمده مشکل کمبود سوخت نیروگاهها مربوط به این افزایش مصرف است.
رجبی مشهدی ادامه داد: وزارت نیرو همواره مورد انتقاد بوده که چرا تعرفه بسیار بالای متوسط صادراتی را برای مشترکان ماینر وضع کرده؛ در رفسنجان یک مشترک ایرانی و چینی داریم که بزرگترین مزرعه رمزارز کشور است و بر اساس مقررات و مصوبات هیئت وزیران، مجوز دریافت کرده اند. این مشترک در این شرایط به ما کمک کرده و مصرف خود را متوقف کرده است.
او تاکید کرد: ظرفیت مجاز مراکز استخراج رمزارز حدود ۲۰۰ مگاوات است که تقریبا معادل ۶ درصد از ظرفیت نیروگاهی مانند نیروگاه دماوند یا شهید رجایی میشود. ۲۴ مزرعه با مصرف ۲۰۰ مگاوات مصرف برق داریم و ۱۶۲۲ مزرعه نیز طی چند روز اخیر کشف شده که مجموعا ۲۶۰ مگاوات مصرف میکردند؛ آنها را جریمه و از آنها خسارت دریافت میکنیم و همچنین ماینرهای آنها را به مراجع قضایی تحویل میدهیم.
این مقام مسئول ادامه داد: بیشتر بحث ما بر سر ماینرهای مصرف کننده غیرمجاز است که در مراکز صنعتی متروکه فعالیت میکنند؛ آن دستهای که هیچ مصرفی نداشته اند و ناگهان مصرفشان بالا رفته، قابل تشخیص هستند، اما تشخیص آن دسته که مشغول فعالیت بوده اند و نوع کارشان را تغییر داده اند، کمی سختتر است. برای شناسایی دسته دوم، از مردم میخواهیم که آنها را به ما معرفی کنند و در ازای آن جایزه بگیرند. طی چند روز اخیر ۴۵ دستگاه ماینر با مصرف ۹۵ مگاوات کشف شد و به مرور در حال جمع آوری هستند.
او افزود: قانون برای ایرانیها هیچ منعی برای سرمایه گذاری در این بخش قرار نداده و اقدام مشارکت سرمایه گذاری داخلی با کشور چین صرفا برای جذب سرمایه بیشتر بوده است. گفته میشود که سهم ایران از صنعت رمزارز جهان ۸ درصد است که با احتساب ماینرهای غیرمجاز نیز رقم بالایی نمیشود. بخشی از هزینه ۴۰ میلیارد تومانی برق این شرکت به دلیل جریمه تاخیر پرداخت هزینه قبلی بوده است.
سخنگوی توانیر درباره مباحث مطرح شده درباره صادرات برق به عراق اظهار کرد: امسال، چون پیش بینی میکردیم که با کمبود سوخت نیروگاهها مواجه شویم، از آذرماه واردات برق از برخی کشورهای همسایه مثل ترکمنستان را افزایش دادیم. کمتر از ۳ درصد مصرف داخلی برای صادرات صرف میشود.
او اظهار کرد: به حدود ۳ تا ۴ کشور برق صادر میکنیم و همزمان از ۳ تا ۴ کشور دیگر وارد میکنیم؛ دلیلش آن است که ارتباطاتی را داشته باشیم تا در شرایط خاص به ما کمک کنند. صادرات تاثیر چندانی در کمبود برق داخل ندارد ضمن این که اولویت ما تامین برق داخل است و اگر نیاز باشد در آن بخش هم محدودیت ایجاد میکنیم.
رجبی مشهدی بیان کرد: درباره قطعی برخی ادارات گفت: ۵ دستگاه اجرایی و یک بانک را به دلیل پرمصرف بودن قطع کردیم؛ از مردم نیز خواهش میکنیم اگر متوجه شدند که در هر جا مصرف اضافه و بدون دلیلی وجود دارد از طریق شماره ۱۲۱ به ما اطلاع بدهند.
او افزود: در برخی از بزرگراهها که امکان سرمایه گذاری وجود داشته، تعویض لامپهای پرمصرف با کم مصرف را انجام دادیم و برای سایر معابر هم برنامه داریم که به سازمان برنامه و بودجه ارائه کردیم و در حال دریافت مجوز شورای اقتصاد هستیم. تعویض این روشنایی ها، سرمایه گذاری زیادی نیاز دارد و در نظر داریم که تا ۱۰ روز آینده، فراخوانی را برای جذب سرمایه گذار انجام دهیم.
معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی توانیر تاکید کرد: شاید اطلاع رسانی خوبی نباشد، اما برق وزارت نیرو را در همان ساختمان اصلی نیز به دلیل پر مصرف بودن، قطع کرده ایم.
او در پاسخ به این سوال که چرا طی ۸ سال گذشته نیروگاه خورشیدی ایجاد نشده است، گفت: حدود ۸۵۰ مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر داریم که اتفاقا سهم خورشیدیها از بقیه بیشتر است؛ یعنی شاید بیش از ۵۰ درصد از آن ها، چون تجدیدپذیرها انواع مختلفی مثل خورشیدی، بادی و ... دارند. طرحی به نام برق امید برای پرمصرفها داریم که مشترکان میتوانند در سامانه ساتبا ثبت نام کنند، در فضای بسیار کمی یک نیروگاه خورشیدی داشته باشند و بخشی از برق خود را تامین کنند.
سخنگوی صنعت برق کشور ادامه داد: هزینه این کار برای ۳۵۰ تا ۴۰۰ وات که معادل مصرف یک کولر آبی است، حدود ۵ تا ۶ میلیون میشود که این هزینه طی ۲ تا ۳ سال به صورت اقساطی از مشترکانی که ثبت نام کنند، دریافت میشود.
او افزود: طبق قوانین بودجه سالیانه، منابعی که برای احداث نیروگاه خورشیدی داریم، از محل عوارض دریافتی از مشترکان است که بعد از آن خرید تضمینی انجام میدهیم که این منابع محدود است و شاید حدود هزار مگاوات شود. منبع دیگر برای احداث این نیروگاه ها، از محل صرفه جویی سوخت آن هاست که اگر محقق شود، میتوان این طرح را به صورت مشارکتی یا غیرمشارکتی پیش برد.
رجبی مشهدی درباره مازوت سوزی نیروگاهها نیز، اظهار کرد: در بازه زمانی بسیار محدودی که گاز نباشد، مجبوریم که سوخت مایع استفاده کنیم که سهم مازوت در آن بسیار کم است و عمدتا از گازوئیل در این زمینه استفاده میشود. تقریبا ۸۰ درصد از سوخت مصرفی نیروگاههای حرارتی از نوع گاز طبیعی، ۱۵ درصد از ۲۰ درصد باقی مانده، گازوئیل و ۵ درصد دیگر نیز، مازوت است. مازوت نیز تنها در شرایطی که هوا بسیار سرد میشود و امکان استفاده از سوخت دیگری وجود نداشته باشد، استفاده میشود.
او افزود: تنها چند نیروگاه محدود که عمر بیشتری دارند، میتوانند از مازوت استفاده کنند و آلودگی آن نیز بیشتر منشا محلی دارد؛ چون اگر باد وجود نداشته باشد، آلودگی جا به جا نمیشود. در برخی شهرها نیز دلیل آلودگی صرفا وارونگی دماست و اصلا نیروگاهی که مازوت استفاده کند، وجود ندارد و عمده آلودگی این دسته از شهرها مربوط به خودروهاست.
معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی توانیر در پایان، تاکید کرد: کمتر از ۱۰ درصد سهم آلودگی هوا، مربوط به نیروگاههایی است که مازوت استفاده میکنند.
انتهای پیام/
ومسؤلین ما همچنان مردم رابه صرفه جویی دعوت می کنند!؟!
وخود درناز ونعمت به سر می برند!؟!